Czy wiesz, że...
Rybami słodkowodnymi, które w Polsce osiągają największe rozmiary są sum i jesiotr zachodni. Sum może osiągać ponad dwa metry długości i ponad sto kilogramów wagi. Jesiotr zachodni jest bjęty programem restytucji do polskich wód. Może osiągać rozmiary jescze większe niż sum. Może dorosnąć nawet do dwóch i pół metra długości, a jego waga może osiągnąć nawet trzysta kilogramów.
jjj

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 533
 Zalogowani 0
 Wszyscy 533

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: Święta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2008
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2134
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2070
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Flądra w cieście piwnym
Opublikował 16-05-2007 o godz. 19:55:00 Radzio
Ryby na stół Torque napisał

Zbliża się okres wakacji i urlopów. Dla tych, którzy będą przebywali nad morzem mam propozycję. Oderwijmy się choć raz od smażalni, pizzeri i barów, stańmy na chwilkę "przy garach" i przygotujmy dla siebie i współurlopowiczów danie proste, cieszące oko i jakże smaczne. Przygotujmy flądrę w cieście piwnym.



Składniki:
    - Cztery duże lub sześć małych ryb
    - Dwie duże cebule
    - Jedno piwo. Do ciasta będziemy potrzebowali odrobinę, ale już otwarte nie może się przecież zmarnować i skutecznie będzie gasiło pragnienie podczas przebywania przy gorącej patelni.
    - Dwa jajka
    - Mąka
    - Sól, pieprz, vegeta.
Najpierw musimy pozyskać ryby. Dla ambitniejszych (i tych, którzy mogą sobie na to pozwolić) polecam gruntowe połowy morskie. Sposób ten - bardzo przyjemny - niesie za sobą niebezpieczeństwo konfliktu rodzinnego lub ryzyko nie pozyskania głównego surowca. Bezpieczniejszym, mniej czasochłonnym sposobem jest wycieczka do pobliskiego portu i zakup ryb od rybaka. Od razu uwaga. Poproście, by rybak sprawił Wam rybę. Oszczędzicie sporo jakże cennego, urlopowego czasu. Zakupione (bądź złowione), oczyszczone ryby (bez płetw), odkładamy do jakiegoś naczynia, przekładamy cebulą i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Z ryb nie zdejmujemy skóry, zniknie sama podczas smażenia.

W tak zwanym "międzyczasie" udajemy się z rodzinką na plażę, smażymy żonę (obficie smarując olejkiem), kąpiemy dzieci i czekamy aż towarzystwo zgłodnieje. Gdy to nastąpi wracamy do naszej kuchni i rozpoczynamy przygotowanie obiadu.

Rybę wyjmujemy z naczynia z cebulą, posypujemy solą, pieprzem i delikatnie vegetą. Jajka rozbijamy i widelcem roztrzepujemy, solimy. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by otrzymać ciasto dużo gęstsze od naleśnikowego. Następnie stopniowo, powoli dodajemy piwo. Cały czas mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.

Każdą rybę maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu, aż będzie złoto brązowe i przewracamy na drugą stronę.

Dwie uwagi. Nie przesadzajmy z ilością ciasta, jeśli będzie go zbyt dużo, to z zewnątrz zacznie się ono przypalać a w środku będzie półsurowe (co ciekawe ryba będzie dobra), aby uniknąć tego problemu, proponuję pierwszy raz wybrać do przygotowania raczej ryby mniejsze. Jeśli jednak ciasta ewidentnie było za dużo, przykryjcie na chwilę patelnię pokrywką. Wprawdzie danie lekko zmięknie, ale za to w środku nie będzie surowe. Rybę podczas smażenia odwracajmy tylko raz, w momencie kiedy będzie miała oczekiwany przez nas kolor.

Jak to smakuje? Dobrze! To smak świeży, o zapachu morza, słońca i wakacji. Na pół duszoną, pół smażoną rybę, przegryzamy chrupiącym z wierzchu i wilgotnym w środku ciastem. Dodatkowo możemy do ryby podać pieczywo i surówkę.

Obowiązkowo podajemy piwo lub wino. Danie jest stosunkowo "ciężkie" i należy pomóc naszemu żołądkowi je strawić.

Smacznego życzy

Torque


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Radzio


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Flądra w cieście piwnym (Wynik: 1)
przez Darek (elektryk007@poczta.onet.pl) dnia 16-05-2007 o godz. 22:15:41
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Przedostatnia fotka jak nic kojarzy mi się z wakacjami w Kątach Rybackich .
Jak tak czytam Twój artykuł i oglądam te smakowite fotki to zdaję sobie sprawę jak internet jest jeszcze nie doskonały :-))



Re: Flądra w cieście piwnym (Wynik: 1)
przez Megalodon dnia 17-05-2007 o godz. 03:30:44
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Smakowity artykuł Torque. Przypomniały mi się wakacje i flądry z gruntu nad Bałtykiem. Nie robiłem ich co prawda w cieście tylko "zwyczajnie" na patelni. Niemniej jednak jak tylko jakaś flądra wejdzie w moje posiadanie przepis na pewno wypróbuje. Pozdrawiam i dziękuję nie tylko za przepis, ale również za przywołanie wspomnień sprzed lat.



Re: Flądra w cieście piwnym (Wynik: 1)
przez Bombel dnia 17-05-2007 o godz. 09:50:21
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Jeśli nic w ostatniej chwili nie przeszkodzi, to za półtora tygodnia rano będzie polowanie na belony, a po południu gruntówka z plaży:) Mam nadzieję, że jakaś fląderka da się skaleczyć. Najwyżej od rybaka kupię.
Z wielką ciekawością i przyjemnością wypróbuję Twój przepis:)



Re: Flądra w cieście piwnym (Wynik: 1)
przez torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 18-05-2007 o godz. 10:11:22
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Bardzo lubię dania, które coś przypominają :). Ciesze się, że nie tylko mi.



Re: Flądra w cieście piwnym (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 18-05-2007 o godz. 11:21:40
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Jakie piwo?



Re: Flądra w cieście piwnym (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 19-05-2007 o godz. 15:36:11
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ktoś napisał, że internet nie jest jeszcze doskonały. Możliwe, ale moje łącze ma już chyba wmontowany zmysł zapachu. No tak - brakuje tylko zmysłu smaku :-) Może to i dobrze. Miałbym jedno dodatkowe naczynie do zmywania - monitor :-)


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.10 sekund :: Zapytania do SQL: 74