Czy wiesz, że...
70-centymetrowy wymiar ochronny sum przekracza po 6 latach życia. Przy sprzyjających warunkach 150 cm i 30 kg wagi osiąga w 10-13 roku.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 568
 Zalogowani 0
 Wszyscy 568

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18270) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59110) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18270) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18270) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18270) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18270) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18270) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59110) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18270) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18270) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2103
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1966
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2227
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2114
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2026
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2427
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Łatwe gotowanie - ryba morska.
Opublikował 27-04-2009 o godz. 12:32:32 Dzepetto
Ryby na stół Old_rysiu napisał

Ilu z nas mieszka nad morzem? Mała garstka. Ilu z tej małej garstki łowi nad morzem ryby? Kolejny procent z tej małej garstki.



Ryba jest bardzo zdrowa no i niestety bardzo droga. Nie wiem dlaczego, u nas na Śląsku- w sklepach, ryba morska śmierdzi. Nie znaczy to, że jest zepsuta. To inny zapach.
Trzeba ten zapach zamienić na przyjemniejszy. Są różne szkoły przygotowania takiej rybki. Najtrudniej zrobić ją dla osób, które nie mogą jeść pieczonych dań. Zostało nam gotowanie.
Wielu z Was, odwiedzających ten serwis, nie gotuje w domu. Dla nich to najtrudniej napisać przepis na cokolwiek. Jednak jak się widzi wszystko, łatwiej jest zdecydować się na gotowanie.
W miarę możliwości będę Wam pokazywał przygotowywanie różnych dań.
Dzisiaj ryba morska - mintaj ( filety mrożone ).

Na fotografii widzimy podstawowe produkty. Jest mintaj mrożony- filety, który trzeba zaraz rozmrozić. Najprościej włożyć go do zimnej wody i poczekać aż zmięknie ( stanie się wiotki), zmieniając wodę, która jest już baaardzo zimna.
Potrzebny jest tłuszcz. Oliwa czy olej? Ja tutaj zastosowałem tłuszcz z ... kaczki. Na obiad żona robiła kaczkę nadziewaną jabłkami i sporo tłuszczu odłożyła łyżką. Jest on o wiele lepszy niż tłuszcz z oliwek lub olej.
Cebulka i papryka czerwona, grubiutka i soczysta. Kilka sztuk pieczarek, śmietana i "Pomysł na rybę" ze szpinakiem.
Potrzebna nam jeszcze kropelka wody, młode ziemniaczki i koperek.
No to do roboty.

Na patelnię dajemy trochę tłuszczu i kolejno kroimy : cebulkę, pieczarki i paprykę.

Zapalamy gaz, przykrywamy pokrywką i ... czekamy.

Mamy teraz trochę czasu, więc do wysokiego kubeczka wlewamy śmietanę i wsypujemy do śmietany "Pomysł na rybę" ( to taki produkt w sklepach dostępny ). Wszystko ładnie mieszamy mikserem.

Tymczasem nasze produkty zaczynają "siadać" w patelni. Pora dodać pieprzu i soli.

Przykrywamy i dusimy dalej. Kilkakrotnie mieszamy i czekamy, aż papryczka nie będzie chrupiąca ( stanie się elastyczna, czyli już dobra ).

Teraz można dodać śmietankowy sos.

Pamiętajmy, aby dobrze przemieszać składniki. Chwilkę się pogotuje i możemy odstawić całość. Zaczynamy drugi etap.

Na drugą patelnię wlewamy trochę wody i układamy kawałki ryby.

Pod przykryciem gotujemy ( parujemy z gotowaniem ).
Namoczone w wodzie młode ziemniaczki skrobiemy, aby zdjąć z niej maleńką warstwę skórki. Dajemy do garnka i gotujemy aż zmiękną.

Tymczasem w naszej patelni z rybami, zaczyna się proces gotowanio-parowania.

Kilka minut i gotowe. Nadmiar wody odlewamy zostawiając tylko ryby w patelni.

Naszym warzywnym sosem, bardzo gęstym, zakrywamy ryby, ładnie wygładzając powierzchnię. Przykrywamy pokrywą i znów doprowadzamy do gotowania.

Czas na koperek. Trzeba go posiekać i tyle.

