Sympatyczne, niewielkie, futrzaste stworzonka o czarnym lub brunatnym kolorze, pojawiaj±ce się często na brzegach wód - to zazwyczaj norki amerykańskie. S± one równocze¶nie bardzo groĽnym drapieżc±, niszcz±cym ptasie lęgi.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY
Goscie 489
Zalogowani 0
Wszyscy 489
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wypad przed urlopowy nad Wkrę, niestety nie obfitował rybowo. Okazało się, że w tych dniach ryby przestały jak wcze¶niej reagować ostro i spontanicznie na piankowce. Po kilkogodzinnym bez efektywnym czesaniu wody, z jednym kleniem pod czterdzie¶ci, powróciłem do goslingowej osobi¶cie wi±zanej mokrej. Efekt? - dwa grubasy w tym jeden na 40+. W sierpniu niestety jeszcze tylko jeden wyjazd nad tę rzekę, je¶li warunki pozwol±.
https://zapodaj.net/plik-jw8V1n7FpX https://zapodaj.net/plik-1Cob2bwRqY
I fotka ze Supra¶la. _________________ Lecek
lecek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Wto Wrz 03, 2024 6:32 pm Temat postu:
Jako, że w pracy atmosfera zrobiła się tak gęsta, że można j± ci±ć nożem, odebrałem nadgodzinki i zerwałem się nad Wkrę. Mimo tłoku kajakowego, jako¶ sobie w pi±tek popołudniem i wieczorkiem połowiłem. Miałem szczę¶cie, że wszedłem na stadko Jazi i udało mi się skusić je do brania, mimo, że stałem metr od nich, rzucaj±c im na głowy. Niestety czuć, że to ostatki na such±. Ryby już tak nie startuj± do pianki, czy innych suchych i trzeba sporo się nachodzić i narzucać. W sobotę rano pojechałem zaproszony przez kolegę z poprzedniej firmy na jego działkę w górze nad Wkr±. Tam woda wolniejsza i znacznie głębiej, ale nie chciało mi się zmieniać zestawu na cięższy i łowić mokrymi goslingami. Brodz±c na granicy przelania wody do woderów, czyli prawie po pachy, po dłuższej chwili kucnęła ryba dnia i to wynagrodziło cały trud wyprawy. Nie obyło się bez strat. Rano gdy się obudziłem okazało się, że jeden ze stelaży namiotu złamał się. Noce mimo biwakowania jakby się wydawało na uboczu w lesie, nie s± tam koj±co ciche. A wszystko za spraw± chyba setek psów z okolicznych wsi i działek, które dr± pyski wszystkie naraz przez większ± czę¶ć nocy. Klenia nie mierzyłem, ale wydaje się spory.
Piękny, gratulacje
Moja ostatnia ryba to belona, kilka dni temu, 6,5 mili od brzegu. Temperatura wody w morzu w końcu spadła z 21*C do 11*C, mam nadzieję, że może pokaż± się teraz trotki.
Wysłany: Wto Wrz 17, 2024 8:26 pm Temat postu:
Ostatni wypad z such± much± na klenie Wkry. Położyłem piankowego żuka i wzi±ł klenik. Zapi±łem go i holuje do siebie, a tu z krzaczorów wyskoczył szczup i go złapał w pół. Nie miałem polaroidów, to my¶lałem, że kleń wszedł w ro¶liny i poszedłem po niego. Okazało się, że siedzi w paszczy drapieżnika. Ten tak był zawzięty, że na spokojnie i powoli wprowadziłem ten dublet do podbieraka.
