Czy wiesz, że...
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Rybactwa ¦ródl±dowego w Olsztynie wynika, iż dzienny połów wędkarza w Zalewie Zegrzyńskim w 1999 roku wynosił 1,13 kg (o 0,03 kg mniej, niż w kilku jeziorach gospodarstw rybackich). Łowiono przede wszystkim: leszcz - 33,57%, kr±p - 15,89%, sum - 10,45%, sandacz - 8,61%, szczupak - 7,9%. Natomiast w 2000 roku wynosił 1,30 kg. Łowiono przede wszystkim: leszcz - 30,62%, kr±p 7,24%, sum 5,46%, sandacz 11,78%, szczupak - 18,19%, okoń 12,66%, płoć 5,47%. Rocznie na wędkarza przypada około 44 kg ryb

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

UŻYTKOWNICY
 Goscie 908
 Zalogowani 0
 Wszyscy 908

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
lecek: Do powyższych linków zaległe fotki. Zapomniałem dodać, że udało m ...(3006362) Oct 31, @ 20:15:35

krzysztofCz: Lecku kormorany na Wi¶le to w miarę normalny widok ale ja je widz ...(3006362) Oct 30, @ 07:43:13

lecek: W paĽdzierniku zrezygnowałem z szukania szczupaków na Wkrze z muc ...(3006362) Oct 28, @ 14:01:46

krzysztofCz: Lecek tzn., że zaliczyłe¶ dwa w jednym :wink Mariusz ryby nie ...(3006362) Sep 22, @ 10:29:20

mario_z: Lecku, ładnie połowione, gratulacje. Krzysiu a moja ostatnia ryba ...(3006362) Sep 22, @ 08:56:08

lecek: Były kłopoty na ł±czach i poszło podwójnie. ...(3006362) Sep 17, @ 21:27:58

lecek: Ostatni wypad z such± much± na klenie Wkry. Położyłem piankowego ...(3006362) Sep 17, @ 21:26:01

krzysztofCz: Piękny, gratulacje k Moja ostatnia ryba to belona, kilka dn ...(3006362) Sep 06, @ 07:55:43

lecek: Jako, że w pracy atmosfera zrobiła się tak gęsta, że można j± ci± ...(3006362) Sep 03, @ 19:32:17

lecek: Wypad przed urlopowy nad Wkrę, niestety nie obfitował rybowo. Oka ...(3006362) Aug 04, @ 17:29:51

Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2436
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2219
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2329
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2458
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Odsłon: 2320
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Odsłon: 2361
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Odsłon: 2297
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Odsłon: 2673
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2502
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Szkoda, że nie kandyduje.
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Off Topic
Szkoda, że nie kandyduje.
Idż do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Jarpo
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
Miejscowość: Osjaków
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 6:42 am    Temat postu: Szkoda, że nie kandyduje. Odpowiedz z cytatem

