Czy wiesz, że...
Podstawowym elementem wyposażenia łodzi wędkarskiej są:
- pasy/kamizelki ratunkowe w ilości odpowiadającej ilości ludzi na łódce;
- koła ratunkowe /z linką o średnicy 8-10 mm i długości 25 m/- łódź z napędem mechanicznym - 1
bez napędu mechanicznego - 2
- gaśnice - gdy łódź nie przekracza 10 m - gaśnica proszkowa 2 kg /1 dla silników 5-100 kW + 1 na każde następne 100 kW/

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 580
 Zalogowani 0
 Wszyscy 580

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18266) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59110) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18266) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18266) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18266) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18266) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18266) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59110) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18266) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18266) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2103
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1965
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2227
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2113
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2026
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2427
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Śledzie w sosie orzechowo - czosnkowym
Opublikował 14-10-2009 o godz. 15:08:36 dzepetto
Ryby na stół Czez napisał

Pal licho śledzia w tym wszystkim, gdyż esencją przepisu jest sos ...



... Do przedstawionej poniżej receptury sosu dochodziłem "langsam - langsam" - po malutku, zaczynając od sosu czosnkowo - serowego z książki Hanny Szymanderskiej "Polska Wielkanoc" (Wyd. Watra 1990, str. 107). Przygotowany wg. przepisu książkowego sos był po prostu zbyt tłusty i niespecjalnie nadawał się do ryb, czego - nota bene - Autorka nie ukrywała. Metodą prób i błędów (z naciskiem na to drugie! ) wypracowałem własny przepis na sos pasujący do zimnych ryb (śledzie typu maties, ryby wędzone, w galarecie), mięs, pasztetów, a także jajek na twardo! Przepis można do woli modyfikować w zakresie proporcji użytych składników, jak również przypraw. Przejdźmy zatem do samego przepisu.

Składniki :

Proporcje na 6 płatów śledziowych (pokrojonych na kawałki i uprzednio wymoczonych!) typu maties lub, jak woli mój Kolega, "majtas".

    - 6 ząbków czosnku ;
    - 12 obranych orzechów włoskich;
    - łyżka stołowa oliwy z oliwek ekstra dziewica (zastępczo łyżka oleju);
    - sok z 1 cytryny;
    - małe opakowanie śmietany 18%;
    - 2 łyżki stołowe majonezu;
    - 2 - 3 łyżki stołowe utartego na najdrobniejszej tarce sera żółtego (opcjonalnie);
    - 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego koperku;
    - przyprawy : świeżo mielony pieprz czarny, papryka ostra sproszkowana, zioła wg. uznania (na zdjęciach jest bazylia i oregano ... użyłem, gdyż lubię i miałem pod ręką)

Przygotowanie :

Przygotowanie jest proste, gdyż niejako wszystko poza proporcjami użytych składników robi za nas mikser.
Do miksera wrzucamy grubo pokrojony czosnek i połamane orzechy, dodajemy oliwę i sok z cytryny.

Produkty miksujemy, ale nie na tzw. "jednolitą masę". Osobiście lubię wyczuwalne grudki zarówno czosnku, jak i orzechów. Można jednak zastosować kombinację typu - najpierw tylko czosnek, a potem przez krótką chwilę orzechy. Ważne jest, aby na tym etapie uzyskać właściwy stopień zmiksowania czosnku i orzechów, gdyż potem, w zasadzie, już niczego nie miksujemy, tylko mieszamy składniki.
Osobom, którym kucharzenie jest obce wyjaśniam, że miksowanie nie jest czynnością ciągłą. Miksujemy chwilę, przestajemy i zdrapujemy łopatką produkty ze ścianek, po czym znów miksujemy itd.

Po zmiksowaniu dodajemy resztę składników wraz z przyprawami.

Całość miksujemy, a w zasadzie mieszamy tylko przez chwilę. Tu już niczego ze ścianek zdrapywać nie trzeba.

Do naczynia wkładamy pokrojone i uprzednio wymoczone śledzie.

Na śledzie wykładamy sos i całość mieszamy.

Gotowe! Całość musi odstać "swoje" - jakieś 12 godzin w lodówce.
Osobom zaskoczonym proporcjami 1 płat śledziowy - 1 ząbek czosnku - 2 orzechy włoskie, wyjaśniam że znam takich, którzy stosują 2 ząbki czosnku na płat i/lub 4 orzechy na płat. Tak jak wspomniałem na wstępie, proporcje składników można modyfikować do woli.

Smacznego tudzież miłego całowania się po spożyciu, życzy
Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez dzepetto


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Śledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 15-10-2009 o godz. 14:31:52
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Czosnek, świeży koperek, majonez i smietana- taki sos czosnkowy często robię. Będę więc musiał spróbować z orzechami...
Czez, próbowałeś też z innymi "nasionami" niż orzechy, np. z pestkami dyni?



Re: Śledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez sacha dnia 16-10-2009 o godz. 18:34:17
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Wykonałem.1 cytryna uznałem że przesada więc dałem pół
z założenia że dopompuję,okazało się że dla mnie wystarczy.12 godzin odstać swoje?Reszta rodziny uznała że 12 minut też wystarczy i wchłoneła :-)))dobre!



Re: Śledzie w sosie orzechowo - czosnkowym (Wynik: 1)
przez kefaspirit dnia 19-10-2009 o godz. 09:28:09
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Przetestowane na przyjęciu z okazji 5.urodzin mojej córy!
Zaryzykowałem i podałem ten sos jako dip do kurczaka a`la KFC (chrupiąca panierka z pokruszonych płatków kukurydzianych).
Wrażenia smakowo-estetyczne bardzo pozytywne, z tego wniosek, że ten sos pasuje także do mięs na ciepło! :)
Ale rzeczywiście musiało się "przeżreć" przez noc w lodówce...


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 64