Z badań przeprowadzonych przez Instytut Rybactwa ¦ródl±dowego w Olsztynie wynika, iż dzienny połów wędkarza w Zalewie Zegrzyńskim w 1999 roku wynosił 1,13 kg (o 0,03 kg mniej, niż w kilku jeziorach gospodarstw rybackich). Łowiono przede wszystkim: leszcz - 33,57%, kr±p - 15,89%, sum - 10,45%, sandacz - 8,61%, szczupak - 7,9%.
Natomiast w 2000 roku wynosił 1,30 kg. Łowiono przede wszystkim: leszcz - 30,62%, kr±p 7,24%, sum 5,46%, sandacz 11,78%, szczupak - 18,19%, okoń 12,66%, płoć 5,47%. Rocznie na wędkarza przypada około 44 kg ryb
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY
Goscie 237
Zalogowani 0
Wszyscy 237
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sro Wrz 13, 2006 9:08 pm Temat postu: panga czy jest zdrowa
witam mam pytanie czy panga jest zdrowa, bo ostatnio kupiłem tak± rybkę i bardzo mi smakowała lecz kolega z sklepu rybnego poinformował mnie że jest jak±¶ mutacji± i ma dużo pierwiastków metali, całkowicie nie nadaje się dla dzieci itd, czy jest w tym co¶ prawdzy?? :?:
lucek1973 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jul 07, 2006 Posty: 366
Kraj: Polska Miejscowość: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysłany: Sro Wrz 13, 2006 10:29 pm Temat postu:
No ciekawe! też chciałbym wiedzieć, bo często jadam t± rybę.
wolff ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów
Dołączył: Aug 24, 2004 Posty: 1430
Kraj: Polska Miejscowość: Bytom Górniki
Wysłany: Czw Wrz 14, 2006 6:43 am Temat postu:
Każdy co¶ słyszał tylko nie wiadomo o co chodzi. Panga z rodziny sumowatych jest ryb± hodowlan± w wła¶ciwym dla niej klimacie. Hodowcy do karmienia używaj± mieszanek w skład których wchodz± już dawno wycofane u nas i uznane za szkodliwe składniki jak polepszacze, antybiotyki i hormony wzrostu. W przeprowadzonych badaniach stwierdzono podwyższony poziom tych antybiotyków i innych składników (nie wiem czy akurat pierwiastków metali ciężkich) w mięsie tych ryb ale nie tylko u nich. Problem jest szerszy bo praktycznie dotyczy całej żywno¶ci sprowadzanej z tamtych rejonów która nie odpowiada unijnym normon. Powiedziałem ile wiedziałem. Poszukam jeczcze w archiwum na Onecie bo tam byl kiedy¶ cały artykuł o pandze i warunkach jej hodowli. _________________ Irek
------------------------------------------------
¦pieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodz±.
Czez, to co pisz±, a zwłaszcza dystrybutor i producent to marketing i reklama, a jak to wygl±da w rzeczywisto¶ci to tylko oni wiedz± i nieliczni w o¶rodkach badawczych. :
Nawet nasi producenci dla potrzeb badawczych prowadz± osobn± chodowlę ryb (i nie tylko) spełniaj±cych wszelkie normy, nie tylko unijne, ISO itp. _________________ Irek
------------------------------------------------
¦pieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodz±.
Czez, to co pisz±, a zwłaszcza dystrybutor i producent to marketing i reklama, a jak to wygl±da w rzeczywisto¶ci to tylko oni wiedz± i nieliczni w o¶rodkach badawczych. :
Nawet nasi producenci dla potrzeb badawczych prowadz± osobn± chodowlę ryb (i nie tylko) spełniaj±cych wszelkie normy, nie tylko unijne, ISO itp.
To jasne Dlatego zapodałem ikonkę " 8) "
welski Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jul 04, 2004 Posty: 703
Kraj: Polska Miejscowość: gdansk
Wysłany: Czw Wrz 14, 2006 1:36 pm Temat postu:
wolff napisał:
Problem jest szerszy bo praktycznie dotyczy całej żywno¶ci sprowadzanej z tamtych rejonów która nie odpowiada unijnym normon.
