Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Miszkadaszkiewicz Pogawędkowy Łowca Okazów
Kraj: Polska Miejscowość: Głowno |
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 8:10 am Temat postu: Język bułgarski - pomoc w tłumaczeniu |
|
|
Witam
Czy jest w¶ród nas kto¶ kto jest może Bułgarem i pomógłby mi w dokonaniu transakcji kupno-sprzedaż (tłumaczenie wiadomo¶ci) z Bułgarii do Polski? _________________ Najważniejsze żeby brały |
|
|
Monk Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 8:12 am Temat postu: |
|
|
Chłopie - tutaj już nawet "Rumunów" nie ma - na szczę¶cie. ;) |
|
|
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 10:52 am Temat postu: |
|
|
Monk napisał: |
Chłopie - tutaj już nawet "Rumunów" nie ma - na szczę¶cie. ;) |
Sami Azjaci, bo wiadomo, że od Konina, to już Azja... ;) |
|
|
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 10:55 am Temat postu: |
|
|
Jak to możliwe, że tak geograficznie niedouczony jegomo¶ć został geodet±?! Azja jest za Uralem - to takie góry. :
Nie mówiłem o Lubuskiem tym razem.
Pozdrawiam. ;) |
|
|
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 11:20 am Temat postu: |
|
|
Jak to możliwe, że tak geograficznie niedouczony jegomo¶ć został geodet±?! Azja jest za Uralem - to takie góry. :
Nie mówiłem o Lubuskiem tym razem.
Pozdrawiam. ;) |
To co¶ Ci ciekawego napiszę. Pan Rysio, z którym pracowałem 3 lata, pomiarowy z prawie 30-letnim stażem w firmach geodezyjnych niedawno dowiedział się ode mnie sk±d się bior± pory roku... Chłop, który z założenia powinien mieć choć podstawow± wiedzę na temat naszej por±banej planety z podziwem zastanawiał się, jak ten ¶wiat jest urz±dzony, że zawsze o tej samej porze Ziemia zaczyna się przechylać raz w jedn±, raz w drug± stronę i jest wtedy albo zima, albo lato... Moja rada- w czasie przesileń zimowego i letniego należy korzystać z ubikacji, w których można się czego¶ złapać, bo jak ta Ziemia się nagle gibnie w drug± stronę, to normalnie z kibla można spa¶ć. To tak odno¶nie naszej dzisiejszej rozmowie Maćku o obecnym systemie kształcenia młodych geodetów, matematyków, bankierów.... ;) |
|
|
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 11:27 am Temat postu: |
|
|
Nauka wymaga ofiar. ;) |
|
|
artur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
|
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 4:57 pm Temat postu: |
|
|
Matura to bzdura. |
|
|
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Usi±¶ć i płakać. |
|
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 10:56 am Temat postu: |
|
|
Stado baranów, czego oni ucz± w tej szkole... sam mam 25 lat ale pytania z wiedzy na poziomie podstawówki... ogólnie pokolenia od '92-93 + to powinni jak leci wszystko do u¶pienia _________________ Najważniejsze żeby brały |
|
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 11:30 am Temat postu: |
|
|
Jak to czego? Nauka bardzo na czasie: religia -2h, historia - 1h. Obcięto dla niej godzinę historii i matematyki. Warto się zainteresować, co robi± w ramach tych dwóch godzin - ręce opadaj±. :roll: |
|
|
artur Pogawędkowy twardziel
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Protest rodziców pod sejmem, prorocze :roll: . |
|
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 12:45 pm Temat postu: |
|
|
