Nasza rodzima troć w systematyce ichtiologicznej została wyróżniona już w roku 1780 i występowała pod nazwą łososiopstrąg. Swoją właściwą nazwę troć otrzymała dopiero w roku 1864.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 465 Zalogowani 0 Wszyscy 465
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 5:56 pm Temat postu: Drażniący osad
Od jakiegoś czasu mam problem z pewnym syfkiem w 260-iu litrowym akwarium, syf ten to biały osad na powierzchni wody, zbieram go codziennie a on wciąż się uzupełnia, nie mam pomysłu jak się tego cholerstwa :x pozbyć. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
honestus Hodowca rosówek
Dołšczył: Apr 10, 2011 Posty: 21
Kraj: Polska Miejscowoć: Rybnik
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 6:32 pm Temat postu:
Proponuję na początek przeczyścić filtr. A tak w ogóle używasz może jakiegoś żwirku? _________________ Nigdy nie mów nigdy ;)
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6587
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 6:42 pm Temat postu:
Ten zbiornik mam od kilkunastu lat, żwir ciągle jeden i ten sam, co sześć miesięcy odmulany, filtr zewnętrzny czyszczony co 40-50 dni.
Kiedyś, około dwa lata temu miałem coś podobnego, ale samo znikło niespodziewanie tak jak i się pojawiło, teraz trwa to troszkę dłużej bo ponad miesiąc. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
honestus Hodowca rosówek
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 6:49 pm Temat postu:
Znalazłem taką oto informację :
Kożuch bakteryjny - rodzaj biofilmu, cienka błona bakterii, substancji organicznych i kurzu, zbierająca się i pływająca na powierzchni wody w akwarium.
Błona ta jest zazwyczaj mikroskopijna i w normalnych warunkach często niezauważalna. Złożona w przeważającej części z bakterii egzystujących na powierzchni wody i zbierających się tam zanieczyszczeń. W sprzyjających warunkach, na które składa się słaba cyrkulacja wody, brak pokrywy lub szyby okrywowej, potrafi gwałtownie narastać, przybiera barwę białawą lub białą i często zajmuje całe lustro wody, wtedy na powierzchni można zauważyć wyraźne zmętnienie. Zjawisko niepożądane w akwarium, utrudnia wymianę gazową i w zaniedbanych, zanieczyszczonych zbiornikach ze słabą filtracją, cyrkulacją wody i ubogich w rośliny może zwiększyć ryzyko powstania przyduchy.
Może więc być to ten kożuch bakteryjny. _________________ Nigdy nie mów nigdy ;)
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 6:56 pm Temat postu:
Wszystko pasuje do tego opisu, gdy sięgnę pamięcią wstecz to przypominam sobie że problem pojawił się od kiedy zmniejszyłem na filtrze na minimum ilość przepuszczanej przez wkłady filtrujące wody, wcześniej AquaClear chodził na maxa a teraz ustawiony jest na minimum.
Już ustawiłem na ful, zobaczymy czy problem zniknie.
Dzięki. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
honestus Hodowca rosówek
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 7:01 pm Temat postu:
Spoko , no problem.
Daj znać potem co i jak. _________________ Nigdy nie mów nigdy ;)
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 7:16 pm Temat postu:
W tej chwili po ustawieniu filtru na full warkocz wypływającej z niego wody ma około metr długości, wcześniej nie miał nawet czterdziestu centymetrów. :roll:
Syf zebrałem, woda pięknie krąży, rośliny tak jak kiedyś zaczęły lekko falować od cyrkulacji wody, myślę ze będzie dobrze. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
honestus Hodowca rosówek
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 7:35 pm Temat postu:
Też sądzę że będzie dobrze,woda bez dostatecznej cyrkulacji staje się kwaśna co sprzyja rozwojowi bakterii. A objawy właśnie są między innymi takie jak u ciebie. _________________ Nigdy nie mów nigdy ;)
newrom Miotacz nęciwa
Dołšczył: Sep 18, 2005 Posty: 123
Kraj: Polska Miejscowoć: Kraków
Wysłany: Wto Mar 20, 2012 8:17 pm Temat postu:
Ta błona bakteryjna pojawia się gdy bakterie mają dobre warunki (najczęściej zachwianie równowagi). Jeśli bardzo Ci przeszkadza zainstaluj skimmer. Ale IMHO ma to sens jedynie przy otwartym akwarium bo jeśli jest pokrywa to i tak nie widać co jest na powierzchni.
Pierwsze za to słyszę by wolna cyrkulacja powodowała zakwaszenie. Podasz kolego jakieś wyjaśnienie tego zjawiska ?
Pytam bo u mnie wola ledwo ciurka z filtra i błona raz się pojawia, a raz nie (pojawia się przeważnie gdy przenawożę, albo coś zachwieje równowagą) . Natomiast zakwaszenie muszę robić ręcznie (co2).