Rybami słodkowodnymi, które w Polsce osi±gaj± największe rozmiary s± sum i jesiotr zachodni. Sum może osi±gać ponad dwa metry długo¶ci i ponad sto kilogramów wagi.
Jesiotr zachodni jest bjęty programem restytucji do polskich wód. Może osi±gać rozmiary jescze większe niż sum. Może dorosn±ć nawet do dwóch i pół metra długo¶ci, a jego waga może osi±gn±ć nawet trzysta kilogramów. jjj
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 568
Zalogowani 0
Wszyscy 568
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym w±tku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18267) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że ¶więto,
¶więtem ...(59110) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18267) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18267) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18267) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18267) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli kto¶ chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18267) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wod±,
oczywi¶cie bez wędki
bym n ...(59110) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18267) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Kto¶
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18267) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Sandacz w ¶mietanie
Opublikował 15-11-2004 o godz. 09:00:00 Monk |
Torque napisał
Sandacz uznawany jest przez wielu za jedn± z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Ma białe mięso i mało o¶ci. Przy tym jest soczysty, delikatny, jędrny, kruchy... Idealnie się więc nadaje do wszelkich potraw od najprostszych, do tych bardziej skomplikowanych. Najlepiej jednak (i nie jest to tylko moje zdanie) sandacz smakuje w ¶mietanie.
Składniki:
- filet z sandacza
- 2-3 duże cebule
- kostka rosołowa drobiowa, b±dĽ warzywna
- 200 ml ¶mietany 12-18 %
- m±ka
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filet przecinaj±c w poprzek, dzielimy na kilka czę¶ci, lekko solimy, oprószamy m±k± i
smażymy w głębokiej patelni na niewielkiej ilo¶ci tłuszczu . W tym czasie cebulę obieramy i kroimy na ćwierćkr±żki lub - je¶li mamy mniejsze cebule - na półkr±żki. Kawałki filetów obracamy tylko raz i smażymy tyle, by „złapały” złoty kolor. Następnie zasypujemy je cebul±, pieprzymy delikatnie, a patelnię przykrywamy.
Na wolnym ogniu sandacz dusi się z cebul±. Czekamy, aż ta zmięknie, a w tym czasie w szklance wrz±tku rozpuszczamy kostkę rosołow±. Kiedy cebula jest już miękka, zalewamy wszystko rosołem i zostawiamy patelnię nie przykryt±. Na wolnym ogniu rosół odparowuje i wsi±ka w kawałki ryby.
Kiedy objęto¶ć sosu na patelni zmaleje o około 1/3, pozostaje nam tylko dodać ¶mietanę. By ta się nie „¶cięła” należy najpierw do ¶mietany dodać trochę sosu z patelni, zwiększaj±c jej temperaturę, a dopiero ocieplon± wlać do ryby. Po wlaniu czekamy tylko aż sos zacznie się gotować i zestawiamy patelnię z ognia.
Sandacz tak przyrz±dzony smakuje najlepiej z kawałkiem bagietki posmarowanej masłem i kieliszkiem (b±dĽ dwoma) białego półwytrawnego wina.
Smacznego
Torque
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 15-11-2004 o godz. 12:31:13 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Dobrze, że zapach nie przechodzi przez monitor. Kupiłem szczupaka w Tesco mrożonego. Mimo największych starań, smak był identyczny jak dorsz mrożony. Kto to powiedział, że ryby można kupować a nie zabierać z łowiska? |
|
|
Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1) przez Czez dnia 15-11-2004 o godz. 15:21:23 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Superprofesjonalnie przedstawiony przepis !
Mnie brakuje tu jednak odrobiny koperku, tak jak w przypadku karasia w ¶mietanie, ale sandała takiego jak ten nigdy nie jadłem, więc może koper jest zbędny :-)
PS. Przypomniałe¶ mi, że już dawno nie opisałem żadnego przepisu. To się zmieni ;-)))) |
|
|
Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1) przez olo dnia 15-11-2004 o godz. 16:57:42 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Podobnie robię pstr±ga i jest OK. My¶lę że sandacz również. Wypróbuj jeszcze szczypior zamiast cebuli palce lizać. |
|
|
Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1) przez Karpiarz dnia 15-11-2004 o godz. 23:59:03 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Nie jadlem jeszcze nigdy ryby w smietanie - preferuje raczej ostre lub kwasne potrawy, a smietana kojarzy mi sie raczej z czyms lagodnym. Twoj przepis jednak z cala pewnoscia wyprobuje, tylko kiedy ja na tego sandacza sie wybiore. Mysle ze uda mi sie jescze w tym roku, a wtedy napewno napisze dwa slowa na ten temat - pozdrawiam. |
|
|
Re: Sandacz w ¶mietanie (Wynik: 1) przez spining dnia 16-11-2004 o godz. 11:00:47 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Torque, ten sandacz to z czwartkowej wyprawy na Gnojno i Narew??? Przepis znam, jest ¶wietny. |
|
|
|