Ty się nie ¶miej, bo niejaki Roman G. musiał ogl±dać ten program, zrozumiał go po swojemu i widzisz, co wyprawiał na niwie krzewienia wiedzy w społeczeństwie! : |
|
|
Zenon Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD |
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 4:29 pm Temat postu: |
|
|
[quote]jak ta Ziemia się nagle gibnie w drug± stronę,[quote]
TO naleje się do dupska |
|
|
jjjan Pogawędkowy twardziel
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 4:58 pm Temat postu: |
|
|
My¶lę, że trudno zrzucać winę za to na system nauczania. Jeżeli ludzie nie chc± widzieć dalej niż czubek własnego nosa i wiedzieć tylko gdzie jest tanie piwo, to żaden system o¶wiatowy nie pomoże by to zmienić. Bardziej przypisałbym winę rodzicom, którym nie chce się wychowywać potomstwa. Szkoła nie jest idealna, ale to nie ona decyduje o tym, czy kto¶ po kilku latach nauki potrafi poprawnie sklecić zdanie. |
|
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 5:16 pm Temat postu: |
|
|
jjjan napisał: |
My¶lę, że trudno zrzucać winę za to na system nauczania. |
Nie masz wg mnie racji. Program Mai układał kretyn bez wyobraĽni. Nie uważam swojej pociechy za najgenialniejsze na tej planecie, jestem krytyczny, ale widz±c, co robi szkoła, opadaj± mi ręce. Dzieciak jest zakręcony jak kilometr drutu w kieszeni i nie wynika to z jej głupoty. Zero sensownego tłumaczenia, brak czasu na ćwiczenia, program dla idiotów i jest nieciekawie. Na szczę¶cie ma kto jej pomóc w domu, ale rozmawiaj±c z rodzicami, coraz większa ich grupa łapie się za głowę, bo już zaczyna wysiadać.
Zrozumienie polecenia z polskiego czasami wcale nie jest takie oczywiste dla dorosłego, a co dopiero dla 11-latka. Czytanki - delikatnie mówi±c, nie te, które znamy. Lektury - przemoc i może nie wulgaryzmy, ale słownictwo z kindersztub± maj±ce niewiele wspólnego.
A efekt? ¦rednia krajowa egaminu 6- klasistów: na 40 pkt wyniosła 22!
Szkoła Mai ma bardzo wysokie notowania w rankingu wojewódzkim. Może to tylko ¶wiadczyć o dużym zaangażowaniu rodziców.
A napisz prawdę na forum, gdzie s± nauczyciele, to zostaniesz pożarty i wyklęty od czci i wiary. Znam o z autopsji.
Przepraszam prawdziwych Nauczycieli - tutaj odniosłem się do nauczycieli. |
|
|
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Trochę mam rację trochę, nie mam. Nie miałem na my¶li normalnych rodziców i dzieci. Oprócz Was jest jeszcze cała rzesza uczniów, której zachowanie i chęć nauki kiedy¶ byłaby okre¶lona jako patologiczna. A dzisiaj jest to normalno¶ć. Czy do nauczycieli można mieć pretensje? Jestem przekonany, że z nauczycielami nie jest gorzej niż z ludżmi pracuj±cymi w innych zawodach. Zawsze jest niewielka ilo¶ć pracowników b. dobrych, sporo jest dobrych, dużo słabych i niemało bardzo słabych. |
|
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Oceniaj±c to, co mam możliwo¶ć widzieć codziennie, szkoła była chyba chłonnym miejscem pracy w okresie wzrostu bezrobocia. Przykre to, ale prawdziwe. |
|
