Czy wiesz, że...
Miejsce rozrodu węgorzy (Morze Sargassowe) zostało zlokalizowane dopiero w 1923 roku przez Duńczyka Johannesa Schmidta. Ciekawostk± jest, iż węgorze dobieraj± sobie partnerów z tych samych regionów, z których pochodz±. Stwierdzono ponadto różnice w kodzie DNA w zależno¶ci od regionu. Do zarybień w Polsce używa się narybku węgorza zakupionego w Europie Zachodniej, który różni się od bałtyckiego.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 587
 Zalogowani 0
 Wszyscy 587

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć morza tak wpływa :hihi ...(501211) Apr 28, @ 11:30:49

dzas: widocznie emeryci z mojego otoczenia s± jacy¶ zużyci, nie to co K ...(501211) Apr 26, @ 18:57:18

krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie wie co emeryci lubi± najbardziej (i mog± ...(501211) Apr 26, @ 16:41:35

Tiur: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(501211) Apr 26, @ 00:02:06

dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(501211) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(501211) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(501211) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(501211) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(501211) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(501211) Apr 03, @ 10:34:12


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2273
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2052
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2171
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2300
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2133
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2188
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2095
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2142
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2501
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2327
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Ryby w zalewie.
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Ryby w zalewie.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
majkel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jun 19, 2006
Posty: 767

Kraj: Polska
Miejscowość: ŁódĽ
PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 8:23 pm    Temat postu: Ryby w zalewie. Odpowiedz z cytatem

Dla wszystkich, którzy lubi± przegry¶ć zim± rybkę, gwoli przypomnienia sobie wędkarskich sukcesów lata i jesieni, a nie znaj± tego przepisu, podaję:

Rybę usmaż i zostaw do ostygnięcia.
Przygotuj zalewę : szklanka octu, 3/4 do szklanki wody, pół szklanki cukru, przyprawy do smaku, kilka łyżek przecieru pomidorowego. Zalewę zagotuj i zostaw do ostygnięcia.

Ostudzon± rybę poporcjuj włóż do słoika i zalej ostygnięt± zalew±. Po dwóch trzech tygodniach kup butelkę wódki i otwórz rybki.

Przepis jest dobry na każd± rybę i nawet leszcz w zalewie jest pierwszego smaku.

Smacznego !
majkel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jun 19, 2006
Posty: 767

Kraj: Polska
Miejscowość: ŁódĽ
PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może macie jakie¶ inne mało znane pomysły na rybkę ?
Major
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 21, 2004
Posty: 343

Kraj: Polska
Miejscowość: Wrocław
PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znam ten przepis tylko w innej proporcji octu, mniej więcej szklanka octu na 2 szklanki wody, cukru do smaku. Gotuje się to z cebulk±, li¶ćmi laurowymi, czosnkiem, zielem angielskim. Ostudzonym wywarem zalewa się zimn± usmażon± rybę.
_________________
Sen i praca czas łowienia skraca.
yari
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 04, 2005
Posty: 943

Kraj: Polska
Miejscowość: POZNAŃ
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 11:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Major napisał:
Znam ten przepis tylko w innej proporcji octu, mniej więcej szklanka octu na 2 szklanki wody, cukru do smaku. Gotuje się to z cebulk±, li¶ćmi laurowymi, czosnkiem, zielem angielskim. Ostudzonym wywarem zalewa się zimn± usmażon± rybę.


Co do proporcji to kożdy ma swoje. usmiech Jest jednak stara i słuszna zasada. :o Produkty zawsze wkładamy do zalewy a nie odwrotnie. idea: Zwłaszca gdy jest tego sporo i ciasno poukładane.


Pozdrawiam
_________________
Machaj węd± ryby będ±! :-)
petrus3
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Nov 26, 2003
Posty: 715

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 11:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja to robię trochę inaczej.....zalewa 1:4 czyli do¶ć słaba, przyprawy itd.
Do bardzo gor±cej zalewy wrzucam usmażone filety prosto z patelni, następnego dnia cała zalewa zamienia się w galaretę, a nieliczne o¶ci rozpuszczaj± się......najlepszy jest leszcz, sandacz i okoń.
spining
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Dec 30, 2002
Posty: 703

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 11:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja robię tak jak petrus3, tylko troszkę rybkę wystudzam. Reszta jak powyżej.
lucek1973
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 07, 2006
Posty: 366

Kraj: Polska
Miejscowość: Nowy Dwór Mazowiecki
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 1:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może kto¶ robi rybkę w pomidorkach? Ja tak± b.lubię, ale ostatnio mi się zepsuła i niewiem dlaczego?
Bartek80
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 20, 2006
Posty: 429

