Z badań przeprowadzonych przez Instytut Rybactwa ¦ródl±dowego w Olsztynie wynika, iż dzienny połów wędkarza w Zalewie Zegrzyńskim w 1999 roku wynosił 1,13 kg (o 0,03 kg mniej, niż w kilku jeziorach gospodarstw rybackich). Łowiono przede wszystkim: leszcz - 33,57%, kr±p - 15,89%, sum - 10,45%, sandacz - 8,61%, szczupak - 7,9%.
Natomiast w 2000 roku wynosił 1,30 kg. Łowiono przede wszystkim: leszcz - 30,62%, kr±p 7,24%, sum 5,46%, sandacz 11,78%, szczupak - 18,19%, okoń 12,66%, płoć 5,47%. Rocznie na wędkarza przypada około 44 kg ryb
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 198
Zalogowani 0
Wszyscy 198
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym w±tku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18253) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że ¶więto,
¶więtem ...(59108) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18253) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18253) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18253) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18253) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli kto¶ chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18253) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wod±,
oczywi¶cie bez wędki
bym n ...(59108) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18253) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Kto¶
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18253) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Karp w pomarańczach
Opublikował 14-01-2007 o godz. 22:30:00 Monk |
Karpiarz napisał
Wła¶ciwie dosyć przypadkowo natkn±łem się na ten przepis, jednak fakt, iż spodziewali¶my się go¶ci i musiałem jeszcze pojechać na zakupy zadecydował, że postanowiłem go wypróbować. Przepis jest na tyle ciekawy, że natychmiast wzbudził moj± ciekawo¶ć i klamka zapadła - robię go.
W rosyjskim sklepie udało mi się kupić przedostatniego karpia - jako¶ciowo kiepski, ale jest sobota i cieszę się, że w ogóle go dostałem.
Składniki
- 1,5 kg karpia
- 30 dkg pieczarek
- 3 pomarańcze
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- bułka tarta
- pieprz i sól.
Czyszczenie karpia
Najważniejsze dla mnie w przygotowywaniu rybnych potraw jest gruntowne czyszczenie ryby, a przede wszystkim jej skóry (zwłaszcza u karpia, którego często czuć mułem).
Wkładam zatem karpia do zlewozmywaka i polewam octem. Po około 2 minutach karp robi się całkiem biały (¶luz ¶cina się na jego skórze ) i teraz swobodnie zeskrobuję z jego skóry całe masy ¶luzu, powoduj±cego przykry zapach i ewentualny smak. Po takim czyszczeniu karp nagle przestaje być ¶liski i daje się doskonale „obrabiać”. Kroję go zatem w dzwonka.
Przygotowanie
Pieczarki pokroić w dosyć grube plasterki. Pomarańcze wyszorować, opłukać w ciepłej wodzie i wraz ze skórk± pokroić na osiem czę¶ci. Sprawion± rybę natrzeć sol± i pieprzem,
ułożyć w żaroodpornym naczyniu,
a następnie obłożyć pomarańczami,
posypać tart± bułk±, przykryć pieczarkami, podlać winem,
a na wierzch ułożyć wiórki masła.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut. Rybę podawać udekorowan± listkami mięty.
Smacznego.
Karpiarz
P.S.
Miałem wielkiego pecha z karpiem. Jego mięso było tłuste i od samego pocz±tku było wiadomo, że potrawa nie może być smaczna. Gdybym tę potrawę robił raz jeszcze, do wina dolałbym nieco octu winnego, lub zamiast pomarańcz zastosuję cytryny lub limonki. Jednak paniom potrawa wydała się wielce wykwintna i pyszna.
Karpiarz
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1) przez old_rysiu dnia 15-01-2007 o godz. 08:40:43 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Karp od wieków służył eksperymentom a to dzięki jego tłustym mięsku, który lubi wchlaniać smaki i zapachy.
Wiem, że Kapriarz jest trochę wybredny i nie lubi tłustego krpia :-) Ja tam mogę sobie wyobrazić karpia w pomarańczach. To, że był jednak dobry, ¶wiadcz± opinie pań. Karpiarzowi za¶ proponuję pangę albo mintaja :-)
|
|
|
Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1) przez Czez dnia 15-01-2007 o godz. 08:49:27 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Ostro zaryzykowałe¶ Karpiarzu. Poważnie mówię. Nie odważyłbym się dodać żadnego cytrusa ze skórk± do dania i przygotowywać je w podany przez Ciebie sposób. Skóra może nadać tak± gorzko¶ć/cierpko¶ć potrawie, że ta będzie się nadawała do wyrzucenia. Wiem to z autopsji...
Nie dzieje się tak zawsze. Dlaczego? Tego nie wiem, może to zależy od gatunku, sposobu przechowywania, transportu, użytych konserwantów itp.
W każdym razie jeszcze przed ¶więtami żona przygotowywała drobiowe roladki z sosem gruszkowo-szpinakowym wg. przepisu Karola Okrasy. Do sosu dodała skórkę pomarańczy i sos...przestał się nadawać do spożycia :( wszystko było robione wg. proporcji podanych w przepisie.
Także przepis wypróbuję, ale bez skórki :-) i z inn± ryb± niż karp :-) |
|
|
Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1) przez superjurek dnia 15-01-2007 o godz. 10:44:14 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Proszę o podpowiedĽ odno¶nie dobrze nagrzanego piekarnika, jaka ma być temperatura.
Czez co s±dzisz o użyciu innej ryby niż karp ? |
|
|
Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1) przez Bartek80 dnia 15-01-2007 o godz. 14:52:48 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | A gdzie zdjęcie gotowej potrawy? Bez choćby wizualnego efektu końcowego, moja ciekawo¶ć czuje się nie zaspokojona ;-) |
|
|
Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1) przez rom71 dnia 18-01-2007 o godz. 18:27:04 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Muszę wypróbować ten przepis,bo jest ciekawy.Ja łowię karpie a nie spotkałem takiego przepisu. |
|
|
Re: Karp w pomarańczach (Wynik: 1) przez Wichura dnia 19-01-2007 o godz. 16:20:48 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.VingTsunKuen.trinet.pl | Jako, że dzi¶ pi±tek postanowiłem wykonać obiad na w/w przepis. Zmodyfikowałem go trochę. Każdy kawałek karpia obtoczyłem w tartej bułce a cało¶ć skropiłem cytryn±. Potrawa dobra. Następnym razem gdy j± będę wykonywał to dam tylko jed± pomarańczę i dwie cytryny. Należy chyba dodać jeszcze trochę przypraw lub ziół. My¶lę, że wina też jest zdecydowanie za dużo. Pół lub jedna szklanka zdecydowanie starczy.
Generalnie rzecz bior±c przepis godny uwagi.
p.s. Cytrusy oczywi¶cie oskórowane. |
|
|
|