Czy wiesz, że...
Prawie wszystkie ryby słodkowodne są krótkowidzami. Ich zdolność ostrego widzenia ograniczona jest przeważnie do 1 – 2 metrów.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 436
 Zalogowani 0
 Wszyscy 436

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: Święta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2007
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2132
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2069
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Karp faszerowany po żydowsku
Opublikował 15-02-2006 o godz. 07:00:00 Monk
Ryby na stół Wertik napisał

Potrawa pochodząca z zeszytu mojej babci nie jest łatwa w przygotowaniu. Ponieważ mój dziadek był zapalonym wędkarzem i ciągle przynosił do domu ryby, babcia siedziała i myślała, co z nich zrobić...



Wykonanie tej potrawy jest ponadto pracochłonne.

Składniki

    * 1 karpik - około 1 kilograma
    * 1 jajko ugotowane na twardo
    * 1 surowe jajko
    * bułka tarta
    * kawałek masła
    * średniej wielkości cebula
    * przyprawy: cukier, sól, pieprz.
Przygotowanie

Karpia należy oprawić, ale nie tak jak zawsze, tylko odciąć łeb i przez powstały otwór wyjąć wnętrzności (nie można przeciąć brzucha!).Wnętrzności ryby należy wyciągać bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić wątroby, która się jeszcze przyda, a ponadto należy uważać, aby nie rozlała się żółć…

W ten sposób oprawionego karpia należy dokładnie oczyścić (delikatnie umyć). Następnie pokroić w paski o szerokości około 2 cm (powinno wyjść około 5 pasków). Teraz zaczyna się najgorsze! Trzeba wyciąć mięso z pasków pod żadnym pozorem nie nacinając skóry (babcia podaje, że jeśli skóra zostanie naruszona można ją zszyć). Oddzielone mięso należy dokładnie obrać z ości, a następnie zmielić w maszynce (może być mikser) wraz z cebulą, ugotowanym jajkiem i częścią wątroby. Powstałą w ten sposób masę należy dokładnie wymieszać z surowym jajkiem i przyprawami: na 1 plaster karpia przypada szczypta soli, pieprzu i czubek łyżeczki cukru oraz łyżka (nie czubata) bułki tartej i masło. Masa musi być jednolita, bo inaczej się rozpadnie. Z w ten sposób przygotowaną masą przystępujemy do napychania skórek. Należy formować w miarę jak się da płaskie kotleciki grubości skórek.

Teraz gotujemy na łbach i włoszczyźnie rosołopodobny wywar, do którego następnie ostrożnie wkładamy na łyżce cedzakowej nasze kotleciki. Całość gotujemy około 30 - 45 minut na wolnym ogniu.

Po upływie tego czasu należy równie delikatnie wyjąć rybkę na płaski półmisek i pozostawić do ostygnięcia. W czasie stygnięcia potrawy przygotowujemy zalewę. Do powstałego rosołku dodajemy około łyżkę żelatyny, dokładnie mieszamy i zalewamy półmisek z karpiem. Po wystygnięciu i związaniu żelatyny przystępujemy do konsumpcji.

Półmisek przed zalaniem można udekorować pietruszką, koprem, cytryną lub marchewką.
Życzę smacznego.

Wertik


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Karp faszerowany po żydowsku (Wynik: 1)
przez Czez dnia 15-02-2006 o godz. 09:48:17
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Zawsze uważałem, że robienie ryby faszerowanej (nie mylić z roladą rybną) to wyższa szkoła jazdy. Osobiście znam tylko jedną osobę, która potrafi robić rybę faszerowaną poprzez obranie jej ze skóry i następnie napełnienie skóry farszem.

Twój przepis jest jednak jeszcze bardziej skomplikowany, a już samo gotowanie plastrów wypełnionych farszem graniczy jak dla mnie wręcz z magią kulinarną :-) Jesli już, to takiego eksperymentu podjął bym się wyłącznie przy użyciu specjalistycznego garnka do gotowania ryb.
Moje ukłony dla Twojej Babci :-)

PS. Przepis bardzo apetyczny, ale z ww. powodów niestety dla mnie niejako "niedostępny" do zrobienia :(



Re: Karp faszerowany po żydowsku (Wynik: 1)
przez torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 15-02-2006 o godz. 13:53:47
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Bardzo ciekawy przepis, wykonanie karkołomne!. Na tym etapie edukacji kulinarnej nie podejmę się na pewno. Kto wie może za jakiś czas, gdy ktoś zdradzi mi technikę oskórowania ryby od środka?:). Wielkie dzięki za tekst, czekam na kolejne:)


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.09 sekund :: Zapytania do SQL: 56