KLIK
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: ¦l±sk (Zagłębie)
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 8:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zamiast tego całego blebleble, wystarczyło napisać tylko jedno ostatnie zdanie:
"Tylko Polacy s± jeszcze zapatrzeni w tę dekadencję z cielęcym zachwytem i najgłębsz± wiar±, że wszystko, co stamt±d płynie, wystarczy "zaimplementować" i raz-dwa Polska będzie ucywilizowana. Zamiast wzorować się na tym, co Zachód uczyniło bogatym i prężnym, wzorujemy się na tym, jak on te bogactwa trwoni i jak sw± przoduj±c± na ¶wiecie pozycję traci. "
ale.... je¶li kandydat mówi, że zamiast się wzorować i uczyć na błędach innych, trzeba tylko pilnować własnych interesów w UNI to o czym tu gadać. Je¶li kto¶ ma rodzinę to wie, że nie ma interesów osobno męża i osobno żony a s± tylko interesy wspólne, ale aby to zrozumieć to trzeba mieć t± rodzinę a nie wystarczy założyć okularki dla zmiękczenia wizerunku. A może chodziło o nierozpoznanie zdjęcia z fotoradaru wesoly
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Legnica
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 12:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pan Ziemkiewicz akurat jest akurat tak wiarygodny w swoich dziennikarskich os±dach, jak "politolog" Marek Migalski (eurodeputowany PIS). Obaj maj± tę cechę, że najwięcej maj± do powiedzenia o przeciwniku, a to juz tr±ca brakiem obiektywizmu. Skoro ta nagroda dla Tuska jest niczym, to przypomnę, że tak± sam± otrzymał Jan Paweł II. I jako¶ wówczas Ziemkiewicz nie piał, że nagodę daj± temu, kto jest uległy itp.. Merkel (z tego, co pamiętam) nie była wówczas w Berlinie, a Lizbonie, więc poci±giem przyjechać było trudniej. Ale znacznie łatwiej było dostać się do Polski kardynałowi Angelo Sodano, który (ups...) przeraził się widocznie chmury pyłu.
Jeden wniosek mi się nasuwa - pokazano nam "szacunek", nasze miejsce w szyku lub inaczej - pokazano nam, gdzie chciano by nas widzieć. Nasi "sojusznicy" - Francja, Włochy, USA, ...Watykan (!). Możemy być zauroczeni Zachodem, ale powinni¶my również pamiętać o tych, którzy o nas pamiętaj±!
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: GRUNWALD
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pan Ziemkiewicz jest tendencyjny - przyjmuje wink:
a co z pozostałymi??
Pan LIs
Pani Olejnik?
Pan i Pani - ? znalazło by sie sporo nazwisk jak i po jednej tak i drugiej stronie i nie ma się co licytować , bo liczba mogła by nie jednego o zawót głowy doprowadzić :placz
J
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 1:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy było by dobrze gdyby wszyscy mieli jedno zdanie? Chyba nawet w obliczu jednego wroga to byłoby niewykonalne, nie mówi±c o gronie przyjaciół wesoly
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 2:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak widać, czytanie ze zrozumieniem stanowi wielki problem. :roll:
Czym innym jest tendencyjno¶ć, a czym innym mijanie się z prawd±. Wg mnie ten tekst zawiera we fragmentach wła¶nie to drugie - przynajmniej co do pani Merkel.
A reszta? Szczera prawda! Tak jak w kawale:
- czym zajmuje się twój tata?
- wykłada na uniwersytecie.
- Ooooo - co wykł±da!?
- Parkiety.
Jeste¶my krajem zakompleksionym i głupim, w którym estyma zachodu i USA osi±ga granice absurdu. A co z tego mamy? Raczej tylko pretensje, że ¶wiat nie dostrzega naszej krwawej historii, naszych "cudów nad Wisł±" / czyli opidemii w szeregach wroga/, naszych męk i po¶więceń oraz że ocenia nas inaczej niż my siebie.

O Lisie i Olejnik jako¶ tam nie było choćby wzmianki - tak jak o niespełnionym grajku Pospieszalskim, który odnalazł w sobie inne pokłady talentu. Szkoda tylko, że w tv, utrzymywanej z -m. in. mojego -abonamentu.
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 2:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
Jak widać, czytanie ze zrozumieniem stanowi wielki problem. :roll:
Czym innym jest tendencyjno¶ć, a czym innym mijanie się z prawd±. Wg mnie ten tekst zawiera we fragmentach wła¶nie to drugie - przynajmniej co do pani Merkel.
A reszta? Szczera prawda! Tak jak w kawale:
- czym zajmuje się twój tata?
- wykłada na uniwersytecie.
- Ooooo - co wykł±da!?
- Parkiety.
. A co z tego mamy? Raczej tylko pretensje, że ¶wiat nie dostrzega naszej krwawej historii, naszych "cudów nad Wisł±" / czyli opidemii w szeregach wroga/, naszych męk i po¶więceń oraz że ocenia nas inaczej niż my siebie.

O Lisie i Olejnik jako¶ tam nie było choćby wzmianki - tak jak o niespełnionym grajku Pospieszalskim, który odnalazł w sobie inne pokłady talentu. Szkoda tylko, że w tv, utrzymywanej z -m. in. mojego -abonamentu.
przyjmnij że masz rację a zatem przyjmujesz że jako czę¶c społeczno¶ci tego kraju , równie Ty sam siebie szeregujesz
Cytat:
Jeste¶my krajem zakompleksionym i głupim, w którym estyma zachodu i USA osi±ga granice absurdu
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 5:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kaktus napisał:
Merkel (z tego, co pamiętam) nie była wówczas w Berlinie, a Lizbonie, więc poci±giem przyjechać było trudniej. Ale znacznie łatwiej było dostać się do Polski kardynałowi Angelo Sodano, który (ups...) przeraził się widocznie chmury pyłu.

