Czy wiesz, że...
Gło¶ny, becz±cy odgłos, rozlegaj±cy się wiosn± na podmokłych ł±kach wydawany jest przez bekasy kszyki, za pomoc± sterówek (piór) ogona.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

UŻYTKOWNICY
 Goscie 885
 Zalogowani 0
 Wszyscy 885

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
lecek: Do powyższych linków zaległe fotki. Zapomniałem dodać, że udało m ...(3006360) Oct 31, @ 20:15:35

krzysztofCz: Lecku kormorany na Wi¶le to w miarę normalny widok ale ja je widz ...(3006360) Oct 30, @ 07:43:13

lecek: W paĽdzierniku zrezygnowałem z szukania szczupaków na Wkrze z muc ...(3006360) Oct 28, @ 14:01:46

krzysztofCz: Lecek tzn., że zaliczyłe¶ dwa w jednym :wink Mariusz ryby nie ...(3006360) Sep 22, @ 10:29:20

mario_z: Lecku, ładnie połowione, gratulacje. Krzysiu a moja ostatnia ryba ...(3006360) Sep 22, @ 08:56:08

lecek: Były kłopoty na ł±czach i poszło podwójnie. ...(3006360) Sep 17, @ 21:27:58

lecek: Ostatni wypad z such± much± na klenie Wkry. Położyłem piankowego ...(3006360) Sep 17, @ 21:26:01

krzysztofCz: Piękny, gratulacje k Moja ostatnia ryba to belona, kilka dn ...(3006360) Sep 06, @ 07:55:43

lecek: Jako, że w pracy atmosfera zrobiła się tak gęsta, że można j± ci± ...(3006360) Sep 03, @ 19:32:17

lecek: Wypad przed urlopowy nad Wkrę, niestety nie obfitował rybowo. Oka ...(3006360) Aug 04, @ 17:29:51

Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2436
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2219
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2329
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2458
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Odsłon: 2320
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Odsłon: 2361
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Odsłon: 2297
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Odsłon: 2673
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2502
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Spining kleń - jaĽ + - 270pln
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Sprzętowe
Spining kleń - jaĽ + - 270pln
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
homegeon
GliĽdziarz kopacz
GliĽdziarz kopacz

Kraj: Polska
Miejscowość: Wrocław
PostWysłany: Pon Gru 31, 2007 7:03 pm    Temat postu: Spining kleń - jaĽ + - 270pln Odpowiedz z cytatem

Jak w temacie, poszukuje wędki pod woblerki 2-6cm nieduże obrotówki i gumki. Będę łowić w Odrze na kamienistych opaskach.

na oku mam:

*Konger World Champion Dancer 2.65m 3-14g
*MIKADO Competition Needle Spin 280m do 15g
*PowerMesh Light Spinn 2,7m 3-18g

Wszelkie propozycje mile widziane! usmiech
baltasar
Operator wędziska
Operator wędziska

Miejscowość: Sochaczew
PostWysłany: Pon Gru 31, 2007 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

posiadam krótsze mikado nedlle ul 2,60m, ciężar wyżutu do 13g
jest za miękki pod większe wobki, obrotówki to max nr1.
Dłuższym miałem okazję łowić, jest troszeczkę sztywniejszy ale to zawsze wklejka,
Osobi¶cie żałuje zakupu, gdyż nad wod± okazało się że jest za ciężki za delikatny i w ogóle mi nie leży. A teraz stoi w k±cie i czeka na następcę - Shimano technium DF bodajże 3-18g no i obowi±zkowo 3.0m.
Pozdrawiam
radzio
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Białystok
PostWysłany: Pon Gru 31, 2007 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio sprzedawca dał mi pomacać takie "cu¶" i jestem głęboko posunięty w negocjacjach cenowych wink: . W sam raz na jazie, klenie plus zapas mocy by¶my nie byli bez szans jak przypl±cze się, co często się zdarza na rzece - ¶redni szczupak czy boleń wink:.
baltasar
Operator wędziska
Operator wędziska

Miejscowość: Sochaczew
PostWysłany: Pon Gru 31, 2007 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W chwili obecnej łowię, o heretyku, shimano technium zander sprezentowanym pod choinkę przez moj± połowicę, cw 10-30 ale to na moje oko grubo za dużo, kijek wg mnie do max 25g. Przetestowałem wszystkim co miałem w pudełkach i powiem szcerze że tylko meppsik 00 i kilka wobków 2cm były słabo wyczuwalne. Zobaczymy za kilka miesięcy czy nie bede narzekał choć troche to 10-30 mnie przeraża. Pozdrawiam.
Milan
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Nowa Dęba
PostWysłany: Pon Gru 31, 2007 11:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mogę polecić WC Dancera. Posiadam kijek 245 i jest super. Szybka akcja co przy zacinaniu jaziowego brania daje wielkiego plusa. Do tego dochodzi spory zapas mocy co pozwoli wyholować każd± sztukę. Jest strasznie wygodny i poręczny. Dobrze czuć pracę woblerków 2 cm i większych.

