Czez napisał
Ryba i czosnek to w zasadzie temat rzeka, także i na opasł± ksi±żkę kucharsk± by wystarczyło. Nie mam jednak zamiaru nikogo z Was zanudzać przepisami kulinarnymi. Dlatego też, postanowiłem wybrać tylko trzy moje ulubione przepisy, których podstawę stanowi rybka i czosnek. Dzisiaj pierwszy.
Wybór gatunku ryby w tym przepisie zależy od indywidualnych upodobań. Może to być płoć, szczupak, leszcz, karp itd. Ja jednak polecam w tym przypadku pstr±ga. Podane zatem poniżej proporcje składników odnosz± się do dwóch "handlowych" pstr±gów. Forma podania ryby w tym przepisie zależy wył±cznie od Waszej inwencji - mog± być płaty, dzwonka. Ja polecam serwowanie ryb w cało¶ci z łbami.
Składniki :
- 2 pstr±gi,
- 20 obranych z±bków czosnku,
- kilka plasterków obranej ze skóry cytryny,
- 0,25 l bulionu drobiowego z kostki,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- m±ka,
- tłuszcz do smażenia,
- pieprz, sól, bazylia, oregano (mog± być i inne zioła wg Waszego gustu),
- cytryna do skrapiania ryby.
Przygotowanie:
Sprawion± rybę solimy, skrapiamy cytryn± i odstawiamy do lodówki.
Do garnka wlewamy bulion i kiedy się już zagotuje dodajemy wszystkie z±bki czosnku. Cało¶ć gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min, tak aby czosnek zmiękł. Cało¶ć miksujemy lub w przypadku braku miksera z±bki czosnku rozgniatamy widelcem, a potem gotujemy jeszcze kilka minut dodaj±c przyprawy.
Ryby panierujemy w m±ce i obsmażamy na tłuszczu. Tylko obsmażamy, pamiętaj±c o tym, że póĽniej ryba będzie jeszcze pieczona. Po obsmażeniu ryby przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i okładamy plasterkami cytryny. Należy pamiętać, że dodanie zbyt dużej ilo¶ci plasterków cytryny może uczynić nasz± potrawę niejadaln± - po prostu gorzk±. Na dwa pstr±gi w zupełno¶ci wystarcza ok. 6 plasterków cytryny.
Na t± sam± patelnię, na której smażyła się ryba, dodajemy troszkę tłuszczu, a następnie wsypujemy łyżkę stołowa m±ki, któr± leciutko rumienimy i rozprowadzamy winem. Na koniec wlewamy sos bulionowo-czosnkowy i cało¶ć doprowadzamy do wrzenia.
Gor±cym sosem polewamy ułożone w naczyniu ryby, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i pieczemy ok. 15-20 min.
Ryby serwujemy z... tym co lubimy najbardziej. Ja uwielbiam to danie z makaronem orzo lub z ryżem (basmati lub ja¶minowym), a do tego suróweczk± oczywi¶cie.
Wszystkich ciężko przestraszonych ilo¶ci± czosnku używanego w tym przepisie zapewniam, że długa obróbka cieplna czosnku plus cytryna pozwol± na poruszanie się ¶rodkami komunikacji miejskiej bez narażania się na k±¶liwe uwagi. Oczywi¶cie nie proponuję spożywania tak przyrz±dzonej rybki tuż przed pierwsz± randk± z nowo poznan± osob±. Nie wolno popadać w przesadę.
Czez