Nie jestem pewien czy była w Lizbonie bo w sobotę jeszcze była w Waszyngtonie a w sobotę i niedzielę Lizbona była zamknięta.
Gruzin leciał przez Azory czy Maderę, Maroko i Rumunię ale umówmy się że tak jak pisze Monk pchać się na pogrzeb kogo¶ z kim nawet stosunki koleżeńskie nie ł±czyły nie ma co. I do tego latać naokoło pewnie ze 20h w samolocie. Tak samo by się nie wybrali na pogrzeb prezydenta Burkiny Faso czy Suazi. Za to na bank wybior± się na pogrzeb np. sułtana Brunei czy którego¶ sułtana z Emiratów zly:
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 5:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lol
Oj Zenu¶ - to nie było fair! Napisać post po to, aby go po kilku godzinach uzupełnić? Nie spodziewałem się tego po Tobie.
Ale skoro padło takie stwierdzenie: nie - ja bydła nie robię. Może to kwestia kultury, zasad, wychowania, wykształcenia... Za mnie na pewno by¶ się nie wstydził. Tak więc okaz niestandardowy. usmiech

:p:
wojto-ryba
Zarzucacz kwalifikowany
Zarzucacz kwalifikowany

Miejscowość: Bielsko-Biała
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 6:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szczera prawda w tym artykule, pan premier Tusk kojarzy mi się z jednym "tańczy jak mu zagraj±" och takich to się uwielbia, a jak wspaniale z kim¶ takim prowadzić interesy. Przeca na wszystko się zgodzi, to pokorny polityk. Super, ale dla kogo? Bo na pewno nie dla Polski!!!
pietruch
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie rozumiem pewnej kwestii.
Duża czę¶ć społeczeństwa jest wielce oburzona list± go¶ci na pogrzebie naszego prezydenta. Wznosi się larum względem osób, które nie dotarły/ dotrzeć nie mogły/ b±dĽ olały sprawę.
Jestem pełen podziwu dla tych osób, które po mimo złotych wypowiedzi polityków całego ¶wiata jak i naszego kraju, doszukiwały się jakichkolwiek więzi ł±cz±cych dane kraje ( w polityce?!).
" W polityce nie ma trwałych sojuszy, s± tylko interesy". A szukanie przyjaĽni, koleżeństwa itd. szczególnie w tak brudnej grze jest po prostu ¶mieszne... :roll:
Takim to już jeste¶my krajem, który nie ma zbyt wiele do powiedzenia na arenie międzynarodowej. Przypominaj± sobie o nas jedynie, gdy trzeba zwiększyć kontyngenty na "misjach pokojowych", a my jak głupki brniemy w to i brniemy w imię polsko-amerykańskiej "przyjaĽni" ...
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 7:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mięso armatnie zawsze było w cenie. Szczególnie, gdy można je dostarczyć z zasobów innego kraju. A w zamian? Poczytajnie o prywatyzacji PZL Mielec, powi±zanej z offsetem F-16, a dalszej perspektywie kontrakcie malezyjskim i certyfikacie Bryzy na stany - to wystarczy na pocz±tek. ;)

O jakiej przyjaĽni w ogóle mowa? Czy istnieje państwo - pomijam Gruzję - które eksponuje to uczucie w stosunku do nas? Trójk±t wyszehradzki!? lol Pewnie mam amnezję...
Tylko kolejne pytanie: co robimy, aby te przyjaĽnie i więzi zaistniały? Skoro we własnym kraju nie można się dogadać. Brutalna to prawda, ale aby zaistniały elity w jakim¶ kraju, musze ze trzy pokolenia polityków przetoczyć się przez cmentarz. Musi odparować "to i owo", muszę wykształcić się standardy obowi±zujace w tej dziedzinie i nie wystarczy zmieniać pogl±dów i opinii w zależno¶ci od fazy księżyca, bo wybory za pasem. :roll:

Pietruch: przyjaciół w polityce zawsze ma silny. Je¶li kto¶ jest anorektykiem, musi o to zabiegać gdzie się da. Często warto dogadywać się z takimi potęgami, jak± się jest. Wybór mamy wielki, tylko chęci nie widać, a i umiejętno¶ci tworzenia przyjaznej atmosfery przerasta. ;)
Kwestia przylotów. Tutaj zadziałały procedury, na które nasi "polnitycy" i ich spece / :roll: / od bezpieczeństwa byli za głupi. Ale jak widać i tego chyba nikt nie zrozumiał z grona tych, dla których winno to być norm±...
Ile jeszcze musi być tragedii, aby to dotarło do kowali, którzy maj± aspiracje bycia chirurgiem? :roll:
salmiak
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Bolesławiec
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
Trójk±t wyszehradzki!? lol Pewnie mam amnezję...

