Wysłany: Sob Paż 05, 2002 11:07 am Temat postu: Przykłady ichtiologii
mały przykład proponowanej ichtiologi :
Głowacica (Hucho hucho)
Należy do najsilniejszych i największych śródlądowych ryb łososiowatych . już sama wygląd paszczy - silne szczęki i dobrze wykształcone zęby - świadczy o tym , że ma się do czynienia z nie lada drapieżnikiem . Ciało , o zielono miedzianym kolorze , z połyskiem , jest u starszych głowacic znacznie ciemniejsza niż u osobników młodych . W okresie tarła boki samców przybierają odcień różowy a brzuch czernieje . Dzisiaj jeszcze z dużą szansą powodzenia można jeszcze polować na głowacice w Czechach , Słowacji , Austrii i Rumuni . Jednak w związku ze stałym ulepszaniem sprzętu wędkarskiego i metod połowu tej ryby , a także wzrostem zanieczyszczania rzek , ilość jej stale się zmniejsza . Coraz częściej więc czynione są próby ze sztucznym wychowem i aklimatyzacją głowacic w innych rejonach świata . Głowacica trzyma się w głębokich , wartkich prądach wody , gdzie łatwo znajduje odpowiednią dla siebie zdobycz : jelce , klenie i świnki . Szybko rośnie , dochodząc do ciężaru 20 i więcej kilogramów . Doniesiono nawet o złowieniu sztuki 50 - kilogramowej . Rozmnaża się w kwietniu lub maju .
Głowacice łowi się głównie na jesień i w zimie , a ich holowanie jest niezwykle emocjonujące . Stanowiska tych ryb są typowe . Żerują przeważnie rano i pod wieczór . Podstawową metodą wędkowania jest spinning z martwą rybką (tam gdzie wolno) lub ciężką dużą błystką albo odpowiednim woblerem . Doskonałe są imitacje żab , myszy itp. Żyłkę stosuje się grubości 0,35 mm a wędzisko na tyle mocne aby wytrzymało natychmiastowe zacięcie i było w stanie utrzymać wielką rybę w silnym nurcie . Mięso głowacicy jest wyśmienite , zwłaszcza wędzone .
Karp (Cyprinus carpio)
Karp jest najbardziej znaną rybą słodkowodną w Europie , i to nie tylko między wędkarzami , lecz również w szerokich rzeszach społeczeństwa . Był pierwszą w Europie rybą chowaną w sztucznych stawach. Powodzenie sztucznej hodowli karpi spowodowało gwałtowny rozwój rybactwa stawowego w wielu krajach europejskich: w Czechach ,Słowacji , Polsce, Niemczech, Francji, Jugosławii. Karp dziki (sazan) , o ciele wysmukłym , walcowatym i całkowicie ułuszczonym , pochodzi ze zlewu mórz : Śródziemnego, Czarnego, Kaspijskiego i Arabskiego. W dorzeczu Amuru żyje odrębny podgatunek karpia.
Dziki karp rzeczny zamieszkuje wolno płynące wody i trzyma się niewielkimi stadami. Spotyka się go, występującego naturalnie, krainie leszcza, a także w zbiornikach powstałych przez przegrodzenie dolnych odcinków rzek . Na zimę wędrują stadami do słonawych wód przybrzeżnych , jezior przymorskich lub do morza . W takich wodach dorasta do 1 m długości przekraczając swym ciężarem 20 kg . Samice dojrzewają w czwartym lub piątym roku życia , samce o rok wcześniej . Na rozród karpie rzeczne wypływają do miejsc płytkich (20 - 40 cm głębokości) , ciepłych , zarośniętych trawą , gdzie we wczesnych godzinach rannych przystępują do tarła . Akt godowy sygnalizowany jest burzliwym zachowaniem się ryb . Samica składa ikrę w kilku porcjach od kilkuset tysięcy do miliona maleńkich jaj , przylepiając się do roślin podwodnych . Po kilku dniach wykluwają się larwy , które natychmiast przyczepiają się do roślin , odżywiając się przez pewien czas zawartości woreczka żółciowego . Późnij zaczynają pobierać plankton przechodząc następnie na większy pokarm denny - bentos . Ze względu na dużą odporność na choroby i nie sprzyjające warunki środowiska , nie udomowiony , dziki karp - sazan używany jest do zarybiania wód w rejonach , w których w tej pierwotnej formie nie występuje .
Przenoszenie dzikiego mieszkańca rzek do stawów rybnych i innych sztucznych zbiorników wodnych zajmowały się dawniej klasztory , w których jadano duże ilości ryb jako postne pożywienie . Do dnia dzisiejszego udało się hodowcą karpia wyselekcjonować różne szlachetne formy tego gatunku . Karpi z hodowli stawowej ma znaczenie szersze ciało , wysoko wygrzbiecone , czasem pokryte tylko częściowo pokryte łuskami , jak na przykład u karpia lustrzenia , niekiedy zaś całkiem bezłuskie . Znane są też formy złote i inne . Obecnie nie ma już chyba takiej strefy klimatycznej , do której karp nie byłby przesiedlony , wsiedlony czy sztucznie hodowany . Był więc również , wsiedlany do wód Ameryki i Australii , gdzie jednak ze względu na wielką rozrodność nie jest mile widziany .
