W latach 60 – 70 choroba wrzodowa zabiła w Anglii 99% okoni.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 281
Zalogowani 0
Wszyscy 281
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385074) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(385074) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(385074) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(385074) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(385074) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59440) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(385074) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byli¶my w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wi¶le. Na miejscu
okazał ...(59440) Apr 02, @ 19:02:39
jjjan: Wpłaciłem za następne
dwa lata.
S± dwie faktury, każda
za rok. N ...(385074) Apr 02, @ 17:57:24
jjjan: Wszystkim wszystkiego
dobrego ...(170) Mar 30, @ 08:46:37
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Forszmak
Opublikował 07-03-2006 o godz. 09:30:00 Monk |
Czez napisał
Pierwszy raz o forszmaku usłyszałem kilka lat temu, ogl±daj±c jaki¶ program kulinarny w TV. Akcja programu rozgrywała się w kuchni Domu Polonii w Pułtusku, a prowadz±cy program wraz z kucharzem tak zachęcaj±co przedstawili przepis na forszmak, że nie pozostało mi nic innego, jak przyrz±dzić sobie to danie (z pewnymi modyfikacjami, eliminuj±cymi głównie nadmiar tłuszczu i m±kę w potrawie).
Od tego czasu pozostaję wierny forszmakowi szczególnie, gdy w perspektywie mam zamiar spożyć większ± ilo¶ć napojów bezalkoholowych, a i następnego dnia nim nie wzgardzę.
W programie TV przedstawiono wersję „bezrybn±” forszmaku. Z czystej ciekawo¶ci zacz±łem więc poszukiwania forszmaku rybnego i nawet udało mi się znaleĽć jakie¶ przepisy, lecz jak na mój gust nie równały się one z przepisem z Domu Polonii, więc na bazie tegoż forszmaku powstał „mój” forszmak rybny. Dla pełnego obrazu dania podaję tu obydwa przepisy.
Forszmak I
Składniki:
- ok. ¾ kg filetów z dowolnej ryby, pokrojonych w niezbyt duże paski
- ok. ¼ kg boczku wędzonego, pokrojonego w niezbyt duże paski
- 3 - 4 ogórki kiszone ¶redniej wielko¶ci, pokrojone w paski
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- ok. 1 litra bulionu drobiowego
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie
- ¶mietana 22%
- olej
- 2 kopiaste łyżki papryki czerwonej słodkiej
- sól, pieprz, papryka czerwona ostra - do smaku.
Przygotowanie:
1. Zagotowujemy bulion i pozostawiamy na niewielkim ogniu tak, aby tylko „mrugał”.
2. Na rozgrzany olej wrzucamy boczek, rumienimy go, a następnie przekładamy łyżk± cedzakow± do bulionu.
3. Na pozostało¶ć tłuszczu po boczku wrzucamy ogórki i na niewielkim ogniu przesmażamy je ok. 2 minuty, a następnie przekładamy do bulionu.
4. Na umyt± patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i rumienimy j±. Patelnię z cebul± zestawiamy z ognia i wsypujemy paprykę czerwon± słodk±. Mieszamy j± z cebul± i przekładamy do bulionu.
5. Cało¶ć gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut, a następnie do garnka wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy dalsze 10 minut.
6. Na koniec danie zaprawiamy ¶mietan± i przyprawiamy sol±, pieprzem i papryk± ostr±.
Forszmak II
Składniki:
Zamiast ryby - ½ kg wieprzowiny (łopatka, szynka) i ¼ kg kiełbasy wieprzowej - pokrojonych w paski (można dać np. po kawałeczku kilku różnych rodzajów kiełbas). Pozostałe składniki pozostaj± bez zmian.
Przygotowanie:
1. Zagotowujemy bulion i pozostawiamy na niewielkim ogniu, tak aby tylko „mrugał”.
2. Na rozgrzany olej wrzucamy wieprzowinę, przesmażamy j± i łyżk± cedzakow± przekładamy do bulionu.
3. Na ten sam tłuszcz pozostały po wieprzowinie wrzucamy boczek, rumienimy go i łyżk± cedzakow± przekładamy do bulionu. Następnie na tych samych pozostało¶ciach tłuszczu, przesmażamy kiełbasę i przekładamy do bulionu i to samo robimy z ogórkami kiszonymi.
4. Po około 20 minutach od tych czynno¶ci przechodzimy do dalszych działań opisanych w pkt 4 – 6 przepisu nr 1, pomijaj±c oczywi¶cie dodatek ryby.
Baczni obserwatorzy zauważyli z pewno¶ci±, że w podanych wyżej przepisach nie ma ani słowa o dodatku jakiegokolwiek zioła, czy to ¶wieżego, czy suszonego. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale zapewniam, że danie bez ziółek też jest znakomite.
Czez
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Piwoniusz dnia 07-03-2006 o godz. 19:28:43 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wedkarski.piwoniusz.com | Niepokoi mnie nazwa tej potrawy - zwlaszcza ze zostala wynaleziona w Domu Poloni w Pultusku, gdzie zapewne bywaja rozne "szmaki" z anglojezycznej czesci swiata. Otoz w moich okolicach "for schmuck" (czytaj: for szmak) oznacza: "dla gamonia" .... hmmm ... Smacznego ;>) |
|
|
Re: Forszmak (Wynik: 1) przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 07-03-2006 o godz. 20:12:22 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Danie wykonalem w wersji z rybka - wyszlo pysznie - polecam. Niebylbym soba gdybym nie przyrzadzil po swojemu - dodalem wiec nieco czosnku i pieprzu Chayen - rewelka. |
|
|
|