rejestracja
Czy wiesz, że...
70-centymetrowy wymiar ochronny sum przekracza po 6 latach życia. Przy sprzyjających warunkach 150 cm i 30 kg wagi osiąga w 10-13 roku.

Konto/logowanie
Members List Zarejstrowani
 Ostatni Valdi854
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4519

 Odwiedzający
 Goście 11
 Użytkownicy 0
 Wszyscy 11

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
lecek: [quote:bf0fbc167b="kak tus"]A mnie się podoba idea jednej opłaty k ...(9679) Dec 08, @ 22:08:25

lecek: Przecież taka była idea przemian - decentralizacja. Cała władza w ...(9679) Dec 08, @ 22:04:55

sqza: Idea opłaty krajowej...... W obecnej postaci to nierealne, ponie ...(9679) Dec 08, @ 21:50:51

Monk: Święte słowa Kaktus. Weź jednak pod uwagę, że Leckowi nic nie spr ...(9679) Dec 08, @ 19:10:07

kaktus: A mnie się podoba idea jednej opłaty krajowej. Jestem członkiem o ...(9679) Dec 08, @ 13:54:35

artur: Z racji okoliczności przyrody jakie nastąpiły, wystawiam na sprze ...(18) Dec 08, @ 11:39:50

krzysztofCz: [quote:dd1cfcc024="lec ek"]Może udam się do tego sklepu - hurtowni ...(121) Dec 08, @ 07:03:25

lecek: To po ile stoją u was, świąteczne karpie? ...(24) Dec 07, @ 19:32:05

lecek: Może udam się do tego sklepu - hurtowni po haczyki na boczny trok ...(121) Dec 07, @ 19:30:07

Robert: Ale nie na takich łącznikach Boluś . Jerki, na sztywno są łącz ...(121) Dec 07, @ 16:23:04


Artykuły komentowali
krzysztofCz w ''Jesienią '': Chociaż mówią, że koniec jednego jest początkiem innego.
krzysztofCz w ''Jesienią '': Wspomnienia... wspomnienia... ale masz Zbychu rację... wszystko się kiedyś ...
farti w ''Jesienią '': No mi jakoś tak smutno się zrobiło . No piękne , ale w takich dobrze skrojon...
Robert w ''Jesienią '': Zbysia, nostalgia (mam nadzieje jesienna) dopadła :)). Bardzo zgrabny tekst,...
Zamki w ''Jesienią '': Nie :-) Już nie bo byłem :)))
jjjan w ''Jesienią '': Tęsknisz :)

old_rysiu w ''Jeden dzień z życia wędkarza'': Myślałem, że na dodatek zgubiłeś kluczyki do samochodu. Na szczęście tak się...
Jotes w ''Jeden dzień z życia wędkarza'': Ja też ich już nie lubię. ;) I na wzajem - zdrówka.
owik w ''Jeden dzień z życia wędkarza'': O Panie, Pan już nie jesteś lubiany przez tych producentów. ;) Jak zwykle rz...
Jotes w ''Jeden dzień z życia wędkarza'': Owidiusz, muszę Cię zmartwić, bo ten rok nie był mi przychylny. Krótko mówią...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 196
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 124
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 154
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 316
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 197
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 238
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 192
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 222
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 515
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 397
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Sum - jak go oprawić
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Sum - jak go oprawić
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
grzegorz_0108
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 14, 2005
Posty: 292

Kraj: Polska
Miejscowość: WARSZAWA
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 5:50 pm    Temat postu: Sum - jak go oprawić Odpowiedz z cytatem

Witam, nigdy jeszcze (w moim już nie tak krótkim życiu wędkarskim) nie złapałem wymiarowego suma. :oops: Ale zapewne kiedyś to nastąpi - oby jak najprędzej. Ostatnio złapałem malucha i dało mi to do myślenia. Panowie pomocy. Jak oprawić suma, co jest jadalne itd. ??? Wiadomo łusek to on nie ma. Tylko proszę się nie śmiejcie.
lucek1973
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 07, 2006
Posty: 366

Kraj: Polska
Miejscowość: Nowy Dwór Mazowiecki
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ściągam skóre z tej smacznej rybki.
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6117

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja oprawiam Suma w RAMKI lol
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość usmiech

grzegorz_0108
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 14, 2005
Posty: 292

Kraj: Polska
Miejscowość: WARSZAWA
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytałem na serio :? :? :? .
Fotke też zrobię, a potem chciałbym .... go oprawić - umiejętnie i odpowiednio upitrasić.
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6117

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grzegorz ja również odpowiedziałem całkiem poważnie, po prostu nigdy nie zabrałem złowionego Suma, PESETRYK wesoly i do wody.
Kiedyś jeden wędkarz widząc że daruję Sumowi życie, popukał się w czoło 8O , no cóż, każdy chory pokazuje co go boli. lol lol
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość usmiech

