Czy wiesz, że...
Lin należy do rodziny karpiowatych. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 2 – 3 lat. Oblicza się, że z wylęgu ok. 300 000 ziaren ikry składanych przez jedną samicę lina, do wieku czterech lat przeżywają tylko trzy liny, a większość z nich nie osiąga jeszcze wtedy wagi 1 kg.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 438
 Zalogowani 0
 Wszyscy 438

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: Święta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2008
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2134
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2069
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Sandacz w zalewie
Opublikował 31-10-2002 o godz. 15:40:29 Esox
Ryby na stół

Kulinarnego działu w Pogawędkach nie mogło zabraknąć. Wielu z nas lubi bowiem poeksperymentować w kuchni. Nie będziemy jednak tworzyć kopii książki kucharskiej. Opublikujemy tylko przetestowane samodzielnie przez pogawędkowiczów przepisy. Na dobry początek, z myślą o tych, co ruszają w weekend na sandacza, podajemy sposób na proste i smaczne danie z tej ryby. Świetnie się sprawdzi przy wieczornej zasiadce z kolegami. Tyle, że nie nad wodą, a przy stole, w domowym zaciszu.



Do przyrządzenia sandacza w zalewie potrzebny jest... sandacz. Jednak przepis ten może być równie dobrze zastosowany do takich ryb, jak okoń, lin, szczupak, leszcz, płoć (kolejność nieprzypadkowa). Sandacz i okoń - to chyba najłatwiejsze do całkowitego wyfiletowania, popularnie łowione ryby. A co to znaczy dla smakosza, nie muszę wyjaśniać.

Pracę zaczynamy od przygotowania ryby. Wykrawamy z niej filety, które następnie dzielimy na stosowne kawałki i solimy.


Przygotowujemy składniki panierki - mąkę, bułkę tartą i jajko. Kawałki ryby najpierw otaczamy w mące, potem zanurzamy w jajku, otaczamy w bułce tartej i wreszcie tak przygotowane kładziemy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Przy smażeniu ryby w panierce trzeba uważać na to, aby tłuszcz miał odpowiednią temperaturę. Zbyt niska spowoduje, że ryba mocno nasiąknie oliwą, zbyt wysoka przypali nam panierkę i nada jej gorzkawy posmak. Idealnie usmażona ryba powinna się zrumienić na złoto.


W czasie smażenia ryby można przygotować zalewę octową. W celu jej przygotowania wlewamy do garnka litr wody, wsypujemy półtorej łyżki soli i trzy łyżki cukru, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, dwa listki laurowe i cieniutko pokrojone talarki ze średniej cebuli. Doprowadzamy ten wywar do wrzenia i dodajemy szklankę octu. W tym momencie należy uważać, bowiem znad garnka uniosą się natychmiast octowe opary. Jednak wcześniejsze wlanie octu spowodowałoby jego odparowanie. Przykrywamy i czekamy chwilę aż zalewa się zagotuje. Rybę w tym czasie wykładamy do żaroodpornego naczynia.


Kiedy zalewa jest gotowa, zalewamy ryby tak, aby były całkowicie nią pokryte. Pamiętać należy, że ryba zazwyczaj wchłonie trochę zalewy w siebie, dlatego należy wlać jej z odrobiną nadmiaru. Tak przygotowane danie odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy jest już chłodne, wstawiamy na noc do lodówki. Jeżeli ryby było sporo, to zalewa powinna ściąć się w bardzo delikatną galaretkę. A smakuje to wszystko wybornie.


Przyrządzał i opowiadał: Esox
Fotografował: Marek_b
Testowali: Jar-Jar, Old_Rysiu, Sigi, Marek_b, Esox


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Esox


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Sandacz w zalewie (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 31-10-2002 o godz. 20:57:54
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
To prawda - jadłem tego sandacza właśnie z tych fotografii. Zaskoczyła mnie tylko technika wykonania. 1-nie daje mąki - ryba nie śluzi się w czasie układania na patelni - nie zsówa się panierka.
2-sól - nie wiem ile daje - dosmakowuje jeszcze wodę bez dodatków
3-od razu gotuję całą zalewe razem - nie przejmuję się tym, że mi ocet odparowuje, ale daję 1 łyżkę cukru na szklankę wody
4-zalewam ryby zimne zimną zalewą. Jeden dzień w temperaturze pokojowej potem do lodówki
I pomyśleć, że różny sposób przyżądzania - a ryba tak samo smaczna.
Uwaga - jadłem ostatnio karpia w zalewie octowej - myślę, że jego specyficzny zapach robi tą potrawę wyjątkowo atrakcyjną.
Co do lina - nigdy bym go do zalewy nie dawal :-)
Teraz o walorach smakowych - Esiu przygotował go bardzo dobrze i myślę, że nawet jak komuś ryba nie smakuje - a widział jak zajadaliśmy, skusił się i tak oto straciliśmy parę kawałków. :-))



Re: Sandacz w zalewie (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 31-10-2002 o godz. 21:00:59
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
I jeszcze jedna uwaga - Monk też był na urocystości :-))



Re: Sandacz w zalewie (Wynik: 1)
przez Karpiarz dnia 31-10-2002 o godz. 21:18:04
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
To musi smakowac! Przepis bardzo przekonywujacy ale nie doszukalem sie momentu w ktorym nalezaloby zalewe ochlodzic przed zalaniem ryb. Kiedys zalalem upieczone ryby goraca zalewa (bardzo dawno temu) i rozlecialy mi sie. Moje pytanie - nalezy zalewe ochlodzic przed zalaniem, czy tez nie? Ja od tego czasu zalewam ryby wylacznie ochlodzona zalewa.



Re: Sandacz w zalewie (Wynik: 0)
przez Anonim dnia 08-11-2002 o godz. 15:31:10
Wszystko pięknie i ładnie ale ja pochwalę się trochę innym sposobem.
Robię ciasto naleśnikowe (woda, jajaka, mąka, sól - dość gęste - żeby dobrze przykrywało rybę i nie ściekało z niej na patelni). Obsmażam z jednej strony na większym ogniu, a z drugiej już na małym. Po chwili znowu odwracam i tak parę razy (już tylko na małym ogniu), żeby rybka się dobrze usmażyła zanim się przypiecze ciasto na niej. Kiedy po ok. 8-10 minutach ryba jest tuj usmażona - wkładam ją do słoika, w którym jest surowa marchewka oraz krojona cebula, pieprz, ziele angielskie i kawałki liści laurowych gotowanych w zalewie octowej (robionej tak jak do sandacza, ale bez cukru). Następnie zalewam gorące ryby gorącą zalewą i zakręcam słoik na gorąco przykrywką. Po ostygnięciu, kiedy słoik już się "zassie" ryby można przechowywać nawet ok. miesiąca - dobry sposób na przechowanie ryby po obfitych połowach, poza tym z czasem ryby tracą prawie ości - ocet je rozmiękcza.



Re: Sandacz w zalewie (Wynik: 1)
przez zabrze dnia 30-05-2004 o godz. 11:38:28
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Aż ślinka cieknie jak się patrzy na te fotki :-). Mam nadzieję że w tym roku uda mi się złowić jakiegoś Sandacza, którego będę mógł przyrządzić według tego przepisu. Z octu najbardziej smakują mi duże leszcze, musza mieć ponad 50 cm :-).


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.16 sekund :: Zapytania do SQL: 91