Miałe¶ na my¶li Grupę Wyszehradzk±, czy Trójk±t Weimarski? wink:
No chyba, że nie zakumałem żartu lol
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wojto-ryba napisał:
Szczera prawda w tym artykule, pan premier Tusk kojarzy mi się z jednym "tańczy jak mu zagraj±" och takich to się uwielbia, a jak wspaniale z kim¶ takim prowadzić interesy. Przeca na wszystko się zgodzi, to pokorny polityk. Super, ale dla kogo? Bo na pewno nie dla Polski!!!

Niech tańczy jak chce, na szczę¶cie gospodarczo stoimy jako¶ tak lepiej od innych państw UE. Co by nie robił to dla Polski wiele nie zrobi bo jest to o czym pisze Monk, nie za bardzo się z nami licz± bo po co?
A wypi±ć się na nich rady nie da bo do kogo¶ zawsze musimy się dokleić a jak się wypniemy na UE to doklejać się do kogo?
Białorusi, Rosji, Izraela?
Też mnie denerwuje włażenie po palcu Jankesom i tego zupełnie nie rozumiem, ja bym lgn±ł do UE a na Jankesów położył ....... i niech się bujaj±.
ps.żeby se kto¶ nie pomy¶lał, odmowy wizy do USA nie dostałem bo nawet nie próbowałem składać podania, nie mam takiej potrzeby.
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

salmiak napisał:

wesoly Nie zakumałe¶, choć to nie był żart.
Wpisz to okre¶lenie choćby do kuĽni wiedzy ludzi nieczytatych, jak± s± google i otrzymasz odpowiedĽ, wyciszaj±c± ten ¶miech nad starym ramolem, któremu -miby - się okre¶lenia pomieszały. ;)
salmiak
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Bolesławiec
PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
salmiak napisał:

wesoly Nie zakumałe¶, choć to nie był żart.
Wpisz to okre¶lenie choćby do kuĽni wiedzy ludzi nieczytatych, jak± s± google i otrzymasz odpowiedĽ, wyciszaj±c± ten ¶miech nad starym ramolem, któremu -miby - się okre¶lenia pomieszały. ;)

Ramol czy nie, ale pamięta to czego mnie nie douczono :oops:
wink:
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 7:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
..... przyjaciół w polityce zawsze ma silny. Je¶li kto¶ jest anorektykiem, musi o to zabiegać gdzie się da. Często warto dogadywać się z takimi potęgami, jak± się jest. Wybór mamy wielki, tylko chęci nie widać,

I co z tego wyboru i niedawanej historii. Poparli¶my Ukrainę w ich d±żeniu do wolno¶ci to odznaczyli Banderę a jak poparli¶my Litwę to zakazali polskich nazw. A przecież prezydenci się ¶ciskali i całowali. Trzeba robić swoje i ani nie popierać zbytnio i wylewnie, ani nie pobrzękiwać szabelk±.
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 7:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudno, aby inne nacje padały na kolana z wdzięczno¶ci, że chcemy się z nimi "koleżankować". A podane przez Ciebie przykłady ¶wiadcz± jedynie, ile jest do zrobienia - ze zrozumieniem specyfiki i do¶wiadczeń s±siadów. Historia naszych stosunków często wygl±da inaczej z ich punktu widzenia i to też trzeba mieć na uwadze. Nic tak nie wi±że jak zależno¶ci gospodarcze, poparte rozumnymi politykami. No tak - tylko sk±d ich wzi±ć!? :roll:
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

Miejscowość: Łężyca
PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 9:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sacha napisał:
Niech tańczy jak chce, na szczę¶cie gospodarczo stoimy jako¶ tak lepiej od innych państw UE.

