Przeciętna długo¶ć życia wybranych gatunków ryb: sum 60 lat, piskorz 20 lat, sandacz 15 lat, leszcz 14 lat, szczupak 10 lat, okoń 10 lat, węgorz 50 lat, jesiotrowate 100 lat.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 473 Zalogowani 0 Wszyscy 473
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 10:50 am Temat postu: Wędkarskie majsterkowanie: materiały, porady
Wracaj±c do wędkarstwa po z gór± 15 latach :oops: nie mogę się nadziwić, ile się w międzyczasie zmieniło. Po pierwsze, chociaż gotowego sprzętu w ofertach tyle, że głowa boli, to z dobrymi sklepami jakby krucho nawet w dużym mie¶cie (Wrocław). Dobrze, że s± internetowe.
Ale do rzeczy. Ja jestem z tego (chyba wymieraj±cego) gatunku co to lubi sobie sprzęt przygotować sam i ma w tym drugie tyle uciechy co z używania. I tutaj problem: gdzie kupić materiały? Kiedy¶ wszystko co trzeba można było dostać w Składnicy Harcerskiej, ale teraz nawet jak się taki sklep gdzie¶ jeszcze zachował to co najwyżej ma w ofercie plastikowe modele do sklejania
Pomy¶lałem, że może po¶ród braci po kiju znajd± się tacy, którzy problem przećwiczyli w obecnych warunkach. Czy kto¶ wie, gdzie można dostać takie rzeczy jak balsę, drewno lipowe (na woblery), porz±dne przelotki, farby fluorescencyjne (na spławiki)? Jaki lakier polecacie? I to wszystko w niewielkich opakowaniach...
Znalazłem odpowiedni drut na Allegro i lakier jachtowy w sklepie z farbami ale już to drugie to w cokolwiek przydużych puszkach :? a o reszcie nie wspomnę.
PoradĽcie...
Bronek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 11:14 am Temat postu:
Balsa w dobrym gatunku w sklepach modelarskich. Sprzedawana w postaci wałków i metrowych deseczek o różnych grubo¶ciach. _________________ 'Nie ¶wiadcz± o prawdziwej warto¶ci wędkarza ani ilo¶ciowe czy jako¶ciowe rozkłady zdobyczy wędkarskiej...' Feliks Choynowski
pajak Starszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: Elbl±g
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 11:25 am Temat postu:
Poszperaj na allegro. Ja kiedy¶ kupywałem tam balse i poliwenglan do sterów. Jak dobrze poszukasz to co¶ powiniene¶ znale¶ć . Ja mam podobny problem i czę¶ciej modyfikuję kupione przynęty niż wykonuję sam.
pozdr
Paj±k
Torque Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Zabrze
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 12:49 pm Temat postu:
Witaj na PW
Oprócz wizyty w sklepie modelarskim, polecam kilka artykułów z działu znajduj±cego pod tym linkiem:
Jedne z pierwszych tekstów opisuj± etapy powstawania woblerów (szukaj słowa wobleroza), mog± więc być dla Ciebie przydatne. Je¶li chodzi o spławiki to my¶lę, że warto poczekać na wypowiedĽ Docia vel SSG _________________ Najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego dnia w pracy...Marek Mołdawa
Wracaj±c do wędkarstwa po z gór± 15 latach :oops: nie mogę się nadziwić, ile się w międzyczasie zmieniło.
Wkrótce się przekonasz jak bardzo. wszystkie ryby do morza pouciekały !
Bombel Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 12:36 am Temat postu:
Niedzielny, już poprzednicy podpowiedzieli.
A ja na swoje kopyto : : odpu¶ć balsę. Nawet ta o największej gęsto¶ci (najtwardsza) nie równa się wytrzymało¶ci± z drewnem lipowym. Je¶li nie chce Ci się szukać uschniętych gałęzi, to wyleżakowane drewno znajdziesz w sklepach zaopatruj±cych rzeĽbiarzy. O ile wiem, to we Wrocku takie s±.
Drut na stelaże to wpierw dental - dostępny w sklepach zaopatruj±cych dentystów. Wolę jednak zajrzeć do sklepu zaopatruj±cego spawaczy. Drut spawalniczy jest nieporównywalnie tańszy i znacznie łatwiejszy w obróbce.
SSG Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 8:54 am Temat postu:
Niestety swojego tekstu na PW nie mogę znaleĽć ale to samo możesz poczytać TUTAJ .
Internetowy sklep modelarski znajdziesz TUTAJ . Sklep ten jest sprawdzony. Swoj± siedzibę ma w Warszawie i kilku kolegów z PW skorzystało z jego zasobów wł±cznie ze mn±. Farby jednak proponuję kupować w jakimkolwiek sklepie modelarskim, bo s± po prostu tańsze. To samo może dotyczyć żywic ale najtańszy klej cyjanowy załatwia całkowicie sprawę.
spryciarz Czy¶ciciel gumiaków
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 2:14 pm Temat postu:
Witam, ja także wróciłem do wędkowania po około 15 latach:). W sklepach wędkarskich spodkałem się z wielk± gam± różnych materiałów, które zdobyć kiedys to był cud:). Także jestem majsterkowiczem i wolę zrobić sobie np. spławik po swojemu. Polecam sklep internetowy gdzie niedawno zakupiłem balse
KLIK
Pozdrawiam
Jotes Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 3:00 pm Temat postu:
Je¶li chodzi o drut, to tak jak już Ci napisano – ten spawalniczy do Mig Maga. Najlepszy to 0,8 mm chromoniklowy! Możesz go zdobyć za friko id±c do jakiego¶ warsztatu spawalniczego/ ¶lusarskiego. Każdy kawałek drutu, który zakleszczy się w podajniku Mig Maga jest po prostu odcinany i wyrzucany – nieprzydatny, a takich przypadków zdarza się dużo. S± to odcinki nawet po 4,5 – 6 m. Ja w ten sposób zdobyłem zapas drutu 0,8 mm chromoniklowego na ładnych kilka lat.
Najlepszy lakier do malowania woblerów, to nasz polski Domalux(czerwona etykieta).
Miłej zabawy