Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wolfram Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Nov 08, 2010 Posty: 400
Kraj: Polska Miejscowość: gdzie¶ na ¦l±sku |
Wysłany: Sob Sty 22, 2011 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Szkoda, że tak póĽno tu zajrzałem. ¦więta już co prawda za nami, ale pragnę wyrazic ubolewanie ile znów zmarnowało się rybiego mięsa w... głowach. Łby karpii co roku gnij± na ¶mietnikach lub s± palone w piecach, a przecież to nie tylko Ľródło mięska (bezo¶cistego) które można zje¶c po ugotowaniu głowy lub przerobic na kotlety czy pasztet. Głowy karpia s± także cennym Ľródłem kolagenu odpowiedzialnym m. innymi za stan naszych stawów i skóry. W rosołku z głów kolagenku jest mnóstwo, a i pyszny, lepszy od drobiowego :P
Niby ciężkie czasy, kryzys, a mięcho się wyrzuca :? |
|
|
bociek_krak Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Oct 03, 2005 Posty: 276
Kraj: Polska Miejscowość: kraków |
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Z racji tego iż słucham wył±cznie "Trójki", po godzinie 17.00 bardzo często dzwoni pan Ada¶, zapalony wędkarz z Mazur.
Na antenie można posłuchać super przepisów na dania rybne,
ostatnio zupa okoniowa z grzankami. Czekam teraz na okonie _________________
Żona i praca czas wędkowania skraca.
|
|
|
woojoo Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 22, 2009 Posty: 212
Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba |
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 5:44 pm Temat postu: |
|
|
bociek_krak napisał: |
...
ostatnio zupa okoniowa z grzankami. Czekam teraz na okonie |
Hmmm zaciekawiłe¶ mnie... Czy mógł by¶ przytoczyć ten przepis ? _________________ MIĘSIARZU CZY CI NIE ŻAL ? |
|
|
wolfram Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Nov 08, 2010 Posty: 400
Kraj: Polska Miejscowość: gdzie¶ na ¦l±sku |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 11:44 am Temat postu: |
|
|
Podobno lepsza jest z jazgarzy. |
|
|
ROY Skrobacz pospolity
Dołączył: Nov 03, 2005 Posty: 35
Kraj: Polska Miejscowość: Praga nad Wisł± |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 11:55 am Temat postu: |
|
|
Dla zainteresowanych strona o kuchni węgierskiej i jej:
- zupach rybnych: KLIKNIJ
- rybach, rakach... KLIKNIJ
ROY'u: zapoznaj się proszę z zasadami wklejania linków. Admin _________________ Życie kabaretem jest |
|
|
ROY Skrobacz pospolity
Dołączył: Nov 03, 2005 Posty: 35
Kraj: Polska Miejscowość: Praga nad Wisł± |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 12:24 pm Temat postu: |
|
|
mea culpa, mea maxima culpa _________________ Życie kabaretem jest |
|
|
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołączył: Apr 16, 2006 Posty: 6561
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 12:47 pm Temat postu: |
|
|
wolfram napisał: |
Podobno lepsza jest z jazgarzy. |
Eeeeeetam Panie najlepszy jest rosół, niekoniecznie z kury. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
|
bociek_krak Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Oct 03, 2005 Posty: 276
Kraj: Polska Miejscowość: kraków |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 8:45 pm Temat postu: |
|
|
woojoo napisał: |
bociek_krak napisał: |
...
ostatnio zupa okoniowa z grzankami. Czekam teraz na okonie |
Hmmm zaciekawiłe¶ mnie... Czy mógł by¶ przytoczyć ten przepis ? |
Dokładnie nie podam przepisu ale mniej więcej tak
Kilka okonków, płoci wrzucić do gara, zabielić lekko m±k±, dodać włoszczyznę i przygotować grzanki np. w tosterze.
Wiadomo że mięso rybek się oddzieli od o¶ci i zostanie w zupie.
Podawać z grzankami w talerzu. _________________
Żona i praca czas wędkowania skraca.
|
|
|
sacha Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Oct 30, 2002 Posty: 3612
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 9:27 pm Temat postu: |
|
|
Nie chce mi się czytać wszystkich przepisów z podanych linków ale kilkana¶cie lat temu zrobiłem halaszele na przepisie od Węgra.
Przepis już był na PW ale gdzie¶ na pocz±tku działalno¶ci portalu więc już wiele lat minęło.
Ja miałem do użycia ok. 5kg suma i jakie¶ 1-1,5kg okoni ale być może suma dałoby się zast±pić jaka¶ inn± ryb±.
Duż± rybę filetujemy,kręgosłup z płetwami (które zalecam bardzo dobrze wyszorować) i łeb (bez skrzeli i oczu) wkładamy do dużego gara.
