Czy wiesz, że...
W klimacie europejskim samce karpia osi±gaj± dojrzało¶ć w wieku 3 lat, samice 4 – 5 lat. Karp przystępuje do tarła, gdy temperatura wody osi±ga 18 – 20°C. Następuje jednocze¶nie składanie do wody ikry (jaj) przez samice i mleczu (plemników) przez samce. Zapłodnione jaja przyklejaj± się do pędów i li¶ci ro¶lin podwodnych. Najbardziej odpowiednia dla rozwoju zarodkowego jest temperatura wody od 16 do 24°C. Rozwój wówczas trwa 3 – 5 dni. W niskiej temperaturze wody (10°C) okres rozwoju zarodkowego wydłuża się do 264 godzin.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 343
 Zalogowani 0
 Wszyscy 343

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym w±tku będę podawał wpłacone kwoty ...(18231) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że ¶więto, ¶więtem ...(59104) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18231) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18231) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18231) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18231) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli kto¶ chce wpłacić,, to proszę blik ...(18231) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wod±, oczywi¶cie bez wędki bym n ...(59104) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18231) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Kto¶ zapłacił, to trzeba Mu się ...(18231) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2100
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1963
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1984
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2223
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2054
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2111
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2023
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2062
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2425
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2245
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Piwo do robienia zanęty
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Piwo do robienia zanęty
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Nie Lut 05, 2017 11:23 pm    Temat postu: Piwo do robienia zanęty Odpowiedz z cytatem

Czy kto¶ używa piwa, może wina do robienia zanęty? Może wytłoki po nalewkach? Kukurydzę na karpia dobrze jest zfermentować. Niektórzy dodaj± spirytusu jako no¶nika zapachu. Więc może piwo?
lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 12, 2002
Posty: 1486

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Pon Lut 06, 2017 12:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To dozwolone? A ustawa o wychowaniu w trzeĽwo¶ci. Przecież większo¶ć ryb jest nieletnia.
_________________
Lecek
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pon Mar 06, 2017 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lecek napisał:
To dozwolone? A ustawa o wychowaniu w trzeĽwo¶ci. Przecież większo¶ć ryb jest nieletnia.

Nieletnie rybki robi± też inne rzeczy do których wiek ich nie upoważnia. My¶lę że degustacja piwa nie byłaby w tym rozwydrzonym ¶rodowisku czym¶ szczególnie nagannym.Wobec innych występków to tylko niewinny grzeszek

A wracaj±c do pytania - na you tubie znalazłem kilka filmów w których widać jak na piwsko reaguj± karpie i catfishe. Z wielkim entuzjazmem cisn± się do butelczyny. Tam też widziałem że reprezentacja Ukrainy na mistrzostwach ¶wiata w feederze neciła karpie specjalnie fermentowan± kukurydz±. John Wilson w jednym ze swoich filmów zaleca necenie linów popsut± czyli pachn±c± jak sfermentowane wino zanęt±.
Więc może kto¶ co¶ wie, może próbował sam i zechce się podzielić wiedz±?
Ci±gle mam nadzieję.
krzysztofCz
RZEP
RZEP


Dołączył: Jul 01, 2006
Posty: 2540

Kraj: Polska
PostWysłany: Wto Mar 07, 2017 6:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak bylem młodszy to zawsze zabierałem wino na ryby... tylko ja łowię na spinning hihi
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Wto Mar 07, 2017 8:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krzysztofCz napisał:
Jak bylem młodszy to zawsze zabierałem wino na ryby... tylko ja łowię na spinning hihi

Wiem, że macie kłopot z moimi pytaniami bo większo¶ć obecnych tu osób spinninguje. Ale teraz w ogóle niewielu łowi tak intensywnie na grunt i spławik jak wy to robicie na spinning. Sam bym spinningował gdybym mógł.
Liczę jednak że może kto¶, kto ma więcej do¶wiadczenia niż ja w łowieniu z zanęt± odezwie się jednak. Nęcenie ryb alkoholem interesuje mnie od dawna, ale jeszcze niczego poza tym,że rybka lubi pływać nie udało mi się stwierdzić.
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 11, 2007
Posty: 1971