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 1:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podejrzewam że w przetworach z ryb samo zamknięcie i zagotowanie słoików nie wystarcza. W ich składzie powinien byc jaki¶ mocniejszy ¶rodek konserwuj±cy w sporych ilo¶ciach (typu ocet, sól), lub należy trzymać je cały czas w lodówce (a i to czasem nie pomaga), bo innaczej się popsuj±. Robiony przez moj± mamę paprykarz z leszczy też kilka razy nam sie popsuł :? .
_________________
Aquila non capit muscas!
dexpert
Zarzucacz kwalifikowany
Zarzucacz kwalifikowany


Dołączył: May 22, 2006
Posty: 163

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 2:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlatego dobrze jest ryby zaraz zdjęte z patelni włozyć do słoika, zalać gor±c± zapraw±, mocno zakrecić i odwrócić do góry nogami, aż do wystygnięcia.

Yari,
A jak układasz w słoiku ryby na ¶cisło jak w nim jest już zalewa. Nie wylewa się ona podczas wkładania rybek?
lucek1973
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 07, 2006
Posty: 366

Kraj: Polska
Miejscowość: Nowy Dwór Mazowiecki
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 2:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zawsze najpierw układam, a póżniej zalewam.
yari
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 04, 2005
Posty: 943

Kraj: Polska
Miejscowość: POZNAŃ
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 5:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dexpert napisał:
Dlatego dobrze jest ryby zaraz zdjęte z patelni włozyć do słoika, zalać gor±c± zapraw±, mocno zakrecić i odwrócić do góry nogami, aż do wystygnięcia.

Yari,
A jak układasz w słoiku ryby na ¶cisło jak w nim jest już zalewa. Nie wylewa się ona podczas wkładania rybek?


Tak poprostu nigdy nie leje do pełna. idea: Jak widzę, że brakuje to trochę dolewam i dalej "dopycham" usmiech

Pozdrawiam
_________________
Machaj węd± ryby będ±! :-)
Maniek_N
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 04, 2005
Posty: 477

Kraj: Polska
Miejscowość: Rędziny
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 8:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ¶ci±gacie łuskę lub cał± skórę z okonia przed smażeniem ? Słyszałem, że można go piec po wypatroszeniu, poĽniej skórka fajnie odchodzi....
_________________
www.wedkarstwo.czest.pl
lucek1973
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 07, 2006
Posty: 366

Kraj: Polska
Miejscowość: Nowy Dwór Mazowiecki
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 9:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja okonia zawsze filetuję.
yari
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 04, 2005
Posty: 943

Kraj: Polska
Miejscowość: POZNAŃ
PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 9:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maniek_N napisał:
A ¶ci±gacie łuskę lub cał± skórę z okonia przed smażeniem ? Słyszałem, że można go piec po wypatroszeniu, poĽniej skórka fajnie odchodzi....


Jak poławiałem je swego czasu w większych ilo¶ciach i przeznaczałem do smarzenia w panierce lub cie¶cie to zawsze filetowałem tuszki do "zera" wesoly


Pozdrawiam
_________________
Machaj węd± ryby będ±! :-)
lucek1973
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 07, 2006
Posty: 366

Kraj: Polska
Miejscowość: Nowy Dwór Mazowiecki
PostWysłany: Sro Wrz 06, 2006 12:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A rybka lubi pływać... usmiech usmiech usmiech wesoly wesoly wesoly
majkel
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jun 19, 2006
Posty: 767

Kraj: Polska
Miejscowość: ŁódĽ
PostWysłany: Sro Wrz 06, 2006 9:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj swoje zjadłem. Były super, tylko że do pracy to się chyba dzi¶ nie zbiorę! Ach te dodatki lol
yari
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 04, 2005
Posty: 943

Kraj: Polska
Miejscowość: POZNAŃ
PostWysłany: Sro Wrz 06, 2006 12:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lucek1973 napisał:
A rybka lubi pływać... usmiech usmiech usmiech wesoly wesoly wesoly


No rzeczywi¶cie lol Ale powiem, że to też ("pływanie") musi odbywać się zgodnie z zasadami. idea: To znaczy należy "pływać" na "odpowiednich wodach".zly:
J tak np. Koperkówka do łososiowatych na zimno lub "surowo" is the best wykrzyknik :P wesoly

Pozdrawiam
_________________
Machaj węd± ryby będ±! :-)
Bartek80
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 20, 2006
Posty: 429

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Sro Wrz 06, 2006 12:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maniek_N napisał:
A ¶ci±gacie łuskę lub cał± skórę z okonia przed smażeniem ? Słyszałem, że można go piec po wypatroszeniu, poĽniej skórka fajnie odchodzi....