8O to chyba ja o czym¶ nie wiem. Gospodarczo, w porównaniu z innymi krajami, których "słupki" niżej stoj±, to my leżymy. To tak, jakby porównać kogo¶ zamożnego, kto wzi±ł kredyt, z biedakiem, który jadł suchy chleb i na koniec roku uciułał parę groszy. Lepiej stoi biedak, bo parę groszy zaoszczędził?
Ta Europa, która nam "słupków" zazdro¶ci pompuje miliardy euro w Grecję (a kto wie, czy inne kraje też ręki nie wyci±gn±). Nas, udzielenie takiej pożyczki, zmiotłoby z mapy.
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 10:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przecież w Polskę Unia też pompuje kasę i to wcale nie mał±. Wolę nie zgadywać, jaka byłaby nasza kondycja bez tych funduszy. Pomijam już nawet kwestię ceł przy eksporcie do UE.
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Kraj: UK
Miejscowość: ...
PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 11:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
Przecież w Polskę Unia też pompuje kasę i to wcale nie mał±. Wolę nie zgadywać, jaka byłaby nasza kondycja bez tych funduszy. Pomijam już nawet kwestię ceł przy eksporcie do UE.

Przy wielkiej sympatii i szacunku Maćku , skwituję tylko .... ha..ha...ha .
Je¶li się komu¶ wydaje że (tak zwana Unia) da nam co¶ czego wcze¶niej nie wzięła. To pozostaje być tylko pełnym podziwu wobec skuteczno¶ci propagandy wobec tej kwestii. wink:
pozdrawiam
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 11:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za wyrazy sympatii i szacunku - wzajemnie. usmiech

A kto nalali komu¶ za free?? Wiadomo po co i dlaczego to robi±, ale widzisz lepsze rozwi±zanie? ZnajdĽ inwestycję, która jest realizowana bez ¶rodków unijnych - powodzenia. usmiech
Nie jestem ¶lepym zwolennikiem UE, ale mimo wszystko uważam, że jest ona dla nas jedynym rozs±dnym rozwi±zaniem. Pomimo głupoty, jak w niej obowi±zuje, biurokracji i robienia ze ¶limaka ryby. ;)
Przy naszym zacofaniu nie stać nas na bycie enklaw± europejsk± - choćby ze względu na cła unijne, choć nie tylko. Opinia ta nie jest przejawem ulegania propagandzie, lecz raczej stanowi wynik racjonalnego - w granicach możliwo¶ci - analizowania okoliczno¶ci. usmiech
Robert
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Kraj: Francja
Miejscowość: Selestat
PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 11:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coraz mniej zwolenników "Niuni" wink: . We Francji też i to już od długiego czasu przybywa oponentów. Widmo takiej zapa¶ci, jakie dotknęło Grecję tutaj staje się nieco obsesj±.
Większo¶ć mediów zgodnie twierdzi, że panika jest nieuzasadniona. ¦mieszne jest naturalnie to, że np. ¶rednia klasa społeczeństwa panikuje jako¶ mniej od tych, którzy dzierż± pieni±żki wink: lol .
Boj± się obudzić Robespierre? lol
FN zdobywa coraz więcej zwolenników i taka tendencja w ostatnich latach bardzo niepokoi prawicę, chociaż oficjalnie nie chc± tego przyznać. Zrozumiałe wink: . Marine Le Pen córka Jaean-Marie, zdobywa coraz silniejsz± pozycje w kraju. W mojej i nie tylko opinii Marine ma naprawdę dobrze poukładane w głowie. Kłopot w tym, że gdyby FN przejęło za dwa lata władzę może być gor±co na ulicach 8O . Za dwa lata, jeżeli sytuacja Europy nie unormuje się może być we Francji naprawdę bardzo gor±co. Zastanawiam mnie, co stanie się wtedy w Polsce. Teoretycznie nic, bo nasz rz±d może w każdej chwili zmienić opcje w wypadku gdyby był to koniec Unii. My¶lę sobie jednak… jak dobrze mieć silnego s±siada, z którym na dodatek ma się przyjacielskie umowy wink: lol . Ciekaw jestem, kiedy Rosja poklepie nas po plecach, po przyjacielsku oczywi¶cie lol .
Robert
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 1:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tam u góry to trochę nie na temat napisałem :oops: , bowiem przyznaje ze wstydem nie przeczytałem podlinkowaniego przez Jarpo artykułu :oops: . Ale to tak już z obawy… wink: lol
Zastanawiam się po kiego w ogóle zastanawiać się jak nas widz±. Przepraszam za okre¶lenie, ale mnie kalafiorem…opinie o Polsce i Polakach w tutejszej prasie wink: .
Wyzbywanie się kompleksów wła¶nie t± drog± i tutejszym wzorem powinno się odbywać.
Zamilkłem wtedy po katastrofie a dlatego że obudziły się w tutejszych mediach opinie nad "m±dro¶ci±" Polaków. Bolało i dlatego nie przytaczałem. Zreszt± podobne opinie zdarzały się w Polsce.
Wła¶ciwie cały pana Ziemkiewicza artykuł jest o niczym. Do czego zmierza pisanie takich prawd. Mamy siebie naprawiać pod czyje dyktando? Może nie zrozumiałem i mam nacjonalistyczne ci±goty, ale wklepywanie mnie w ziemię za to, że jestem Polakiem jak najbardziej mi nie odpowiada. My¶lę, że pan Ziemkiewicz najbardziej cierpi na objawy dekadencji. Jaki procent społeczeństwa i kto wła¶ciwie powinien wyci±gać wnioski z tej epistoły? Bardzo łatwo oskarżać Polaków na podstawie standardu życia w Polsce i ciekawe, że najlepiej wychodzi to tym, którym "głód do Tylka nie zagl±da" wink: .
Sk±d przeciętny Polak czerpać ma wzorce na to pan Ziemkiewicz nie odpowiedział wink: .
Łatwiej natomiast opowiadać jak bardzo wszyscy się myl±. Jeżeli afrykańskie i azjatyckie wzory maj± stać się moim wzorcem to wysiadam z tego autobusu wink: . Wiary i kultury zmieniać nie chcę. Nie wierzę też ¶lepo w cuda zachodu, o co pan Ziemkiewicz podejrzewa nie tylko mnie. Staram się przeżyć w warunkach, jakie sam muszę sobie stworzyć a tworzę je na podstawie wychowania z domu. I to wszystko. Kijaszkiem pan Ziemkiewicz zawraca Wisłę zamiast założyć kawałek żyłki robaczka i łowić. Więcej by zrozumiał i przeżył.
J
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 1:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
ZnajdĽ inwestycję, która jest realizowana bez ¶rodków unijnych - powodzenia. usmiech