Darek144
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołączył: Jan 10, 2006
Posty: 1400

Kraj: Polska
Miejscowość: Wrocław
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:45 pm    Temat postu: Re: Sum - jak go oprawić Odpowiedz z cytatem

grzegorz_0108 napisał:
Witam, nigdy jeszcze (w moim już nie tak krótkim życiu wędkarskim) nie złapałem wymiarowego suma. :oops:


A już myślałem, że to te kulki z jętki takie skuteczne i stąd te posty. wink: lol

A co do suma - to słyszałem, że trzeba ściągnąć z niego skórę - tak jak to pisał Lucek. wink:
_________________
"Zbyt wielu głupców ma się za mówców, śmieszne..."
sigi
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 31, 2002
Posty: 2115

Kraj: Polska
Miejscowość: Zabrze
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 7:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smakuje i z skórą.
Wystarczy moim zdaniem tak jak węgorza "potraktować" pumeksem.
Nie mam zbytnio w tym doświadczenia...jadam suma raz na dwa lata wink:
_________________
Oby do jutra......
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6117

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sigi napisał:

Wystarczy moim zdaniem tak jak węgorza "potraktować" pumeksem.

Sigi ciekawy pomysł z tym pumeksem 8O, a ja zawsze wycierałem węgorze w soli, jak przy tym łapy piekły :x zwłaszcza gdy były na nich jakieś skaleczenia.
Grzegorz w przypadku dużego Suma sól będzie dobra do wytarcia tyle że w większych ilościach, myślę że wiaderko powinno wystarczyć. :?: :?: wink:

Tu znajdziesz kilka przepisów na potrawę z Suma. 8O KLIK 8O
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość usmiech

bartek_15
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jan 06, 2007
Posty: 232

Kraj: Polska
Miejscowość: Myślibórz
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po co bawić sie solą jak można wziąści piasek! i nic nie piecze!!!
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6117

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bartek_15 napisał:
po co bawić sie solą jak można wziąści piasek! i nic nie piecze!!!
Ale w zębach może zgrzytać :?: lol Szlifierka kontowa też mogła by zdać egzamin. 8O lol
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość usmiech

losos24
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Sep 20, 2006
Posty: 900

Kraj: Polska
Miejscowość: Oława
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Swoją przygodę z wędkarstwem zacząłem mając 6 lat, a teraz mam 47. Rok temu złapałem swojego pierwszego suma, było to dla mnie niesamowite przeżycie. Przyznam, że zabrałem go, nie dla mięsa, bo te można kupić choćby w supermarketach. Ale by przedłużyć tę przygodę i zachować na pamiątkę głowę. Teraz z perspektywy roku wiem, że suma zabrałem z nad wody w sumie 2 razy: pierwszy i ostatni. Do dzisiaj mam wyrzuty sumienia, a zasuszona głowa wcale nie sprawia mi radości.
Wypuszczony mógł mi i jeszcze innym dostarczyć równie emocjonujących chwil. Dlatego pytam czy dla kilku kilogramów mięsa, warto? smutny
Bombel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 27, 2004
Posty: 2062

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wypatroszyć. Podwiesić za pysk na jakimś haku. Naciąć skórę przy łbie. Ostrożnie ściągać skórę w dół. Ponieważ jest śliska, to lepiej to robić np. przy pomocy kombinerek. Ale bardzo powoli. I z użyciem bardzo ostrego noża. Bo skóra czasem odchodzi z mięsem, więc trzeba to delikatnie, z wyczuciem, rozdzielać.

Grzegorz, po spróbowaniu pierwszego - odpuść sumom. Zostało ich bardzo niewiele. Poczekajmy, niech się rozmnożą i podrosną.
Bombel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 27, 2004
Posty: 2062

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

losos24 napisał:
Przyznam, że zabrałem go, nie dla mięsa, bo te można kupić choćby w supermarketach.


Jak myślisz, skąd te sumowe miąsko w supermarketach? Dodam, że sumów nie hoduje się w stawach na wzór karpi czy pstrągów tęczowych. Te w sklepach to efekt działania rybaków, grasujących na rzekach czy zaporówkach.
Milan
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 18, 2003
Posty: 1890

Kraj: Polska
Miejscowość: Nowa Dęba
PostWysłany: Czw Wrz 06, 2007 11:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bombel napisał:
losos24 napisał:
Przyznam, że zabrałem go, nie dla mięsa, bo te można kupić choćby w supermarketach.


Jak myślisz, skąd te sumowe miąsko w supermarketach? Dodam, że sumów nie hoduje się w stawach na wzór karpi czy pstrągów tęczowych. Te w sklepach to efekt działania rybaków, grasujących na rzekach czy zaporówkach.


