Wg naukowców amerykańskich 23 % całości połowów morskich populacji zagrożonych wyginięciem stanowi połowy amatorskie. W okresie wakacyjnym w południowym Atlantyku amatorzy łapią 38 % wszystkich łowionych ryb, wzdłuż wybrzeża Pacyfiku - 59 %, a w Zatoce Meksykańskiej aż 64 %.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 448 Zalogowani 0 Wszyscy 448
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Jaką według Was powinien mieć wobler boleniowy akcje?? Jak układać w nim obciążenie i dopasowywać ster??
Narobiłem już korpusików całych pomalowanych, nie są tylko po lakierowane. Ale boję się że mogą źle pracować i wrazie by czego, dorobię pare sztuk jeśli będzie trzeba. Słyszałem że skuteczne są woblery płynące po lini prostej beż żadnej pracy, lub lekko lusterkujące i zamiatające ogonem. Bardzo prosze nawet te najmniejsze porady :
przelom_Bugu Skrobacz pospolity
Dołšczył: Feb 25, 2006 Posty: 39
Kraj: Polska Miejscowoć: Biała Podlaska
Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 10:52 pm Temat postu:
Mam dwa woblery wykonane co prawda nie przeze mnie, ale przez pewnego wędkarza mieszkającego nad Bugiem. Kształtem przypominają naładowaną ikrą ukleję. Są przy tym dość szczuplutkie. Efekt tego jest taki, że tną wodę jak nóż, od czasu do czasu delikatnie lusterkując. Woblery mają dłygość 7,5cm, a ster wystaje z korpusu nie więcej niż 5mm.
hakin Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 26, 2003 Posty: 464
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 5:57 pm Temat postu:
przelom_Bugu napisał:
Mam dwa woblery wykonane co prawda nie przeze mnie, ale przez pewnego wędkarza mieszkającego nad Bugiem. Kształtem przypominają naładowaną ikrą ukleję. Są przy tym dość szczuplutkie. Efekt tego jest taki, że tną wodę jak nóż, od czasu do czasu delikatnie lusterkując. Woblery mają dłygość 7,5cm, a ster wystaje z korpusu nie więcej niż 5mm.
Dięki za odowiedź!!
Czyli woblrki płną po lii prosej. Zrobiłm takch ze 3 : Już się nie moę doczekć seonu, a już blenie bią na poierzchni. Byem we worek to z odległości 100-200m usłyszałem wielki chlupot
PS. Mam probe, czy mógbyś zmiezyć szerkość steu tego woberka??
przelom_Bugu Skrobacz pospolity
Dołšczył: Feb 25, 2006 Posty: 39
Kraj: Polska Miejscowoć: Biała Podlaska
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 6:06 pm Temat postu:
Jednak trochę przesadziłem z tymi 5 mm. Ster ma długość 7mm, a szerokość 11 mm. Szerokość steru jest jednocześnie szerokością woblera. A gdzie u Ciebie tak biją te bolki? U mnie nie widać gdzie jest Bug, gdyż woda płynie całym prakorytem.