Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
morf Czy¶ciciel gumiaków

Kraj: Polska
|
Wysłany: Nie Sty 07, 2007 12:23 pm Temat postu: Problem z kołowrotkiem SHIMANO |
|
|
Witam!
Posiadam kołowrotek SHIMANO TWIN POWER 1000 XTR i mam taki problem? Przy nawijaniu kołowrotkiem żyłki na szpulę żyłka tak jakby schodziła z rolki kabł±ka i na obudowie kabł±ka widać zrobiony przez ni± rowek.
W zwi±zku z tym mam takie zapytania:co to jest za wada ,jaka jest tego przyczyna ,czy to jest groĽne dla kołowrotka ,jak temu zapobiec ,czy mogę t± usterkę sam usun±ć ,czy kołowrotek trzeba oddać do serwisu?
Za wszystkie odp. będę niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam!
morf |
|
 |
psulek Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Puławy/Warszawa |
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 12:58 am Temat postu: |
|
|
Czy możesz mi podesłać dokładne zdjęcie rolki i obudowy na pawel.sulek@poczta.fm?
Pozdrawiam
Paweł |
|
 |
Maciejowaty Ugniatacz ciast

Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 8:53 am Temat postu: |
|
|
Miałem ten sam problem w Shimano super Aero GT 3000.Bardzo drobnym papierem sciernym poprostu spolerowalem ten rowek.Tylko musi to być zrobione idealnie na gładko.Ja mialem cos takiego do polerki paznokci chyba  |
|
 |
emem Nastawiacz podpórek

Kraj: Polska Miejscowość: jastrzebie zdroj |
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 6:08 pm Temat postu: |
|
|
Radzę wysłać go do serwisu kolego.Nawet je¶li jest po gwarancji.Prawdopodobnie shimano naprawi go za darmo. |
|
 |
bonski ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 6:33 pm Temat postu: |
|
|
emem napisał: |
Radzę wysłać go do serwisu kolego.Nawet je¶li jest po gwarancji.Prawdopodobnie shimano naprawi go za darmo. |
Jak jest po gwarancji za darmo nie zrobi±. Oddawałem 2 kręciołki po gwarancji i musiałem płacić hajs. |
|
 |
tofik Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Toruń |
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 10:31 pm Temat postu: |
|
|
a ja tylko dodam iż niewarto kupować shimano bo odk±d w poszukiwaniu oszczędno¶ci udali się do tajwanu i niestety jako¶ć spadła  |
|
 |
tpe Nastawiacz podpórek

Kraj: Ireland Miejscowość: Krosno-Dingle |
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 6:18 pm Temat postu: |
|
|
Kabł±k po zarzucie zamykałe¶ ręk± czy korbk±? |
|
 |
dzepetto Redaktor Portalu

Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 3:15 pm Temat postu: |
|
|
tpe napisał: |
Kabł±k po zarzucie zamykałe¶ ręk± czy korbk±? |
A jaka to różnica? W starych kołowrotkach Shimano można było zamykać kabł±k nawet kamieniem i nic się działo. Niestety ta firma upadła baaardzo nisko, można to przynajmniej powiedzieć bior±c pod uwagę ich sprzęt dostępny w naszym kraju. Gdybym miał w ręku kołowroteczek przygotowany na rynek USA lub japoński może zmieniłbym zdanie... Jak na razie w Polsce ich sprzęt jest tandetny, nawet Stella, któr± niedawno ogl±dałem po mocnym zakręceniu korbk± i puszczeniu jej zaczęła wydawać z siebie dziwne dĽwięki, jakby przekładnia była kompletnie nie spasowana. Zdziwiło mnie to ogromnie. My¶lałem, że za tak± kwotę można już czego¶ od Shimano wymagać... |
|
 |
tpe Nastawiacz podpórek

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 4:09 pm Temat postu: |
|
|
Mam trzy takie TP i w sposób zamykania kabł±ka odgrywa w tym decyduj±c± rolę.
Zamykaj±c kabł±k korbk± ten problem nie występuje, problem zaczyna się, gdy zamykam kabł±k ręcznie, żyłka często nie wchodzi w rolkę, a opiera się na obudowie kabł±ka, zwłaszcza, gdy łowię na lekkie przynęty. I niestety wtedy żyłkę trzeba poprawić ręk±. |
|
 |
michalm Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Siemonia |
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 4:28 pm Temat postu: |
|
|
tpe napisał: |
Mam trzy takie TP i w sposób zamykania kabł±ka odgrywa w tym decyduj±c± rolę.
Zamykaj±c kabł±k korbk± ten problem nie występuje, problem zaczyna się, gdy zamykam kabł±k ręcznie, żyłka często nie wchodzi w rolkę, a opiera się na obudowie kabł±ka, zwłaszcza, gdy łowię na lekkie przynęty. I niestety wtedy żyłkę trzeba poprawić ręk±. |
Czyli zawsze Ľle :
Jak zamykasz korb± to skracasz życie młynkowi, jak zamykasz ręk± i nie poprawisz linki to....też |
|
 |
Kowalski Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 5:43 pm Temat postu: |
|
|
Nie we wszystkich kołowrotkach jest możliwo¶ć wyboru opcji zamykania
kabł±ka. Np. w niektórych modelach ABU /77/ kabł±k można zamkn±ć
tylko poprzez pokręcenie korbk±. W Mitchellu /300 i 308/, również .
Usiłuj±c zamkn±ć kabł±k ręk±, można je tylko uszkodzić. |
|
 |
tpe Nastawiacz podpórek

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 8:42 pm Temat postu: |
|
|
michalm, dlatego zawsze przekładam w TP kabł±k ręk± (zreszt± we wszystkich moich kołowrotkach) i zawsze sprawdzam, czy żyłka jest na rolce-taki nawyk wypracowany przez 7 lat użytkowania TP ;-) |
|
 |
|