Czy wiesz, że...
"12 ręcznie wi±zanych much za dolara" - tej tre¶ci ogłoszenie ukazało się w jednej z gazet ("Casper") w Woyoming, w 1961 roku. Jego autorem był Dick Cabela. Dzi¶ Cabela's jest największ± firm± wysyłkow± sprzętu wędkarskiego.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 850
 Zalogowani 0
 Wszyscy 850

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
mario_z: Kurcze, prawie połowa maja a ja tylko dwa razy byłem na szczupaka ...(135139) May 12, @ 18:58:21

jjjan: W zatoce też s±. ...(135139) May 10, @ 17:13:10

krzysztofCz: Dla zainteresowanych... belony już s± :hihi ...(135139) May 06, @ 14:00:14

krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć morza tak wpływa :hihi ...(612385) Apr 28, @ 11:30:49

dzas: widocznie emeryci z mojego otoczenia s± jacy¶ zużyci, nie to co K ...(612385) Apr 26, @ 18:57:18

krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie wie co emeryci lubi± najbardziej (i mog± ...(612385) Apr 26, @ 16:41:35

Tiur: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(612385) Apr 26, @ 00:02:06

dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(612385) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(612385) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(612385) Apr 04, @ 12:47:07


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2280
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2058
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2175
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2306
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2138
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2193
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2100
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2147
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2509
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2330
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Przyrz±dzanie potraw z ryb - porady i wskazówki
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Przyrz±dzanie potraw z ryb - porady i wskazówki
Idż do strony Poprzedni  1, 2
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wolfram
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Nov 08, 2010
Posty: 400

Kraj: Polska
Miejscowość: gdzie¶ na ¦l±sku
PostWysłany: Sob Sty 22, 2011 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szkoda, że tak póĽno tu zajrzałem. ¦więta już co prawda za nami, ale pragnę wyrazic ubolewanie ile znów zmarnowało się rybiego mięsa w... głowach. Łby karpii co roku gnij± na ¶mietnikach lub s± palone w piecach, a przecież to nie tylko Ľródło mięska (bezo¶cistego) które można zje¶c po ugotowaniu głowy lub przerobic na kotlety czy pasztet. Głowy karpia s± także cennym Ľródłem kolagenu odpowiedzialnym m. innymi za stan naszych stawów i skóry. W rosołku z głów kolagenku jest mnóstwo, a i pyszny, lepszy od drobiowego :P
Niby ciężkie czasy, kryzys, a mięcho się wyrzuca :?
bociek_krak
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 03, 2005
Posty: 276

Kraj: Polska
Miejscowość: kraków
PostWysłany: Pon Lut 07, 2011 2:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z racji tego iż słucham wył±cznie "Trójki", po godzinie 17.00 bardzo często dzwoni pan Ada¶, zapalony wędkarz z Mazur.
Na antenie można posłuchać super przepisów na dania rybne,
ostatnio zupa okoniowa z grzankami. Czekam teraz na okonie wesoly
_________________

Żona i praca czas wędkowania skraca.
woojoo
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 22, 2009
Posty: 212

Kraj: Polska
Miejscowość: Nowa Dęba
PostWysłany: Pon Lut 07, 2011 5:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bociek_krak napisał:
...
ostatnio zupa okoniowa z grzankami. Czekam teraz na okonie wesoly



Hmmm zaciekawiłe¶ mnie... Czy mógł by¶ przytoczyć ten przepis ? usmiech
_________________
MIĘSIARZU CZY CI NIE ŻAL ?
wolfram
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Nov 08, 2010
Posty: 400

Kraj: Polska
Miejscowość: gdzie¶ na ¦l±sku
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 11:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podobno lepsza jest z jazgarzy.
ROY
Skrobacz pospolity
Skrobacz pospolity


Dołączył: Nov 03, 2005
Posty: 35

Kraj: Polska
Miejscowość: Praga nad Wisł±
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 11:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla zainteresowanych strona o kuchni węgierskiej i jej:
- zupach rybnych: KLIKNIJ
- rybach, rakach... KLIKNIJ

ROY'u: zapoznaj się proszę z zasadami wklejania linków. Admin usmiech
_________________
Życie kabaretem jest
ROY
Skrobacz pospolity
Skrobacz pospolity


Dołączył: Nov 03, 2005
Posty: 35

Kraj: Polska
Miejscowość: Praga nad Wisł±
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 12:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mea culpa, mea maxima culpa
_________________
Życie kabaretem jest
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6561

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 12:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wolfram napisał:
Podobno lepsza jest z jazgarzy.