W ubarwieniu karpia hodowlanych różnice bywają duże . Przeważa odcień żółtobrązowy , przy czym grzbiet jest zawsze ciemniejszy niż boki , a partia brzuszna biała . Znane są również karpie zwane niebieskimi , które swą barwę uzyskują dzięki bardzo delikatne skórze . Małe pełnołuskie karpie są często mylone z karasiami , od których różnią się jednak czterema wąsikami , wystającymi z kącików mięsistych warg . Ogromne ilości karpia hodowlanych wypuszcza się corocznie do wód jako materiał zarybieniowy . Efekty tych zarybień są jednak niewielkie . Wiele ryb nie wytrzymuje konkurencji pokarmowej z innymi gatunkami ryb oraz nękanie przez liczne choroby .
Karp ma ogromne znaczeni gospodarcze . Nie we wszystkich krajach wymaga konsumentów są podobne . W Europie środkowej najbardziej poszukiwane są karpie ważące 2 - 3 kg , ale np. Na Jawie czy Izraelu sprzedaje się karpie znacznie mniejsze , o ciężarze 25 - 50 dkg. . Produkcję karpia zwiększa się nieustannie , ryby karmi się intensywnie , , stawy nawozi , odkaża , a nawet sztucznie podgrzewa . Coraz szerzej , ze względu na wyśmienite rezultaty , wykorzystuje się w Europie do chowu karpia podgrzane wody z elektrociepłowni , dzięki czemu udało się przedłużyć sezon wegetacji na cały rok i znacznie zwiększyć roczne przyrosty ryb . Doświadczalnie otrzymano wprost niewiarygodne wyniki produkcyjne w małych zbiornikach o regulowanych warunkach środowiska (termika , zawartość tlenu , wymiana wody) , gdzie objętościowo znajdowało się przysłowiowo więcej ryb niż wody ; karpie w miarę potrzeby żywiły się same z automatycznych karmników . Po kilku miesiącach osiągały wagę 1 kg i były zdolne do rozrodu .
Karp jest również wspaniałą rybą jako przedmiot sportowych połowu , choć bardzo kapryśną i płochliwą . Brać na wędkę zaczyna przy temperaturze wody około 10 C . Jesienią takie temperatury utrzymują się aż do października , niekiedy do listopada , zwłaszcza w głębszych wodach , które się wolniej schładzają . Połowy jesienne uznawane są za najciekawsze , gdyż ryby o tej porze są najgrubsze , magazynując już w swoim organizmie ziowe zapasy tłuszczu . W okresie lata dobre połowy zdarzają się we wczesnych godzinach rannych , wieczorem lub w nocy . Jesienią można oczekiwać brań przez cały dzień . Aby połów karpia był udany , należy regularnie nęcić je na łowisku , dzięki czemu pozostają tam przez dłuższy czas . Nęcić można tą samą przynętą , na którą się łowi , to jest nadmiarem ciasta , gotowanymi ziemniakami , ziarnem , wysłodkami , fasolą , grochem , kukurydzą , łubinem , soczewicą , itp. Przy nęceniu ciastem nie wolno do zanęty większej ilości cukru ; należy słodzić ciasto raczej sacharyną , aby nie rozkładało się zbyt szybko . Wiosną używa się przeważnie przynęty zwierzęce , najczęściej rasówki . Dobrą przynętą na karpie są kawałki skórek od chleba , pływające pod powierzchnią wody . Najgorszy do połowu karpia jest okres pojawienia się zakwitów wody , zwykle w sierpniu .
Do połowu karpi używa się różnych wędzisk , należy jednak zwrócić uwagę , aby były one dostatecznie długie (co najmniej 3 m) i dość twarde . Kołowrotek musi mieć dobrze wyregulowany hamulce . Żyłkę stosuje się średniej grubości - 0,25 - 0,35 mm , ale o dostatecznym zapasie , zależnym od wielkości zbiornika , w którym się łowi , najmniej jednak zapas ten powinien wynosić 100 m . Używa się niekiedy kotwiczki , zwłaszcza gdy za przynętę służą ziemniaki . Najczęściej jednak stosuje się pojedynczy kuty haczyk "karpiowy" o krótkim trzonku . Jeśli wędkę zarzuca się z gruntu , żyłka nie może mieć dużego luzu . Karp natychmiast po zacięciu z maksymalną prędkością w kierunku znanych sobie kryjówek . Popularne są połowy z łodzi , tak bez spławika , jak i ze spławikiem . Do wędkowania ze spławikiem wybiera się miejsca płytsze , ale nie zarośnięte , w pobliżu przybrzeżnego pasa roślinności . Opłaca się łowić na specjalnie podostrzony haczyk i mały , czuły , dobrze wyważony spławik . Potrzebny jest zawsze solidny podbierak , umożliwiający wyciągnięci ryby na wyższym brzegu lub do łodzi .
Mięso karp ma wyborne . Dobry jest pieczony , wędzony , smażony , marynowany . Doskonały jest rosół z karpia.
Mam do tego również zdjęcia ryb w Gif'ie.
Proponowane gatunki
ŁOSOSIOWATE
No ,no Jacek jak zwykle jestem mile zaskoczony kawal dobrej roboty.Mozna sie duzo dowiedziec bardzo ciekawy material przydalyby jeszcze fotki obok opisow :
Sazan Redaktor Portalu
Dołšczył: Oct 14, 2002 Posty: 2588
Kraj: Polska Miejscowoć: Kraków
Wysłany: Nie Lut 23, 2003 8:03 pm Temat postu:
Skąd, Jacku, wziąłeś informcję, że karp (sazan) pochodzi ze zlewni Morza Śródziemnego? Interesuje mnie ten temat...
Zamień Morze Arabskie na Morze Aralskie - będzie lepiej!
Zdrówko!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Za treści głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
Korzystając z forum akceptujesz ten REGULAMIN System pomocy - FAQ
Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.
Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.