Sympatyczne, niewielkie, futrzaste stworzonka o czarnym lub brunatnym kolorze, pojawiaj±ce się często na brzegach wód - to zazwyczaj norki amerykańskie. S± one równocze¶nie bardzo groĽnym drapieżc±, niszcz±cym ptasie lęgi.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 450 Zalogowani 0 Wszyscy 450
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 3:52 pm Temat postu: Jak to jest z t± przepłak± we Włocławku?
Będ±c na rybach (nad Dunajcem) usłyszałem od pewnego starszego pana też wędkarza że zapora we Włocławku ma być niebawem rozebrana. Bardzo zdziwiła mnie ta informacja, po przyj¶ciu do domu zacz±łem grzebać w internecie ale nic na ten temat nie znalazłem. Zaciekawił mnie jednak temat przepławki w tamie na stronie WWF wyczytałem że s± dostępne ¶rodki na nowoczesn± przepławkę, Tu znalazłem tekst z 2005r
Cytat:
Budowa przepławki w zaporze we Włocławku będzie w Polsce przedsięwzięciem nowatorskim. Przygotowanie projektu technicznego, nad którym pracuje obecnie WWF wraz z niemieckimi specjalistami, i wykonanie samego urz±dzenia potrwaj± około 2 lat. Je¶li wszystko pójdzie zgodnie z planem, budowa zakończy się więc zanim łososie rozpoczn± powrót w górę rzeki
szukaj±c nowszych informacji trafiłem na Tak± informację tekst napisany w 2008r
Cytat:
Ryby mogłyby wracać w górę Wisły, gdyby w zaporze były przepławki. Gdy rozpoczynali¶my nasz program, wydawało się, że szybko powstan±. Udało się nam ¶ci±gn±ć do Polski najlepszych specjalistów od budowy przepławek, ¶rodki dałoby FAO. I niestety, okazało się, że problem przerósł urzędników z kilku ministerstw. Przepławek nie ma, ale nadal wierzę, że w końcu się uda się je zrobić - stwierdza Chojnacki.
W tym roku łososie wypuszczone cztery lata temu powinny wracać na tarło. - Je¶li pojawi± się przed zapor±, spróbujemy je wyłapywać i przenosić do rzeki ponad zapor± - deklaruje dyrektor WWF.
Także w 2005 przymierzano się do budowy która według przewidywań miała potrwać 2 lata jest rok 2008 a przepławki nima.
Bardzo chciałem bym się dowiedzieć z czystej ciekawo¶ci na jakim etapie s± obecnie prace nad t± przepławk±???? może kto¶ wie co¶ więcej? i czy np PZW podejmuje jakie¶ działania, naciski aby przyspieszyć budowę? _________________
SSG Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 6:53 pm Temat postu:
Zapora we Włocławku powstała bez przepławki. w latach 90-tych zbudowano przepławkę i jest ona do dzi¶, nawet działa. Problem w tym, że jednocze¶nie miała powstać (a nie powstała) wypozyczalnia tyczek do skoku w zwyż dla ryb, gdyż progi s± zbyt wysokie nawet dla łososi. Podsumowuj±c przepławka szt1 jest ale nie spełnia swojego przeznaczenia.
A co do samej zapory to nic się nie stanie dopóki cwaniacy w końcu nie dopn± Nieszawy do realizacji. Wtedy dopiero będzie można cokolwiek zaplanować. A je¶li Nieszawa nie dojdzie do skutku, to ci co umoczyli na Nieszawie będ± d±żyć aby wyszło na ich i zrobi± wiele aby co¶ się stało we Włocławku.
Kunta ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów
Kraj: Polska Miejscowość: Inowrocław
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 8:19 pm Temat postu:
Nie rozumien dwojej drugiej czę¶ci wypowiedzi .
A decyzji co do zapory nadal nie ma żadnej ekolodzy z politykami przerzucaj± się argumentami a woda płynie i ro¶nie góra ¶mieci pod tam± i coraz bardziej przypomina tablicę Mendelejewa.
Szahid Młodszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: ¦l±sk
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 8:34 pm Temat postu:
chodzi o stopień wodny Nieszawa a tu drugi link _________________
SSG Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 8:59 pm Temat postu:
Kunta napisał:
Nie rozumien dwojej drugiej czę¶ci wypowiedzi .
A decyzji co do zapory nadal nie ma żadnej ekolodzy z politykami przerzucaj± się argumentami a woda płynie i ro¶nie góra ¶mieci pod tam± i coraz bardziej przypomina tablicę Mendelejewa.
A konkretnie? Pytam bo poruszyłem kilka problemów.
dariuszL Donosiciel kawy
Kraj: Polska Miejscowość: Goł±b k. Puław
Wysłany: Sro Paż 14, 2009 2:03 pm Temat postu:
Generalnie Wisła w Nieszawie nie może podlegać zabudowie ponieważ jej koryto jest objęte systemem natura2000
Szahid Młodszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: ¦l±sk
Wysłany: Czw Paż 15, 2009 12:47 pm Temat postu:
Niby nie może, a jednak minister udziela swojego błogosławieństwa na budowę drugiej tamy w Nieszawie klik _________________
dariuszL Donosiciel kawy
Kraj: Polska Miejscowość: Goł±b k. Puław
Wysłany: Czw Paż 15, 2009 3:04 pm Temat postu:
No to mnie Szahid mocno zmartwiłe¶.
Dzięki za u¶wiadomienie. Cieszmy się zatem niezabudowanym Małopolskim Przełomem i Dolin± ¦rodkowej Wisły- do kiedy?