Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 5:50 pm Temat postu: Sum - jak go oprawić
Witam, nigdy jeszcze (w moim już nie tak krótkim życiu wędkarskim) nie złapałem wymiarowego suma. :oops: Ale zapewne kiedy¶ to nast±pi - oby jak najprędzej. Ostatnio złapałem malucha i dało mi to do my¶lenia. Panowie pomocy. Jak oprawić suma, co jest jadalne itd. ??? Wiadomo łusek to on nie ma. Tylko proszę się nie ¶miejcie.
lucek1973 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jul 07, 2006 Posty: 366
Kraj: Polska Miejscowość: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:07 pm Temat postu:
Ja ¶ci±gam skóre z tej smacznej rybki.
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołączył: Apr 16, 2006 Posty: 6570
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:11 pm Temat postu:
Ja oprawiam Suma w RAMKI _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
grzegorz_0108 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 14, 2005 Posty: 292
Kraj: Polska Miejscowość: WARSZAWA
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:20 pm Temat postu:
Pytałem na serio :? :? :? .
Fotke też zrobię, a potem chciałbym .... go oprawić - umiejętnie i odpowiednio upitrasić.
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołączył: Apr 16, 2006 Posty: 6570
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:29 pm Temat postu:
Grzegorz ja również odpowiedziałem całkiem poważnie, po prostu nigdy nie zabrałem złowionego Suma, PESETRYK i do wody.
Kiedy¶ jeden wędkarz widz±c że daruję Sumowi życie, popukał się w czoło 8O , no cóż, każdy chory pokazuje co go boli. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
Darek144 Redaktor Portalu
Dołączył: Jan 10, 2006 Posty: 1400
Kraj: Polska Miejscowość: Wrocław
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:45 pm Temat postu: Re: Sum - jak go oprawić
grzegorz_0108 napisał:
Witam, nigdy jeszcze (w moim już nie tak krótkim życiu wędkarskim) nie złapałem wymiarowego suma. :oops:
A już my¶lałem, że to te kulki z jętki takie skuteczne i st±d te posty. :
A co do suma - to słyszałem, że trzeba ¶ci±gn±ć z niego skórę - tak jak to pisał Lucek. : _________________ "Zbyt wielu głupców ma się za mówców, ¶mieszne..."
sigi Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jul 31, 2002 Posty: 2116
Kraj: Polska Miejscowość: Zabrze
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 7:03 pm Temat postu:
Smakuje i z skór±.
Wystarczy moim zdaniem tak jak węgorza "potraktować" pumeksem.
Nie mam zbytnio w tym do¶wiadczenia...jadam suma raz na dwa lata : _________________ Oby do jutra......
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołączył: Apr 16, 2006 Posty: 6570
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 7:30 pm Temat postu:
sigi napisał:
Wystarczy moim zdaniem tak jak węgorza "potraktować" pumeksem.
Sigi ciekawy pomysł z tym pumeksem 8O, a ja zawsze wycierałem węgorze w soli, jak przy tym łapy piekły :x zwłaszcza gdy były na nich jakie¶ skaleczenia.
Grzegorz w przypadku dużego Suma sól będzie dobra do wytarcia tyle że w większych ilo¶ciach, my¶lę że wiaderko powinno wystarczyć. :?: :?: :
Tu znajdziesz kilka przepisów na potrawę z Suma. 8O KLIK 8O _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
bartek_15 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jan 06, 2007 Posty: 232
Kraj: Polska Miejscowość: My¶libórz
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 7:49 pm Temat postu:
po co bawić sie sol± jak można wzi±¶ci piasek! i nic nie piecze!!!
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołączył: Apr 16, 2006 Posty: 6570
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 8:46 pm Temat postu:
bartek_15 napisał:
po co bawić sie sol± jak można wzi±¶ci piasek! i nic nie piecze!!!
Ale w zębach może zgrzytać :?: Szlifierka kontowa też mogła by zdać egzamin. 8O _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
losos24 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Sep 20, 2006 Posty: 906
Kraj: Polska Miejscowość: Oława
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 9:02 pm Temat postu:
Swoj± przygodę z wędkarstwem zacz±łem maj±c 6 lat, a teraz mam 47. Rok temu złapałem swojego pierwszego suma, było to dla mnie niesamowite przeżycie. Przyznam, że zabrałem go, nie dla mięsa, bo te można kupić choćby w supermarketach. Ale by przedłużyć tę przygodę i zachować na pami±tkę głowę. Teraz z perspektywy roku wiem, że suma zabrałem z nad wody w sumie 2 razy: pierwszy i ostatni. Do dzisiaj mam wyrzuty sumienia, a zasuszona głowa wcale nie sprawia mi rado¶ci.
Wypuszczony mógł mi i jeszcze innym dostarczyć równie emocjonuj±cych chwil. Dlatego pytam czy dla kilku kilogramów mięsa, warto?
Bombel Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Dec 27, 2004 Posty: 2062
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 9:40 pm Temat postu:
Wypatroszyć. Podwiesić za pysk na jakim¶ haku. Naci±ć skórę przy łbie. Ostrożnie ¶ci±gać skórę w dół. Ponieważ jest ¶liska, to lepiej to robić np. przy pomocy kombinerek. Ale bardzo powoli. I z użyciem bardzo ostrego noża. Bo skóra czasem odchodzi z mięsem, więc trzeba to delikatnie, z wyczuciem, rozdzielać.
Grzegorz, po spróbowaniu pierwszego - odpu¶ć sumom. Zostało ich bardzo niewiele. Poczekajmy, niech się rozmnoż± i podrosn±.
