Czy wiesz, że...
PSTRˇG POTOKOWY
Rekord Polski - 5,525 kg
Złoty medal - od 3,00 kg
Srebrny medal - od 2,00 kg
Br±zowy medal - od 1,50 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 340
 Zalogowani 0
 Wszyscy 340

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym w±tku będę podawał wpłacone kwoty ...(18221) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że ¶więto, ¶więtem ...(59104) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18221) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18221) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18221) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18221) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli kto¶ chce wpłacić,, to proszę blik ...(18221) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wod±, oczywi¶cie bez wędki bym n ...(59104) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18221) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Kto¶ zapłacił, to trzeba Mu się ...(18221) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2100
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1963
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1984
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2223
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2054
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2111
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2023
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2062
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2425
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2245
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - domowy wyrób napojów winopodobnych :)
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Off Topic
domowy wyrób napojów winopodobnych :)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Bielkiel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 15, 2009
Posty: 274

Kraj: Polska
Miejscowość: Rozkochów
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 7:14 pm    Temat postu: domowy wyrób napojów winopodobnych :) Odpowiedz z cytatem

je¶li kto¶ z kolegów też trochę próbuje sobie zrobić zapasów na wypadek prohibicji to potrzebuje rady wesoly
teraz tak na poważnie usmiech
mam problem ponieważ wino, które fermentowało prawie rok i fermanetacja na pewno dobiegła do końca po rozlaniu do butelek po troche mocniejszym alkoholu zaczęło gazować. W butelkach leżakuje już około czterech miesięcy.
Jaki może być powód zgazowania wina :?:
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołączył: Jan 14, 2007
Posty: 3532

Kraj: Polska
Miejscowość: Łężyca
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 7:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli fermentowało przez rok, to strach pomy¶leć co to była za fermentacja. Normalnie trwa to do 6 tygodni, drożdże powinny zacz±ć osiadać i po tym czasie należy zlać wino. Nie wiem z czego robisz, ja od kilku lat bawię się w wina gronowe. Aby przerwać fermentację możesz też wino zasiarkować. Wiem, że żulersko to brzmi, ale nie ma dobrego wina bez siarki. Już dawno temu Rzymianie siarkowali wina.
ZIPPO
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 16, 2006
Posty: 1607

Kraj: Norwegia
Miejscowość: Sola
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy to ma jaki¶ zwi±zek, ale wioz±c z Polski winko (pyszne zreszt± wesoly ) zim±, chyba mi się "przeziębiło" i po krótkim czasie zaczęło gazować, zrobił się kwas i wyl±dowało w zlewie :placz .
Nie mam pojęcia, czy prawidłowo wytłumaczyłem sobie przyczynę zepsucia się wina, ale nic innego nie przychodziło mi na my¶l.


Ostatnio zmieniony przez ZIPPO dnia Wto Kwi 03, 2018 5:08 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołączył: Jan 14, 2007
Posty: 3532

Kraj: Polska
Miejscowość: Łężyca
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 7:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zippo, jak wina nie zasiarkujesz i dasz bakteriom dogodne warunki, to wzbudzisz fermentację jabłkowo- mlekow±. Przy niej trzeba już mocno uważać, bo z wina zrobić można ocet, albo jogurt.
Bielkiel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 15, 2009
Posty: 274

Kraj: Polska
Miejscowość: Rozkochów
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 7:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ZIPPO napisał:

Nie wiem czy to ma jaki¶ zwi±zek, ale wioz±c z Polski winko (pyszne zreszt± wesoly ) zim±, chyba mi się "przeziębiło" i po krótkim czasie zaczęło gazować, zrobił się kwas i wyl±dowało w zlewie :placz .


co¶ może w tym być ponieważ dzieje mi się to od czasu kiedy wino zostawiam w zimnej piwnicy. Spróbuję następne umie¶cić w cieplejszym pomieszczeniu.
ZIPPO
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 16, 2006
Posty: 1607

Kraj: Norwegia
Miejscowość: Sola
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzepetto napisał:
Zippo, jak wina nie zasiarkujesz i dasz bakteriom dogodne warunki, to wzbudzisz fermentację jabłkowo- mlekow±. Przy niej trzeba już mocno uważać, bo z wina zrobić można ocet, albo jogurt.

