Czy wiesz, że...
Polujące czaple potrafią tworzyć parasol słoneczny ze swoich skrzydeł, którego cień wabi często nieświadome podstępu ryby.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 12
 Zalogowani 0
 Wszyscy 12

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Może nad morze ;question :hihi[/quote:9a86d770c 0] Nawet ni ...(3643) Apr 15, @ 12:55:36

Krzysztof46: Przyjedziemy ,się poznamy. ...(3643) Apr 15, @ 11:05:05

bedmar58: Kiedyś przyjedziemy, powspominamy . ...(3643) Apr 14, @ 16:14:17

mario_z: Może nad morze ;question :hihi[/quote:807438f26 9] Nawet ...(3643) Apr 14, @ 15:39:56

Tiur: Może nad morze ;question :hihi[/quote:6fbfe9fe1 4] Nawet ni ...(3643) Apr 14, @ 12:38:58

mario_z: :mrgreen :mrgreen :mrgreen ...(3643) Apr 14, @ 07:28:17

krzysztofCz: Może nad morze ;question :hihi ...(3643) Apr 14, @ 07:23:55

Tiur: Do niedzieli włącznie mam 2 zmiany przedłużone do 3 w nocy. P ...(3643) Apr 13, @ 22:33:58

bedmar58: Kamil może w sobotę się uda. ...(3643) Apr 13, @ 16:31:20

Tiur: Piąty powrót zimy Marku. W tym roku pogoda i czas słabo sprzy ...(3643) Apr 13, @ 10:48:53


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 1137
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1016
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1071
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1248
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1086
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1164
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1120
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1151
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1471
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 1336
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Leczo
Opublikował 23-02-2005 o godz. 10:35:00 Docio
Ryby na stół Sacha napisał

Ryb tym razem będzie zero czyli nul, ale czytając na forum o wyczynach kulinarnych Docia i postach Czeza przypomniało mi się coś sprzed ćwierć wieku.



Miałem ci ja ówczas oblubienicę o dźwięcznym imieniu Layla, która była Bułgarką (tak wtedy myślałem). Bywałem tam dosyć często, ona u mnie też była raz. Za którejś bytności padła propozycja żeby pojechać do jej dziadków w Rodopach. Pewnie, zawsze tylko morze, trzeba zobaczyć też "ichnie" góry. Z Varny, z dwoma przesiadkami w pociągach, a później autobusem. Trwało to coś ponad 20 godzin.

Wioska, może 30-40 kominów, domki z kamienia, część dachów z kamienia a część z czerwonej dachówki, zaś to wszystko w kotlinie między dwoma pasmami gór - bajka! Jako że już wtedy ciągnęło mnie do garów, starałem się podpatrzeć co oni tam jedzą. Jedna rzecz utkwiła mi w pamięci do dzisiaj szczególnie na tyle, że kilka razy to robiłem.

Baraninę albo jagnięcinę pokroić jak na gulasz jakieś 24 godz. wcześniej, wymieszać z solą, czosnkiem, cząbrem i rozmarynem (oni to zrywali w ogródku), skropić winem albo octem. 2-3 papryki zielone i tyle samo czerwonych, oczyścić i umyć, pokroić w kawałki np. 2x2 cm. 4-5 średnich cebul pokroić i zeszklić, dodać 8-10 średnich pieczarek pokrojonych wzdłuż. Cebulę z pieczarkami dusić 10 min.

Na oddzielnej patelni usmażyć, obtoczone w mące mięso, na złoty kolor, dodać do cebuli, dodać paprykę, 1-2 posiekane czuszki, 2 puszki krojonych pomidorów (oni mieli oczywiście z ogródka), dusić wszystko 40-50 min. Na 5-6 minut przed końcem duszenia dołożyć szklankę ugotowanej wcześniej fasolki szparagowej (pokrojonej) albo zwykłej białej i 4-5 ząbków czosnku.

Przepis jest z lekka zmodyfikowany dlatego, że mało kto w Polsce chyba zjadłby tamten produkt. Oni czuszki dołożyli chyba z pół wiadra, bo to był po prostu dynamit. Podobnie było chyba z czosnkiem, którego aromat trzymał się mnie przez dobre kilka dni. Kolejnym problemem mogłoby być uzyskanie tłuszczu baraniego do smażenia mięsa i chyba mało komu z Was ten zapach by nie przeszkadzał. Ja robiłem to na oliwie z oliwek i nie zawsze baraninę, używałem też wieprzowiny i kurczaka.

