Czy wiesz, że...
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Rybactwa ¦ródl±dowego w Olsztynie wynika, iż dzienny połów wędkarza w Zalewie Zegrzyńskim w 1999 roku wynosił 1,13 kg (o 0,03 kg mniej, niż w kilku jeziorach gospodarstw rybackich). Łowiono przede wszystkim: leszcz - 33,57%, kr±p - 15,89%, sum - 10,45%, sandacz - 8,61%, szczupak - 7,9%. Natomiast w 2000 roku wynosił 1,30 kg. Łowiono przede wszystkim: leszcz - 30,62%, kr±p 7,24%, sum 5,46%, sandacz 11,78%, szczupak - 18,19%, okoń 12,66%, płoć 5,47%. Rocznie na wędkarza przypada około 44 kg ryb

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 198
 Zalogowani 0
 Wszyscy 198

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym w±tku będę podawał wpłacone kwoty ...(18253) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że ¶więto, ¶więtem ...(59108) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18253) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18253) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18253) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18253) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli kto¶ chce wpłacić,, to proszę blik ...(18253) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wod±, oczywi¶cie bez wędki bym n ...(59108) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18253) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Kto¶ zapłacił, to trzeba Mu się ...(18253) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2102
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1965
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2226
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2113
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2025
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2427
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Karp w pomarańczach
Opublikował 14-01-2007 o godz. 22:30:00 Monk
Ryby na stół Karpiarz napisał

Wła¶ciwie dosyć przypadkowo natkn±łem się na ten przepis, jednak fakt, iż spodziewali¶my się go¶ci i musiałem jeszcze pojechać na zakupy zadecydował, że postanowiłem go wypróbować. Przepis jest na tyle ciekawy, że natychmiast wzbudził moj± ciekawo¶ć i klamka zapadła - robię go.



W rosyjskim sklepie udało mi się kupić przedostatniego karpia - jako¶ciowo kiepski, ale jest sobota i cieszę się, że w ogóle go dostałem.

Składniki

    - 1,5 kg karpia
    - 30 dkg pieczarek
    - 3 pomarańcze
    - 3 łyżki masła
    - 2 szklanki białego wytrawnego wina
    - bułka tarta
    - pieprz i sól.
Czyszczenie karpia

Najważniejsze dla mnie w przygotowywaniu rybnych potraw jest gruntowne czyszczenie ryby, a przede wszystkim jej skóry (zwłaszcza u karpia, którego często czuć mułem).

Wkładam zatem karpia do zlewozmywaka i polewam octem. Po około 2 minutach karp robi się całkiem biały (¶luz ¶cina się na jego skórze ) i teraz swobodnie zeskrobuję z jego skóry całe masy ¶luzu, powoduj±cego przykry zapach i ewentualny smak. Po takim czyszczeniu karp nagle przestaje być ¶liski i daje się doskonale „obrabiać”. Kroję go zatem w dzwonka.

Przygotowanie

Pieczarki pokroić w dosyć grube plasterki. Pomarańcze wyszorować, opłukać w ciepłej wodzie i wraz ze skórk± pokroić na osiem czę¶ci. Sprawion± rybę natrzeć sol± i pieprzem,



ułożyć w żaroodpornym naczyniu,

a następnie obłożyć pomarańczami,

posypać tart± bułk±, przykryć pieczarkami, podlać winem,

a na wierzch ułożyć wiórki masła.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut. Rybę podawać udekorowan± listkami mięty.
Smacznego.

Karpiarz

P.S. Miałem wielkiego pecha z karpiem. Jego mięso było tłuste i od samego pocz±tku było wiadomo, że potrawa nie może być smaczna. Gdybym tę potrawę robił raz jeszcze, do wina dolałbym nieco octu winnego, lub zamiast pomarańcz zastosuję cytryny lub limonki. Jednak paniom potrawa wydała się wielce wykwintna i pyszna.

Karpiarz


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 15-01-2007 o godz. 00:23:48
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Hmmm... ciekawa kompozycja smaków. Ryba z pomarańcz± - chyba bym nie zaryzykował. Nie szkoda karpia?



Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 15-01-2007 o godz. 08:40:43
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Karp od wieków służył eksperymentom a to dzięki jego tłustym mięsku, który lubi wchlaniać smaki i zapachy.
Wiem, że Kapriarz jest trochę wybredny i nie lubi tłustego krpia :-) Ja tam mogę sobie wyobrazić karpia w pomarańczach. To, że był jednak dobry, ¶wiadcz± opinie pań. Karpiarzowi za¶ proponuję pangę albo mintaja :-)



Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1)
przez Czez dnia 15-01-2007 o godz. 08:49:27
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ostro zaryzykowałe¶ Karpiarzu. Poważnie mówię. Nie odważyłbym się dodać żadnego cytrusa ze skórk± do dania i przygotowywać je w podany przez Ciebie sposób. Skóra może nadać tak± gorzko¶ć/cierpko¶ć potrawie, że ta będzie się nadawała do wyrzucenia. Wiem to z autopsji...
Nie dzieje się tak zawsze. Dlaczego? Tego nie wiem, może to zależy od gatunku, sposobu przechowywania, transportu, użytych konserwantów itp.
W każdym razie jeszcze przed ¶więtami żona przygotowywała drobiowe roladki z sosem gruszkowo-szpinakowym wg. przepisu Karola Okrasy. Do sosu dodała skórkę pomarańczy i sos...przestał się nadawać do spożycia :( wszystko było robione wg. proporcji podanych w przepisie.

Także przepis wypróbuję, ale bez skórki :-) i z inn± ryb± niż karp :-)



Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1)
przez Wichura dnia 15-01-2007 o godz. 09:12:34
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.VingTsunKuen.trinet.pl
Ciekawy patent z tym octem. Przyznam, że nie znałem :)) Ile trzeba tego octu ? Wystarczy skropić czy wymagane moczenie ?



Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1)
przez superjurek dnia 15-01-2007 o godz. 10:44:14
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Proszę o podpowiedĽ odno¶nie dobrze nagrzanego piekarnika, jaka ma być temperatura.

Czez co s±dzisz o użyciu innej ryby niż karp ?



Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1)
przez Bartek80 dnia 15-01-2007 o godz. 14:52:48
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
A gdzie zdjęcie gotowej potrawy? Bez choćby wizualnego efektu końcowego, moja ciekawo¶ć czuje się nie zaspokojona ;-)



Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1)
przez rom71 dnia 18-01-2007 o godz. 18:27:04
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Muszę wypróbować ten przepis,bo jest ciekawy.Ja łowię karpie a nie spotkałem takiego przepisu.



Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1)
przez Wichura dnia 19-01-2007 o godz. 16:20:48
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.VingTsunKuen.trinet.pl
Jako, że dzi¶ pi±tek postanowiłem wykonać obiad na w/w przepis. Zmodyfikowałem go trochę. Każdy kawałek karpia obtoczyłem w tartej bułce a cało¶ć skropiłem cytryn±. Potrawa dobra. Następnym razem gdy j± będę wykonywał to dam tylko jed± pomarańczę i dwie cytryny. Należy chyba dodać jeszcze trochę przypraw lub ziół. My¶lę, że wina też jest zdecydowanie za dużo. Pół lub jedna szklanka zdecydowanie starczy.
Generalnie rzecz bior±c przepis godny uwagi.

p.s. Cytrusy oczywi¶cie oskórowane.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 122