Prroducent-Wietnam
Jeżeli nie odpowiada normom Unijnym,to kto wydał zezwolenie na import.?
Jem i smakuje za więcej. :roll: :
ds-fan Starszy podbierakowy
Dołączył: Feb 07, 2006 Posty: 107
Kraj: Polska Miejscowość: Bielsko-Biała
Wysłany: Pią Wrz 15, 2006 11:45 am Temat postu:
wolff napisał:
...Hodowcy do karmienia używaj± mieszanek w skład których wchodz± już dawno wycofane u nas i uznane za szkodliwe składniki jak polepszacze, antybiotyki i hormony wzrostu. W przeprowadzonych badaniach stwierdzono podwyższony poziom tych antybiotyków i innych składników (nie wiem czy akurat pierwiastków metali ciężkich) w mięsie tych ryb ale nie tylko u nich. Problem jest szerszy bo praktycznie dotyczy całej żywno¶ci sprowadzanej z tamtych rejonów ...
Zgadza się..ostatnio czytałem w "Wiadomo¶ciach Wędkarskich" taki artykuł na temat Łososia.
nagi Hodowca rosówek
Dołączył: Aug 06, 2006 Posty: 26
Kraj: Polska Miejscowość: Bytom
Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 1:25 pm Temat postu:
Nic nie jest w dzisiejszych czasach bez pierwiastków, konserwantów i barwników. A tę rybę trzeba przywieĽć z daleka. Ryba czym starsza tym napewno niesmaczniejsza,tym bardziej zamrożona. Zrób sobie mały eksperyment na okoniach bo maj± b.dobry smak. Złów kilka sztuk zjedz swieże a pozostałe daj do zamrażalki. Zobaczysz które smaczniejsze!
Ostatnio zmieniony przez nagi dnia Sob Wrz 16, 2006 9:40 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
radzio Pogawędkowy twardziel
Dołączył: May 01, 2005 Posty: 1239
Kraj: Polska Miejscowość: Białystok
Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 1:32 pm Temat postu:
Jadłem pangę i muszę stwierdzić, że może i co¶ w tym jest, w czasie hodowli dodawane s± jakie¶ polepszacze. Odmrożony filet wygladał jakby był napompowany. Po usmażeniu też wydawało mi się, że zwiększył swoj± objęto¶ć. Zazywczaj dzieje sie tak z innymi rodzajami mięs, wędlin, zawieraj±cymi konserwanty i neutralne wypełniacze.
Ale z drugiej strony to do czego się dzisiaj ich nie dodaje...Zdrowa, naturalna żywno¶ć nadal pozostaje w mniejszo¶ci. Ostateczny wybór należy do konbcowego odbiorcy produktu czyli konsumenta.
lucek1973 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jul 07, 2006 Posty: 366
Kraj: Polska Miejscowość: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 3:14 pm Temat postu:
Nagi spróbuj inaczej mrozić ryby! Sposób podobno kanadyjski:rybę zalewamy wod± oligoceńsk± lub mineralna i mrozimy. Taka rybka po odmrożeniu prawie nie traci na smaku.
nagi Hodowca rosówek
Dołączył: Aug 06, 2006 Posty: 26
Kraj: Polska Miejscowość: Bytom
Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 9:42 pm Temat postu:
lucek 1973 dzięki za rade napewno spróbuję takim sposobem
dam Nawijacz żyłek
Dołączył: May 28, 2006 Posty: 131
Kraj: Polska Miejscowość: Z.G.
Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 10:01 am Temat postu:
Pange, krewetki itp hoduj± rolnicy w przydomowych stawach-bajorkach gdzie wody sie nie zmienia np latami... Karmi± je rakotwórczymi granulatami a żeby nie chorowały od brudnej wody daj± im antybiotyki. Ta panga w naszych marketach kosztuj±ca po 12zł /kg to jest wła¶nie ta najgorsza z mozliwych, często przyjeżdża do nas z Europy zach. gdzie nie została dopuszczona do sprzedaży.
Zreszt± odrazu jak j± jadłem pierwszy raz wydała mi se niedobra, bez naturalnego smaku... blee
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN System pomocy - FAQ
Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.
Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.