Czy wiesz, że...
Lin należy do rodziny karpiowatych. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 2 – 3 lat. Oblicza się, że z wylęgu ok. 300 000 ziaren ikry składanych przez jedną samicę lina, do wieku czterech lat przeżywają tylko trzy liny, a większość z nich nie osiąga jeszcze wtedy wagi 1 kg.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 645
 Zalogowani 0
 Wszyscy 645

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385089) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385089) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(385089) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385089) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(385089) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(385089) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59443) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(385089) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59443) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(385089) Apr 02, @ 17:57:24


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2254
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2024
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2147
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2283
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2113
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2171
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2079
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2123
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2485
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2304
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 1
Opublikował 05-03-2003 o godz. 13:35:34 Zespół Redakcyjny
Bajania i gawędy Sazan napisał

Niedawno, dość przypadkowo, wyrwała mi się na naszym forum jakaś wzmianka o potrzebie szacunku dla piwa, uwzględniająca jego bogatą historię, a od razu zostałem zasypany prośbami znakomitych Kolegów o „piwny” artykuł. Ci z Was, którzy znają mnie osobiście, znają również mój osobisty, wielce przychylny stosunek do tego napoju. Mimo swoich początkowych wątpliwości co do celowości takiego artykułu na portalu, jakby nie było wędkarskim, spróbuję podzielić się swoją wiedzą, mocno w tej materii podpartą zasobami mojej biblioteki. Robię to tym chętniej, że ta tematyka sprawia mi nie ukrywaną przyjemność i zanudzać nią mogę długo, długo... Dlatego też wiedzę tę będę dawkować po łyczku, czyli w sposób, w jaki powinno się pić zimne piwo z kufelka...

* * * * *

Za Waszą, Czytelników ciekawość, okocimkiem toast wznoszę...

Zwykle, jeżeli chcemy opowiedzieć o czymś bardzo starym, dawnym i w naszym zamierzeniu odwołać się do historii kultury człowieka, zaczynamy od słów: ”Już starożytni Grecy i Rzymianie...”. Chcąc opowiedzieć o historii piwa - a zaznaczam, że bez tego moje dywagacje o nim nie mają najmniejszego sensu - sięgnąć musimy do czasów jeszcze odleglejszych. Nie da się bowiem określić ni czasu, ni miejsca, ni osoby, kiedy w naszej „człowieczej” historii pojawiło się piwo. Wszyscy naukowcy zajmujący się najodleglejszymi rozważaniami na temat naszej diety są zgodni w tym, że było to dzieło zupełnego przypadku. Oto zamoknął jęczmienny podpłomyk, i dzięki obecnym w powietrzu drożdżom, po prostu sfermentował! Oj, bardzo musiał być oszczędny lub głodny ten ktoś, kto pokusił się na zjedzenie niezbyt apetycznej papki... Ale już po kilku minutach... Jakże cudownie upojną chwilą musiał zostać obdarzony, skoro następne zamoknięcia jęczmiennych placków były już świadome i to w bardzo konkretnym, piwnym celu...

A ja się okocimkiem upajam...

Tak czy inaczej, piwo stało się szybko ulubionym napojem człowieka i to we wszystkich niemal kulturach. Tak ulubionym, że wspominają o nim i Biblia, i święte teksty chińskie (Shu-king), i hinduskie (Zend-awesta), i korespondencja króla Nabuchodonozora, i kodeks Hammurabiego... W obecnym Iranie, podczas prowadzonych przez archeologów wykopalisk w neolitycznej osadzie Curan, odnalezione zostały najstarsze materialne ślady produkcji i przechowywania piwa. Wiek odkrytych tam szczątków glinianych pojemników (tzw. naczyń zasobowych) określono na 6500 lat przed naszą erą! Imponujące, prawda?