Kraj: Polska
PostWysłany: Wto Mar 07, 2017 11:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słyszałem, że np orzechy tygrysie moczy się w piwie Porter. Słyszałem też, że na zimn± wodę lepszym no¶nikiem zapachu jest alkohol a na ciepł± olej. Sam np nie raz i nie dwa nas±czałem kulki pływaj±ce zapachem za pomoc± spirytusu - ¶wietnie wnikał z zapachem w ¶rodek i szybko wietrzał zostawiaj±c zapach...
Je¶li miał bym próbować z piwem to proponował bym ciemne - słodkie hihi
- tylko czy nie szkoda piwa ? :ok
_________________
www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Sro Mar 08, 2017 12:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

the_animal napisał:
Je¶li miał bym próbować z piwem to proponował bym ciemne - słodkie hihi
- tylko czy nie szkoda piwa ? :ok

Dziękuję za odpowiedĽ.
Nie wiem czy nie szkoda. Niektórzy podlewaj± mięsa na grillu piwem. Dużo wina używa się do gotowania sosów i innych potraw z niezłym skutkiem.
Może takie my¶lenie że dla ryb do zanęty jest jakim¶ nadużyciem, czym¶ wbrew naturze. Wszystko jest możliwe.
Jeszcze do niedawna wędkarze używali ziemniaków, otręby, płatków owsianych. Necili jak najtaniej. Napewno zanecanie mniej kosztowało niż ryby. Przynajmniej tak miało być. Teraz jako¶ nie widać w sklepie wędkarskim żeby kto¶ się specjalnie obliczał. Zanęty komponowane z różnych składników często kosztuj± tyle co niezbyt droga wędka. Butelka piwa nie byłaby w stanie bardzo nadwyrężyć kieszeni wędkarza
Może szkoda że się tego nie wypije bo przecież piwo to wielce szlachetny trunek. Tak tego też mi żal.
Gargamel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 22, 2006
Posty: 880

Kraj: Polska
Miejscowość: Tarnów
PostWysłany: Sro Mar 08, 2017 1:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, jak zaproponował the_animal, spróbuj z piwem karmelowym, słodkim.
W sumie to wyjdzie podobnie, jakby¶ rozcieńczył melasę i takim roztworem potraktował zanętę. Tak± melasę można modyfikować różnymi aromatami, od czosnku po wanilię, ł±cznie z aromatami alkoholowymi.
Kiedy¶, w jednym z w±tków, wspomniałem o łowieniu na makaron gwiazdki, moczone w wódce. Sprawdzone na jeziorze Rożnowskim. Pomysł sprzedał wędkarz ze ¦l±ska usmiech
A`propos melasy. Dwa lata temu kupiłem 5 litrów melasy w sklepie z paszami rolniczymi. Bańka za 11 zł. Można też kupić glicerynę paszow±. To też alkohol i do tego słodki ;)
owik
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków


Dołączył: Apr 24, 2007
Posty: 149

Kraj: Polska
PostWysłany: Czw Mar 09, 2017 1:53 pm    Temat postu: Re: Piwo do robienia zanęty Odpowiedz z cytatem

samara napisał:
...Więc może piwo?

Byle nie koncernowe, bo to teraz nie jest w modzie. Koniecznie "kraftowe", z małego browaru. No i koniecznie butelkowe. mrgreen Na serio, dawno temu miałem etap eksperymentowania, chyba i z piwem też robiłem. Różnic wielkich nie zauważyłem, więc po co przepłacać. wink
Tiur
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 21, 2005
Posty: 973

Kraj: Polska
Miejscowość: Żywiec
PostWysłany: Czw Mar 09, 2017 4:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Serio nie widzisz różnicy w piwie kraftowym a koncerniakiem??
owik
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków


Dołączył: Apr 24, 2007
Posty: 149

Kraj: Polska
PostWysłany: Czw Mar 09, 2017 11:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tiur napisał:
Serio nie widzisz różnicy w piwie kraftowym a koncerniakiem??

