59 % lucjana czerwonego (Lutjanus campechanus) w Zatoce Meksykańskiej wyławiają amatorzy. Wzdłuż pacyficznego wybrzeża Ameryki są odpowiedzialni za 87 % złowień karmazyna (Sebastes paucispinus), a w południowym Atlantyku za 93 % połowów korwina czerwonego (Sciaenops ocellatus).
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 464 Zalogowani 0 Wszyscy 464
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Piš Maj 15, 2015 5:55 am Temat postu: Łowiska GR Miłosław
Od 1 czerwca można spinningować na jeziorach Gospodarstwa Rybackiego Miłosław. Mam zamiar spenetrować jeziora Bnin, Kórnickie, Łękno, Skrzynki Duże i Male.
Czy ktoś zna te jeziora? Czego mogę się spodziewać? Jakie są możliwości spinnigu z brzegu, czy mocno zarośnięte?
Sith Gliździarz kopacz
Dołšczył: Apr 04, 2015 Posty: 18
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Lip 14, 2015 12:03 pm Temat postu:
Nikt nie odpowiedział, więc powiem coś na temat J. Łękno-Jeziory Małe.
Spinningowaliśmy w nim dwukrotnie (dwa razy po dwa dni, po 4-6 godzin) z brzegu. Pas trzcin nieco utrudnia wędkowanie, ale brodząc można dotrzeć do czystej wody. Początkowo dno schodzi łagodnie, ale około metra do dwóch za pasem trzcin jest gwałtowny spad i głęboka rynna. Płycizny przybrzeżne dość obficie porośnięte moczarką i zasiedlone przez nieprzeliczone ilości szczeżui pospolitej (Anodonta anatina) dochodzącej do imponujących rozmiarów - największa "złowiona" miała 13cm długości. Jest też całe mnóstwo "drobiazgu" okonków i uklei. Ostatnio obserwowaliśmy fascynujące widowisko tarła uklei, woda przy brzegu wręcz gotowała się, a takiego hałasu nie robią nawet brzechczące się kaczki.
Udało się złowić kilka okoni 18-28cm (wszystkie wróciły do wody w dobrej kondycji).
Moja Pani miała też dwa widowiskowe zacięcia sandacza, ale w obydwu przypadkach hol nieudany, zeszły z kotwiczki. Prawdopodobnie za słabo zacięte.
Miałem też branie szczupaka, ale bez przyponu, więc plecionka odcięta jak skalpelem.
Podsumowując, jezioro dość rybne, nie ma nadmiaru plażowiczów, znikoma liczba wędkarzy i nie widziałem sieci. Warto popróbować wędkowania z łódki, na pewno wyniki byłyby lepsze.