Czy wiesz, że...
59 % lucjana czerwonego (Lutjanus campechanus) w Zatoce Meksykańskiej wyławiają amatorzy. Wzdłuż pacyficznego wybrzeża Ameryki są odpowiedzialni za 87 % złowień karmazyna (Sebastes paucispinus), a w południowym Atlantyku za 93 % połowów korwina czerwonego (Sciaenops ocellatus).

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 462
 Zalogowani 0
 Wszyscy 462

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: Święta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2008
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2134
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2070
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 7
Opublikował 10-04-2003 o godz. 16:13:21 Zespół Redakcyjny
Bajania i gawędy Sazan napisał

Powolutku, ani się obejrzeliśmy, a dotarliśmy niemal do teraźniejszości w bogatej historii piwa. Zanim jednak to nastąpiło, po drodze dokonano jeszcze wielu istotnych odkryć i wynalazków wpływających na technologię jego produkcji, wygląd i już od 122 lat identyczny smak, który znamy i do dziś cenimy. W dzisiejszej gawędzie, w telegraficznym niemal skrócie zaprezentuję garstkę z nich wraz z kilkoma najważniejszymi dla piwa nazwiskami. Ponieważ ciągle skupiam się na jego historii, pewne terminy i techniczne aspekty produkcji, które tu wymienię, spróbuję rozwikłać nieco później, w innym łyku.

* * * * *


Przez całe następne wieki piwo produkowane było przy zastosowaniu tzw. fermentacji górnej, aż do XIX wieku, który jak wiemy, był stuleciem setek fantastycznych wynalazków, by wymienić dla przykładu choćby tylko telefon, telegraf, konserwowanie żywności w puszkach, klucz do konserw, gramofon, żarówkę czy zapałki... Również i w dziedzinie piwowarstwa nastąpiły wówczas wielkie przeobrażenia. Zasadnicze zmiany w technologii produkcji piwa zostały wprowadzone przez Antona Drehera. Był to austriacki mistrz piwowarstwa, który w Pilźnie (piwosze muszą kojarzyć tę nazwę!), w 1841 roku jako pierwszy uzyskał drogą fermentacji dolnej lekkie piwo, charakteryzujące się wyjątkowo długim okresem trwałości. W przemysłowej produkcji browarnianej było to pociągnięcie na miarę rewolucji.

W 1871 roku została skonstruowana dla potrzeb browaru Spaten w Monachium pierwsza maszyna chłodząca. Środkiem schładzającym był eter metylowy lub amoniak. Jej konstruktor, niemiecki fizyk Karol von Linde, zasłużył się wielce w ten sposób dla podniesienia jakości produkowanego piwa i obniżenia jego kosztów wytworzenia. Do tej pory browary używały do swych potrzeb lód cięty w zimie i magazynowany przez cały okres lata w specjalnie wydzielonych stawach-magazynach zajmujących olbrzymie powierzchnie wokół browarów. Znalazłem dane mówiące o tym, że np. w 1875 roku amerykańskie browary zużyły do produkcji 30 milionów ton lodu! Bagatelka! Nie zapominajmy też, że dzięki wynalazkowi pana von Linde do dziś można chłodzić piwo w lodówkach... A lody ktoś z Was lubi? Jeśli tak, niech też wzniesie zimnym piwem toast za wieczną o nim pamięć.

Wielką i ważną postacią dla historii piwa był francuski chemik i biolog - Ludwik Pasteur (1822 - 1895). W swych badaniach nad fermentacją, wykazał, że proces ten jest wynikiem działania pewnych mikroorganizmów. Udowodnił, że obecność innych gatunków mikroorganizmów może doprowadzić do powstania niepożądanych produktów w brzeczce fermentacyjnej. Dzięki badaniom doszedł do słusznego wniosku, iż w przypadku uniemożliwienia zanieczyszczenia procesu produkcji od otoczenia uzyska się czysty i trwały produkt. W ten sposób odkryte przez niego drożdże powodujące proces fermentacji, które uznał za fundamentalne dla jakości piwa służą nam do dnia dzisiejszego. Kolejna rewolucja! Odizolowanie procesu produkcji od otoczenia pierwsi zastosowali austriaccy winiarze. Do dzisiaj produkując wino domowe po dodaniu drożdży winnych szczelnie korkujemy dymion, a do szklanej rurki wlewamy wodę, by nie dopuścić do środka powietrza na czas fermentacji...