Eeeeeetam Panie najlepszy jest rosół, niekoniecznie z kury. wesoly wink:
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć usmiech

bociek_krak
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 03, 2005
Posty: 276

Kraj: Polska
Miejscowość: kraków
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 8:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

woojoo napisał:
bociek_krak napisał:
...
ostatnio zupa okoniowa z grzankami. Czekam teraz na okonie wesoly



Hmmm zaciekawiłe¶ mnie... Czy mógł by¶ przytoczyć ten przepis ? usmiech


Dokładnie nie podam przepisu ale mniej więcej tak
Kilka okonków, płoci wrzucić do gara, zabielić lekko m±k±, dodać włoszczyznę i przygotować grzanki np. w tosterze.
Wiadomo że mięso rybek się oddzieli od o¶ci i zostanie w zupie.
Podawać z grzankami w talerzu.
_________________

Żona i praca czas wędkowania skraca.
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 9:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie chce mi się czytać wszystkich przepisów z podanych linków ale kilkana¶cie lat temu zrobiłem halaszele na przepisie od Węgra.
Przepis już był na PW ale gdzie¶ na pocz±tku działalno¶ci portalu więc już wiele lat minęło.
Ja miałem do użycia ok. 5kg suma i jakie¶ 1-1,5kg okoni ale być może suma dałoby się zast±pić jaka¶ inn± ryb±.
Duż± rybę filetujemy,kręgosłup z płetwami (które zalecam bardzo dobrze wyszorować) i łeb (bez skrzeli i oczu) wkładamy do dużego gara.
Okonie bez oczu i skrzeli (bez skrobania ale wypatroszone) dobrze umyć i też do gara.
Dodać łyżkę soli,kilka ziaren ziela angielskiego,selera,pora 2-3 marchewki,1 pietruszkę,2 duże papryki czerwone i 1 z tych ostrych w±skich i zalać zimn± wod± i na małym gazie doprowadzić do zagotowania i niech się powoli gotuje ok. 1-1,5h.Sie ugotowało,wyrzucamy wszystko oprócz papryk a płyn
przelewamy przez gęste sito do drugiego gara.Umyte sito stawiamy na garnek z płynem i przecieramy papryki,dodajemy 1-2 łyżki od zupy koncentratu pomidorowego i doprowadzamy do wrzenia.
Na gotuj±cy wywar wrzucamy kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę.
Z takiego suma jak ja miałem było sporo filetów więc oczywi¶cie nie wszystkie ale jednak co by było "na bogato" kroimy w kostkę 1x1cm i tak
jak ziemniaki będ± już prawie dobre wrzucamy filety,no powiedzmy 5 minut.
Mnie wyszło ok.4-5 litrów zupy i 4 osoby cało¶ć zjadło na jedno posiedzenie.I jako ciekawostka:gar zupy wyjęty z lodówki można było obrócić do góry dnem i zupa nie wypadła.
grubyzwierz
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Sep 23, 2007
Posty: 694

Kraj: Polska
Miejscowość: Zielona Góra/Pszczew
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sacha, czy wiesz dlaczego zaleca się wydłubanie oczu i wycięcie skrzeli ? Moja mama robi zupę rybn± na wigilię, z głowy karpia. Ale wymienionych wyżej czę¶ci nie wycina. Pozdrawiam.
_________________
http://www.grubyzwierz.pl
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

grubyzwierz napisał:
sacha, czy wiesz dlaczego zaleca się wydłubanie oczu i wycięcie skrzeli?

Nie wiem. Słyszałem kiedy¶ że skrzela maj± lekk± goryczkę i powinno się je wycinać,nie sprawdzałem a wycięcie to żadna filozofia.
Oczy?też nie wiem ale może jak się łeb rozgotuje i takie oko wypadnie to żeby póĽniej zupa na konsumenta nie patrzyła :?: 8)
grubyzwierz
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Sep 23, 2007
Posty: 694

Kraj: Polska
Miejscowość: Zielona Góra/Pszczew
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 10:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rzeczywi¶cie - skrzela s± gorzkawe. Natomiast oczy - zawsze wysysam ich zawarto¶ć. Smakuje jak rybna galaretka usmiech
_________________
http://www.grubyzwierz.pl
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 11, 2007
Posty: 1971

Kraj: Polska
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

grubyzwierz napisał:
Rzeczywi¶cie - skrzela s± gorzkawe. Natomiast oczy - zawsze wysysam ich zawarto¶ć. Smakuje jak rybna galaretka usmiech

A potem się dziwić , że jelenia obgryzł nad wod± doszczętnie lol
_________________
www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 10:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

grubyzwierz napisał:
Natomiast oczy - zawsze wysysam ich zawarto¶ć.

Jaki¶ taki horror o zombi był zly:
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6561

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 10:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

the_animal napisał:
grubyzwierz napisał:
Rzeczywi¶cie - skrzela s± gorzkawe. Natomiast oczy - zawsze wysysam ich zawarto¶ć. Smakuje jak rybna galaretka usmiech

A potem się dziwić , że jelenia obgryzł nad wod± doszczętnie lol
lol lol lol lol wink:
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć usmiech

old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 31, 2002
Posty: 8461

Kraj: Polska
Miejscowość: W±dół
PostWysłany: Czw Lut 10, 2011 8:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wszyscy s± biegli w szukaniu tematów na naszym PW. Dla ułatwienia podaje linka:
NASZA_KUCHNIA

Tak - skrzela s± gorzkie. Zupa z ryb jest bardzo smaczna ale nie z o¶ćmi :-) Można wyelimnować o¶ci wkładaj±c ryby do woreczka płócianego i w tym woreczku gotować. Wyj±ć potem z rosołu woreczek i rosół czysty.
Bardzo smaczne zupy z ryb s± na filetach bez o¶ci. Pokrajane w kostkę w zupie s± wspaniałe.
Zupy i ryby, to temat niekończ±cy się.
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Idż do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN  System pomocy - FAQ

Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Forums ©
Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 66