Czy wiesz, że...
Często zdarza się, że w miejscu, w którym złowiony został większy szczupak, po niedługim czasie pojawia się kolejny.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 107
 Zalogowani 0
 Wszyscy 107

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380610) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380610) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380610) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380610) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59411) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380610) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59411) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(380610) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(164) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: Święta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(164) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2242
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2007
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2131
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2100
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2154
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2067
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2108
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2472
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2290
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Wiosenne frykasy
Opublikował 17-03-2004 o godz. 09:00:00 Monk
Ryby na stół

Zamieszczone poniżej przepisy pochodzą z kulinarnych podręczników z początku ubiegłego wieku. Wyglądają na tyle smakowicie, że postanowiłem je zaprezentować Czytelnikom PW. Miejmy nadzieję, że nadchodząca wiosna będzie obfitowała w najważniejszy z produktów - ryby...



Lin smażony

Na godzinę przed smażeniem, oczyszczonego i pokrajanego na części lina obsuszyć i osolić, polać oliwą, cytryną, obłożyć krajaną w plastry pietruszką i cebulą, obsuszyć płótnem i smażyć.


Lin a la Nelson

Pokrajać rybę w duże dzwonka, każde rozkrajać od strony grzbietu, osolić i trochę opieprzyć. Mieć przygotowane: cebulę upieczoną lub sparzoną, pokrajaną w cienkie plasterki, grzybki suszone krajane oddzielnie ugotowane, kartofle w talarki krajane na wpół ugotowane. Włożyć w rondel l łyżeczkę masła, na to kartofle, cebulę, grzybki, znowu kawałek masła, rybę itd. Podlać bulionem, zalać śmietaną i dusić pod pokrywą godzinę, często potrząsając rondlem uważając, aby się ryba nie przypaliła. Gdy będzie już biała i łupać się będzie - ma dosyć. Wydając, przybrać zieloną pietruszką. Rondel powinien być większy, ażeby nim można potrząsać i żeby nie było więcej warstw jak 2 - 3.

Zrazy te można robić także ze szczupaka lub sandacza, ale najlepsze są z lina.


Lin pieczony z farszem

Dużego lina oprawionego i nasolonego ponakrawać na ukos tak, jak mają być dzwonka krajane. Napełnić te nacięcia farszem zrobionym z usiekanych sardeli dobrze wymoczonych, wymieszanych z żółtkiem i szczyptą pieprzu. Ułożyć lina na brytfannie, wysmarować masłem sardelowym, obłożyć krajaną cebulą i wstawić na godzinę do gorącego pieca. Na półmisku obłożyć go ugotowaną kwaszoną kapustą.


Karp lub leszcz z polskim szarym sosem

Zakłuć rybę pod gardłem, spuścić krew na ocet i zachować do sosu.
Po oczyszczeniu i wymyciu posolić i zostawić w misce, posypując cebulą w talarki krajaną. Nastawić w rondlu tyle wody, żeby tylko rybę pokryć mogła, dolać kwaterkę octu, korzeni, nakrajać włoszczyzny i cebuli i gotować aż nabierze koloru rosołu.Następnie przecedzić, wystudzić i ugotować w nim karpia na wolnym ogniu. Ugotowanego wybrać na miskę i przykryć, do sosu zaś wlać krew, w której rozmoczyć kawałek miodownika, rozgotować go dobrze, przecedzić do drugiego rondla, wrzucić garść rodzynków bez pestek, garść poszatkowanych słodkich migdałów, wlać kwaterkę czerwonego wina, wcisnąć cytryny, zagotować i włożyć rybę dla rozgrzania. Na półmisku przybrać ją plasterkami cytryny i ikrą. Do koloru można wlać trochę karmelu. W braku miodownika sos zaprawić masłem zrumienionym z mąką i cebulą.


Karp faszerowany w majonezie

Dużego oczyszczonego karpia posolić, nadziać farszem zrobionym z kilku usiekanych sardeli obranych z ości, lub w braku ich, ze śledzia dobrze wymoczonego, dodając 2 całe jaja, bułkę tartą, łyżkę masła i szczyptę pieprzu, zaszyć i piec pod blachą na dobrym ogniu przez godzinę, polewając masłem.

Gdy się upiecze, wynieść do chłodnej spiżarmi dla ostudzenia. Następnie oblać sosem majonezowym i przybrać rozmaitymi piklami i galaretką. Majonez można zastąpić sosem musztardowym lub tatarskim.