Ta firma i wszystkie inwestycje s± bez ¶rodków unijnych i tak pozostanie
DREWNEX mimo to jest znana w całej europie wesoly
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 1:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lol
Jedna jaskółka wiosny nie czyni, choć cieszy taki przykład. ;)
My¶lałem jednak o zdecydowanie większych "jaskółkach". usmiech
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 1:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:

A kto nalali komu¶ za free?? Wiadomo po co i dlaczego to robi±, ale widzisz lepsze rozwi±zanie? ZnajdĽ inwestycję, która jest realizowana bez ¶rodków unijnych - powodzenia. usmiech

Szczerze mówi±c, to zabrnęli¶my tak daleko, że nie mamy innego wyboru jak chodzić za Uni± ze spuszczon± głow±.
Inwestycje? Na pewno nie chciałe¶ napisać, że Unia w nas pompuje, a my tylko bierzemy nic nie wpłacaj±c.
Pamiętać należy o czym¶ takim, jak "wspólna polityka". Wspólna, bo wszystkich obowi±zuje, ale czy wszyscy na niej dobrze wychodz±? OdpowiedĽ jest oczywista.
Przykład ze ¶limakami jest fantastyczny. Nawet w takie /pozornie/ głupoty możni tej Europy paluchy wpychaj±, żeby tylko wpłacona kasa zwracała się z procentem.
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na razie bierzemy więcej niż wpłacamy. Inna kwestia, to umiejętno¶ć wydania tych ¶rodków, a nie ich oddania. A tutaj mamy jużdo czynienia z profesjonalizmem osób, które przygotowuj± inwwestycje. Je¶li uważasz, że możliwe jest rozbudowanie transportu i infrastruktury bez tych ¶rodków, to szczę¶cia życzę. ;)
Cchiałbym pojechać poci±giem do Łodzi w czasie, w jakim pokonywała ten odcinek Luxtorpeda przed II W¦, chciałbym jechać po drogach, nie powoduj±cych płaczu dla podwozia samochodu, chciałbym, chciałbym, chciałbym... przecież to norma w dzisiejszej Europie. A jak nam do niej daleko. Sami tego nie zrobimy za 1000 lat. ;)
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 2:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
Na razie bierzemy więcej niż wpłacamy.