Ryba już gotowa. Odstawiamy i czekamy, aż dojdą ziemniaczki.

Układamy je na talerzu, posypujemy koperkiem i nakładamy obok porcję naszego wyrobu.

Jak na piątkowe danie, wygląda nieźle. Dodajmy tylko młodej kapusty, którą można przygotować na bardzo wiele sposobów i zajadamy.
Najważniejszy pierwszy kęs - smaczne, czy nie?

Poczekajmy jednak na szczupaki :-)

Old_rysiu


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Dzepetto


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 27-04-2009 o godz. 12:42:22
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
O ile dobrze zrozumiałem, czekamy na kolejne artykuły z cyklu "Łatwe gotowanie"? Pomysł mi się podoba.
Mi zabrakło w przepisie świeżego szpinaku zamiast "Pomysłu na", choć rozumiem, że dla początkujących mistrzów patelni to dobra alternatywa :).
Ja surową rybkę ułożyłbym na sosik pod koniec jego gotowania tak, aby nie rozpadła się na atomy i było ją widać, choćby pokrojoną w grubszą kostkę. 5 minut i rybka ugotowana.



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez fishmaniac dnia 27-04-2009 o godz. 14:44:53
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ciekawy przepis.Coś innego niż smażona rybka w panierce którą zwykle, po najmniejszej linii oporu się przygotowuje.
Jak zwykle przy przepisach, wychodzą różne gusta.
Ja na ten przykład wolę, jak papryka jest chrupiąca.Gdy się rozgotuje, chodzi z niej skóra, która nieprzyjemnie poniewiera się w potrawie, i czasem powoduje dolegliwości żołądkowe.Inna sprawa, że po zmięknięciu traci kolor i najważniejsze-witaminki.
Istnieje prosty sposób na jej obranie.Wydrążone z gniazd nasiennych, smarujemy trochę oliwą i do rozgrzanego piekarnika na 3-5 min.Schodzi łatwo jak z pomidora polanego wrzątkiem.
Gotowych sosów nie stosuje.Zwykle 80% takich specyfików to mąk.Lepiej zadać sobie trochę trudu i przygotować samemu.Ale cóż, miało być prosto i szybko więc jest.
Przepis wypróbuje na pewno.
Pozdrawiam naczelnego kucharza PW :)



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Czez dnia 27-04-2009 o godz. 14:59:05
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Oldi i rzecz najważniejsza ;-)))) Jak doisz ziemniaki?? Krowę, kozę, owcę rozumiem...ale ziemniaki???? A stoi jak wół napisane "...aż doją ziemniaki" ;-))))))



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez ZIPPO dnia 27-04-2009 o godz. 16:15:24
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
No jak to Oldik, zapach ryby zmieniłeś, ryby jako takiej wogóle nie widać na talerzu. Więc po kiego czorta mintaj Tobie był potrzebny!? ;))))



ale sam pomysł - nawet nawet :) (Wynik: 1)
przez shawn7 (b_kosinski@o2.pl) dnia 27-04-2009 o godz. 17:25:37
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ryba jest bardzo droga? Hmmm...
Nie wiem co Wy na Śląsku tam macie za ryby... gdybym raz kupił śmierdzącą rybę, więcej na pewno moja noga w danym sklepie by nie stanęła...

Co rozumiesz pod słowem „lepszy” tłuszcz? Nie bardzo rozumiem jak przepalony tłuszcz z kaczki (pewnie jeszcze prosto z farmy), zawierający mnóstwo cholesterolu i powodujący ciężkie schorzenia układu krążenia może być przez kogokolwiek nazwany „lepszy”. Zmieszane smaki kaczki i mintaja jakoś nie bardzo by mi chyba podchodziły...

Kolejna rzecz... jak można na zimny tłuszcz (z kaczki w dodatku) kroić cebulę i inne produkty? To wszystko się wrzuca na gorrrrący tłuszcz Oldi!
„Pomysł na”.... ech...szkoda słów.

Przepraszam, że się czepiam... ale, moim zdaniem, jak już robisz artykuł, mógłbyś się przyłożyć... Nie dość że porcja na talerzu byłaby za mała dla mojego pięcioletniego syna, to chociaż do zdjęcia mógłbyś ułożyć sztućce od tego samego kompletu...

