Pierwsze historyczne wzmianki o karpiu, o jego występowaniu w rzekach, można znaleźć u Arystotelesa (384 – 322 p.n.e.) i Pliniusza (23 – 79 n.e.). Prof. P. Wolny twierdzi, że początki udomowienia karpia w Europie sięgają prawdopodobnie VI – V w. p.n.e., a stało się to na terenie Dacji, w ujściu Dunaju.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 477 Zalogowani 0 Wszyscy 477
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sro Lip 29, 2009 11:59 am Temat postu: Ponton na rzekę
Witam serdecznie.
Dojrzałem wreszcie do zakupu pontonu. Przeglądając wszelkie opinie tutaj i nie tutaj dostałem jeszcze większego zamętu.A moje własne doświadczenie ogranicza się w zasadzie do zera. Liczę na pomoc,bo jest tu kilku znawców tematu.
To czego potrzebuję to:
- środek pływający służący raczej rekreacyjnemu pływaniu(spływaniu)
po rzece średniej wielkości (Warta/Działoszyn)- i to jest jego
podstawowe zadanie!!
- raz w roku trzydniówka na jeziorze wielkości 150 ha
- koniecznie wygodne pływanie i wędkowanie w dwie osoby
- chciałbym używać silnik spalinowy o mocy do 5 KM
Wstępnie wybrałem z TEGO sklepu dwa typy:
1. PONTON pro MARINE 320 FORSAGE,ze sztywną pawężą
2. PONTON pro MARINE 320 NAVIGATOR
Moje pytanie brzmi,czy jest jakaś zasadnicza różnica w pływaniu(rekreacyjnym) między tymi konstrukcjami. Czy sztywna konstrukcja i pompowany kil będą dobre na płytką Wartę czy może wręcz przeszkadzać.
Wadą jest waga i boję się czy dam radę w pojedynkę zwodować to to.
Czy może lepiej poszukać czegoś lżejszego,np z KOLIBRI?
Znalazłem jeszcze
TAKĄ ofertę,w ramach ciekawostki.Czeka się przynajmniej miesiąc,ceny trochę wyższe,waga mniejsza.
Jarokowal Redaktor Portalu
Dołšczył: May 23, 2004 Posty: 1597
Kraj: Polska Miejscowoć: Wrocław
Wysłany: Sro Lip 29, 2009 12:30 pm Temat postu:
Witaj
Aby zamieszczać Tobie jeszcze bardziej dodam jeszcze jeden sklep KLIK.
Ale do rzeczy.
W 2008r kupiłem w sklepie do którego podałeś link ponton Madox300 ze sztywną podłogą i sztywną pawężą. Uważam to za udany zakup. Pontonem pływałem po Mietkowie na silniku spalinowym i po Odrze na elektryku.
Wcześniej miałem ponton bez sztywnej pawęży, bardzo podobnie jak w PONTON pro MARINE 320 NAVIGATOR. O ile silnik elektryczny sprawował się nieźle o tyle nie wyobrażam sobie zamontowania tam silnika spalinowego. W żadnym wypadku ta konstrukcja do tego się nie nadaje.
Do silnika spalinowego musi być sztywna pawęż, trwale połączona z burtami.
Nie podpowiem który masz kupić, porównaj ofertę pontonów Kolibri, to też są dobre konstrukcje. Zastanów się tylko czy potrzebujesz sztywna podłogę, dla mnie był to jeden z priorytetów. Na takim pontonie można spokojnie stanąć i łowić.
Sam poskładasz, sam rozłożysz, ale aby zwodować przydała by się pomoc, można delikatnie zsunąć po trawie ... ja, po sprawdzeniu podłoża, tak robię. Waga kilku kg mniej nic nie zmieni, duża konstrukcja jest bardzo niewygodna do noszenia.
Kil ... znowu to nie taki wielki kil ;-) nie sądzę aby był jakimś problemem, ja nie zauważyłem żadnych, to tylko kilka cm. _________________ www.jarokowal.cal.pl
Kraj: Polska Miejscowoć: Tarnowskie Góry
Wysłany: Sro Lip 29, 2009 2:43 pm Temat postu:
Dziękuję Jarokowal za błyskawiczną odpowiedź.
Oglądałem ten sklep również, zresztą wszystkie modele dostepne już znam na pamięć.
Bardziej pasuje mi ten ponton z miękkim mocowaniem pawęży,jakoś tak ładniej będzie wygladał na rzece. Ale czy napradę będzie ciężko z silnikiem spalinowym? Powiedzmy taką malutką hondą 13 kg, tylko tyle żeby móc spokojnie kilka km popłynąc pod prąd, więcej mi nie potrzeba.
Wysłany: Sro Lip 29, 2009 3:50 pm Temat postu:
Jak już wspomniałem podobne rozwiązanie miałem u siebie. dy silnik elektryczny pracował pawęż pracowała, i niekiedy naprawdę mocno wciskała się w burtę. Silnik elektryczny to powiedzmy waga około 6 kg.
KLIK Jeśli na taki mocowaniu powiesisz silnik spalinowy i dodasz gazu, on może wyrwać mocowania. Pamiętaj że silnik spalinowy generuje duże drgania.
Ponton na pewno mniejszy i wygodniejszy w użytkowaniu. Ja jednak z takiego "uciekłem" _________________ www.jarokowal.cal.pl
Kraj: Polska Miejscowoć: Tarnowskie Góry
Wysłany: Sro Sie 12, 2009 8:07 am Temat postu:
Witam ponownie po małej przerwie.
Ponton kupiłem. Musiałem go sprawdzić w różnych warunkach aby miarodajnie coś napisać,stąd teraz dopiero piszę.
Pro Marine Nawigator 320 z miękkim mocowaniem pawęży.
Bardzo solidnie wykonany, znakomita sterowność i stabilność. Po osobistym zapewnieniu sprzedawcy założyłem silnik honda 2 i mocowanie silnika w tym modelu zupełnie wystarcza do moich potrzeb, owszem ugina się trochę (toż to nie motorówka),ale nie za dużo.
W dwie osoby plus sprzęt na mocnym nurcie Warty pod prąd osiągaliśmy do 5 km/h. Do spływów idealny.
Teraz wiem jak ciężko coś było doradzić, ale wszelkie opinie były dla mnie ważne.
Pozdrawiam serdecznie.
Wysłany: Czw Sie 13, 2009 7:53 pm Temat postu:
No i super.
Nie wątpiłem w solidność wykonania tych pontonów.
W każdym razie jeśli ten jest odpowiedni to gratuluję zakupu i powodzenia w dalszym użytkowaniu.
Ponton ma swoje wady i zalety : _________________ www.jarokowal.cal.pl