Oj Maćku, celowo pisałem o "wspólnej polityce". Mi nie chodzi o suche przelewy, bo tu się tych pieniędzy nie doszukasz. Jeszcze się taki frajer nie znalazł, który by dopłacał do kogo¶, nie miał z tego korzy¶ci i jeszcze uparcie w tym trwał. Mydlenie oczu tablicami z napisem "Unia Europejska" robi swoje. Nie licz ile bierzemy, ale ile mogliby¶my zarobić, ale nie zarabiamy. Limity, dopłaty, kontrakty, certyfikaty, standardy.
Robert
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 2:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maćku norma, o której piszesz to płatna autostrada w Hiszpanii, Włoszech i Francji. Pewnie, że podwozie nie cierpi, ale przejazd 1000 km to min. 100 euro dla samochodu osobowego wink: .
(Za 100 euro mogę zmienić, co pół roku silen blocki to tak w nawiasie lol ) wiadomo nie tędy droga. Jeżeli celem Unii rzeczywi¶cie jest wyrównanie poziomu życia w całej Europie…
To wiem jak to zrobi± a na dodatek, co¶ mi sie z lat 70-tych przypomina lol .
Nie wiem czy doczekam tu emerytury, ale jeżeli tak się stanie to nazajutrz po wypłacie jadę w lubelskie wesoly . "Tam musi być jaka¶ cywilizacja" lol .
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 4:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Namów więc emeryta z lubeskiego, aby się z Tob± zamienił miejscami. ;)
Nie będę powównywał dochodu Francuza, zajmuj±cego takie samo stanowisko jak moje - a przynajmniej tutaj tego nie napiszę. lol
Robert
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 5:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maćku mówimy o tym samym a dwoma innymi językami wink: .
Nie porównuję swojej egzystencji do egzystencji lubelskiego emeryta, bo porównać się nie da. Najpierw, dlatego że jeszcze 10 lat do emerytury( jak dobrze pójdzie lol ) a póĽniej, dlatego że realia każdego kraju w Europie różni± się na tyle, iż szukanie mianownika jest kompletnym bezsensem. Co z tego, że wspólnota, Unia itd. Standard niemiecki zawsze przewyższał francuski, który z kolei przewyższał hiszpański a ten z kolei portugalski a….
Czy tak musi być, czy taka jest kolejno¶ć? o to chyba się spieramy wink: .
Brak nam cierpliwo¶ci to zrozumiale, chcemy już! Bo tak długo czekamy.
Wiem, wiem rz±dowe pomyłki, bezmy¶lno¶ć, trwonienie itd. Czy ktokolwiek wierzy, że tutejsze realia s± inne? Tylko kasy jest więcej i szybciej znajduj± się płatnicy wink: .
Jeżeli wydaje się z boku, że ludzie tu szczę¶liwi i syci no to zapraszam na przechadzkę po północnych dzielnicach każdej dużej metropolii, a jeżeli bol± nas nogi to wystarczy w okresie zimy(, bo li¶ci na drzewach nie ma i lepiej widać) przejechać się ringiem wokół miasta.
Zobaczy Francję elegancję wink: .
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

¦wiadomie, czy też nie napisałe¶, że Ziemkiewicz miał rację!
I w tym punkcie jeste¶mu zgodni. usmiech
A spójno¶ci, wbrew pozorom, w naszych wypowiedziach jest wiecej. ;)
Robert
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 6:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lol lol lol Ziemkiewicz powtarza prawdy oczywiste, nie jest pierwszy i ostatni wink: lol .
Niczego nowego nie dowiedziałem się z jego artykułu lol .
Nie ma już odkrywców lol
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 6:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko akceptowalno¶ć prawd znanych od lat jest... wiadomo. wink:
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 6:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
Na razie bierzemy więcej niż wpłacamy.