Serio nie widzisz, że to był żart? Serio to ty się możesz zapytać ryb, jakie piwa wol±. Ja np. lubię czyst±, polsk± wódkę miast koniaków czy whiskey za pierdyliard razy więcej. Mojej roboty placków ziemniaczanych nie zamienię na kawior. Bo tak. Własna kiełbasa biała może tylko narobić wstydu szynce parmeńskiej. Bo tak. Serio, serio. Nie znasz takiej starej m±dro¶ci życiowej? O gustach się nie dyskutuje. Koniec, kropka. Serio, serio.
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 11, 2007
Posty: 1971

Kraj: Polska
PostWysłany: Sob Mar 11, 2017 7:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

owik napisał:
Tiur napisał:
Serio nie widzisz różnicy w piwie kraftowym a koncerniakiem??

Serio nie widzisz, że to był żart? Serio to ty się możesz zapytać ryb, jakie piwa wol±. Ja np. lubię czyst±, polsk± wódkę miast koniaków czy whiskey za pierdyliard razy więcej. Mojej roboty placków ziemniaczanych nie zamienię na kawior. Bo tak. Własna kiełbasa biała może tylko narobić wstydu szynce parmeńskiej. Bo tak. Serio, serio. Nie znasz takiej starej m±dro¶ci życiowej? O gustach się nie dyskutuje. Koniec, kropka. Serio, serio.

Jako¶ się Owik nie miło Ciebie czyta - o gustach się nie dyskutuje więc po jakie licho opowiadasz o swoich? Konia z piwem to obchodzi! A do whisky - podobno trzeba dorosn±ć !
_________________
www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl
Tiur
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 21, 2005
Posty: 973

Kraj: Polska
Miejscowość: Żywiec
PostWysłany: Sob Mar 11, 2017 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też czasami wstaje lew± nog± i potrzebuję się wyładować. Wystarczy trochę ¶wieżego powietrza i wszystko wraca do normy wink
owik
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków


Dołączył: Apr 24, 2007
Posty: 149

Kraj: Polska
PostWysłany: Nie Mar 12, 2017 12:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

the_animal napisał:
Jako¶ się Owik nie miło Ciebie czyta - o gustach się nie dyskutuje więc po jakie licho opowiadasz o swoich? Konia z piwem to obchodzi! A do whisky - podobno trzeba dorosn±ć !


Jako¶ NIEMIŁO mi się czyta Twoj± odpowiedĽ. Mowa była o dodatku piwa do zanęty, ja sobie pozwoliłem zażartować na temat obecnie panuj±cych trendów. Nigdzie nie napisałem, że "koncerniaki" s± lepsze od "kraftowych".Miałem okazję kosztować piw za ponad 10 PLN, których przełkn±ć nie mogłem. Każdemu według potrzeb. A z tym dorastaniem to już całkiem przesadziłe¶. W moim wieku to raczej czas na szukanie miejsca pochówku. No nie dorosłem, nie smakuje mi i tyle. Mam pić, bo to w modzie? Ale wróćmy do tematu. Jakie piwo ryby preferuj±, z jakiego browaru i ile musi kosztować by nim nie pogardziły? Nie ja zaczynałem o gustach, może by¶ był łaskaw to zauważyć?
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Nie Mar 12, 2017 5:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie jestem specjalnym piwoszem. Bardzo lubię smak wódki. Jednak pije nalewki. Raz nawet byłem sędzi± w konkursie na najlepsz± nalewkę. Zespół sedziuj±cy składa się z trzech osób i może oceniać najwięcej 30 nalewek. Przy większej ilo¶ci traci zdolno¶ć oceniania. Lubię nalewki bo maj± one wielk± tradycje i przebogate smaki, bo pije się je specjalnymi maleńkimi kieliszkami o wiele mniejszymi niż te do wódki trzyma się nalewkę w pięknych karafkach. Pomy¶lałem też że nalewkami można dosmaczac przynęty.

