Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomoć |
gutek Dyrygent holu

Dołšczył: Oct 22, 2006 Posty: 196
Kraj: Polska
|
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 5:31 pm Temat postu: Pleśniejąca ikra |
|
|
Ostatnio jakieś rybki złożyły mi ikrę na filtrze ale po jakiś 3 lub 4 dniach spleśniała i nic z tego nie wyszło. Czy następnym razem mogę temu jakoś zapobiec ? |
|
 |
salmiak Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 20, 2002 Posty: 374
Kraj: Polska Miejscowoć: Bolesławiec |
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 6:38 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli dobrze pamiętam ikra pleśnieje z powodu obecności zarodników grzybów w akwarium, ale również dlatego że samiec się nie spisał i jej nie zapłodnił. W pierwszym przypadku pomocna była niewielka ilość akryflawiny. Co do drugiego, to czy złożone jajeczka były białe?
Pozdrawiam _________________ ***CHAT PW*** www.chat.pogawedki.wedkarskie.pl |
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Były przeźroczyste dopiero kiedy zaczęły pleśnieć to zrobiły się białe 8O |
|
 |

Wysłany: Nie Mar 21, 2010 10:57 pm Temat postu: |
|
|
W takim razie spróbuj akryflawiny. No, chyba że któryś z kolegów rzuci inny pomysł, może lampa UV ? : _________________ ***CHAT PW*** www.chat.pogawedki.wedkarskie.pl |
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Czyli według Ciebie to ta ikra była zapłodniona a chodzi o parametry wody ? Pozdrawiam |
|
 |
Kamil_M Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Dec 05, 2006 Posty: 677
Kraj: Polska Miejscowoć: okolice Starachowic |
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 9:52 pm Temat postu: |
|
|
A możesz napisać coś więcej o Twoim rybostanie w akwarium? Jakie masz gatunki? |
|
 |

Wysłany: Pon Mar 22, 2010 10:13 pm Temat postu: |
|
|
Ciężko mi wyrokować, czy była czy nie. Wydaje mi się, że nie skoro zaczynała pleśnieć już po 3 dniach, ale mogę się mylić. Posłużę się sytuacją jaką zaobserwowałem w moim akwarium. Otóż wewnątrz kokosa złożyły ikrę pielęgniczki kakadu, po kilku dniach dało się zaobserwować iż ikra dojrzewa, jednakże niektóre z jajeczek-te nie zapłodnione, zaczęły pleśnieć i widać było, że stopniowo pleśń zaczyna obejmować jajeczka z zarodkami. Koniec końców z całej ikry, a było jej sporo, wylęgło się zaledwie kilka rybek. Podczas następnego tarła wlałem prewencyjnie akryflawinę i opisana wcześniej sytuacja kolejny raz nie miała miejsca.
Co do jakości Twojej wody to nie sądzę, aby pleśniejąca ikra była wyznacznikiem jej jakości i szczerze przyznam, że nigdy tak dogłębnie nie starałem się tego zgłębić. Nigdy też nie wlewałem do mojego akwarium tzw. chemi lekką ręką, ale w tym wypadku nie potrafię wymyślić nic lepszego.
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 4:20 pm Temat postu: |
|
|
Mam:
4 skalary
6 razbor klinowych
2 kirysk
3 tęczanki czerwone
4 zbrojniki niebieskie
kilka neonów inessa i kilka danio pręgowane
Akwarium ma 240l
woda PH około 6,5
GH 15 stopni |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6588
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin |
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 8:23 pm Temat postu: Re: Pleśniejąca ikra |
|
|
gutek napisał: |
Ostatnio jakieś rybki złożyły mi ikrę na filtrze ale po jakiś 3 lub 4 dniach spleśniała i nic z tego nie wyszło |
Na 99% była to ikra skalarów, spleśniała bo ziarenka były niezapłodnione lub źle napowietrzanie, ikra skalarów często pleśnieje, ale gdy para opiekująca się ikrą jest naprawdę dobrą parą to sama usuwa pleśniejące ziarenka które mogły by zarazić pozostałe, bardzo pomocna w walce z pleśnieniem ikry jest tak jak pisał Salmiak, Akryflawina. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
|
|
 |

Wysłany: Wto Mar 23, 2010 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Też myślę, że to skalary. Resztę napisał już Mario. |
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Pierwszy raz jak była złożona ikra to skalary ją zjadały. Dlatego obróciłem filtr tą ikrą do szyby żeby nie miały dostępu. Drugim razem delikatnie zebrałem ją do pływającego w tym akwarium kotnika ale efekt już znacie za każdym razem spleśniała. Czy da się rozpoznać czy złożona ikra jest już zapłodniona? |
|
 |

Wysłany: Sro Mar 24, 2010 9:13 pm Temat postu: |
|
|
gutek napisał: |
Pierwszy raz jak była złożona ikra to skalary ją zjadały. Dlatego obróciłem filtr tą ikrą do szyby żeby nie miały dostępu. Drugim razem delikatnie zebrałem ją do pływającego w tym akwarium kotnika ale efekt już znacie za każdym razem spleśniała. Czy da się rozpoznać czy złożona ikra jest już zapłodniona? |
Jedyny sposób jaki znam to właśnie zwracanie uwagi na kolor ikry- biała, przezroczysta.
Co do zjadania ikry przez skalary to możliwości mogą być dwie. Albo zjadają ją bo tak jak pisał mario jest nie zapłodniona, wobec czego takie ziarenka są elimonowane, albo co jest przykrym choć dość częstym zjawiskiem rodzice nie potrafią właściwie zająć się ikrą. Skalary należą do grupy rybek które były często i bezmyślnie krzyżowane w wyniku czego stopniowo zanika u nich charakterystyczna dla pielęgnic opieka nad ikrą i narybkiem. Stąd zjadanie przez nich ikry bądź wylęgniętego narybku wcale nie należy do rzadkości.
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Dziś zaglądam do akwarium a tu prawie połowa roślin leży na dnia jakby się rozpadła. Mam glony nitkowe czy nitkowate nie wiem jak się prawidłowo mówi czy to może być ich wina i jak można się ich pozbyć? |
|
 |

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 9:53 pm Temat postu: |
|
|
Gutek, no błagam cię ! zerknij że do wątku "Inwazja dziwnych tworów" _________________ ***CHAT PW*** www.chat.pogawedki.wedkarskie.pl |
|
 |
CATFISCHDOG Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Apr 27, 2009 Posty: 635
Kraj: Polska Miejscowoć: Jelenia Góra |
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 10:42 pm Temat postu: |
|
|
:
jak się za dużo podlewa to roślinki lubią tak "klapnąć" : _________________ Wafelkowa parafraza Kazika:
"Znowu dziś widzę zachód słońca
Znowu udało się doczekać końca
Mniej szczęścia mieli, ilu ich było
Wielu, nawet ich nie liczyłem" |
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Parę dni temu znowu ktoś złożył ikrę a w piątek wykluły się jakieś małe rybki, bo przełożyłem ikrę do innego akwa i dodałem środka przeciwko grzybom. Teraz mam pytanie czy można je karmić mikrovitem z trpoical bo taki mam w domu. 8O |
|
 |

Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli nie masz nic innego no to nie ma wyjścia. Może spróbuj niewielką szczyptą żółtka z ugotowanego na twardo jajka, ale to tylko tyle, ile od razu zjedzą a resztę musiałbyś szybko usunąć wężykiem. Jeśli coś zostanie, woda szybko się popsuje, więc jest to ryzykowne.
PS właśnie wyczytałem, że w tym Microvicie też jest żółtko. |
|
 |
|