Lin należy do rodziny karpiowatych. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 2 – 3 lat. Oblicza się, że z wylęgu ok. 300 000 ziaren ikry składanych przez jedną samicę lina, do wieku czterech lat przeżywają tylko trzy liny, a większość z nich nie osiąga jeszcze wtedy wagi 1 kg.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY
Goscie 855
Zalogowani 0
Wszyscy 855
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 4:01 pm Temat postu: natlenienie wody
Czy ktoś mógłby powiedzieć mi jak zmierzyć ilość tlenu rozpuszczonego w wodzie?
sqza Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: May 05, 2005 Posty: 566
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 4:53 pm Temat postu:
Tak, najpopularniejszą metodą jest badanie tlenomierzem Jest to przyrząd wielkości mniej więcej piórnika szkolnego z wyświetlaczem. Podłączona jest do niego sonda, której koniec zanurzamy w wodzie. Chwilę "mieszamy" i po ustabilizowaniu się wahania wyniku, odczytujemy wartość na wyświetlaczu. Zadowalająca ilość tlenu w wodzie powinna wynosić powyżej 6 mg/l. Tlenomierzami dysponują laboratoria badające wody powierzchniowe (np. WIOŚ, IMGW, Instytuty naukowe, politechniki, sanepid itd.). Pozdrawiam.
lordi_86 Mieszacz zanętowy
Dołšczył: Apr 11, 2006 Posty: 67
Kraj: Polska Miejscowoć: Chorzów
Wysłany: Pon Wrz 25, 2006 9:12 pm Temat postu:
A jest metoda ,bez pomocy tlenomierza,taka żebym sam mógł dokonać pomiarów ,bez takich urządzeń?
bo niby skąd mam wziąść taki bajer?
dzięki za odp.
sqza Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: May 05, 2005 Posty: 566
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 7:13 am Temat postu:
Cytat:
bo niby skąd mam wziąść taki bajer?
Oczywiście nie ma sensu go kupować Najlepiej takie badanie zlecić odpowiedniej instytucji. Koszt wykonania jednorazowego pomiaru wynosi kilkanaście (10-20 zł) + koszty dojazdu. Najlepiej zadzwonić do kierownika laboratorium którejś z wymienianych przeze mnie instytucji i umówić się, kiedy oni będą jechać w interesujący Cię rejon na badania. Wtedy - niejako przy okazji machną zlecenie dla Ciebie. Jeśli chcesz to napisz, w którym miejscu kraju masz chęć badać ten tlen a prawdopodobnie tam Ci niezbędny namiar na kompetentną osobę :
Pozdrawiam.
Ps. Z innych sposobów są jeszcze Metoda Winklera i metoda Leithego ale to przestarzałe i skomplikowane techniki laboratoryjne