Czy wiesz, że...
KARP:
- Rekord Polski - 34,00 kg
- Złoty medal - od 15,00 kg
- Srebrny medal - od 12,00 kg
- Brązowy medal - od 8,00 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 576
 Zalogowani 0
 Wszyscy 576

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385093) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385093) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(385093) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385093) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(385093) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(385093) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59443) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(385093) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59443) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(385093) Apr 02, @ 17:57:24


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2255
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2024
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2147
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2283
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2114
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2171
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2079
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2124
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2486
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2307
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Coś wykwintnego na stół
Opublikował 29-07-2004 o godz. 08:00:00 Jarbas
Ryby na stół Czez napisał

Tym razem zaproponuję Wam dwa dania uchodzące za wykwintne, a nawet jeśli ktoś za takowe ich nie uznaje, to musi przyznać, że w knajpie trzeba za nie zapłacić krocie. Robiąc je w domu zaoszczędzimy masę pieniędzy, które możemy przeznaczyć na jakieś zacne białe wino do ich popicia, bądź po prostu na sprzęt wędkarski. Mowa będzie o sałatce nicejskiej i carpaccio z łososia.



Już na wstępie zaznaczę, że podane poniżej przepisy mają bardzo wiele różnych wersji. O niektórych wersjach tylko czytałem inne zaś miałem możliwość wypróbować. I tak carpaccio można przyrządzać: z koperkiem, szczypiorkiem, grzybkami marynowanymi, pieczarkami, sake, wódką, kawałkami limet, pomarańczy, sosem sojowym, papryką, sardynkami w oleju, octem balsamicznym etc. Z kolei do sałatki nicejskiej dodać możemy: kilka rodzajów sałaty, rzodkiewki, ugotowane ziemniaki, fasolkę szparagową, szparagi, zielony groszek, musztardę itd.

Jak sami widzicie składników w proponowanych przeze mnie daniach może być naprawdę wiele. Pozwólcie zatem, że przedstawię Wam swoje propozycje. Podana ilość składników przeznaczona jest dla 2 osób, akurat w sam raz na romantyczną kolację przy świecach.

Carpaccio z łososia

Składniki:
- kilka plasterków łososia;
- łyżeczka drobno posiekanych kaparów;
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek (oczywiście extra dziewicy!);
- sok z cytryny;
- grubo zmielony pieprz, sól.

Przygotowanie
Łososia układamy „wachlarzowo” na talerzu, tak aby ryba dokładnie przykrywała talerz. Lekko solimy, delikatnie oprószamy grubo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, bacząc aby do dania nie dostały się pestki.

Posiekane kapary mieszamy z oliwą i całość równomiernie wylewamy na łososia. Danie odkładamy na 30 minut do lodówki i przed podaniem możemy przystroić zwiniętym plasterkiem cytryny i niewielką gałązką koperku.

Sałatka nicejska

Składniki:
- kilkanaście porwanych w dłoniach listków sałaty karbowanej (mieszanej – jasnej i ciemnej);
- 1 duży pomidor pokrojony w ósemki lub garść pomidorków wiśniowych (koktajlowych) przekrojonych na pół;
- pół średniej wielkości ogórka „węża”, pokrojonego w plasterki (ogórka nie obierać);
- pół średniej wielkości papryki żółtej, pokrojonej w paski;
- 2 kurze jajka (ugotowane na twardo), pokrojone w ćwiartki lub 4 – 5 jajek przepiórczych (ugotowanych na twardo), przekrojonych na pół;
- garść czarnych oliwek;
- tuńczyk w sosie własnym z puszki, podzielony na dość spore kawałki;
- malutka puszeczka osączonych anchois;
- pieprz i sól.

Na sos:
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek (oczywiście extra dziewicy!);
- 2 łyżki stołowe octu winnego;
- 1 rozgnieciony w prasce ząbek czosnku.

Przygotowanie
Zaczynamy od sosu, mieszając wszystkie jego składniki i odstawiając aby się „przegryzły”. Jeżeli chodzi o sama sałatkę, to w większości przepisów proponuje się wrzucenie składników do salaterki i ich wymieszanie. Moim zdaniem jadło powinno cieszyć zmysł smaku, wzroku i powonienia (tu mogą być wyjątki np. niektóre sery). Mieszanie niektórych typów sałatek powoduje rozwarstwienie, czy też wręcz rozpad użytych w nich składników i czyni je nieestetycznym dla oka. W przypadku sałatki nicejskiej rozpadną się Wam ćwiartki jajek, pomidory i tuńczyk (dlatego podaję opcję z pomidorkami koktajlowymi i jajkami przepiórczymi, ale i tu nie proponuję mieszania).

Oczywiście zrobicie tak, jak uznacie to za stosowne. Jeśli o mnie chodzi składniki sałatki nicejskiej układam na talerzu w postaci porcji przeznaczonej dla danej osoby. Tu sałata, tam pomidor, jajko, ogórek, tuńczyk, oliwka, a więc składniki są wymieszane poprzez samą czynność ich układania na talerzu, Czyni to danie bardzo estetycznym, kolorowym i przyjemnym dla oka, no i oczywiście smaczniejszym, gdyż nie bez kozery mówi się, że jemy coś oczami. Oczywiście nie namawiam tutaj do układania według jakiejś sztancy. Danie powinno być odrobinę „nie uczesane”.

Po ułożeniu wszystkich składników, sałatkę solimy i posypujemy pieprzem, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Jarbas


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Coś wykwintnego na stół (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 31-07-2004 o godz. 05:24:23
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Pyszności. Szczególnie smaczne danie to Carpaccio.
Brakuje jednak informacji, że łososia podajemy w stanie surowym.
Zgadzam się, że oczy to narząd smaku. Znam jednak wiele dań, gdzie wygląd wprost odstrasza. Nie mam na myśli konsumowanie przedziwnych stworów, ale np. zupy w kolorach podobnych do czerni. Ale to już zupełnie inna para kaloszy :-)
Bardzo się cieszę, że w naszym dziale kuchennym, możemy poczytać o tak wykwintnych daniach. Moja żona nieraz mnie prosi, abym jej otworzył ten dział, szczególnie jak ma coś zrobić ekstra. Nie zaprzeczam, że Twoje przepisy są wtedy godne jej uwagi.



Re: Coś wykwintnego na stół (Wynik: 1)
przez torque (torque@wedkarskie.pl) dnia 05-08-2004 o godz. 10:05:34
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Pierwszy raz Carpaccio jadłem właśnie z łososia, wprawdzie bez kaparów, ale z octem balsamicznym. Sam też zacząłem je robić z łososia, kiedyś jednak Dziecko przyniosła do domu piękną polędwicę, nie mogłem się oprzeć, naostrzyłem jak tylko potrafiłem najlepiej nóż, pokroiłem w plastry, talerz maznąłem kilka raz oliwką, na to ułożyłem plasterki polędwicy skropiłem lekko oliwka i octem balsamicznym, kawałeczek cytryny z boku talerza, odrobinę pietruszki na mięso, aby "ożywić" talerz i bagietka z masełkiem do tego. Mniam :)


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.10 sekund :: Zapytania do SQL: 52