Heh...z resztą Twoja mina na ostatnim zdjęciu mówi wystarczająco dużo o Twoim dziele...

P.S. Pani profesor od polskiego za czasów szkoły średniej wolała mnie nie pytać o zdanie...hehe...



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez rom71 dnia 27-04-2009 o godz. 20:02:47
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Old_rysiu piękne danie aż ślinka cieknie .Pozdrawiam serdecznie.



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez akabar dnia 27-04-2009 o godz. 20:19:21
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ale sie czepiają.
Czytałem ten artykuł na głodnego - ślinka mi leciała. I chyba o to chodzi.
A gorący tłuszcz?
E tam! :):)



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 27-04-2009 o godz. 20:57:29
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Ile już komentarzy!!
No to odpowiadam wszystkim kolejno.
1* To nie jest wytworne danie dla extra gości. To normalny obiadek dzienny i wybieranie sztućców do kompletu ( zdekompletowanego :-) ) nie ma najmniejszego znaczenia.
2* Zapach ryby. Nie wiem jaki zapach mają morskie ryby kupowane w Warszawie, ale skoro tak pięknie pachną jak kupowane u rybaka nad morzem, to się koledzy bardzo z tego faktu cieszcie.
3* Obróbka warzyw.
Można robić sporo różnych kombinacji, aby warzywo było ach i ech, kosztem dodatkowej pracy i energii. Tylko po co? Bo komuś skórka odpada i brzydko to wygląda a nawet jak czytan, może zaszkodzić? Przypatrzcie się dobrze - w moim daniu skórka nie odpadła!! Może dlatego, że wszystko zaczynałem od zimna a nie jak Wy radzicie od gorącego tłuszczu?
Kuchnia ślaska jest bardzo niezdrowa ale bardzo smaczna. Dlaczego palicie papierosy? Czy aby one nie są bardziej szkodliwe?
4* Tłuszcz. Zazdrościcie tego tłuszczu z kaczki nadziewanej jabłkami. :-) Mało tego, nawet widzicie, że to spalony tłuszcz :-) Brawo! Czy się komponuje w tym daniu? Sam sprawdź a potem osądź.
5* Ryba na dole, ryba u góry.
Musi być przykryta tą poduszką warzywną. Jeśli zrobisz tak jak napisane, nie rozleci się na kawałeczki. Aromat owej poduszki, przwechodzi do srodka ryby i dlatego danie jest tak smaczne.
6* Moje skrzywienie twarzy? :-) :-) :-)
Podsumowanie:
To jest danie, które może wykonać każdy. Szybkie wykonanie. Bardzo smaczne i zawsze się uda. Pomysł na rybę z firmy Winiary jest tym gwarantem, że udać się musi. Jak zaznaczałem w tekście, nie ma znaczenia jakiej rybki użyjesz, chociaż dla mnie, rybki słodkowodne złowione nigdy nie będą traktowane żadnym ziołem i zapachami obcymi. Szczupak ma pachnieć szczupakowo. Delikatne mięsko sandacza ma być delikatnym i niczym nie sponiewierane. Słodkie karasie muszą mieć swój smak i zapach ... Można wymieniać zalety płoci, jazi i uklei, niestety nie potrafię rozróżnić smaków ryb morskich kupionych u nas w sklepach i dla tych ryb

Przeczytaj dalszy cišg komentarza...



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Robert (gosia67600@orange.fr) dnia 03-05-2009 o godz. 15:57:58
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Rysiu, Twój przepis spodobał się Gosi, ale jej podoba się wszystko, co Ty przygotowujesz :-)).
Coś w tym jest, ale póki, co nie będę dochodził :-))).
Pyta się "moja" czy w taki sposób można postąpić z rybami słodkowodnymi i czy można zastąpić kaczy, gęsim tłuszczem.
Coś mi się wydaje, że nakarmi mnie dzisiaj jakąś rybką "Old_Rysiu saute", byle by nie ze szpinakiem, bo to jedyne warzywo, do którego mam od dziecka awersję ;-).




Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez grubyzwierz dnia 05-05-2009 o godz. 18:35:37
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.grubyzwierz.pl
Smacznie napisane, mniam! :)


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 154