Jego minusem jest szczytówka, która nie pokaże nam delikatnego brania jazia. Gdy jazie skubi± tylko przynętę i bior± bardzo podejrzliwie trudno jest mi zaci±ć jak±¶ sztukę, brakuje wła¶nie tej delikatnej szczytówki, która dobre poradziłaby sobie z takim braniem i praca najmniejszych woblerków tych poniżej 2 cm. Szczególnie na wodze stoj±cej jednak na Odrzanych opaskach ten problem będzie raczej znikomy, bo z tego co się dowiedziałem z prasy rybki wol± tam większe przynęty o ile to prawda co pisz±.

Szczerze polecam ten model. Dla mnie jest nieoceniony na małej rzeczce kiedy to uganiam się za kleniami. Na pewno przypadnie Ci do gustu. Pozdrawiam.
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 10:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie wytłumaczcie mi co¶ bo najwyraĽniej nie kumam. Wędki o c.w. do 10-15 gram to przecież mięciutkie wędeczki. W takim razie jak tak± wędk± można ¶ci±gać w rzece obrotówkę czy innego woblera. Toż to wędka sie gnie aż do połowy.
Radzio, tak z ciekawo¶ci pytam, nie uważasz, ze takim kijaszkiem do 10 gram będzie Ci jednak trudno utrzymać ¶redniego szczupaka i to w rzece, gdzie poza uci±giem masz przede wszystkim dużo mniejsze pole manewru???
Milan
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Nowa Dęba
PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 11:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tomek79 napisał:
Panowie wytłumaczcie mi co¶ bo najwyraĽniej nie kumam. Wędki o c.w. do 10-15 gram to przecież mięciutkie wędeczki. W takim razie jak tak± wędk± można ¶ci±gać w rzece obrotówkę czy innego woblera.

Można, WC Dancer nie jest ,,wyposażony" w pełn± szczytówkę i jest na prawdę sztywny. Moim zdaniem wręcz stworzony do woblerów 2-6 cm. Problemy mogłyby się zacz±ć przy 5 -6 cm SDR'ach prowadzonych w nurcie.
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 11:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No chyba że tak usmiech
Jezier
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Oborniki ¦l±skie
PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 5:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podł±cze sie do tego w±tku. Jako, że mój grey shadow jest już mocno wysłużony i ja poszukuje czego¶ do połowów jaziowo-kleniowych. Szukam kija o długo¶ci 3.30 do 3.60 masie rzutowej 15, no góra 20g. Macałem w krokusie kijek st. croix wild river 3,50, masie 3-14g i wydał mi się za bardzo lej±cy. Może kto¶ widział co¶ ciekawego z nadwymiarowych spinów?
sandalista
Łowca Pstr±ga Potokowego i Okonia

Miejscowość: Sierakowice
PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jezier napisał:
Podł±cze sie do tego w±tku. Jako, że mój grey shadow jest już mocno wysłużony i ja poszukuje czego¶ do połowów jaziowo-kleniowych. Szukam kija o długo¶ci 3.30 do 3.60 masie rzutowej 15, no góra 20g. Macałem w krokusie kijek st. croix wild river 3,50, masie 3-14g i wydał mi się za bardzo lej±cy. Może kto¶ widział co¶ ciekawego z nadwymiarowych spinów?

Przy tych parametrach o jakich piszesz lepiej przegl±daja matchówki niż spinningi.
Jezier
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 7:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sandalista robiłem i do nich przymiarkę. Je¶li nie znajdę spina to chyba kupie jak±¶ odległo¶ciówkę i oddam do małego tunigu. Tylko szczerze powiedziawszy mam pewne obawy. W zeszłym roku rozmawiałem z go¶ciem, który miałby mi przezbroić takiego kija i twierdził, ze matchowe blanki s± rzekomo słabsze i mniej trwałe od tych, które s± przeznaczone do spinningu. Nie mam pojęcia ile w tym prawdy, ale zasiał we mnie ziarno niepokoju.
lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 2:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jezier mam dla ciebie zł± wiadomo¶ć. Niestety rasowego spinning niestety o takich parametrach nie znajdziesz. Kiedy¶ widziałem co¶ podobnego na amerykańskich blankach lamiglasa. Takie kije były swego czasu w polspingu. Jednak producenci niewiedz±c czemu odeszli od takich wędek spinningowych.
Sam szukałem intensywnie co¶ o takich długo¶ciach i parametrach, a do tego fast. Obecnie takie wędki robi się jako "zawodnicze" na blankach muchówek o szybkiej akcji. Polecano mi trzymetrowe blanki Dragona ( ze względu na cenę). Może warto tam zadzwonić. Mój kolega poradził mi tak i dowiedziałem się ,że można pytać gdyż maj± blanki demo a w ramach wyprzedaży mog± przezbroić. Trzeba dobrze gadać bo na pocz±tku wysyłaj± na swoje wyprzedaże. Jednak wędka taka jest droższa niż standardowy model dostępny w sklepie. No ale co¶ za co¶. Można mieć wędkę jakiej nikt nie ma, a do tego wyj±tkowo wyspecjalizowan±. Obecnie oferta blanków znacznie się rozszerzyła ze względu na modę łowienia na zawodach tzw. metod± "żyłkow±" kije s± ponad czterometrowe o sporej wytrzymało¶ci i nie s± to kije łososiowe, które notabene również się przerabia na spinningi.
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 3:03 pm    Temat postu: Re: Spining kleń - jaĽ + - 270pln Odpowiedz z cytatem

homegeon napisał:
Jak w temacie, poszukuje wędki pod woblerki 2-6cm nieduże obrotówki i gumki. Będę łowić w Odrze na kamienistych opaskach.