Na okonie mam super sposób, najlepjej przed wypatroszeniem spażyć je wrz±tkiem (trochę jak przy obieraniu pomidorów tylko ciut dłużej) i wtedy skóra wraz z łuskami pięknie schodzi. Nie ma lepszego sposobu na okonia!
_________________
Aquila non capit muscas!
yari
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Mar 04, 2005
Posty: 943

Kraj: Polska
Miejscowość: POZNAŃ
PostWysłany: Sro Wrz 06, 2006 12:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bartek80 napisał:
Maniek_N napisał:
A ¶ci±gacie łuskę lub cał± skórę z okonia przed smażeniem ? Słyszałem, że można go piec po wypatroszeniu, poĽniej skórka fajnie odchodzi....

Na okonie mam super sposób, najlepjej przed wypatroszeniem spażyć je wrz±tkiem (trochę jak przy obieraniu pomidorów tylko ciut dłużej) i wtedy skóra wraz z łuskami pięknie schodzi. Nie ma lepszego sposobu na okonia!


Tak, tak to jest. Ale to zupełnie niepotrzene. Jak ma się ostry i giętki nożyk.
Nożyk i odrobina wprawy ( tak po trzecim już jest ok wesoly ) to parzenie jest nieptrzebne. Jest to o tyle istotne, że może przy sandaczu i okoniach nie ma to istotnego znaczenia. Tak przy łososiowatych przeznaczonych do obróbki na zimno to juz jest istotne, poprostu całkowicie zmienia walory smakowe. idea:


Pozdrawiam
_________________
Machaj węd± ryby będ±! :-)
muszkin
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 07, 2006
Posty: 341

Kraj: Polska
Miejscowość: Skawina
PostWysłany: Czw Wrz 07, 2006 10:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja osobi¶cie nie cierpię patroszyć , filetować i wszystkiego co z tym zwi±zane a u mnie w domu takimi sprawami zajmuję się ja . Dla tego z nad wody staram się nie przynosić roboty do domu , w zwi±zku z tym większo¶ć złowionych rybek wraca z k±d przyszły , ale nie 100%.
Dla mojego kota każda ryba jest dobra a i specjalnie przyż±dzać nie muszę wesoly .
_________________
muszkin
Maniek_N
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 04, 2005
Posty: 477

Kraj: Polska
Miejscowość: Rędziny
PostWysłany: Czw Wrz 07, 2006 10:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

muszkin napisał:
Dla mojego kota każda ryba jest dobra ... .



No wła¶nie, dla kota....ech :? ... a ten kot to chociaż składki płaci ? Z tym braniem ryb dla kota to lekka przesada.
_________________
www.wedkarstwo.czest.pl
MichalTch
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 20, 2006
Posty: 692

Kraj: UK
Miejscowość: Nuneaton
PostWysłany: Czw Wrz 07, 2006 10:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupelne Cie rozumiem. U mnie w domu wyglada to podobnie, wszyscy chetni do jedzenia a skrobac nikt nie chce. Sam nie naleze do rybozercow, chyba ze kupione w sklepie, zlowione wlasnorecznie mi nie smakuja. Wzialem sie za jedyny skuteczny sposob i nie przywoze ryb do domu chyba, ze ktos sie zdeklaruje, ze bedzie skrobal ale to sie zdarza niezwykle rzadko. Z tego wszystkiego ryby maja najwieksze korzysci wesoly
_________________
Nigdy nie kłóć się z głupcem - ludzie mog± nie dostrzec różnicy
muszkin
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 07, 2006
Posty: 341

Kraj: Polska
Miejscowość: Skawina
PostWysłany: Czw Wrz 07, 2006 12:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mańku_N mój kot to nie tygrys lol i nie zjada tych ryb tonami wesoly , je¶li chodzi o składki no to oczywi¶cie nie płaci ich (składki płacę ja) .
Powiedzmy że kocisko zje ze dwie czy trzy płotki lub ukleje miesięcznie to chyba nie karastrofa dla ekosystemu .
_________________
muszkin
muszkin
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: May 07, 2006
Posty: 341

Kraj: Polska
Miejscowość: Skawina
PostWysłany: Czw Wrz 07, 2006 12:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jedna ważna informacja mój kot nie wybrzydza i nie marudzi dla niego ryba to ryba , no i nie trzeba patroszyć ani filetować a rado¶ci z ryby nikt nie okazuje w domu tak jak on wesoly .
_________________
muszkin
Piwoniusz
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Nov 29, 2004
Posty: 1454

Kraj: USA
PostWysłany: Czw Wrz 07, 2006 12:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

On je wtrynia z łuskami ? 8O
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Czw Wrz 07, 2006 1:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piwoniusz napisał:
On je wtrynia z łuskami ? 8O

Jeszcze nie widziałem kota który by ryby skrobał usmiech
Rozumiem że w Ameryce koty jedz± tylko Whiskas ale nasze nie s± takie wybredne.
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN  System pomocy - FAQ

Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Forums ©
Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 97