Czy wiesz, że...
Polskie obszary morskie /32,4 tys. km kw. , w tym 8628 km kw. morza terytorialnego/ uznawane są za bogate w zasoby rybne. Wydajność w polskich obszarach morskich wynosi średnio 35,9 kg/ha, podczas gdy średnia dla Morza Bałtyckiego wynosi 18,5 kg/ha.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 583
 Zalogowani 0
 Wszyscy 583

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18265) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59110) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18265) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18265) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18265) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18265) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18265) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59110) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18265) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18265) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2103
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1965
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2226
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2113
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2026
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2427
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Wspomnienia z Beloniady 2006 - śledziki Tom_Roy'a
Opublikował 08-03-2007 o godz. 15:15:00 Monk
Ryby na stół Karpiarz napisał

Minęło już sporo czasu od XV zlotu Pogawędek Wędkarskich,
Beloniady - kapitalnej imprezy zorganizowanej przez Tom_Roy’a nad Bałtykiem w Dziwnówku.
Niedawno robiąc porządek na twardym dysku mojego laptopa, znalazłem zdjęcia, które przygotowałem sobie zaraz po powrocie, by napisać króciutki artykulik o losach bałtyckich niechcianych śledzi.



Tomek zaopatrywał nas bardzo szczodrze w przynęty i rybki na grilla, m.in. przyniósł parokrotnie wspaniałe płaty śledziowe. Owe płaty spędzały sen z oczu właściciela domku, bo ktoś zamroził je w zamrażarce we (wspólnej kuchni) jego domu. Właściciel nienawidził zapachu ryb i nie wolno nam było piec ich i czyścić w kuchni. Każdego dnia kontrolował bardzo dokładnie skład zamrżarki i lodówki, a kiedy Beloniada dobiegła końca i goście zaczęli się rozjeżdżać, z głębokim wyrzutem zwrócił się do mnie – „a co z tymi śledziami w zamrażarce”? Odpowiedziałem mu naturalnie, że zajmę się tym i postanowiłem śledzie dobrze zapakować i zabrać do domu.

Kiedy polewałem zimna wodą talerz by oddzielić od niego zamrożone śedzie, do pokoju wszedł nagle właściciel i zakazał mi tego, „bo będzie śmierdziało z umywalki i żebym przypadkiem nie zabrał tego talerza do domu”.

Po powrocie do Aachen, śledziki były nadal zamrożone, więc wylądowały znowu w zamrażarce. Po paru tygodniach, gdy już wszyscy zapomnieli o Dziwnówku i o bałtyckich śledziach, odmroziłem je delikatnie i postanowiłem zrobić z nich moje ulubione opiekańce.

Po obmyciu układam płaty aby nieco obeschły. Można też pomóc sobie ręcznikiem kuchennym.

Następnie przyprawiam śledzie solą i pieprzem, po czym kolejno panieruję je delikatnie w mące i układam na rozgrzanej patelni.

Do innych ryb stosuję panierkę z jajek, mąki i tartej bułki, ale śledzie wolę tylko cieniutko w mące.

Filety opiekam po obydwu stronach na złocisty kolor i odkładam, by wystygły.

Następnie przygotowuję zalewę octową.

Do garnka wkladam pokrojone w plasterki cebule - 3-4 sztuki, parę listków laurowych oraz kilkanaście ziarenek ziela angielskiego. Całość zalewam wodą i zagotowuję, przyprawiając solą, pieprzem, magi oraz odrobiną cukru.

Zalewę gotuje około 5-6 minut, następnie dodaję ocet i odstawiam pod przykryciem do wystygnięcia. Kiedy zalewa jest zimna, kosztuję ją i ewentualnie dodaję brakujących mi przypraw lub octu i kształtuję jej smak - wcześniej nie miało by to sensu, bo ciepła zalewa wydaje się zawsze mocno kwaśna.

Zalewę robię nieco kwaśniejszą niż chcę by smakowały same już śledzie. Filety bowiem i tak wyciągną sporo octu z zalewy i czasami nawet muszę go uzupelnić.

Celowo nie podaję żadnych konkretnych ilości ani octu ani przypraw, bo jest to bardzo indywidualna sprawa. Stosuję jednak zasadę: lepiej mniej niż zbyt dużo, bo zawsze można uzupełnić.

Wychłodzone filety zalewam w szklanej misie również wychłodzoną zalewą i odstawiam do lodówki na 2-3 dni.

Jestem pewien, że tak przyrządzone śledzie, na pewno zasmakowałaby nie tylko upierdliwemu właścicielowi domku.
Raz jeszcze wielkie dzięki Tomku!!!

Karpiarz


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - śledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 08-03-2007 o godz. 22:23:22
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.sazan.com.pl
Prześledziłem cały przepis. Smacznie mi się zrobiło... ;)



Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - śledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez Barach3 (barach3@poczta.onet.pl) dnia 09-03-2007 o godz. 00:53:22
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://okon.glt.pl
Wszystko pięknie ładnie, tylko szkoda, że spróbować nie można :) Może ktoś, kiedyś wymyśli taki sposób, że i przez Internet będzie można konsumować :) Gdyby tak się wydarzyło, to od razu, zajadał się bym się z wielkim apetytem Twoją potrawą.



Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - śledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez Megalodon dnia 09-03-2007 o godz. 03:46:13
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ale pyszności. Uwielbiam śledzie. Bardzo smaczny artykuł.



Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - śledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 09-03-2007 o godz. 07:10:06
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ja to bym już je zjadl na gorąco, po upieczeniu :-)
A tak na marginesie - kto wie co to są ''zielone śledzie '' ???



Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - śledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez Czez dnia 09-03-2007 o godz. 15:50:21
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Zalewy różnią się w większości przypadków tylko niuansami, jesli chodzi o sposób ich przygotowania i dobrze, że nie piszesz tutaj dokładnych proporcji :-)

Raz jednak natknąłem się na zalewę przygotowaną w sposób dalece odbiegający od standardów, a smaku ryb zrobionych w tej zalewie do tej pory zapomnieć nie mogę. Niestety namiarów na autora nie posiadam. Powiem więcej, facet opowiadał o tak dziwnych przepisach (np. wekowane grzyby uprzednio smażone w głębokim smalcu), że kiedy dostałem od niego w prezencie duży słój rybek, to się zastanawiałem, czy warto go tachać do Wa-wy :-)

Z opowieści ww. pamiętam dwie najważniejsze kwestie. Proporcje ocet 10% - woda 1:1. Zero cukru, tylko bardzo dużo miodu, ale ile i jakiego za cholerę nie pamiętam. Z resztą jakoś sobie poradzę :-)

Zna ktoś podobny przepis????? Będę wdzięczny za informacje :-)



Re: Wspomnienia z Beloniady 2006 - śledziki Tom_Roy'a (Wynik: 1)
przez akabar dnia 09-03-2007 o godz. 20:26:58
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Pięknie i smacznie opisane. Jutro wypróbuję przepis. A i coś pod śledzika się znajdzie- w końcu rybka lubi pływać. Pozdrawiam.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.11 sekund :: Zapytania do SQL: 94