Czy wiesz, że...
W latach 60 – 70 choroba wrzodowa zabiła w Anglii 99% okoni.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 281
 Zalogowani 0
 Wszyscy 281

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385074) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(385074) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385074) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(385074) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(385074) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59440) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(385074) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59440) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(385074) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(170) Mar 30, @ 08:46:37


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2248
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2020
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2142
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2277
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2106
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2165
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2074
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2117
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2480
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2299
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forszmak
Opublikował 07-03-2006 o godz. 09:30:00 Monk
Ryby na stół Czez napisał

Pierwszy raz o forszmaku usłyszałem kilka lat temu, ogl±daj±c jaki¶ program kulinarny w TV. Akcja programu rozgrywała się w kuchni Domu Polonii w Pułtusku, a prowadz±cy program wraz z kucharzem tak zachęcaj±co przedstawili przepis na forszmak, że nie pozostało mi nic innego, jak przyrz±dzić sobie to danie (z pewnymi modyfikacjami, eliminuj±cymi głównie nadmiar tłuszczu i m±kę w potrawie).



Od tego czasu pozostaję wierny forszmakowi szczególnie, gdy w perspektywie mam zamiar spożyć większ± ilo¶ć napojów bezalkoholowych, a i następnego dnia nim nie wzgardzę. W programie TV przedstawiono wersję „bezrybn±” forszmaku. Z czystej ciekawo¶ci zacz±łem więc poszukiwania forszmaku rybnego i nawet udało mi się znaleĽć jakie¶ przepisy, lecz jak na mój gust nie równały się one z przepisem z Domu Polonii, więc na bazie tegoż forszmaku powstał „mój” forszmak rybny. Dla pełnego obrazu dania podaję tu obydwa przepisy.

Forszmak I

Składniki:

    - ok. ¾ kg filetów z dowolnej ryby, pokrojonych w niezbyt duże paski
    - ok. ¼ kg boczku wędzonego, pokrojonego w niezbyt duże paski
    - 3 - 4 ogórki kiszone ¶redniej wielko¶ci, pokrojone w paski
    - 2 duże cebule pokrojone w piórka
    - ok. 1 litra bulionu drobiowego
    - 1 opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie
    - ¶mietana 22%
    - olej
    - 2 kopiaste łyżki papryki czerwonej słodkiej
    - sól, pieprz, papryka czerwona ostra - do smaku.
Przygotowanie:

1. Zagotowujemy bulion i pozostawiamy na niewielkim ogniu tak, aby tylko „mrugał”.
2. Na rozgrzany olej wrzucamy boczek, rumienimy go, a następnie przekładamy łyżk± cedzakow± do bulionu.
3. Na pozostało¶ć tłuszczu po boczku wrzucamy ogórki i na niewielkim ogniu przesmażamy je ok. 2 minuty, a następnie przekładamy do bulionu.
4. Na umyt± patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i rumienimy j±. Patelnię z cebul± zestawiamy z ognia i wsypujemy paprykę czerwon± słodk±. Mieszamy j± z cebul± i przekładamy do bulionu.
5. Cało¶ć gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut, a następnie do garnka wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy dalsze 10 minut.
6. Na koniec danie zaprawiamy ¶mietan± i przyprawiamy sol±, pieprzem i papryk± ostr±.

Forszmak II

Składniki:

Zamiast ryby - ½ kg wieprzowiny (łopatka, szynka) i ¼ kg kiełbasy wieprzowej - pokrojonych w paski (można dać np. po kawałeczku kilku różnych rodzajów kiełbas). Pozostałe składniki pozostaj± bez zmian.

Przygotowanie:

1. Zagotowujemy bulion i pozostawiamy na niewielkim ogniu, tak aby tylko „mrugał”.
2. Na rozgrzany olej wrzucamy wieprzowinę, przesmażamy j± i łyżk± cedzakow± przekładamy do bulionu.
3. Na ten sam tłuszcz pozostały po wieprzowinie wrzucamy boczek, rumienimy go i łyżk± cedzakow± przekładamy do bulionu. Następnie na tych samych pozostało¶ciach tłuszczu, przesmażamy kiełbasę i przekładamy do bulionu i to samo robimy z ogórkami kiszonymi.
4. Po około 20 minutach od tych czynno¶ci przechodzimy do dalszych działań opisanych w pkt 4 – 6 przepisu nr 1, pomijaj±c oczywi¶cie dodatek ryby.

Baczni obserwatorzy zauważyli z pewno¶ci±, że w podanych wyżej przepisach nie ma ani słowa o dodatku jakiegokolwiek zioła, czy to ¶wieżego, czy suszonego. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale zapewniam, że danie bez ziółek też jest znakomite.

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Forszmak (Wynik: 1)
przez Bodzio dnia 07-03-2006 o godz. 09:37:37
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.talesofmagic.wp.pl/?c=1&u=341086570
Trzeba spróbować, kolejny przysmak się szykuje, ach ta twoja kuchnia:-) Pozdrawiam Bodzio



Re: Forszmak (Wynik: 1)
przez asknet dnia 07-03-2006 o godz. 11:04:55
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.asknet.waw.pl/
Czez a może w końcu jaki¶ przepis dla "jedynego prawdziwego nokillowca" ??;-)



Re: Forszmak (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 07-03-2006 o godz. 16:52:57
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ciekawy przepis - zaraz zabieram sie za niego ;)).



Re: Forszmak (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 07-03-2006 o godz. 19:08:04
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Zupa rybno-pomidorowo-ogórkowa :-) Bardzo ciekawy zestaw :-)



Re: Forszmak (Wynik: 1)
przez Piwoniusz dnia 07-03-2006 o godz. 19:28:43
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wedkarski.piwoniusz.com
Niepokoi mnie nazwa tej potrawy - zwlaszcza ze zostala wynaleziona w Domu Poloni w Pultusku, gdzie zapewne bywaja rozne "szmaki" z anglojezycznej czesci swiata. Otoz w moich okolicach "for schmuck" (czytaj: for szmak) oznacza: "dla gamonia" .... hmmm ... Smacznego ;>)



Re: Forszmak (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 07-03-2006 o godz. 20:12:22
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Danie wykonalem w wersji z rybka - wyszlo pysznie - polecam. Niebylbym soba gdybym nie przyrzadzil po swojemu - dodalem wiec nieco czosnku i pieprzu Chayen - rewelka.



Re: Forszmak (Wynik: 1)
przez Zamki (Zamki@interia.pl) dnia 07-03-2006 o godz. 20:23:40
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.morskietrocie.e-fora.pl
Na ochotnika zgłaszam sie do pomocy przy wykonaniu dania na beloniadzie :-):):) A co tam do Wizny wiozłem jajka to w Dziwnówku mogę rybę skrobać :-):):)



Re: Forszmak (Wynik: 1)
przez torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 10-03-2006 o godz. 15:12:09
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wypróbuję, na pewno, więc nie jest to mój ostatni komentarz pod tym tekstem:).


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 116