Czy wiesz, że...
Polskie obszary morskie /32,4 tys. km kw. , w tym 8628 km kw. morza terytorialnego/ uznawane są za bogate w zasoby rybne. Wydajność w polskich obszarach morskich wynosi średnio 35,9 kg/ha, podczas gdy średnia dla Morza Bałtyckiego wynosi 18,5 kg/ha.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 553
 Zalogowani 0
 Wszyscy 553

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18266) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59110) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18266) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18266) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18266) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18266) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18266) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59110) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18266) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18266) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2103
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1965
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2227
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2114
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2026
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2427
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 3
Opublikował 17-03-2003 o godz. 04:26:38 Esox
Bajania i gawędy Sazan napisał

Z dzisiejszego, trzeciego już łyku bogatej historii piwa, dowiecie się o jego ciągłym i triumfalnym pochodzie przez kolejne wieki i cywilizacje. Odwiedzimy starożytny Egipt i zaglądniemy egipskim medykom w ich recepty. Zahaczymy bardzo delikatnie nawet o "piwne" Chiny. Będę się cieszyć, kiedy po tej lekturze, niejeden z was spoglądając na stojącą przed nim szklaneczkę z bursztynowym płynem, uzmysłowi sobie ile cywilizacji, wieków, pokoleń ludzkich i ilu mistrzów piwowarstwa pracowało nad jego dzisiejszym smakiem, kolorem, w świecie powszechnością...



I jeszcze jedno. Prezentowane w tekście gawędy fotki butelek z piwem nie mają oczywiście nic wspólnego z tamtymi czasami. Prezentowane butelki (a właściwie ich zawartość) są, w pewnym sensie, jedynie ich spadkobiercą...

*****


Minęło znowu kilkaset lat, choć tak prawdę mówiąc, bardzo się te lata między sobą przeplatają... Spróbujmy przenieść się teraz nieco na zachód i zaglądnąć do starożytnego Egiptu. Zapewne domyślacie się z jakiego powodu? To kolejna wielka cywilizacja, która potrafiła docenić smak piwa! Najprawdopodobniej pojawiło się ono w tym samym czasie co w Sumerze, ale pierwsze namacalnie materialne znalezione dowody tegoż, umiejscawiają początki egipskiego piwa gdzieś na około 2600 lat p.n.e. Jest tu tak wspaniałym napitkiem, że zachwycają się nim wszyscy, począwszy od ludzi związanych z elitą władzy, poprzez poszczególne warstwy społeczne, a na niewolnikach kończąc. Piwo było ofiarą dla bogów składaną przez samego faraona. Nie rozpaczaj więc dzisiaj piwoszu, skoro nawet przez nieostrożność rozleje ci się trochę piwa! Bądź raczej dumny z kontynuacji prastarych, ofiarnych tradycji...

Piwo w Egipcie, służyło też, podobnie jak w Babilonii, jako środek płatniczy. Było prostą formą wynagrodzenia za pracę. Najmarniejszy niewolnik dostawał dwa dzbany piwa dziennie... Myślicie, że to mało? To zapewne było przemyślane pociągniecie. A komuż chciałoby się robić po czterech dzbanach w taki upał?! We wszystkim przecież musiał być jakiś umiar. Trzeba przecież było dobrze wiedzieć, ile piwa dać niewolnikowi, by był jeszcze wydajnym wyrobnikiem...

Spośród około 15 różnych egipskich gatunków piwa, na pewno należy wymienić "zythun" produkowane ze słodu jęczmiennego i zaprawiane sokiem daktylowym oraz bardzo mocne "dizythum" zawierające około 10 - 15 % alkoholu! Wszystkie były warzone ze zboża, mało gazowane i jakieś takie mętne... Ale Egipcjanie to przecież mądry naród! W miejsce glinianych wprowadzili miedziane kotły i kadzie oraz zaczęli stosować skomplikowane systemy filtracji do tego stopnia, że uzyskiwali wcale klarowne piwne napitki! Mądry egipski naród miał się czym rozweselać, składać ofiary i leczyć... Tak, tak! Leczyć! Dostrzeżono bowiem jego medyczne zalety... No, teraz to się zacznie dopiero kariera piwa! Domyślacie się co się wydarzyć może, kiedy wmówić piwoszowi, że piwo leczy...

A ja sobie chłodnym piwkiem leczę język...

Spróbujmy zebrać posiadane dotąd informacje i zastanowić się, jaką, historycznie rzecz biorąc, mamy wówczas sytuację na piwnym froncie... Jest w miarę klarowne piwo. Nie ma nerkowych kamieni, bo Egipcjanie piwo piją! Jak nie ma kamieni to nie ma i na czym pisać pismem klinowym kodeksu Hammurabiego! Nie ma też glinianych tabliczek do notowania piwnych receptur. Ale jest inny sposób zapisywania! Inny, bowiem jesteśmy przecież w Egipcie... Papirus! Dokładniej, papirus Ebersa... Konia z rzędem każdemu piwoszowi, który wie o czym i o kim w tej chwili piszę...

Papirus, zwany w kręgach fachowców, od nazwiska znalazcy, papirusem Ebersa, to jeden z najstarszych pisemnych traktatów o medycynie egipskiej, bardzo dokładnie opisującej stosowanie piwa w celach stricte medycznych! Czujecie tego bluesa, wędkarze? Powiem więcej! Zawiera tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, rozmaite receptury wytwarzania piwa, z których najstarszą uczeni datują na około 3500 lat p.n.e. Podkreślam tu wyraźnie - najpierw było egipskie piwo i receptury na jego produkcję, a dopiero dużo później ich spisanie na papirus, który nota bene wynaleziono "dopiero" ok. 3000 lat p.n.e.

Niezależnie od absolutnie technicznych opisów produkcji piwa, papirus Ebersa zawiera medyczne wskazówki stosowania "mułu piwnego". Osad z mało klarownego piwa zalecano przy różnego rodzaju bolączkach zarówno do stosowania zewnętrznego jak i wewnętrznego. Picie osadu i piwa zalecane było przez egipskich medyków jako środek zapewniający zdrowie i długowieczność. Tak sobie teraz siedzę nad szklanką bursztynu i myślę, że powinniśmy być pełni uznania dla ich wiedzy oraz mieć wielki dla nich szacunek...

A ja sobie chłodnym piwkiem płuczę nerki... Za zdrowie egipskich medyków!

Już całkiem na marginesie chcę wspomnieć, że istnieje hipoteza o równoległym rozwoju sztuki browarniczej w całym cywilizowanym świecie starożytnym. Coś musi być w tym na rzeczy, skoro równocześnie z Egipcjanami, produkcja piwa rozpoczęła się również w Chinach. Jak wiadomo z historii świata, Chińczycy nie utrzymywali wówczas żadnych kontaktów z krajami basenu Morza Śródziemnego. A jednak produkowali piwo! I to z dobrze sklarowanego po fermentacji prosa... Zatem odnotujmy Chiny, jako kolejną wielką, mądrą i prastarą cywilizację produkującą ten napój. Coś w piwie jednak musiało być zagadkowego, magnetycznego, czarownego...

P.S. Uprzedzam uważnych Czytelników tej gawędy, że zdaję sobie sprawę z tego, iż z tym toastem za zdrowie starożytnych medyków egipskich trochę przesadziłem. Piwo, tak jednak cudownie potrafi przenieść człowieka w czasie... Nawet o kilkadziesiąt wieków wstecz.





cdn.

Sazan


 
Pokrewne linki
· Więcej o Bajania i gawędy
· Napisane przez Esox


Najczęœciej czytany artykuł o Bajania i gawędy:
List wędkarza


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 3 (Wynik: 1)
przez sigi (sigi@gt.pl) dnia 17-03-2003 o godz. 06:59:32
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.eurofishing.pl
Kopalnia wiedzy.Fotki rewelacyjne.To Sazanie Twoje zbiory ?



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 3 (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 17-03-2003 o godz. 08:22:15
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Dlaczego nic nie wiedziałem, że zbierasz takie markowe piwa.
Text wspaniały i oby się szybko nie zakończył. Co do tego zdrowia za starożytnych medyków egipskich - faktycznie trochę przesadziłeś :-) Myślę, ze lepiej napisać - Ku pamięci :-))



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 3 (Wynik: 1)
przez Karpiarz dnia 17-03-2003 o godz. 08:38:51
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Chociaz zdecydowanie wole sie napic piwa jak o nim czytac - degustowalem sie Andrzeju wysmienicie Twoim kolejnym piwnym wywodem. Juz wile razy zapraszano mnie do zwiedzania browaru i naturalnie nastepnie do degustacji mlodego piwa ale zawsze jakos mialem wazniejsze sprawy do zalatwienia,dzisiaj zrozumialem ze nastepne zaproszenie przyjme z przyjemnoscia i pewie nieomieszkam napisac o tym dwa slowa.



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 3 (Wynik: 1)
przez adalin (adalin@poczta.onet.pl) dnia 17-03-2003 o godz. 15:06:05
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.youtube.com/watch?v=2bprl-wGqnc
Sazan, piękny kawał piwnego tekstu. Czytając ten odcinek przypomniała mi się jakaś (nie pamiętam tytulu) powieść mojego dzieciństwa autorstwa E. Niziurskiego. Jednym z przwodnich motywów tej powieści była książka, której treść, dzięki swojej dosadności i wyrazistości, utożsamiała czytelnika z opisywaną sytuacją. Najpierw więc taki czytelnik np. marzł, potem płonął z gorąca, zasypiał itp...
Zresztą, po co ja to piszę? :) Piwa mi się po prostu zachciało!!! Więc pędzę po dwa schłodzone okocimki. Twoje zdrówko! :)



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 3 (Wynik: 1)
przez Monk (macwrob1@o2.pl) dnia 17-03-2003 o godz. 18:20:46
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Teraz wiem, dlaczego to piwo jest takie dobre!!;)



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 3 (Wynik: 1)
przez jarekk dnia 17-03-2003 o godz. 23:23:55
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.grodzkie.pl
Kapitalny tekst z polotem i pasją :) Nie tylko wiedza ale i pisarskie zacięcie powodują, że tekst wciąga się jak szklaneczkę Żywca. Powinieneś pisać podręczniki historii to by nam się młodzież sprawniej kształciła ;)
A, że to ja jako pierwszy namawiałem do napisania tego tekstu, radocha dla mnie podwójna :) Ma się nosa do tych młodych talentów, he he :)))



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 3 (Wynik: 1)
przez Jarbas (jarbas@hot.pl) dnia 18-03-2003 o godz. 17:43:03
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.jarbas.com.pl
Sazan a można z piwem tak?
Mam kolegę namiętnego piwosza i wędkarza. Umówiłem się z nim na ryby. Jak przyjechałem po niego to do samochodu wsiadał „chwiejnym krokiem” z piwem w ręku. Po drodze parę wypił, następnie spał, że ledwo go dobudziłem nad jeziorem. W łódce póki dopłynęliśmy na łowisko wypił następne (ileś) i zasnął! Myślę sobie niech śpi. Obudził się po paru godzinach, wziął do ręki spinning i w niecałą godzinę złowił dwa ładne szczupaki. Potem stwierdził, że musi się napić. Wypił piwo i zasnął. Po przybyciu do brzegu „wtargałem” go do samochodu. Obudził się przed samym domem. Wieczorem jak jechałem samochodem widziałem go przy piwie w ogródku przed domem.



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 3 (Wynik: 1)
przez sandal (rzeszpa@interia.pl) dnia 18-03-2003 o godz. 18:20:42
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Jeśli chodzi o właściwości lecznicze, to nie jestem pewien co miał na myśli pewien pan, mówiąc po całonocnej libacji -- dziś to ja się tylko piwem lecze . Super wiadomości , super kolekcja piwna , czekam na ciąg dalszy.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.12 sekund :: Zapytania do SQL: 110