Bombel Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Dec 27, 2004 Posty: 2062
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 9:46 pm Temat postu:
losos24 napisał:
Przyznam, że zabrałem go, nie dla mięsa, bo te można kupić choćby w supermarketach.
Jak my¶lisz, sk±d te sumowe mi±sko w supermarketach? Dodam, że sumów nie hoduje się w stawach na wzór karpi czy pstr±gów tęczowych. Te w sklepach to efekt działania rybaków, grasuj±cych na rzekach czy zaporówkach.
Milan Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 18, 2003 Posty: 1890
Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 11:29 am Temat postu:
Bombel napisał:
losos24 napisał:
Przyznam, że zabrałem go, nie dla mięsa, bo te można kupić choćby w supermarketach.
Jak my¶lisz, sk±d te sumowe mi±sko w supermarketach? Dodam, że sumów nie hoduje się w stawach na wzór karpi czy pstr±gów tęczowych. Te w sklepach to efekt działania rybaków, grasuj±cych na rzekach czy zaporówkach.
Bombel, miałe¶ na my¶li wzór wigilijny czy jak, bo nie rozumiem ... Osobi¶cie zawsze staram się kupić sobie sumka na ¶więta, jednak ma takie wzięcie, że na stawach hodowlanych trzeba zgłosić się po niego odpowiednio wcze¶niej... z tego względu może 3 razy był go¶ciem na wigilijnym stole. Je¶li już rybka to koniecznie ¶wieża, nie zamrożona od 2 tyg. _________________ Bieroo Paniee???
sacha Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Oct 30, 2002 Posty: 3612
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 3:34 pm Temat postu:
Sum wędzony 8) co prawda wędziłem sumy kanałowe ale zakładaj±c że sum europejski jest bardzo podobny w smaku to uwędzony zostawia daleko w tyle
wędzone pstr±gi,łososie czy węgorze.Nie wiem jak duże sumy ale takie po 100-120cm musz± być rewelacyjne.
odertal Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Mar 29, 2007 Posty: 321
Kraj: Polska Miejscowość: opolszczyzna
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 4:07 pm Temat postu:
He,he o pumeksie to dobry numer Tylko chyba dla flustratów którzy nie potrafi± sobie poradzić z rybkami nad wod± :?
Ciekawe co zrobiłby wędkarz który złowił suma lub węgorza i nie posiada w swych ubogich zasobach, biwakowo-tataracznych aksesorich do odnowy biologicznych :?
Sumy czy węgorze traktuje się piaskiem lub ziemi± i w ten sposób się je czy¶ci z ¶luzu. Je¶li kto¶ chce zabrać tę rybkę do domu niech w ten sposób czyni i będzie zadowolony. Po przyj¶ciu do domciu opłukać z brudku i będzie grało
A co do zakupu w Super-Hiper marketach to żałosny i poniżaj±ce dla wędkarza akt rozpaczy i i....nie wiem jak to okra¶lić :roll:
Nigdy nie kupiłem ryby (¶ródl±dowej) w takowym "markecie" i Życzę aby nikt nie kupił takowej, gdyż te rybki - maj± pięć żyć- : _________________ Żyjmy w zgodzie z natur±...
Bombel Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Dec 27, 2004 Posty: 2062
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 6:58 pm Temat postu:
Milan napisał:
Bombel, miałe¶ na my¶li wzór wigilijny czy jak, bo nie rozumiem ... Osobi¶cie zawsze staram się kupić sobie sumka na ¶więta, jednak ma takie wzięcie, że na stawach hodowlanych trzeba zgłosić się po niego odpowiednio wcze¶niej...
Na stawach hodowlanych to ogromna rzadko¶ć. Staw musi mieć duż± powierzchnię, duż± głęboko¶ć (a przynajmniej głębokie doły) i znakomite natlenienie. Hodowcy nastawiaj±cy się na handel odpuszczaj± sobie suma. Ze względu na wymagania ¶rodowiskowe gatunku. I na to, że to ryba rosn±ca stosunkowo wolno. Więc nieopłacalna w hodowli.
To, co znajdujesz w sklepach, to efekt pracy rybaków sieciowych, buszuj±cych po większych rzekach czy zaporówkach. Obsługa stoiska rybnego najczę¶ciej nie ma pojęcia, sk±d maj± towar. Więc uznaje, że skoro tęczaki czy karpie s± ze stawów, to inne ryby też mog± stamt±d pochodzić.
Gdy w przydrożnym sklepiku nad ZZ znajdziesz suma w maju, to - je¶li głupa skleisz - powiedz±, że z ZZ. Je¶li od razu się oburzysz, że krótki i w okresie ochronnym, to się dowiesz, że - a jakże! - z prywatnej hodowli z Mazur. Zafakturowane jak najbardziej. Jak i sandaczyki maj±ce po 35 cm. Też ze stawów hodowlanych. Gdzie półtora metra wody i muł. Gdzie jedynym pożywieniem dla niemiarowych drapieżników mógłby być jedynie kroczek karpia, taki po 20 cm długo¶ci.
Nie dawaj sobie wciskać ciemnoty.
woderek Miotacz nęciwa
Dołączył: Mar 22, 2007 Posty: 121
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 9:45 pm Temat postu:
Widziałem sumy (bynajmniej nie karłowate) w jednym z supermarketów poznańskich. Długo¶ci w gr. 30 - 40 cm. Żałosny to widok. Nie złowiłem suma, nie znam smaku ich mięska, ale nigdy bym czego¶ takiego nie kupił. Znalazła by się o¶ć, która stanęła by mi w gardle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN System pomocy - FAQ
Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.
Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.