Czy wiesz, że...
Po niemal stu latach do Sekwany wróciły łososie. Prawie dwukilogramowy okaz tej ryby złowiono w odległości 10 kilometrów od ujścia rzeki.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 422
 Zalogowani 0
 Wszyscy 422

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: Święta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2007
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2132
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2069
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Kiedy ryby jedzą?
Opublikował 14-01-2003 o godz. 08:00:00 Zespół Redakcyjny
Pytania do ichtiologa Kajko napisał
Dragon zapytał:
„Czy rodzaj zbiornika wodnego wpływa na czas i miejsca żerowania ryb, czy zawsze są one takie same, jak np. w jeziorach? Łowię w stawach i zalewach. Czy pora dnia wpływa na rodzaj pobieranego pokarmu przez ryby, np. od rana białe robaki a wieczorem czerwone robaki lub ciasto? Jakie aromaty są najlepsze przy połowie karasi złotych i linów?”

Kajko:
Myślę, że bez wątpienia rodzaj zbiornika wpływa na czas i miejsce żerowania ryb. Bez wątpienia - w perspektywie roku. Natomiast patrząc na jezioro i rzekę np. w połowie lipca, to uważam, że te różnice czasowe nie są tak wielkie i znaczące. Ryby i zwierzęta, podobnie jak ludzie, po fazie spoczynku (snu) rozpoczynają poszukiwanie pokarmu. Ryby, które są wrażliwe na warunki atmosferyczne i inne, np. poziom wody, takie żerowanie mogą więc w ciągu dnia przesunąć o jakiś czas. Ty też przecież czasami nie masz ochoty na obiad mimo tego, że stoi już na stole dymiący talerz grochówki. Z rybami jest podobnie - możesz podsypać im najsmakowitszy pokarm lub tajną zanętę wędkarskich mistrzów, a one nie zawsze będą chciały żerować. Prawda?

Na co łowić ryby? Tu musisz trafić w ich gusta. Sztuką jest trafiać za każdym razem, opierając się na własnej, uważnej obserwacji środowiska, w którym ryby przebywają. Może to być larwa muchy, dżdżownica, ochotka, ślimaczek – nie ma jednej uniwersalnej recepty. Oczywiście, przy odpowiednio długim czasie nęcenia można ryby przyzwyczaić do konkretnego pokarmu. Ale chodzi chyba o to, żeby dostosować się ze swoim wędkarstwem do otoczenia, a nie adaptować przyrodę do siebie?

W naturze wygląda to tak, że ryby żerują zgodnie z aktywnością ich pokarmu. Dobrym przykładem będzie tu nasza mała ukleja, która żywi się głównie zooplanktonem. Zooplankton z kolei podąża za fitoplanktonem, który, podobnie do tego pierwszego, ma dodatnią fototaksję. Dlatego w ładne dni ukleja stadami pływa pod powierzchnią wody, a w pochmurne w niższych partiach. Za ukleją podąża drapieżnik – można więc również przewidzieć, gdzie i on będzie przebywał. Przykładów można mnożyć. Pływające w ciepłe dni pod lustrem wody tołpygi czynią to raczej w celu konsumpcji planktonu, niż z miłości do wygrzewania swych grzbietów. Cmokające w liściach grążeli liny właśnie rozpoczynają ucztę na ślimakach, które zajadają się dojrzałymi liśćmi.

Wędkarz, jeśli można to tak ująć, zaprasza ryby do stołu, na którym stoi przygotowany przez niego posiłek. Jeżeli mu się uda trafić w rybie gusta, to lin zrezygnuje ze smacznych ślimaków a kleń porzuci spadające z krzaków robactwo. Jak trafiać w te gusta? Każda woda, mimo podobieństw, jest bardzo różna. Dwa jeziora o podobnych cechach fizycznych, podobnie ukształtowanym dnie, linii brzegowej, biomasie etc., mogą okazać się zupełnie nieporównywalne i różne, szczególnie dla wędkarzy. Ja zza klawiatury niewiele Ci pomogę. Za to starzy wyjadacze znad akwenów, nad którymi łowisz, będą w tej kwestii bez wątpienia lepsi ode mnie i do nich proponuję się zwrócić w pierwszej kolejności.

Z tego co wiem, karasie złociste (Carassius auratus) w obydwu podgatunkach występujących w naszych wodach, czyli bardzo rzadko występujący w wodach otwartych podgatunek tego karasia - złota rybka (Carassius auratus auratus) oraz wszędobylski karaś srebrzysty (Carassius auratus gibelio), jak i nasz karaś pospolity (Carassius carassius), lubią przede wszystkim słodkie zapachy jak miód, wanilia i inne spotykane w ciastkarniach. Spotkałem się z opinia, że karasie lubią w cieście zapach czosnku (kiedyś dodałem i parę karasków złowiłem). Natomiast przy połowie linów stosowałem przyprawę do pierników, rozduszone dżdżownice i przesmażony olej jadalny (nie wszystko na raz). Korzystając z doświadczenia naszego pogawędkowego łowcy linów - Old_rysia, polecam z całym przekonaniem ziele, które zwie się kozieradką.


 
Pokrewne linki
· Więcej o Pytania do ichtiologa
· Napisane przez Zespół Redakcyjny


Najczęœciej czytany artykuł o Pytania do ichtiologa:
Jak zostać ichtiologiem?


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Kiedy ryby jedzą? (Wynik: 1)
przez linisko (zs91@wp.pl) dnia 14-01-2003 o godz. 08:57:48
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
na moim zbiorniku dość żadko trafiam w gusta lina , ale w tym roku sie za niego zabiore:) i spróbuje tej kozieradki- rozumie że należy ja zapażyć i nawilżyć nią zanęte?, ostatnio też zdarzało mi się że liny podchodziły do zapachu czekolady i dość dobrze brały, jeśli chodzi o karasie to własna zanęta i zapach róży- wchodzą świetnie:)



Re: Kiedy ryby jedzą? (Wynik: 1)
przez adalin (adalin@poczta.onet.pl) dnia 14-01-2003 o godz. 10:31:32
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.youtube.com/watch?v=2bprl-wGqnc
Gdzieś kiedyś przeczytałem, że drzewiej wabiono liny gnojem. Jestem ciekaw, czy to prawda? Czy rzeczywiście świńskie i krowie kupki stanowią rybi smakołyk? Chociaż, skoro dodaje się gołębich odchodów do zanęt...



Re: Kiedy ryby jedzą? (Wynik: 1)
przez Sazan dnia 14-01-2003 o godz. 10:35:57
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.sazan.com.pl
Kajko! Te rozduszone dżdżownice to tak zwyczajnie, na cebulce? :)))

A dymiący na stole talerz grochówki? Ja bym się tam nie oparł! :) Są jednak takie "przynęty", które mnie o każdej porze dnia i nocy rajcują. Choćby szklanka zimnego piwa... Żeby jeszcze odkryć to samo względem ryb...


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.07 sekund :: Zapytania do SQL: 58