na oku mam:

*PowerMesh Light Spinn 2,7m 3-18g usmiech

Osobi¶cie unikam kijów Mikado. Jak dla mnie przegrubione blanki i ciężkawe.
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 4:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lecek dzięki. Nie pozostaje mi nic innego jak szukać rozs±dnego blanku i gonić do jakiego¶ zbrojmistrza. Jutro będę molestował dragona. usmiech
tomek79
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 4:40 pm    Temat postu: Re: Spining kleń - jaĽ + - 270pln Odpowiedz z cytatem

lecek napisał:
homegeon napisał:

na oku mam:

*PowerMesh Light Spinn 2,7m 3-18g usmiech

Osobi¶cie unikam kijów Mikado. Jak dla mnie przegrubione blanki i ciężkawe.

Mikado ma cieżkie kije??? Nie pomyliło Ci się z Dragonem? A co do grubo¶ci blanku chyba wolałbym przegrubione niż zbyt cienkie usmiech
homegeon
GliĽdziarz kopacz
GliĽdziarz kopacz

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 7:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zdecydowałem sie na Kongerka World Champion IRI 305 UL usmiech
kemmyl14
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Pionki
PostWysłany: Sob Sty 05, 2008 12:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja do kleni-jazi używam taniego Kongera cross maxxa 270 UL 3-18 g. Jest to wklejanka i co za tym idzie większe wobki lub SDR-y zbytnio go wyginaj±.
Do tej pory łowiłem małymi woblerkami i obrotówkami. Teraz gdy kończę wła¶nie moje nowe woblery SDR będę zmuszony zmienić kijek. Szukam czego¶ taniego (max 150 zł), nie wklejanki, długo¶ć może być 270. Na oku mam Kongera Aviatora 270 do 20 g. Zastanawiam się tylko czy cw. 20 g to nie za dużo :roll: Co o tym my¶licie ? Może jakie¶ inne propozycje ? Dodam, że wędkuje na Wi¶le.
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Krosno
PostWysłany: Sob Sty 05, 2008 10:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja do Jazi i kleni użwam kija Mistrall champion 240 3-18g. Dugo szukałem kija, który będzie mi odpowiadał (kupno-spawdzenie nad wod±-sprzedaż) no i nareszcie trafiłem. Jest to bardzo szybka wklejanka. Jak dla mnie super ;)
wobler129
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Lubuskie
PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 8:09 pm    Temat postu: Wymiana Odpowiedz z cytatem

Chciałbym kupić co¶ podobnego do wobków 2-5cm. Co by¶cie polecili w cenie do około 200-250zł.? Nie chciałbym wklejanki...
GliĽdziarz kopacz
GliĽdziarz kopacz

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mój kongerek nie jest wklejank± ;)
wobler129
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

homegeon napisał:
mój kongerek nie jest wklejank± ;)

Trochę umiem czytać lol lol lol

Zastanawiam się nad nim, ale szukam cały czas innych możliwo¶ci. I nie wiem jak ten kijek spisuje się w terenie i czy da radę na 5cm wobkach na Odrze?! usmiech
GliĽdziarz kopacz
GliĽdziarz kopacz

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 10:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jestem przekonany ze da rade z większymi przynętami, wypróbuje go na pstr±gach to napisze jak sie sprawóje
wobler129
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 11:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

homegeon napisał:
jestem przekonany ze da rade z większymi przynętami

Ja nie lubię, jak kij mi się w pół wygina na wobku... czekam na relację jak idzie z tymi wobkami 5cm wesoly
Zarzucacz kwalifikowany
Zarzucacz kwalifikowany

Miejscowość: Dynów
PostWysłany: Czw Lut 28, 2008 10:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Homegeon jak tam przebiegaj± testy tego Kongera IRI? usmiech Jestem żywo zainteresowany wersj± Light lub Medium (sam nie wiem na co sie zdecydować :roll: ), więc każde oceny i wrażenia z użytkowania będ± mile widziane lub nawet wskazane :P

Pozdrawiam
Gabriel Socha
homegeon
GliĽdziarz kopacz
GliĽdziarz kopacz

PostWysłany: Pią Lut 29, 2008 12:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak najbardziej pozytywne:) kijek daje sobie rade nawet na większych woblerach 7cm,8? usmiech jak narazie łowie nim pstr±gi, ale pod jazia,klenia będzie super.
Jego akcje oceniam nie na 10, a ok.15g aczkolwiek szczytówka jest czuła mimo że to nie jest wklejanka. pod wobkiem 5-6cm ugina sie mniej więcej na 10-15cm, a na rybie przechodzi w parabole. Polecam
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Sprzętowe
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

Skocz do: