Czy wiesz, że...
Na polskim wybrzeżu znajduje się 59 przystani, portów i miejsc przeznaczonych do wyładunku produktów rybnych, z czego 10 portów ma istotne znaczenie dla rybołówstwa kutrowego.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 580
 Zalogowani 0
 Wszyscy 580

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym wątku będę podawał wpłacone kwoty ...(18266) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że święto, świętem ...(59110) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18266) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18266) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18266) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18266) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli ktoś chce wpłacić,, to proszę blik ...(18266) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wodą, oczywiście bez wędki bym n ...(59110) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18266) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Ktoś zapłacił, to trzeba Mu się ...(18266) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2103
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1965
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2227
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2113
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2026
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2427
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Konserwowanie rybek domowym sposobem
Opublikował 19-11-2004 o godz. 09:00:00 Monk
Nasza publicystyka Jarpo napisał

Martwe małe rybki wykorzystuje się do łowienia drapieżników. Oczywistym jest, że najlepsze są rybki świeże, ale nie zawsze takimi możemy dysponować. Niekiedy spowodowane jest to brakiem czasu, aby takowych nałowić, kiedy indziej (szczególnie późną jesienią) złowienie ich wcale nie jest takie proste.



Pozostaje nam przygotować zapas „trupków” na ciężkie czasy.

Jak to zrobić?

Jest kilka metod: suszenie (chyba takie zwłoki są mało skuteczne – nie wiem - nigdy na takie nie łowiłem), mrożenie (najpopularniejsza metoda) i konserwowanie.

Konserwowane małe rybki to jest to! Można już coś takiego kupić, ale niestety są dość drogie. Przed sezonem sandaczowym postanowiłem samemu narobić sobie „konserw”.

Łatwo powiedzieć, ale jak to zrobić? Tutaj bardzo pomocny okazał się Internet. Znalazłem dużo informacji na ten temat i firmę trudniącą się dystrybucją konserwantów spożywczych. Czego tam nie było! Wszystkie możliwe „E”. Nawiązałem kontakt z lokalnym dystrybutorem i po wyjaśnieniu mu, o co mi chodzi powiedział czego będę potrzebował. Gdy okazało się, że u niego zaopatruje się bardzo znana na rynku wędkarskim z produkcji konserwowanych rybek firma byłem już pewien, że w tym sezonie nie będę martwił się o to, aby mi nie zabrakło przynęty na sandacze.

Był pewien mankament: konserwanty pakowane są w worki po 20 kg, ale jakoś udało mu się załatwić dla mnie opakowanie 2 kg, a na dodatek dostałem malutkie opakowanie (reklamówka) wzmacniacza smaku. Byłem pewien, że uda mi się zrobić super konserwy.

Na początek postanowiłem „wyprodukować” serię próbną. Wpakowałem po 10 uklei do dwóch słoików po dżemie i zalałem je przygotowanym roztworem. Nie będę dłużej trzymał w tajemnicy co to było. Jako konserwantu użyłem (za poradą dystrybutora) tego samego środka, co znana na wędkarskim rynku pewna łódzka firma, czyli sorbinianu potasu (E 202). Wzmacniacza smaku do partii próbnej nie dawałem.

Zadowolony z siebie zakręciłem słoiki i schowałem do lodówki. Ponieważ oryginalne konserwowane rybki mogą być długo przechowywane ja też nie miałem zamiaru ich zaraz używać. Niech sobie spokojnie w lodówce stoją. Latem nie było problemu ze złowieniem uklei, a wiec o moich produktach zapomniałem. Do czasu...

Którejś soboty, pod wieczór, gdy wybieraliśmy się na nockę przypomniałem sobie o nich. Idę do lodówki, odkręcam pierwszy słoik i uderza mnie niesamowity fetor. Niestety eksperyment się nie udał! Tylko dlaczego?

Nie miałem aptekarskiej wagi i sporządziłem mocniejszy roztwór ale myślałem, że w ten sposób osiągnę tylko lepszy efekt. Czy to było powodem porażki? Chyba nie. Rybki mi się nie podobały już nazajutrz po zalaniu ich środkiem konserwującym. Bardzo „puszczały” krew. Cały roztwór zabarwił się na czerwono. W oryginale rybki są tak jakby lekko podsuszone i tylko lekko wilgotne (pakowane w małe foliowe zgrzewki) - moje były cały czas w zalewie. Co zrobiłem źle?

Może na PW jest jakiś technolog wykształcony w tym kierunku, który rozwieje moje (i pewnie nie tylko moje) wątpliwości? Jestem wręcz przekonany, że błąd tkwił właśnie w technologii, tylko gdzie on został popełniony?

Jarpo


 
Pokrewne linki
· Więcej o Nasza publicystyka
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Nasza publicystyka:
Ponton - część III, na wodzie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Konserwowanie rybek domowym sposobem (Wynik: 1)
przez Czez dnia 20-11-2004 o godz. 15:27:39
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Jarku nie mam bladego pojęcia co to jest ten sorbinian potasu, ale być może to co napiszę przyda Ci się do czegoś, szczególnie w kontekście stwierdzenia, że w oryginale rybki są lekko podsuszone.

Otóż jak wiesz jestem pasjonatem kuchni, a kuchnia to też konserwowanie różnych produktów. Wiele lat temu kolega przywiózł z Rosji takie niewielkie suszone rybki, które stanowiły znakomitą zakąskę do piwa. O technologii "produkcji" tych rybek niestety nic nie wiedział, a i ja nie natknąłem się wówczas na żadne informacje w tym temacie. Rybki te były pakowane w plastikowe torebki, tak samo jak wędkarskie uklejki.

Wreszcie 4 lata temu poznałem technologię suszenia ryb. Wiedzę tę nabyłem od przybyszy zza Buga, którzy pracowali na działce mojego sąsiada, a zarazem poławiali karaski w niedalekim stawie. Nie o niej jednak chcę tu dokładnie pisać.

Otóż podstawą suszenia ryb jest ich uprzednie zakonserwowanie. Na uwagę zasługuje, że przeznaczone do suszenia rybki skrobie się i patroszy, ale nie odcina się im głów i nie wyjmuje oczu, ani skrzeli. Konserwantem jest tu sól, którą dokładnie zasypuje się rybki (nie soli tylko zasypuje "na palec grubo"). Sól po pierwsze konserwuje (co jest oczywiste), a po drugie "wyciąga" z rybek wszystkie płyny lekko je jakby podsuszając. Być może to ten sam efekt, co w przypadku firmowych uklejek.
Aha Ukraińcy, którzy suszyli karaski trzymali je w soli 2 doby.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.08 sekund :: Zapytania do SQL: 44