Dopiero po nich (winiarzach) ową nowatorską technologię jako pierwszy wprowadził w browarnictwie Calsberg. Tak! Ten sam Carlsberg! A skąd się wzięła nazwa? Kiedy Jacob Christian Jacobsen pracował w małym kopenhaskim browarze, było mu widać tam nie za dobrze skoro żądny wiedzy i pieniędzy wyjechał do Bawarii za chlebem. Chłop chyba nie był taki głupi, a i szczęście mu dopisało, skoro po powrocie do Danii w 1845 roku, w ciągu dwóch lat postawił na wzgórzu własną warzelnię piwa. Zgłębienie w międzyczasie tajemnic dolnej fermentacji i duży zbyt na zupełnie nowy gatunek piwa pozwoliło mu na niebotyczne rozhulanie interesu. Na cześć natomiast swego syna Carla, całe wzgórze wraz z browarem nazwał Carlsberg (Góra Carla). Dzisiaj Carlsberg posiada 67 browarów w 40. krajach świata. Nawet Okocim w 1997 roku rozpoczął produkcję piwa licencyjnego Calsberg... Próbowałem nie raz, nie dwa. Dobre jest...

Wróćmy jednak jeszcze na moment do XIX wieku. Pierwszemu, któremu udało się wyhodować czyste kultury drożdży piwnych był duński mikrobiolog Emil Christian Hansen (1842 - 1909). Było to w 1881 roku. I właśnie od tej pory datuje się możliwość długoletniego produkowania piwa o dokładnie takim samym smaku! Od tej daty możemy śmiało założyć, że piwo ma taki sam wygląd, smak, kolor, pianę, nasycenie dwutlenkiem węgla i... takich samych wielbicieli. Oczywiście powstają ciągle nowe gatunki tego napitku, ale zasady ich produkcji są ciągle takie same. Być może właśnie dlatego piwo zdobyło sobie cały świat. Przecież cały wiek XX to jego ciągły, triumfalny pochód. Smakoszy piwa dziwić to nie może...

W 1900 roku, w Niemczech, w około 19 000 browarach (łatwo zapamiętać!) produkowano 62 mln hektolitrów piwa (w świecie - 252 mln hektolitrów). Z czasem, wskutek łączenia się browarów spowodowanego warunkami ekonomicznymi i konkurencji w olbrzymie przedsiębiorstwa, ich ilość malała, ale produkcja ulegała wielokrotnemu zwiększeniu. Dzisiaj ocenia się ilość znaczących browarów w świecie na około 5200, zaś globalną ilość produkowanego i wypijanego piwa na ok. 1 miliard hektolitrów. Obiecuję sobie kiedyś wyliczyć w jakim procencie moja w tym wypijaniu piwa partycypacja...





cdn.

Sazan


 
Pokrewne linki
· Więcej o Bajania i gawędy
· Napisane przez Zespół Redakcyjny


Najczęœciej czytany artykuł o Bajania i gawędy:
List wędkarza


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 7 (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 10-04-2003 o godz. 17:00:34
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Łyki Twojego piwa, coraz bardziej zbliżają się do naszego zlotu. Szkoda, że Cię z nami nie będzie - w repertuarze prócz naszych rodzimych browarów bedą niemieckie. :-))



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 7 (Wynik: 1)
przez adalin (adalin@poczta.onet.pl) dnia 10-04-2003 o godz. 17:21:28
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.youtube.com/watch?v=2bprl-wGqnc
19 000 browarów!!! Tu mnie zaskoczyłeś. Można się tylko domyślać, że większość z nich była niewielkimi, rodzinnymi browarami, które produkowały piwo na potrzeby okolicznej ludności...
Można się też tylko domyślać, ile tajemnych receptur i rodzimych patentów zniknęło w prochach przeszłości...
Wędrówka "szlakiem barów piwnych" nabierała w tym kontekście zupełnie nowego znaczenia.
A teraz? Zwiedzaj, człowieku, okoliczne przybytki, zwiedzaj. I tak to samo stoi na półkach :(((



Re: Sazana znad wędy o piwie gawędy - łyk 7 (Wynik: 1)
przez Kuba (kuba@wcwi.pl) dnia 20-04-2003 o godz. 16:32:50
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
A kiedy wprowadzono do produkcji piwa pasteryzacje (od Pasteura)? Czy to aby nie równolegle z badaniami nad fermentacja?
K.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.09 sekund :: Zapytania do SQL: 82