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 6:54 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem, czy mozna winic nauczycieli, choc gdyby byli lepszymi pedagogami, to reagowaliby na to , co sie od nich wymaga. A dzis nauczyciel nie ma czasu nauczac, bo musi tworzyc cał± sterte nikomu niepotrzebnych papierkow. Potem jakas durna bĽdzi±gwa onanizuje sie przy tej stercie makulatury cieszac sie, jacy to nauczyciele sa dzis pracowici. Nauczyciel ni dzisiaj nie moze. Uczen wejdzie mu na glowe, potem poskarzy sie rodzicom, durni rodzice zrobia awanture i nauczyciel na bruk... Rece opadaja. A do tego dochodzi durny program... Przyprawiajac to wszystko szczypta agresji i wulgaryzmu dorastajacych gnojkow, ktorzy w najgorszym momencie swojego intelektualnego zycia musza zmianiac szkole i trafiaja do gimnazjow... Mieszanka wybuchowa. Idiotow i sadystow ze szkoły wyrzucic nie mozna, bo musza sie uczyc do 18 roku zycia... Jestem zdania, ze lepiej zeby zabierano nam mniej podatkow i za te pieniadze zebysmy sami kształcili własne dzieci. Wszystko co panstwowe nadaje sie u nas niestety do likwidacji. Wole sam decydowac o tym co robi moje dziecko, gdzie i czego sie uczy, bo nikt lepiej nie zna mojego dziecka niz ja. Tak było zawsze w normalnych czasach. Dzisiaj mamy cudne panstwo, ktore zrobi z naszych dzieci idiotow... Sorki za brak ogonkow wszelakich- pisze z komorki. |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 9:10 am Temat postu: |
|
|
Za chwilę Daria poleci do szkoły, to na wiele kwestii będziesz patrzył inaczej. |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 9:32 am Temat postu: |
|
|
Hehe, Go¶ć z Legionowa wie lepiej co będzie my¶lał niedouczony geograficznie geodeta zza Buga z zachodu. ;) |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 10:00 am Temat postu: |
|
|
Oceniaj±c to, co mam możliwo¶ć widzieć codziennie, szkoła była chyba chłonnym miejscem pracy w okresie wzrostu bezrobocia. Przykre to, ale prawdziwe. |
nie tak do końca- nie radz±cy sobie w klasie nauczyciel ,potrafi doskonale poradzić sobie w systemie KORKÓW za 60zł (bywa że z okładem ) za godzinkę ,i można?
Dla mnie jest to samonapędzaj±cy (kasę) system nauczania. nie masz kasy męcz się sam rodzicu przerabiaj±c lekcję w domu. TYLE że musisz dokładnie poznać system my¶lowy pani nauczycielki , bo jak do¶wiadczyłem dwa plus dwa zawsze równa się cztery ,tyle że wzory na wyliczenie bywaj± różne |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 10:08 am Temat postu: |
|
|
dzepetto napisał: |
Hehe, Go¶ć z Legionowa wie lepiej co będzie my¶lał niedouczony geograficznie geodeta zza Buga z zachodu. ;) |
Zapisuję tę wypowiedĽ i wrócimy do tematu za kilka lat. Przekonasz się, że przyznasz mi rację. Krytyczne wypowiedzi też przyjmowałem z niedowierzaniem do czasu, gdy sam tego absurdu nie zasmakowałem.
A Twoja Pociecha będzie w o tyle dobrej sytuacji, że rodzice będ±w stanie Jej pomóc. Nie wszyskie Jej koleżanki i koledzy będ± miały taki luksus. I co mamy? Szkoła nie da możliwosci wyrwania się z kręgu błędów lub lenistwa ich rodziców...
Tak Zenu¶ - niweluj±c swoj± nieudolno¶ć w godzinach służbowych wyci±gnie od swoich ofiar kolejn± kasę.
Szkoda, że nie można zdawać klas eksternistycznie i nie podlegać obowi±zkowi szkolnemu. Dla wielu byłoby to znacznie lepsze rozwi±zanie. |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 10:17 am Temat postu: |
|
|
patrz±c na swoj± siw± głowę my¶lę- czy doczekam N O R M A L N O ¦ C I ?
Wł±czaj±c telewizornie Mam OGROMNE obawy |
|
|
the_animal Pogawędkowy twardziel
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 10:23 am Temat postu: |
|
|
Zenon napisał: |
patrz±c na swoj± siw± głowę my¶lę- czy doczekam N O R M A L N O ¦ C I ?
