Czy wiesz, że...
Produkcja czterech wylęgarni gospodarstwa Ruciane-Nida to 800 do 1000 kg materiału zarybieniowego, z czego ok. 300 kg stanowią zakupy ZO PZW.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 567
 Zalogowani 0
 Wszyscy 567

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18270) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59110) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18270) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18270) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18270) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18270) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18270) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59110) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18270) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18270) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2103
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1966
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2227
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2114
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2026
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2427
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Zdrów jak ryba?
Opublikował 22-02-2004 o godz. 08:00:00 Docio
Pytania do ichtiologa Kajko napisał

Old_rysiu zapytał:

"Zdrowy jak ryba" - czy ryby faktycznie są takie zdrowe? Wiemy już, że tak nie jest. Choroby opisywane bardzo dawno temu w WW wskazywały, że ryby nasze mają problemy. Wszędzie jednak było napisane, że choroby ich (po usmażeniu) nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Czy są jakieś choroby ryb, które są groźne dla nas?



Kajko odpowiada:

Otóż jest to prawdą, Rysiu. Jeśli rybki zostaną poddane działaniu wysokiej temperatury to nie grozi nam żadne niebezpieczeństwo. Wiele bakterii, które są groźne dla ryb są również groźne dla ludzi. Należy zaznaczyć jednak, że tylko przy zaistnieniu specyficznych warunków. Są to ogólnie bakterie chorobotwórcze jak gronkowce, pałeczki i inne. Takie specyficzne warunki to np. zranienia na rękach, którymi bakterie mogą przedostać się do naszego organizmu, grzyby, które mogą zaatakować powstałe rany. Niektóre pasożyty skórne ryb mogą być "groźne" dla nas, jak choćby splewka. Może ona w miejscach gdzie skóra jest delikatniejsza, ukąsić nas swoim aparatem pozostawiając rankę i uczucie swędzenia, podobnie płoszczyce, larwa żółtobrzeżka czy nawet pająk topik, którego ukąszenie z całego tego towarzystwa będzie dla nas najmniej przyjemne.

Zupełnie innym zagrożeniem, które pojawiło się w naszym kraju jest pewien nicień, którego wpływ na organizm ludzki jest, co tu ukrywać, nawet śmiertelny. Występował on w śledziach w Azji, z czasem dotarł i do naszego kraju. W Azji są już udokumentowane przykłady śmiertelnego działania tychże nicieni. Co ciekawsze są one bardzo odporne na zakwaszenie czy zasolenie co umożliwia im przeżycie choćby w sałatkach śledziowych. Oprócz śledzi nicień ów występuje również u makreli i z takim samym skutkiem zakaża ludzi. Zakażenie następuje poprzez zjedzenie ryby wraz z nicieniami, które znajdują się w przetworzonych rybach. W organizmie nicień atakuje ścianki żołądka, wgryzając się w nie i niszcząc śluzówkę. Dalej pozostaje trudno gojąca się ranka, coś na kształt wrzodu, tyle tylko, że ponoć bardziej kłopotliwa niż wrzód bo w rance tej żyje sobie nasz nicień. Przy większej inwazji następuje bardzo mocne zniszczenie tkanki żołądka, dalej zapewne jego perforacja, zakażenie otrzewnej i śmierć. W Polsce jeszcze nieudokumentowana.

Najciekawszą wiadomością może być to, że jeden z ośrodków w Polsce zajmujący się rybami odnalazł ów nicień w sałatce śledziowej jednego z największych w naszym kraju producentów takich sałatek, zanim jednak nie zbiorę wszystkich materiałów na ten temat, nie przedstawię go naszemu skromnemu gronu redakcyjnemu, nie odważę się podać nazwy ani ośrodka, ani tym bardziej producenta. Śledztwo trwa.

To chyba tyle na temat chorób, a więcej może napiszę w przypływie dobrego humoru lub jako wstęp do zakończonego dochodzenia.

Kajko


 
Pokrewne linki
· Więcej o Pytania do ichtiologa
· Napisane przez Docio


Najczęœciej czytany artykuł o Pytania do ichtiologa:
Jak zostać ichtiologiem?


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Zdrów jak ryba? (Wynik: 1)
przez zabrze dnia 22-02-2004 o godz. 09:14:54
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Na całe szczęście sałatki śledziowe robie samemu :).