Ostatnio zmieniony przez samara dnia Nie Mar 12, 2017 9:23 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
owik
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków


Dołączył: Apr 24, 2007
Posty: 149

Kraj: Polska
PostWysłany: Nie Mar 12, 2017 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

samara napisał:
Pomy¶lałem też że nalewkami można dosmaczac przynęty.

Dlaczego nie. Nalewki zazwyczaj s± bardzo esencjonalne. Próbuj, zdaj relację. Ja jestem dziad, sknera i nawet się nie znam na piwach. Po ostatnich wpisach przestała mi smakować wódka i wstydzę się i¶ć do Biedronki. hihi Swoj± drog± to bardzo ciekawe jak ryby reaguj± na alkohol etylowy. Może się uda uzależnić, to by był dopiero hit. hihi
lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 12, 2002
Posty: 1486

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Pon Mar 13, 2017 9:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja natomiast nie cierpię wódek. Mam "uczulenie". Natomiast chętnie wchłaniam nalewki. wink
_________________
Lecek
owik
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków


Dołączył: Apr 24, 2007
Posty: 149

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Mar 13, 2017 4:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz, dobra nalewka a tzw. czysta to dwa różne ¶wiaty. Nawet nie ma czego porównywać. Jest tylko jeden problem, jak się planuje dłuższe obrady nocne to nalewki dla mnie s± za ciężkie, mul±ce w trzewiach. No i trochę szkoda spożywać tak zacne trunki w ilo¶ciach hurtowych. wink
lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 12, 2002
Posty: 1486

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Pon Mar 13, 2017 8:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio te¶ć przyniósł. Wychyliłem dwa kieliszki o dobrze mi sie spało. No to następnym razem przed spaniem waln±łem dwa łyki z gwinta. Co sie będę pitolił. Ale nie pomogło jak za pierwszym razem. Może wychylałem za szybko lol wink
_________________
Lecek
owik
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków


Dołączył: Apr 24, 2007
Posty: 149

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Mar 13, 2017 11:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Następnym razem walnij połówkę. Na nic nie pomoże. Natomiast daję gwarancję, że za¶niesz szybko. wink wink Gorzej będzie rano, ale to już Twój problem. hihi hihi
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 11, 2007
Posty: 1971

Kraj: Polska
PostWysłany: Wto Mar 14, 2017 11:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

owik napisał:
the_animal napisał:
Jako¶ się Owik nie miło Ciebie czyta - o gustach się nie dyskutuje więc po jakie licho opowiadasz o swoich? Konia z piwem to obchodzi! A do whisky - podobno trzeba dorosn±ć !


Jako¶ NIEMIŁO mi się czyta Twoj± odpowiedĽ. Mowa była o dodatku piwa do zanęty, ja sobie pozwoliłem zażartować na temat obecnie panuj±cych trendów. Nigdzie nie napisałem, że "koncerniaki" s± lepsze od "kraftowych".Miałem okazję kosztować piw za ponad 10 PLN, których przełkn±ć nie mogłem. Każdemu według potrzeb. A z tym dorastaniem to już całkiem przesadziłe¶. W moim wieku to raczej czas na szukanie miejsca pochówku. No nie dorosłem, nie smakuje mi i tyle. Mam pić, bo to w modzie? Ale wróćmy do tematu. Jakie piwo ryby preferuj±, z jakiego browaru i ile musi kosztować by nim nie pogardziły? Nie ja zaczynałem o gustach, może by¶ był łaskaw to zauważyć?

