Prawie wszystkie ryby słodkowodne są krótkowidzami. Ich zdolność ostrego widzenia ograniczona jest przeważnie do 1 – 2 metrów.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 436
Zalogowani 0
Wszyscy 436
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
biorą : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczność...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byliśmy w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wiśle. Na miejscu
okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39
jjjan: Wpłaciłem za następne
dwa lata.
Są dwie faktury, każda
za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24
jjjan: Wszystkim wszystkiego
dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37
krzysztofCz: Święta już za pasem
więc... Wszystkim
życzę zdrowych,
wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Karp faszerowany po żydowsku
Opublikował 15-02-2006 o godz. 07:00:00 Monk |
Wertik napisał
Potrawa pochodząca z zeszytu mojej babci nie jest łatwa w przygotowaniu. Ponieważ mój dziadek był zapalonym wędkarzem i ciągle przynosił do domu ryby, babcia siedziała i myślała, co z nich zrobić...
Wykonanie tej potrawy jest ponadto pracochłonne.
Składniki
* 1 karpik - około 1 kilograma
* 1 jajko ugotowane na twardo
* 1 surowe jajko
* bułka tarta
* kawałek masła
* średniej wielkości cebula
* przyprawy: cukier, sól, pieprz.
Przygotowanie
Karpia należy oprawić, ale nie tak jak zawsze, tylko odciąć łeb i przez powstały otwór wyjąć wnętrzności (nie można przeciąć brzucha!).Wnętrzności ryby należy wyciągać bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić wątroby, która się jeszcze przyda, a ponadto należy uważać, aby nie rozlała się żółć…
W ten sposób oprawionego karpia należy dokładnie oczyścić (delikatnie umyć). Następnie pokroić w paski o szerokości około 2 cm (powinno wyjść około 5 pasków). Teraz zaczyna się najgorsze! Trzeba wyciąć mięso z pasków pod żadnym pozorem nie nacinając skóry (babcia podaje, że jeśli skóra zostanie naruszona można ją zszyć). Oddzielone mięso należy dokładnie obrać z ości, a następnie zmielić w maszynce (może być mikser) wraz z cebulą, ugotowanym jajkiem i częścią wątroby. Powstałą w ten sposób masę należy dokładnie wymieszać z surowym jajkiem i przyprawami: na 1 plaster karpia przypada szczypta soli, pieprzu i czubek łyżeczki cukru oraz łyżka (nie czubata) bułki tartej i masło. Masa musi być jednolita, bo inaczej się rozpadnie.
Z w ten sposób przygotowaną masą przystępujemy do napychania skórek. Należy formować w miarę jak się da płaskie kotleciki grubości skórek.
Teraz gotujemy na łbach i włoszczyźnie rosołopodobny wywar, do którego następnie ostrożnie wkładamy na łyżce cedzakowej nasze kotleciki. Całość gotujemy około 30 - 45 minut na wolnym ogniu.
Po upływie tego czasu należy równie delikatnie wyjąć rybkę na płaski półmisek i pozostawić do ostygnięcia. W czasie stygnięcia potrawy przygotowujemy zalewę. Do powstałego rosołku dodajemy około łyżkę żelatyny, dokładnie mieszamy i zalewamy półmisek z karpiem. Po wystygnięciu i związaniu żelatyny przystępujemy do konsumpcji.
Półmisek przed zalaniem można udekorować pietruszką, koprem, cytryną lub marchewką.
Życzę smacznego.
Wertik
|
| |
|
| Komentarze sš własnociš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoci za ich treć. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Karp faszerowany po żydowsku (Wynik: 1) przez Czez dnia 15-02-2006 o godz. 09:48:17 (Informacje o użytkowniku | Wylij wiadomoć) | Zawsze uważałem, że robienie ryby faszerowanej (nie mylić z roladą rybną) to wyższa szkoła jazdy. Osobiście znam tylko jedną osobę, która potrafi robić rybę faszerowaną poprzez obranie jej ze skóry i następnie napełnienie skóry farszem.
Twój przepis jest jednak jeszcze bardziej skomplikowany, a już samo gotowanie plastrów wypełnionych farszem graniczy jak dla mnie wręcz z magią kulinarną :-) Jesli już, to takiego eksperymentu podjął bym się wyłącznie przy użyciu specjalistycznego garnka do gotowania ryb.
Moje ukłony dla Twojej Babci :-)
PS. Przepis bardzo apetyczny, ale z ww. powodów niestety dla mnie niejako "niedostępny" do zrobienia :( |
|
|
Re: Karp faszerowany po żydowsku (Wynik: 1) przez torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 15-02-2006 o godz. 13:53:47 (Informacje o użytkowniku | Wylij wiadomoć) | Bardzo ciekawy przepis, wykonanie karkołomne!. Na tym etapie edukacji kulinarnej nie podejmę się na pewno. Kto wie może za jakiś czas, gdy ktoś zdradzi mi technikę oskórowania ryby od środka?:). Wielkie dzięki za tekst, czekam na kolejne:) |
|
|
|