Bombel, miałeś na myśli wzór wigilijny czy jak, bo nie rozumiem ... Osobiście zawsze staram się kupić sobie sumka na święta, jednak ma takie wzięcie, że na stawach hodowlanych trzeba zgłosić się po niego odpowiednio wcześniej... z tego względu może 3 razy był gościem na wigilijnym stole. Jeśli już rybka to koniecznie świeża, nie zamrożona od 2 tyg.
_________________
Bieroo Paniee???
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 30, 2002
Posty: 3610

Kraj: Polska
Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Pią Wrz 07, 2007 3:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sum wędzony 8) co prawda wędziłem sumy kanałowe ale zakładając że sum europejski jest bardzo podobny w smaku to uwędzony zostawia daleko w tyle
wędzone pstrągi,łososie czy węgorze.Nie wiem jak duże sumy ale takie po 100-120cm muszą być rewelacyjne.
odertal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 29, 2007
Posty: 321

Kraj: Polska
Miejscowość: opolszczyzna
PostWysłany: Pią Wrz 07, 2007 4:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

He,he o pumeksie to dobry numer lol Tylko chyba dla flustratów którzy nie potrafią sobie poradzić z rybkami nad wodą :?
Ciekawe co zrobiłby wędkarz który złowił suma lub węgorza i nie posiada w swych ubogich zasobach, biwakowo-tataracznych aksesorich do odnowy biologicznych :?
Sumy czy węgorze traktuje się piaskiem lub ziemią i w ten sposób się je czyści z śluzu. Jeśli ktoś chce zabrać tę rybkę do domu niech w ten sposób czyni i będzie zadowolony. Po przyjściu do domciu opłukać z brudku i będzie grało usmiech
A co do zakupu w Super-Hiper marketach to żałosny i poniżające dla wędkarza akt rozpaczy i i....nie wiem jak to okraślić :roll:
Nigdy nie kupiłem ryby (śródlądowej) w takowym "markecie" i Życzę aby nikt nie kupił takowej, gdyż te rybki - mają pięć żyć- wink:
_________________
Żyjmy w zgodzie z naturą...
Bombel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 27, 2004
Posty: 2062

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Pią Wrz 07, 2007 6:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Milan napisał:
Bombel, miałeś na myśli wzór wigilijny czy jak, bo nie rozumiem ... Osobiście zawsze staram się kupić sobie sumka na święta, jednak ma takie wzięcie, że na stawach hodowlanych trzeba zgłosić się po niego odpowiednio wcześniej...


Na stawach hodowlanych to ogromna rzadkość. Staw musi mieć dużą powierzchnię, dużą głębokość (a przynajmniej głębokie doły) i znakomite natlenienie. Hodowcy nastawiający się na handel odpuszczają sobie suma. Ze względu na wymagania środowiskowe gatunku. I na to, że to ryba rosnąca stosunkowo wolno. Więc nieopłacalna w hodowli.

To, co znajdujesz w sklepach, to efekt pracy rybaków sieciowych, buszujących po większych rzekach czy zaporówkach. Obsługa stoiska rybnego najczęściej nie ma pojęcia, skąd mają towar. Więc uznaje, że skoro tęczaki czy karpie są ze stawów, to inne ryby też mogą stamtąd pochodzić.
Gdy w przydrożnym sklepiku nad ZZ znajdziesz suma w maju, to - jeśli głupa skleisz - powiedzą, że z ZZ. Jeśli od razu się oburzysz, że krótki i w okresie ochronnym, to się dowiesz, że - a jakże! - z prywatnej hodowli z Mazur. Zafakturowane jak najbardziej. Jak i sandaczyki mające po 35 cm. Też ze stawów hodowlanych. Gdzie półtora metra wody i muł. Gdzie jedynym pożywieniem dla niemiarowych drapieżników mógłby być jedynie kroczek karpia, taki po 20 cm długości.

Nie dawaj sobie wciskać ciemnoty.
woderek
Miotacz nęciwa
Miotacz nęciwa


Dołączył: Mar 22, 2007
Posty: 121

Kraj: Polska
PostWysłany: Sob Wrz 08, 2007 9:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widziałem sumy (bynajmniej nie karłowate) w jednym z supermarketów poznańskich. Długości w gr. 30 - 40 cm. Żałosny to widok. Nie złowiłem suma, nie znam smaku ich mięska, ale nigdy bym czegoś takiego nie kupił. Znalazła by się ość, która stanęła by mi w gardle.
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Za treści głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
Korzystając z forum akceptujesz ten REGULAMIN  System pomocy - FAQ

Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Forums ©
Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki.wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, Robert, ZIPPO, Jjjan, Woytas

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 1.41 sekund :: Zapytania do SQL: 71