Re: Zdrów jak ryba? (Wynik: 1)
przez Monk (macwrob1@o2.pl) dnia 22-02-2004 o godz. 14:32:49
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Coś mi podpowiadało: Monki nie konsumuj ryb!!;)



Re: Zdrów jak ryba? (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 22-02-2004 o godz. 20:40:47
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
No i po strachu. Zostały nam nasze krąpiki, uklejeczki, płotki, karasie i wiele innych zdrowych po upieczeniu :-)
Tylko patrzeć jak Chińczycy będą importować nasze ukleje. Oj szykuje się interes :-)
Bardzo dziękuję Kajko, że uspokoiłeś bractwo wędkarskie. Niech żyją nasze rybki :-)



Re: Zdrów jak ryba? (Wynik: 1)
przez Mac87 (Mac87@wp.pl) dnia 22-02-2004 o godz. 21:06:10
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Rybki też chorują i mają operacje widziałem na Animal Planet. Z tego co pamiętam operacja skrzeli była przeprowadzana (coś tam grzebali) a druga osoba polewała wodą żeby miałą tlen.

pozdro, Mac87



Re: Zdrów jak ryba? (Wynik: 1)
przez Marek_b (sergie@poczta.onet.pl) dnia 22-02-2004 o godz. 21:13:09
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
To nie jest optymistyczne. :( Tym bardziej że właśnie zajadam się śledzikami po śląsku...



Re: Zdrów jak ryba? (Wynik: 1)
przez Karpiarz dnia 22-02-2004 o godz. 23:24:47
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Wspominales o gronkowcu Kajko - pamietam ze nie wolno zamrazac powtornie produktow miesnych oraz rybnych ktore byly juz wczesnie zamrozone - bo wlasnie wtedy mozemy sie gronkowcem zarazic - powiedz prosze dwa slowa na ten temat - pozdrawiam Janusz.



Re: Zdrów jak ryba? (Wynik: 1)
przez kajko (paprosz@wp.pl) dnia 23-02-2004 o godz. 10:27:22
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Już to rzuciłem raz w odpowiedzi, ale w tej formie będzie lepiej widoczne :-).
Chodziło mi o szczepy gronkowców wywołujących zakażenia ran.
Problem, który poruszyłeś dotyczy kwestii przetrwalników i to nie tylko gronkowca ale i pałeczek, a moze przedewszystkim ich. W produkcie typu lody produkcja odbywa sie na ciepło, w wysokich temperaturach część bakterii przechodzi w formy przetrwalnikowe, które wytrzymują temperaturę ponad 100 stopni w skali Celsjusza. Następnie takie przetrwalniki pozostaja w pokarmie i czekaja na lepsze czasy czyli na rozmrożenie. Po rozmrożeniu, kiedy warunki sie polepszają przetrwalniki uwalniaja się z białkowych kapsuł i zaczynaja się bardzo szybko namnażać, szybciej niż normalnie, stąd, żeby uniknąć problemów żołądkowych należy zwracać uwagę aby żywność nie była rozmrażana i ponownie zamrażana. W szczególności dotyczy to produktów o pH zbliżonym do neutralnego i tych, które uprzednio były poddawane obróbce termicznej.
Dla zakończenia wątku aby zniszczyc jak najwiekszą liczbę przetrwalników stosuje się tyndalizację czyli podwójną pasteryzację. Polega to na podgrzaniu produktów do 76-78 stopni C a następnie wystudzenia do temp ok 21 stopni (tu są sprzeczne dane) potem ponowne podgrzanie do 76-78 stopni C. Wykorzystuje się tu fakt, że formy przetrwalnikowe pozbyły się już osłonek, a bez nich sa wrażliwe jak inne bakterie więc produkt jest czysty bakteriologicznie. Niestety traci na tym sensoryka. Inną sprawa jest sterylizacja, którą przeprowadza się w nawet 130 stopni C. A jeśli warunki higieniczne były dobre przed sterylizacją to produkt taki jest zdatny do spożycia nawet przez 4 lata.
Dodam na sam koniec , że głębokie zamrażanie likwiduje większość pasożytów w tym ów nicienia o jakim wspomniałem.
Tak więc już rozmrożone produkty, których nie zjemy proponuje dac pieskom, one sa abotulinowe (odporne na jad kiełbasiany) i niewiele im zaszkodzi, są wszak przystosowane do jedzenia zepsutej padliny.
pozdrawaim
kajko


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.10 sekund :: Zapytania do SQL: 90