Czy aby na pewno? :roll:
Czy mówimy o realiach, czy o oficjalnych (czyt.propagandowych wręcz) liczbach ? A może TO trochę rozja¶ni co mam na my¶li . Choć i tak nie wszystkie aspekty tu s± poruszone. :?
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 6:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przebrn±łem przez dwie strony: kto tworzy prawo na obszarze RP? Czy to nie polscy cnotliwi ponad miarę obrońcy prawa tworz± takie mechanizmy!?
Nie chcę ci±gn±ć tego tematu, bo to nie ma sensu - do powiedzenia mamy tyle, co żyd za okupacji, a jeszcze mniej zależy od naszych wywodów.
piter1000
Młodszy podbierakowy
Młodszy podbierakowy

Miejscowość: suwalki
PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem jedno ..bez unii by¶my zdechli jak psy..wszyscy przeciwnicy tamtego okresu którzy krzyczeli ze po wej¶ciu do unii ograbia nas i ze będzie gorzej teraz siedz± cicho i nie patrz± w oczy.
Redaktor Portalu

PostWysłany: Sob Maj 15, 2010 10:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piter1000 napisał:
Wiem jedno ..bez unii by¶my zdechli jak psy..

No tak, kto by nam karmę dostarczył lol
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Maj 16, 2010 6:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z czego mieliby nas ograbić? Wszystko pu¶cili¶my za psie pieni±dze, a resztę oddali¶my w ulgach podatkowych. lol
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Nie Maj 16, 2010 7:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
Z czego mieliby nas ograbić?

Jak to z czego? Ze wspomnianych ulg podatkowych.
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Maj 16, 2010 8:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobra kolonia to taka któr± można doić długo i systematycznie. Czyli trzeba pozwolić przeżyć odpowiedniej populacji. Nowoczesny kolonializm jest zdecydowanie bardziej cywilizowany . Taki ¶liczny w białych rękawiczkach , ale równie skuteczny. Ba, daje poczucie wolno¶ci i złudzenie jakiego¶ wyboru.
Ten ,,nasz " europejski jest bardziej taki socjalistyczny . Ten ,,ichni" bardziej drapieżny i bezwzględny. W naszym rejonie póki co prawo silniejszego opiera się na przepisach , podatkach , akcyzach, opłatach manipulacyjnych itp. Nie posuwa się jak ,,ichni" nawet do najechania na kraj który warto skolonizować pod bzdurnymi pretekstami. O których potem się nie wspomina nawet lub bagatelizuje. Ale bior±c pod uwagę że przy ,,naszej'' pomocy , to może i w naszej czę¶ci ¶wiata niedługo będzie praktykowane.
Można powiedzieć że od wieków nic się nie zmienia w tej kwestii , tylko metody. Cele i efekty wci±ż pozostaj± te same.
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Maj 16, 2010 8:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze gadasz, choć prochu nie wynalazłe¶. ;)
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Maj 16, 2010 9:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaczynam się gubić :roll: czy tylko nas ze wszystkich krajów UE d....j± :?:
Czy inne kraje też maj± to szczę¶cie :?:
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Maj 16, 2010 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nasza polska mentalno¶ć podpowiada, że inni maj± super - naszym kosztem. ;)
Co siębędzie działo, gdy spadniemy z miejsca beneficjenta, staj±c się poważniejszym płatnikiem!? wink:
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Maj 16, 2010 9:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
Co siębędzie działo, gdy spadniemy z miejsca beneficjenta, staj±c się poważniejszym płatnikiem!? wink:

Niepoprawny optymista . wesoly
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 12:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:

kamień z serca , bo już my¶lałem...
co będzie się działo?? ano dwa posty wyżej odpowiedziałes juz na to pytanie , z tym że będzie to na duuuuuuużo większ± skalę.
Ogl±daj±c kiedy¶ Planetę Małp ,nie wierzyłem że może to nast±pić , Jaaaa chcę byyyyyć Maaaaałp± !!!!! lol lol lol
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 1:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zenon napisał:
Jaaaa chcę byyyyyć Maaaaałp± !!!!! lol

A ja wolę Raquel Welch z tamtego okresu 8)
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 1:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To się nazywa różnym pojmowaniem piękna... lol
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 1:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
To się nazywa różnym pojmowaniem piękna... lol

Ale nie martw się Zenek :roll: zwierz±tka też lubię...pogłaszczę, za uszami podrapię ale na nic więcej nie licz wesoly
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Off Topic
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Idż do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

Skocz do: