Pierwszy w Europie podręcznik hodowli karpia w stawach napisał Dubravius (1547), biskup z Ołomuńca na Morawach. W polskiej literaturze pierwsz± wzmiankę o karpiu spotyka się u Długosza (1415 – 1480), który opisuj±c rycerzy bior±cych udział w bitwie pod Grunwaldem, przy nazwisku rodu Korzbok ze ¦l±ska mówi o trzech karpiach w herbie.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY
Goscie 637
Zalogowani 0
Wszyscy 637
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Wto Lut 12, 2013 10:01 pm Temat postu: Przynajmniej raz w życiu
Ze względu na wzgl±d, bezwzględnie brakuje mi działu po¶więconego w±satym rybkom. Serdecznie życzę aby każdemu z nas przynajmniej raz w życiu dane było złapać taki okaz:
OGLˇDAJ _________________ Pozdrawiam wszystkich, których już poznałem i tych, których mam nadzieję poznać.
pepek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Chorzów
Wysłany: Sro Lut 13, 2013 5:18 pm Temat postu:
Kurde jak takiego wyj±ć z wody?
Super kaban. _________________ Najlepszym przyjacielem jest ten, kto nie pytaj±c o powód twego smutku, potrafi sprawić, że znów wraca rado¶ć.
Robert Pogawędkowy twardziel
Kraj: Francja Miejscowość: Selestat
Wysłany: Sro Lut 13, 2013 6:19 pm Temat postu:
"Pacz pan" ,rzeczywi¶cie spore przeoczenie. My¶lę iż, osobny temat po¶więcony tym delikatnym rybkom powinien znaleĽć się na forum :.
Zwłaszcza że, jest u nas sporo Waldków i Januszów-Karpiarzy .
My¶lę Waldku naprawimy niedopatrzenie i będziesz zapełniał wiadomo¶ciami o w±salach odpowiedni dział .
Po¶pieszyłem się Waldziu .
Będzie osobne forum jak udowodnisz że, sum to nie drapieżnik .