Wł±czaj±c telewizornie Mam OGROMNE obawy |
Dobrze, że choć się łudzisz :roll: _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 10:35 am Temat postu: |
|
|
Wstrzymać dotacje dla partii - to "tylko" 75 mln zł rocznie i przeznaczyć to na inne cele. Zniknie radykalnie groono nieuczników, którzy zgrywaj± się na autorytety za cudz± kasę. |
|
|
Jotes Pogawędkowy twardziel
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 10:59 am Temat postu: |
|
|
Szkoda, że nie można zdawać klas eksternistycznie |
Jak to nie można? Przecież niektórzy kończ± jako ekstremi¶ci. A w klasie to taki był nawet prymasem. |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 11:08 am Temat postu: |
|
|
Wstrzymać dotacje dla partii - to "tylko" 75 mln zł rocznie i przeznaczyć to na inne cele. Zniknie radykalnie groono nieuczników, którzy zgrywaj± się na autorytety za cudz± kasę. |
Maćku, partie jak partie, ile by kasy nie dostały, ile by im nie zabrać, to i tak pozostaje ten sam problem. Do wyborów rusza cała rzesza... takich panów Rysiów, o którym pisałem. Człowiek nie wie sk±d sie bior± pory roku, ale wybiera rz±dz±cych 40-milionowym narodem... Codziennie narzeka, że te cholery nic nie robi± tam na górze, a na pytanie co według niego powinni robić odpowiada: "nie wiem, bior± takie pieni±dze, że oni powinni wiedzieć"... Chcesz jeszcze czego¶ od naszych m±drych zawiadowców? |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 11:32 am Temat postu: |
|
|
Fakt - każdy ma prawo być m±drze rz±dzonym lecz największym bólem jest to, że zbyt często trafia na okazy pracowitych /niestety/ głupców. |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 1:35 pm Temat postu: |
|
|
Fakt - każdy ma prawo być m±drze rz±dzonym lecz największym bólem jest to, że zbyt często trafia na okazy pracowitych /niestety/ głupców. |
i tutaj zgadzam się w całej rozci±gło¶ci Niestety tylko głupcy pracuj± ,
reszta to konsumenci |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 1:37 pm Temat postu: |
|
|
dzepetto napisał: |
Maćku, partie jak partie, ile by kasy nie dostały, ile by im nie zabrać, to i tak pozostaje ten sam problem. Do wyborów rusza cała rzesza... takich panów Rysiów, o którym pisałem. Człowiek nie wie sk±d sie bior± pory roku, ale wybiera rz±dz±cych 40-milionowym narodem... Codziennie narzeka, że te cholery nic nie robi± tam na górze, a na pytanie co według niego powinni robić odpowiada: "nie wiem, bior± takie pieni±dze, że oni powinni wiedzieć"... Chcesz jeszcze czego¶ od naszych m±drych zawiadowców? |
Maciek miał na uwadze to iż w własne przedsięwzięcie trza zainwestować z własnych ¶rodków , lub kredytu,co na jedno wychodzi : |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Wszyscy ł±cznie z adminami - OFF TOPIC :P a bułgara jak nie było tak nie ma :P _________________ Najważniejsze żeby brały |
|
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Tylko podtrzymujemy w±tek, by nie zagin±ł w czelu¶ciach. A nuż jaki¶ Bułgar zagl±dnie i nie dojrzy. : |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 8:37 pm Temat postu: |
|
|
Sorki Miszka za za¶miecenie tematu, ale ta aktywno¶ć Bułgarów nas najwyraĽniej zainspirowała. ;)
Też uważamy, że googlowy translator będzie jakim¶ wyj¶ciem - może nawet połowicznym. ;) |
|
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2012 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Tak między nami to miałem od niego młynek kupić ale okazało się że sprzedany więc pomoc bułgara nie potrzebna ale jak tak ładnie się temat rozwin±ł to nie przeszkadzajcie sobie :P _________________ Najważniejsze żeby brały |
|
|
Wysłany: Sob Gru 15, 2012 8:57 am Temat postu: |
|
|
Widdzisz - grunt, to założyć dobry temat. ;) |
|
|
|