Leszcz

Ugotować go na smaku z włoszczyzny, ułożyć na półmisku i obłożyć naokoło tartym chrzanem, wymieszanym z marmoladą z jabłek, cukrem i kilkoma łyżkami octu.


Karp doskonały z Przyborowa

Skład: 1 kg karpia, po 3 łyżki: mąki, oleju, masła, koncentratu pomidorowego, natki pietruszki, 15 dag pieczarek, 1 l rosołu z kostki, szklanka śmietany, 2 duże cebule, pieprz, sól.

Sprawioną rybę wyfiletować, porcje posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Zrumienić z obydwu stron na oleju. Pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy. Z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić rosołem i wlać do pieczarek. Mieszając zagotować. Dodać śmietanę, natkę pietruszki. Usmażoną rybę włożyć do tak przygotowanego sosu i dusić pod przykryciem. Podawać z ziemniakami i sezonowymi surówkami.


Karasie zapiekane w śmietanie (najlepsze)

Usmażone w całości karasie ułożyć na półmisku w poprzek jeden za drugim i posypać zielonym koperkiem; na patelnię, gdzie się smażyły, wlać śmietanę, kawałek bulionu rozpuszczonego w wodzie, zagotować, przecedzić, polać karasie i wstawić na 5 - 10 minut do piecyka na wyższą blachę.
Albo: usmażone i ułożone na półmisku karasie polać samą śmietaną i wstawić do piecyka. Dla ostrzejszego smaku posypać parmezanem.


Sielawy smażone

Oczyszczone i osolone sielawy obetrzeć bibułą lub ścierką, osypać mąką, usmażyć tak, aby były mocno rumiane, chrupiące. Ułożyć je na serwecie, przybrać pietruszką smażoną i wydać. Oddzielnie podać sałatę z kapusty kwaszonej lub zieloną.

Smacznego.

Monk


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Wiosenne frykasy (Wynik: 1)
przez Czez dnia 17-03-2004 o godz. 11:15:07
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Przepisy stare, ale jare. Wiele z nich znam tylko w wersji lekko zmodyfikowanej. Podany tutaj przepis na karsie w smietanie jest faktycznie chyba najlepszym sposobem na przyrządzenie tej rybki.
Bardzo ciekawe jest połączenie chrzanu z marmoladą z jabłek. To będę musiał wypróbować :)



Re: Wiosenne frykasy (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 17-03-2004 o godz. 11:15:30
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Lin, karp, leszcz karaś, na marginesie sielawa.
Po pierwsze, już nie mamy takiego bogacywa ryb. Jak trafi się czasem coś na patelnie, to nie po to by robić wielkie uczty. Z wyżej wymienionych przepisów, pierwszy jest godny uwagi i naśladowania.
Chcę jednak zwrócić uwagę, na informacje w przepisie - "karasie zapiekane w śmietanie".
Stare przepisy, nie koniecznie były dobrym sposobem na danie. Tutaj mamy tego przykład. Ryba nadająca się do tak przygotowanego dania, musi spełniać pewne warunki. Tutaj jest nim spójność mięsa . To nie może być ryba, która po procesie termicznym, rozpada się na kawałki. Spoistość mięsa, to warunek nr1. W wyżej wymienionych ryb, tylko jedna spełnia te kryteria. To właśnie jest LIN, ( nie wspomniany tutaj węgorz ) potem daleko, daleko karp a już nieporozumieniem jest przygotowanie tak leszcza i karasia.
Jak Monk zaznaczył na początku, to są stare przepisy sprzed wieków. Ryb wtedy Ci było pod dostatkiem. Kucharze z dworków szlacheckich prześcigali się z daniami, które w dużej mierze były ślicznym półmiskiem niż smaczną potrawą. Jednak z czasem, zostały wyselekcjonowane przepisy naszej chyba najbogatszej kuchni Europy.



Re: Wiosenne frykasy (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 17-03-2004 o godz. 11:52:33
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.sazan.com.pl
Niesamowite zapachy biją z tych przepisów. Nie wiem, czy tylko ja mam taką "węchową" wyobraźnię?

Dzisiejsze młode gosposie zasuwają do hipermarketu, kupują "gotowce ppp" (posolone, popieprzone, panierowane) i w domu to całe barachło wrzucają na tłuszcz. Mąż chwali się potem kolegom jak dobrze jego połowica gotuje...

Panowie! Nie dajcie się nabierać! Czytajcie takie przepisy, drukujcie, podrzucajcie małżonkom, mamom, albo... sami podkaszcie rękawy i pokażcie wszystkim wokół jak drzewiej gotowano! Warto.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.10 sekund :: Zapytania do SQL: 82