Może i masz rację - sorry :ok
_________________
www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl
owik
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków


Dołączył: Apr 24, 2007
Posty: 149

Kraj: Polska
PostWysłany: Sro Mar 15, 2017 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racji pewnie nie mam. Wiem, że nie chciałem nikogo obrazić. Ot zażartowałem, może w durny sposób. Niepotrzebne te spiny i tyle. Make love, not war. lol
artur
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 08, 2002
Posty: 2182

Kraj: Polska
PostWysłany: Pią Mar 17, 2017 9:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W dodawanie piwa do nęty, się bawiłem swego czasu, jako¶ efektu to nie przynosiło. Natomiast znan± (ponoć i skuteczn±) metoda w porach zimnych jest dodanie mocnego alkoholu do nęty, jako że alkohol jest cieplejszy czy jako¶ tak, powoduje że jest łatwiejszym no¶nikiem aromatów w zimnej wodzie co kusi ryby. Tak kiedy¶ wyczytałem w m±drych gazetach. Mocnego zawsze było mi żal dodać/oddać rybko, wolałem sam skosztować i się rozgrzać.
_________________
Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.

"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić usmiech"
owik
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków


Dołączył: Apr 24, 2007
Posty: 149

Kraj: Polska
PostWysłany: Pią Mar 17, 2017 2:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu chodzi raczej o to, że jakie¶ ektrakty alkoholowe smaków czy aromatów dzieki C2H5OH w zimnej wodzie prędzej ulegaj± dyfuzji. Dawno temu były takie "aromaty" w butelkach chyba 0,1 litra. Sam spirytus i smak, zapach. Pamiętam, że miałem taki arakowy i rumowy. Brały. Ale dodawało się tego tyle, co kot napłakał i już mocno pachniało. Więc wpływ samego alkoholu na rybie gusta był raczej pomijalny.
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pią Mar 24, 2017 11:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zawsze okazuje się na końcu że nie ma prostych odpowiedzi. Liczyłem że jednak piwo okaże się być tym panaceum na chorobę bezrybia, na moj± bezustannie pusta siatkę i jak zawsze nic takiego się nie stało. Dziękuję wszystkim za to że zabrali głos. Bardzo.
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pią Mar 31, 2017 7:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jednak co¶ znalazłem. Rosjanie mocza groch do necenie i łowienia w piwie. Takze w piwie przechowuj± gotowe przypony z kukurydza na karpia.
owik
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków


Dołączył: Apr 24, 2007
Posty: 149

Kraj: Polska
PostWysłany: Sob Kwi 01, 2017 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podasz link? Z chęci± poczytam, od¶wieżę mój zardzewiały rosyjski. Z góry dzięki. usmiech
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Nie Kwi 02, 2017 12:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

owik napisał:
Podasz link? Z chęci± poczytam, od¶wieżę mój zardzewiały rosyjski. Z góry dzięki. usmiech

KLIKNIJ
Jezyk jest mówiony. Ale wędkarze to na całym ¶wiecie normalni pro¶ci ludzie posługuj±cy się komunikatywnym językiem, więc i dla mnie idzie zrozumieć.
Jest jeszcze jedna metoda fermentacji kukurydzy oparta na drożdżach piekarniczych, ale nie mogę znaleĽć tego filmiku. Chyba chodzi o to że drożdże piekarnicze s± szybsze niż drożdże piwne
Nie mogę znaleĽć filmu gdzie wręcz zalecaj± użycia piwa ale niepasteryzowanego
Gargamel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 22, 2006
Posty: 880

Kraj: Polska
Miejscowość: Tarnów
PostWysłany: Nie Kwi 02, 2017 7:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu jest link do drożdży piekarniczych. Z boku s± linki do wielu prób uatrakcyjnienia kukurydzy.
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 3:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

owik napisał:
Podasz link? Z chęci± poczytam, od¶wieżę mój zardzewiały rosyjski. Z góry dzięki. usmiech

Zacz±łem chodzić na lekcje rosyjskiego.Nic wielkiego godzinę w tygodniu. Nie tylko z powodu rosyjskiego wędkarstwa. Tak trochę dla sportu, żeby rozumieć ich filmy i pie¶ni.
krzysztofCz
RZEP
RZEP


Dołączył: Jul 01, 2006
Posty: 2540

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 7:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

samara napisał:
owik napisał:
Podasz link? Z chęci± poczytam, od¶wieżę mój zardzewiały rosyjski. Z góry dzięki. usmiech

Zacz±łem chodzić na lekcje rosyjskiego.Nic wielkiego godzinę w tygodniu. Nie tylko z powodu rosyjskiego wędkarstwa. Tak trochę dla sportu, żeby rozumieć ich filmy i pie¶ni.