Były kłopoty na ł±czach i poszło podwójnie. _________________ Lecek
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Nie Wrz 22, 2024 7:56 am Temat postu:
Lecku, ładnie połowione, gratulacje. Krzysiu a moja ostatnia ryba drapieżna to szczupak w lipcu, z białoryby to ponownie karpie z prywatnego łowiska. Wczoraj pływałem za drapieżnikiem i niestety kolejne zero, woda u mnie w dołkach ma jeszcze dwadzie¶cia stopni i zieloniutka jest jak zupa ogórkowa.
https://zapodaj.net/plik-AuCKaIzDGT
tem miał 70+ _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
Ostatnio zmieniony przez mario_z dnia Sob Wrz 28, 2024 12:48 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
krzysztofCz RZEP
Kraj: Polska
Wysłany: Nie Wrz 22, 2024 9:29 am Temat postu:
Lecek tzn., że zaliczyłe¶ dwa w jednym
Mariusz ryby nie ma ale za to widoki masz ¶liczne
Wysłany: Pon Paż 28, 2024 2:01 pm Temat postu:
W paĽdzierniku zrezygnowałem z szukania szczupaków na Wkrze z much± i zaliczyłem jedyne trzy wypady na warszawsk± Wisłę, też z muchówk±. Jednego dnia wybrałem się, gdy wiało i padło. Okazało się, że po tych pogodnych dniach, załamanie pogody, mimo zimna pobudziło ryby. Na otwartej wodzie nic się nie działo. Ryby stały za barkami i innymi statkami żeglugi wi¶lanej. W jednym miejscu wyci±gałem, co się rzadko zdarza, kilkana¶cie kleni i to wszystkie grubo pod czterdzie¶ci i dwa bolenie na plus 40. Kolejny wypad, gdy przewi±załem się na nimfę (co robię bardzo rzadko) przyniósł efekt w postaci - karpia . Ostatni wypad, niestety, mimo narobienia kilometrów był na pusto. Stan±łem przy ostatniej miejscówce i agresywnie kilkana¶cie razy przepu¶ciłem mokr±. Jak to zwykle bywa z zaskoczenia kucnęła ryba. Jaki¶ potwór poci±gn±ł jak smok, że odczułem na wędce. Ryba szła po łuku, to nie miałem nawet sposobno¶ci jej popu¶cić. Iii trach strzelił przypon. 0,20 fluo. Zrezygnowany i trochę zły zwin±łem się z wody do domu. I to było na tyle. Wypady na Wisłę ostatnio, mnie drażni±, a to z powodu żeruj±cych na wodzie stad setek kormoranów. Chyba ze względu na zmianę klimatu i tego, że na odcinku miejskim im nikt nie zagraża, zamiast odlatywać na zimę, to się grupuj± i jest ich coraz więcej. Zostaj± przez cała zimę w wielkich ilo¶ciach. Woda w Wi¶le niska, to łatwo dobieraj± się do ryb. I to daje się odczuć. Strasznie mnie to zło¶ci. _________________ Lecek
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Sro Paż 30, 2024 7:43 am Temat postu:
Lecku kormorany na Wi¶le to w miarę normalny widok ale ja je widzę kilka, kilkana¶cie mil na morzu a to już raczej nie jest normalne . Przynajmniej kiedy¶ nie było.
Ten potwór który Cię zaatakował to być może troć, wszak teraz wchodz± do rzek.