Okonie bez oczu i skrzeli (bez skrobania ale wypatroszone) dobrze umyć i też do gara.
Dodać łyżkę soli,kilka ziaren ziela angielskiego,selera,pora 2-3 marchewki,1 pietruszkę,2 duże papryki czerwone i 1 z tych ostrych w±skich i zalać zimn± wod± i na małym gazie doprowadzić do zagotowania i niech się powoli gotuje ok. 1-1,5h.Sie ugotowało,wyrzucamy wszystko oprócz papryk a płyn
przelewamy przez gęste sito do drugiego gara.Umyte sito stawiamy na garnek z płynem i przecieramy papryki,dodajemy 1-2 łyżki od zupy koncentratu pomidorowego i doprowadzamy do wrzenia.
Na gotuj±cy wywar wrzucamy kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę.
Z takiego suma jak ja miałem było sporo filetów więc oczywi¶cie nie wszystkie ale jednak co by było "na bogato" kroimy w kostkę 1x1cm i tak
jak ziemniaki będ± już prawie dobre wrzucamy filety,no powiedzmy 5 minut.
Mnie wyszło ok.4-5 litrów zupy i 4 osoby cało¶ć zjadło na jedno posiedzenie.I jako ciekawostka:gar zupy wyjęty z lodówki można było obrócić do góry dnem i zupa nie wypadła. |
|
|
grubyzwierz Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Sep 23, 2007 Posty: 694
Kraj: Polska Miejscowość: Zielona Góra/Pszczew |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 9:31 pm Temat postu: |
|
|
sacha, czy wiesz dlaczego zaleca się wydłubanie oczu i wycięcie skrzeli ? Moja mama robi zupę rybn± na wigilię, z głowy karpia. Ale wymienionych wyżej czę¶ci nie wycina. Pozdrawiam. _________________ http://www.grubyzwierz.pl |
|
|
sacha Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Oct 30, 2002 Posty: 3612
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 9:53 pm Temat postu: |
|
|
grubyzwierz napisał: |
sacha, czy wiesz dlaczego zaleca się wydłubanie oczu i wycięcie skrzeli? |
Nie wiem. Słyszałem kiedy¶ że skrzela maj± lekk± goryczkę i powinno się je wycinać,nie sprawdzałem a wycięcie to żadna filozofia.
Oczy?też nie wiem ale może jak się łeb rozgotuje i takie oko wypadnie to żeby póĽniej zupa na konsumenta nie patrzyła :?: 8) |
|
|
grubyzwierz Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Sep 23, 2007 Posty: 694
Kraj: Polska Miejscowość: Zielona Góra/Pszczew |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 10:19 pm Temat postu: |
|
|
Rzeczywi¶cie - skrzela s± gorzkawe. Natomiast oczy - zawsze wysysam ich zawarto¶ć. Smakuje jak rybna galaretka _________________ http://www.grubyzwierz.pl |
|
|
the_animal Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Feb 11, 2007 Posty: 1971
Kraj: Polska
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 10:21 pm Temat postu: |
|
|
grubyzwierz napisał: |
Rzeczywi¶cie - skrzela s± gorzkawe. Natomiast oczy - zawsze wysysam ich zawarto¶ć. Smakuje jak rybna galaretka |
A potem się dziwić , że jelenia obgryzł nad wod± doszczętnie _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
|
sacha Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Oct 30, 2002 Posty: 3612
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 10:28 pm Temat postu: |
|
|
grubyzwierz napisał: |
Natomiast oczy - zawsze wysysam ich zawarto¶ć. |
Jaki¶ taki horror o zombi był : |
|
|
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołączył: Apr 16, 2006 Posty: 6561
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 10:52 pm Temat postu: |
|
|
the_animal napisał: |
grubyzwierz napisał: |
Rzeczywi¶cie - skrzela s± gorzkawe. Natomiast oczy - zawsze wysysam ich zawarto¶ć. Smakuje jak rybna galaretka |
A potem się dziwić , że jelenia obgryzł nad wod± doszczętnie |
: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
|
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jul 31, 2002 Posty: 8461
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół |
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 8:39 am Temat postu: |
|
|
Nie wszyscy s± biegli w szukaniu tematów na naszym PW. Dla ułatwienia podaje linka:
NASZA_KUCHNIA
Tak - skrzela s± gorzkie. Zupa z ryb jest bardzo smaczna ale nie z o¶ćmi :-) Można wyelimnować o¶ci wkładaj±c ryby do woreczka płócianego i w tym woreczku gotować. Wyj±ć potem z rosołu woreczek i rosół czysty.
Bardzo smaczne zupy z ryb s± na filetach bez o¶ci. Pokrajane w kostkę w zupie s± wspaniałe.
Zupy i ryby, to temat niekończ±cy się. |
|
|
|