Nigdy nie siarkowało się wina u mnie w domu (wina słodkie) i przechowywane były ponad dwa lata bez jakiegokolwiek uszczerbku na jako¶ci. Więc to chyba nie ten powód.
Bielkiel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 15, 2009
Posty: 274

Kraj: Polska
Miejscowość: Rozkochów
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzepetto napisał:
Jeżeli fermentowało przez rok, to strach pomy¶leć co to była za fermentacja. Normalnie trwa to do 6 tygodni, drożdże powinny zacz±ć osiadać i po tym czasie należy zlać wino. . Aby przerwać fermentację możesz też wino zasiarkować. Wiem, że żulersko to brzmi, ale nie ma dobrego wina bez siarki. Już dawno temu Rzymianie siarkowali wina.


każdy ma swoje techniki. Jednak 6 tygodni to dla mnie za mało jak dla gronowego ( u mnie trwa to ok pół roku).
To wino jest z herbaty, ale nie pomy¶lałem o siarce. Spróbuje wykorzystać t± radę.
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołączył: Jan 14, 2007
Posty: 3532

Kraj: Polska
Miejscowość: Łężyca
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Owszem, każdy ma swoje techniki, ale w pół roku to wino dziwnych posmaków nabierze. Nie przekonasz mnie usmiech
Bielkiel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 15, 2009
Posty: 274

Kraj: Polska
Miejscowość: Rozkochów
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzepetto napisał:
Owszem, każdy ma swoje techniki, ale w pół roku to wino dziwnych posmaków nabierze. Nie przekonasz mnie usmiech


może kiedy¶ wymienimy po butelce... teraz niestety mam tylko puste butelki + zgazowane z herbaty smutny
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co za czasy - kiedy¶ "sportowcy" wymieniali się koszulkami... ;)
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 11, 2007
Posty: 1971

Kraj: Polska
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba jaki¶ "fanclub" lubuskich nalewek założę - by się też wymieniać - taka zazdro¶ć mnie wzięła lol
_________________
www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl
Bielkiel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 15, 2009
Posty: 274

Kraj: Polska
Miejscowość: Rozkochów
PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
Co za czasy - kiedy¶ "sportowcy" wymieniali się koszulkami... ;)


the_animal napisał:
Chyba jaki¶ "fanclub" lubuskich nalewek założę - by się też wymieniać - taka zazdro¶ć mnie wzięła


spokojnie dla wszystkich co¶ się znajdzie do wymiany wesoly
anglerawf
Skrobacz pospolity
Skrobacz pospolity


Dołączył: Jun 18, 2006
Posty: 38

Kraj: Polska
Miejscowość: Otwock/Cz-Dz
PostWysłany: Sro Wrz 15, 2010 6:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

żeby zatrzymać fermentację zamiast siarki polecam kieliszek (malutki) spirytusu do każdej butelki przed zakorkowaniem. Winom z napisem 'zawiera siarczyny/siarczany' mówię kategorycznie nie!
sigi
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 31, 2002
Posty: 2116

Kraj: Polska
Miejscowość: Zabrze
PostWysłany: Sro Wrz 15, 2010 6:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzepetto napisał:
Zippo, jak wina nie zasiarkujesz i dasz bakteriom dogodne warunki, to wzbudzisz fermentację jabłkowo- mlekow±. Przy niej trzeba już mocno uważać, bo z wina zrobić można ocet, albo jogurt.


Raz też mi ocet wyszedł..przypadkiem...ale bym chciał robić to za każdym razem.
Nie kupiłem nigdy tak dobrego winnego octu.
_________________
Oby do jutra......
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołączył: Jan 14, 2007
Posty: 3532

Kraj: Polska
Miejscowość: Łężyca
PostWysłany: Sro Wrz 15, 2010 6:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

anglerawf napisał:
Winom z napisem 'zawiera siarczyny/siarczany' mówię kategorycznie nie!

Ale siarkę zawieraj± nawet najlepsze wina usmiech. Trwało¶ć wina bez siarki to dosłownie kilka miesięcy- potem zacznie się utleniać, tracić kolor i bukiet. Nie bez kozery zaleca się otwarcie wina kilkadziesi±t minut przed spożyciem. Problem polega na tym jak dobrze jest zasiarkowane wino - i nie chodzi tu o jej ilo¶ć. Ja winom z napisem "zawiera siarczyny/siarczany" mówię zdecydowane TAK!
Bielkiel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 15, 2009
Posty: 274

Kraj: Polska
Miejscowość: Rozkochów
PostWysłany: Sro Wrz 15, 2010 6:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

anglerawf napisał:
żeby zatrzymać fermentację zamiast siarki polecam kieliszek (malutki) spirytusu do każdej butelki przed zakorkowaniem. Winom z napisem 'zawiera siarczyny/siarczany' mówię kategorycznie nie!


piszesz o korkowaniu. Niestety ja na razie rozlewam do zwykłych butelek.
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Sro Wrz 15, 2010 6:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bielkiel napisał:
... teraz niestety mam tylko puste butelki + zgazowane z herbaty smutny

