Czy wiesz, że...
Większo¶ć żarłocznych szczupaków daje się odhaczyć bezkrwawo. Często hak zawija się za łuk skrzelowy i po odcięciu lub odpięciu przynęty można j± bez problemu wyj±ć od strony pokryw skrzelowych.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 575
 Zalogowani 0
 Wszyscy 575

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385091) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385091) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(385091) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385091) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(385091) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(385091) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59443) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(385091) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59443) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(385091) Apr 02, @ 17:57:24


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2254
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2024
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2147
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2283
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2113
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2171
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2079
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2123
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2485
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2306
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Dlaczego do góry brzuchem?
Opublikował 01-04-2004 o godz. 09:40:00 Docio
Pytania do ichtiologa Kajko napisał

Ruki zapytał:

Takie głupie pytanie, lecz mnie nurtuje od pewnego czasu. Dlaczego gdy ryba jest ¶nięta pływa do góry brzuchem? Czy to ma zwi±zek z jakimi¶ gazami w jej trzewiach które się wydzielaj± po jej ¶mierci?



Ichtiolog odpowiada

Żadne pytanie Ruki nie jest głupie, je¶li jego celem jest poszerzenie wiedzy. A twoje pytania, z tego co pamiętam, s± tego wła¶nie typu.
Zaskoczyłe¶ mnie tym pytaniem nie dlatego, żebym nie znał na nie odpowiedzi, tylko dlatego, że nigdy sam się nad tym nie zastanowiłem patrz±c na pływaj±ce do góry brzuchem ryby.

Tak jak zasugerowałe¶ w pytaniu taki stan rzeczy ma też zwi±zek z gazami. Zaraz po twojej sugestii zastanowiłem się czy w tym wypadku ryby maj± wiatry. I niestety, na to pytanie nie umiem odpowiedzieć w pełni. W pełni, dlatego, że w zasadzie wiem, iż co¶ na rodzaj b±ków pozwala sobie piskorz, ale czy ten przywilej przysługuje innym rybkom - nie wiem.

Wracaj±c jednak do tematu. Przewód pokarmowy ryb, zarówno drapieżników jak i tych spokojnego żeru zawiera wiele gatunków bakterii, które s± niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. U żywej i zdrowej ryby występuje bariera, która uniemożliwia przedostawanie się bakterii przewodu pokarmowego do trzewi. Po ¶mierci ten stan ulega zmianie i następuje złamanie bariery ochronnej w jelicie i całe rzesze bakterii zaczynaj± harcować sobie w rybich flakach. Następuje rozkład enzymatyczny białek przy pomocy enzymów proteolitycznych, co prowadzi do wytwarzania się tzw. gazów gnilnych, w tym siarkowodoru. To wytwarzanie gazów prowadzi do wydęcia powłok brzusznych i unoszenia się ryby brzuchem do góry.

Taki stan rzeczy ma się jednak dopiero po jakim¶ czasie. A przecież każdy z nas zaobserwował, że martwa rybka, która np. dokonała swojego żywota na żywcowym haku, po powrocie do wody przybiera tzw. pozę plażowicza, czyli brzuchem do góry. Za taki stan rzeczy odpowiedzialna jest różnica w wadze mię¶ni - czę¶ć grzbietowa i trzewi - czę¶ć brzuszna. Mię¶nie s± cięższe niż trzewia a dodatkowo gromadzony w czę¶ci brzusznej przez ryby tłuszcz też "robi" za wypornik. Do tego dochodzi ko¶ciec położony po osi dogrzbietowej ryby, który "ci±gnie" w stronę dna.

A tak na sam koniec to warto wspomnieć, że jak się ryba nażre mułu i zdechnie, to może za szybko nie wypłyn±ć. Tym miłym akcentem kończę tę odpowiedĽ maj±c nadzieję, że na co¶ się przydałem.

Kajko


 
Pokrewne linki
· Więcej o Pytania do ichtiologa
· Napisane przez Docio


Najczęściej czytany artykuł o Pytania do ichtiologa:
Jak zostać ichtiologiem?


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Pytanie do ichtiologa (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 04-04-2004 o godz. 23:14:53
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ryba póki żyje, reguluje ciężar swój własny z wyporem wody. Ryba z haczykiem, traktowała ten fakt, jakby sama więcej ważyła. Przystosowała ( czytaj dodała wiecej powietrza ) się do tej sytuacji. Teraz łatwiej jej było dĽwigać ciężar haczyka. Niestety osłabła na haku. Wedkarz zmienił żywca, rybkę wypu¶cił. Ta już nie miała siły na walkę z nadmiarem powietrza ( teraz bez haka ) i wypłynęła na powierzchnię. Jak Kajko słusznie wskazał, mię¶nie grzbietu przeważyły. Rybce skomplikowało to sytuację. Jeszcze bardziej się z tym męczy i musi zrezygnować z dalszej walki o swoje życie. Ryba ¦NIE.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.07 sekund :: Zapytania do SQL: 42