Jeszcze ciekawostka... Panna musiała tłumaczyć rozmowę między mną a dziadkami pomimo, że ja całkiem nieźle mówiłem po bułgarsku, dziadkowie za to bardzo słabo. Oni mówili mieszaniną tureckiego i jakiegoś lokalnego dialektu słowiańskiego.

Czy wiecie co znaczy po serbsku "jaja na oczi"?

Sacha


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Docio


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Leczo (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 23-02-2005 o godz. 11:13:14
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
40-50 min dusić cebilę, pieczarki pomidory? Darek, rozgotują się. Chyba że to o to chodzi...



Re: Leczo (Wynik: 1)
przez Czez dnia 23-02-2005 o godz. 13:04:13
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Jak ja lubię tego typu dania :-)
Żeby nie być "gorszym" od Darka też dodam coś od siebie w sensie bałkańskim ;-)

Mowa będzie o produkcie (zmodyfikowanym przeze mnie) zwanym w Macedonii Aywar - czyli paprykarzu (w sensie sosu nie dania) macedońskim.

Produkty podstawowe :
- pomidory bez skórki (mogą być z puszki),
- papryka czerwona,
- czuszki czerwone,
- czosnek,
- cebula,
- sól i pieprz,
- odrobina oliwy z oliwek.
Wszystko to miksujemy na jednolitą masę.

Proporcje ? Aaaa to zależy do czego chcemy użyć, jaki chcemy uzyskać smak, czym chcemy przyprawić...itd. Po prostu wolnoć Tomku w swoim garnku :-) Można przyprawić czym się chce, zamrażać, wekować,robić na zapas, rozcieńczać bulionem, wodą winem, octem winnym, zagęśżczać mąką, papryką słodką...dusić w tym mięsiwa, dodawać z umiarem jako przyprawę, do zup, sosów, gulaszy, jeść na zimno do mięs i wędlin zamiast g... ketchupu...

Przykładowo :

Sos do spaghetti bolognese - przewaga pomidorów, bez czuszki, 1 niewielka papryka, 1 cebula zeszklona, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, szczypta cukru...
Zupa gulaszowa - przewaga papryki, 1-2 czuszki, 2-3 cebule (wcześniej zeszklone), 3-4 ząbki czosnku, 1 pomidor...
Wlewasz do rondla słoik tego specjału, dusisz 20 min., dodajesz 2 puszki fasoli, 25 dkg. obsmażonego wędzonego boczku, przyprawiasz i masz w 25 min. fasolę z boczkiem w pysznym sosie...

Jest to totalny uniwersał kulinarny, który w sezonie paprykowym (kupuję wtedy paprykę od hodowców niedaleko mojej działki w workach po 10 kg.) wekuję robiąc to w ilościach hurtowych, pozostawiając jednak smak w miarę neutralny (doprawić zawsze można).

PS.
Jaja na oczi - to jajka sadzone :-)



Re: Leczo (Wynik: 1)
przez czarny dnia 25-02-2005 o godz. 12:27:45
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
co to sa czuszki?



Re: Leczo (Wynik: 1)
przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 27-02-2005 o godz. 18:23:07
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
No i Sacha smaku mi narobiles!!!:-))Nie zebym za baranina przepadal ale te przyprawy hmmm!!!A zwlaszcza moja ulubiona papryka!!!W kazdej postaci i gatunku.To tez wspomnienia z mlodosci(odleglej).Jak wspomnialem za baranina nie przepadam.ale jagnie?!!!!Jest taka potrawa ktora w rodzinnym gronie jada sie i to wlasnie juz nie dlugo bo na Swieta Wielkiej Nocy."gigot d'agneau"a mowiac po naszemu udziec z jagniecia.Wszystko tak jak napisales tyle ze:nie kroi sie miesa na kawalki,bo pieczemy go w calosci,papryki dodaja tu znacznie mniej za to ziol prowansalskich bardzo.Nie odzowna jest fasolka(zielona nie w strakach)tu mowia "flagolet"slowo daje ze nie wiem jak jej po Polsku.Podaje sie ja do miesa i przyzadza osobno.Nie podaje ilosci wina czerwonego ktore zuzywa sie przy tej produkcji bo na zajutrz nigdy nie pamietam.:-)))Z reszta to nie ja robie tylko moja zonka kochana i to ona mi dyktuje co tam jeszcze trzeba dodac.Mowi teraz ze podstawa przypraw jest rozmaryn do miesa,(ja mowie ze wino).Pozniej jak juz jest gotowe to podaje sie "seignent"znaczy krwawiace.I duzo "czerwonego".Pozdrowienia Robert.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.07 sekund :: Zapytania do SQL: 70