A może szykujesz się na ich przyj¶cie pytanie zdziwiony ... hihi
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 9:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdybym się szykował na ich przyj¶cie to po pierwsze postawiłbym dużo zacieru a nie uczył się jezyka. W wielu ich wędkarskich filmach widać że za kołnierz nie wylewaj±. Na niektórych s± strasznie pij±cy. Szczególnie wyprawy do tajgi s± ostro zakrapiane. Ale to nie moja sprawa.
Mam kontakt z ich młodzież± w pracy. Trudno sobie wyobrazić jak dużo dzieciaków z Ukrainy z Białorusi i z Rosji uczy się w Polsce. Jezyk polski znaja bardzo słabo. Całe szczę¶cie że nie pij±. W Polsce pij± tylko młodzi Anglicy którzy oblegaj± Kraków.
krzysztofCz
RZEP
RZEP


Dołączył: Jul 01, 2006
Posty: 2540

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 7:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My¶lałem raczej o zielonych ludzikach przekraczaj±cych nasz± granicę... no taki Krym wesoly
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krzysztofCz napisał:
My¶lałem raczej o zielonych ludzikach przekraczaj±cych nasz± granicę... no taki Krym wesoly

Czy masz już drogę odwrotu albo jaki¶ inny plan? Trzeba mieć plan zawsze. Ja idę na ryby to jest najlepszy plan
Czy to prawda że belony s± w ¶rodku zielone, albo że maj± zielone o¶ci. Czy belony s± smaczne. Mój kolega mówi że s± bardzo szybkie?
krzysztofCz
RZEP
RZEP


Dołączył: Jul 01, 2006
Posty: 2540

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Kwi 03, 2017 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

samara napisał:
Czy to prawda że belony s± w ¶rodku zielone, albo że maj± zielone o¶ci. Czy belony s± smaczne. Mój kolega mówi że s± bardzo szybkie?

Belony s± zielone w ¶rodku, maj± zielone o¶ci, s± baaardzo szybkie, ja twierdzę, że s± smaczne, ale niektórzy (nawet mili) Admini mówi± że nie s± smaczne. wesoly
owik
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków


Dołączył: Apr 24, 2007
Posty: 149

Kraj: Polska
PostWysłany: Czw Kwi 06, 2017 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heh, Panowie. Przyszedł mi do głowy zai¶cie dziwny pomysł. Nie wiem czy kto¶ z Was kiedy¶ robił tzw. sztuczny móżdżek. Czyli jajecznica z roztopionymi wcze¶niej na patelni drożdżami. Oczywi¶cie takie z kostki, nie w proszku. ¦mierdzi to niesamowicie, smak też zdecydowanie specyficzny. Może takie co¶ by zadziałało (bez jajca, roztopić same grzybki na odrobinie tłuszczu i dodać do zanęty/przynęty)? lol
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 26, 2007
Posty: 1247

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pią Kwi 07, 2017 6:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

owik napisał:
Heh, Panowie. Przyszedł mi do głowy zai¶cie dziwny pomysł. Nie wiem czy kto¶ z Was kiedy¶ robił tzw. sztuczny móżdżek. Czyli jajecznica z roztopionymi wcze¶niej na patelni drożdżami. Oczywi¶cie takie z kostki, nie w proszku. ¦mierdzi to niesamowicie, smak też zdecydowanie specyficzny. Może takie co¶ by zadziałało (bez jajca, roztopić same grzybki na odrobinie tłuszczu i dodać do zanęty/przynęty)? lol

Ja ci za ten pomysł już dziękuję. Zapachy to ¶wiat ryb. No nie wiem ale jest w tym co¶ genialnego. Można użyć do tych drożdży oleju ze słonecznika. Albo usmażyć razem z konopiami na ich oleju itd.
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN  System pomocy - FAQ

Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Forums ©
Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.13 sekund :: Zapytania do SQL: 129