Ja ostatnio na jeziorze za płotem trzasn±łem sobie sumka, nie za wielki bo tylko 100cm, ale na sprzęcie okoniowym była niezła jazda Patyk do 8g, plecionka 0,08mm, nogi drżały _________________ Pozdrawiam
Mariusz
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Pon Lis 25, 2024 1:10 pm Temat postu:
Tobie nogi drżały ? pomy¶l jaki wq....ny był sum, że dał się wyci±gn±ć czym¶ takim
Wysłany: Sro Lis 27, 2024 4:19 pm Temat postu:
krzysztofCz napisał:
Tobie nogi drżały ? pomy¶l jaki wq....ny był sum, że dał się wyci±gn±ć czym¶ takim
_________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Sro Lis 27, 2024 4:39 pm Temat postu:
Dzisiaj niecałe cztery godzinki na wodzie za płotem i znudziło mi się , tuż po wypłynięciu strzał i siedzi szczupły 58cm, za kilkana¶cie minut kolejny 64cm, po godzinie następny czyli trzeci 62cm i po upływie kolejnych kilkudziesięciu minut czwarty strzał i również ryba w podbieraku, tym razem równe 70cm. dzisiaj szczupaki pałę przegięły, nie dały popływać w spokoju w sobotę mam nadzieję że będzie spokojniej
Sorki za fotę, ale nie miał mi kto pstrykn±ć
https://zapodaj.net/plik-m8Lic8QuX9 _________________ Pozdrawiam
Mariusz
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Nie Gru 01, 2024 6:20 pm Temat postu:
No to się wynudziłe¶... niejeden by tak chciał
Wysłany: Pon Gru 02, 2024 2:26 pm Temat postu:
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez mario_z dnia Sro Gru 04, 2024 1:36 pm, w cało¶ci zmieniany 3 razy
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Pon Gru 02, 2024 5:23 pm Temat postu:
To skutek dĽwigania Twoich okazów
A tak na marginesie... też wiem co¶ na ten temat
Wysłany: Sro Gru 04, 2024 1:11 pm Temat postu:
krzysztofCz napisał:
To skutek dĽwigania Twoich okazów
A tak na marginesie... też wiem co¶ na ten temat
Mariusz
Wysłany: Sro Gru 04, 2024 1:36 pm Temat postu:
Byłem, pływałem i tak szczerze mówi±c to jestem mega szczę¶liwy, przez półtorej godziny cztery ryby w podbieraku, 60, 64, 69 i 80cm, po kolejnych kilkunastu minutach machania kolejny strzał, niestety ryba po do¶ć długim odjeĽdzie na hamulcu spadła, musiał być naprawdę fajny klocek bo hamulec w moim Ryobi Slam jest do¶ć mocno dokręcony
Kolega który był ze mn± wyholował trzy szczupaki, wszystkie w przedziale 62 - 69cm oraz karasia srebrzystego za bok, kara¶ olbrzym
Jak tylko na dniach pogoda sie poprawi wypływam ponownie
https://zapodaj.net/plik-5SSceAfdXc _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Czw Gru 05, 2024 7:25 pm Temat postu:
Brawo. Mega połowione. _________________ Lecek
Wysłany: Sob Gru 07, 2024 9:29 pm Temat postu:
Dzisiaj pięć godzin na wodzie i już tak kolorowo nie było, do jedenastej tylko jedno branie i ryba spięta, dopiero pod koniec wędkowania dwa brania w krótkim odstępie i dwa szczupaki zaliczone, 62 i 66cm Zdjęć nie robiłem bo łapy zmarznięte, dzi¶ tylko plus jeden było _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez mario_z dnia Nie Gru 08, 2024 9:18 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Nie Gru 08, 2024 4:23 pm Temat postu:
A ja po morzu za sreberkami się uganiam, raz lepiej raz gorzej ale co¶ tam się dzieje
Wysłany: Nie Gru 08, 2024 9:20 pm Temat postu:
krzysztofCz napisał:
A ja po morzu za sreberkami się uganiam, raz lepiej raz gorzej ale co¶ tam się dzieje
Krzysiu, grunt to to że przynęty z kurzu opłukane.
Prawdopodobnie wypłynę dopiero w czwartek, wcze¶niej pogoda do bani _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Sro Gru 11, 2024 5:36 pm Temat postu:
Dzisiaj kolejne pięć godzin spędzone na wodzie, tęperatura minus 1, wiatr słaby z północnego zachodu, lewa strona jeziora bez fali, cisza, spokój i pzedewszystkim cieplej, bynajmniej tak to odczuwałem. Tak jak podczas pozedniego pływania do południa cisza, zaraz po dwunastej co¶ drgnęło, na dwa brania jeden Szczupak wwyjęty, miarka pokazała 65cm i jedna spinka _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wszystkie czasy w strefie Idż do strony Poprzedni1, 2
Strona 2 z 2