Czyli wychodzi Ci co¶ na podobieństwo szampana wink:
Wichura
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jan 06, 2003
Posty: 895

Kraj: Polska
Miejscowość: Toruń
PostWysłany: Czw Wrz 16, 2010 8:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wino po fermentacji (max 6 tygodni) powinno się zlać z nad osadu "zdechłych" drożdży. Inaczej do wina przechodzi posmak rozkładaj±cych się drożdży. Następnie wino siarkujemy aby zapobiec rozwojowi bakterii. Następnie jeżeli nie jest to wino gronowe wytrawne nie zawracamy sobie głowy fermentacj± jabłkowo-mlekow±. Siarkowanie najlepiej wykonać pirosiarczanem potasu w dawce około 0,8-1g na 10 l wina.
Po pierwszym zlaniu wina powinno się wino zostawić dalej z rurk± w celu odgazowania. W tym czasie wino powinno się również klarować. Po miesi±cu zlewamy jest po raz drugi i zanosimy do chłodnej piwnicy (8-10 stopni C).
Po około dwóch miesi±cach znów wino zlewamy. Gdy wino nam się już z klaruje następuje okres leżakowania. Wino w tym czasie się balansuje i nabiera wyrazisto¶ci. Wino powinno być w balonie wlane pod korek aby miało jak najmniejszy kontakt z powietrzem.
Następnie je ponownie siarkujemy i rozlewamy do butelek.
_________________
pzdr
Krętacz drobiu
Wichura
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jan 06, 2003
Posty: 895

Kraj: Polska
Miejscowość: Toruń
PostWysłany: Czw Wrz 16, 2010 8:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ZIPPO napisał:
Nigdy nie siarkowało się wina u mnie w domu (wina słodkie) i przechowywane były ponad dwa lata bez jakiegokolwiek uszczerbku na jako¶ci. Więc to chyba nie ten powód.

Siarkuje się wina w celu jego "konserwacji". W Twoim przypadku wino zostało "zakonserwowane" cukrem lub/i dużym stężeniem alkoholu.
Przy winach słabych % lub wytrawnych bez siarki nie da rady
wesoly
_________________
pzdr
Krętacz drobiu
Bielkiel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 15, 2009
Posty: 274

Kraj: Polska
Miejscowość: Rozkochów
PostWysłany: Nie Wrz 19, 2010 7:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sacha napisał:
Bielkiel napisał:
... teraz niestety mam tylko puste butelki + zgazowane z herbaty smutny

Czyli wychodzi Ci co¶ na podobieństwo szampana wink:


tak dokładnie szampan jak te po astronomicznej cenie do 5zł;)
Zamki
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Nov 03, 2004
Posty: 2486

Kraj: Polska
PostWysłany: Sob Sie 30, 2014 11:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nawet najlepsze piwnice siarkuj± wina i nie ma to nic wspólnego z mózgorypami jakie pijaj± menele, zreszta oni nie pijaj± win tylko wyroby wino podobne. Siarkowanie ma na celu kilka rzeczy między innymi po osi±gnięciu przez wino ż±danego poziomu alkoholu i bukietu zatrzymanie dalszej fermentacji. Wino przefermentowane do końca nie dało by się pić. Było by tak wytrawne aż by wykręcało szczęki w zawiasach. Druga sprawa to, że "nie zatrzymane" wino cały czas fermentuje dalej wytwarzaj±c wci±ż dwutlenek węgla co nazywa się fermentacj± cich±.
Rozlane w tej fazie do butelek nagazuje się i będzie winem gazowanym.
Proces taki jest poż±dany ale przy warzeniu piwa gdzie po fermentacji burzliwej zlewamy piwo dosładzaj±c je okre¶lon± ilo¶ci± cukru i butelkujemy, albo szampana.
Zachodz±ca fermentacja cicha ¶licznie nagazowuje nam piwko i po otwarciu mamy i piankę i b±belki. Wspomnieć należy też o drożdżach.
S± różne ich szczepy o różnej odporno¶ci na poziom alkoholu. Drożdże
dziel± się tez ze względu na szybko¶ć pracu i odporno¶ć na słodych przy ich starcie, więc wychodzi na to, że zrobienie wina o okre¶lonych walorach nie jest wcale takie chop ...

Zaoctowanie wina następuje po wprowadzeniu doń odpowiednich bakterii
a roznosz± je muszki popularnie zwane owocówki. Podatne na to s± wina
o niższej zawarto¶ci alkoholu, który jest przecież też konserwantem.
_________________
Łowię i zjadam ......
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Off Topic
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN  System pomocy - FAQ

Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Forums ©
Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 81