Wtedy, już nie myślistwo i zbieractwo było głównym źródłem zdobycia pożywienia. Był to bowiem czas dla historii ludzkości o tyle charakterystyczny i przełomowy, że właśnie wówczas rozpoczynały się pierwsze próby uprawy ziemi kończące jej koczowniczy tryb życia. W menu człowieka pojawił się chleb, a przy tej okazji, po jego już świadomych eksperymentach, elementarne mechanizmy procesu produkcji piwa. Zatem Sumer, jedna z najstarszych cywilizacji świata i jej neolityczni przodkowie, mogą być obecne uznawane za odkrywców piwa. Pamiętajmy jednak, że archeolodzy nie powiedzieli ostatniego słowa, gdyż grzebią w ziemi dalej, głębiej, dokładniej... Niech tam sobie grzebią, a my pogawędźmy o tym, co już wygrzebali.

Kolejne odkrycia archeologiczne potwierdzają tezę o Sumerze, bo oto w Suzie odnalezione zostały identyczne zasobniki jak w Curan, tyle, że datowane na około 3400 lat przed naszą erą. Kolejnym dowodem, tym razem na trwającą już wówczas trzy tysiąclecia tradycję produkcji piwa jest odnalezienie jego śladów na najstarszych ze stworzonych przez człowieka systemów pisma. Śladem tym okazały się piktogramy oznaczające piwo, które symbolizować miał odwrócony trójkąt podtrzymywany przez mniejszy. Przyznacie, że bardzo to podobne do kształtu dzisiejszego pucharka, z którego tak chętnie wypijamy bursztynowy płyn?

A ja okocimkiem, za zdrowie archeologów, z pucharka...

Spróbujmy dłużej zatrzymać się na tabliczkach z pismem klinowym. Ponownie w Sumerze znaleziono bowiem kolejny dowód wysokiego rozwoju sztuki piwowarskiej. Z treści tabliczek pochodzących ze świątyni bogini Bau, zlokalizowanej w pobliżu starożytnego miasta Lagasz wynika wprost, że na jej terenie istniały zakłady przetwórcze, gdzie wypiekano chleb i warzono piwo. Widać, kult religijny nie przeszkadzał wówczas wytwarzaniu alkoholowych produktów, skoro większość tego typu zakładów lokowano właśnie w świątyniach. Pojedyncza warzelnia zatrudniała piwowarów. Pomagały im wyłącznie kobiety w charakterze pomocnic! Piwowarzy ograniczali się jedynie do nadzorowania produkcji "sikaru" (może stąd właśnie nasza nazwa "sikacz"?) jak nazywano piwo. Być piwowarem znaczyło mieć spore ulgi i wielki szacunek w społeczeństwie, że wymienię dla przykładu zwolnienie od służby wojskowej czy możliwość, w wielce prestiżowym obrządku, ciągnięcia świętego powozu boga Anu.

Panowie Komendanci z WKU, RKU i innych poborowych instytucji! Nie bierzcie piwowarów do wojska! Podtrzymacie w ten sposób sprzed wielu tysiącleci istniejące tradycje! Zapewniam, że cieszyć się będziecie moją dozgonną wdzięcznością! Tylko wdzięcznością, bo mojej miłości i tak nie jesteście sobie w stanie zaskarbić...

Z pisma klinowego odczytano również, że Sumerowie warzyli przynajmniej 16 gatunków piwa! Niewątpliwie wszystkie jego odmiany musiały różnić się mocą skoro spośród nazw wyróżniono "mocne", "męskie" czy "łagodne". Oczywiście piwa mocniejsze produkowano dla mężczyzn, zaś piwo "łagodne" zaprawiane wanilią, piły głównie kobiety. Ze starożytnych tabliczek wynika wprost, że pić musiały sporo, skoro znaleziono na nie skargi dotyczące zbyt częstych odwiedzin przez niewiasty "bit sikari" - czyli sumeryjskiego odpowiednika dzisiejszych pubów...

cdn.

Sazan


 
Pokrewne linki
· Więcej o Bajania i gawędy
· Napisane przez Zespół Redakcyjny


Najczęœciej czytany artykuł o Bajania i gawędy:
List wędkarza


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez Wichura dnia 05-03-2003 o godz. 13:52:08
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.VingTsunKuen.trinet.pl
Ide do sklepu po browara wkońcu dzisiaj mecz.



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez marcin_p dnia 05-03-2003 o godz. 14:10:51
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Sazanie, bardzo interesujący temat. Ciekawe czy Sumarowskie piwa różniły się smakiem, zapachem, kolorem od dzisiejszych?



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez marek_k84 (marek_k84@interia.pl) dnia 05-03-2003 o godz. 14:14:19
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://uks-orly-zielonka.blog.onet.pl/
a ja w końcu wiem, gdzie można w W_wie napić się Efeza... Obok Tureckiego Reformkibelka przy pl. Zawiszy....



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez adalin (adalin@poczta.onet.pl) dnia 05-03-2003 o godz. 14:24:03
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.youtube.com/watch?v=2bprl-wGqnc
Piękne Bajanie, Sazanie :) Po przeczytaniu tego tekstu zacząłem się zastanawiać, jaki smak miało piwo z tamtych czasów w porownaniu do.. np... okocimka. Cóż, nie dane mi raczej będzie spróbować :(



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez Jacek dnia 05-03-2003 o godz. 15:09:55
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Taki temat to miód na moje serce. A właściwie nie miód tylko piwo. Wszak to połączenie, piwa i wędkowania, to najprzyjemniejsza rzecz jaką sobie można wyobrazić. Sazanie, dzięki za ten mariaż.



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez Jarbas (jarbas@hot.pl) dnia 05-03-2003 o godz. 15:14:54
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.jarbas.com.pl
Sazan wykład pierwszorzędny. Panowie pamiętajcie o puszkach!



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez orzech dnia 05-03-2003 o godz. 15:15:23
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Jeżeli piwo to tylko latem. Nie bardzo rozumiem zachwyt Panów nad tym napojem. Jasne, że lubię, ale gdy jest gorąco i tylko lubię. Uwielbiam i mogę zawsze - whisky!!! Nie zamieniłbym litra whisky na 20 litrów piwa. Ba nawet na 30. ::::)))))



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez salmiak (william_woles@poczta.onet.pl) dnia 05-03-2003 o godz. 16:18:49
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Czy masz może Sazanie informacje, na który wiek szacuje się początki spożywania złocistego płynu na terenach słowian ????



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 05-03-2003 o godz. 18:40:47
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Piszcie o whisky i tnnych badziewiach. Ty Sazanku pisz o PIWIE. Pisanie o tym napoju nie jest sprawa prostą. Potrafią o nim pisać nieliczni. Ty Sazanku nalezysz do nich z pewnością.



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez wobler6 dnia 05-03-2003 o godz. 19:24:41
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Oj Szanowni koledzy jak to rybusia bez piwusia nie przystoi, moze być w.......,ale kto bedzie wioslowal do domu.



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez Karpiarz dnia 05-03-2003 o godz. 20:56:43
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Zacne slowa prawisz mosci dobrodzieju.



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez wlodek dnia 05-03-2003 o godz. 23:40:08
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Sazi,czytania starczyło na wypicie jednego złocistego LECHA.Jak wiesz, to mój ulubiony gatunek :-). Poczekam na dalszy ciąg historii tego napoju,wznoszę malutki toast na cześć PIWA,oczywiście piwem :-)



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - cz. 1 (Wynik: 1)
przez Docio (zbyszekstanisz@wp.pl) dnia 06-03-2003 o godz. 16:41:12
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Właściwie to już wszystko zostało napisane, ale...
Azali to jeszcze Sazan czy już Nasz komitynon Piwowarek :)))


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.14 sekund :: Zapytania do SQL: 164