Czy wiesz, że...
Od 1 stycznia 2007 roku, na wodach nizinnych, znajduj±cych się na terenie działania okręgu PZW Katowice zostaj± wprowadzone następuj±ce zmiany w zasadach wędkowania:
- podwyższa się wymiar ochronny dla następuj±cych gatunków ryb:
- szczupak: 50 cm
- sandacz: 50 cm
Ogranicza się ponadto dobowy limit szczupaka i sandacza do 2 szt. ł±cznie.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 279
 Zalogowani 0
 Wszyscy 279

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380628) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380628) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380628) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380628) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59428) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380628) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59428) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(380628) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(167) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: ¦więta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(167) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2009
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2135
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2071
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Tasiemiec
Opublikował 01-01-2003 o godz. 08:00:00 Zespół Redakcyjny
Pytania do ichtiologa Kajko napisał
Sigi zapytał:
„Czy jest szkodliwe spożywanie ryb zarażonych tasiemcem?”

Kajko:
Istnieje wiele gatunków tasiemców ryb, w tym także takich, które mog± stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. W Polsce znany jest mi jeden gatunek tasiemców, który takie zagrożenie niesie. Jest to bruzdogłowiec szeroki (Diphyllobothrinum latum) wywołuj±cy difylobotriozę. Aby jednak doszło do zarażenia, tasiemiec ten przechodzi przez żywicieli po¶rednich. Na pocz±tku jest to oczlik (Cyclops), którego zjadaj± różne gatunki rybek, np. szczupak (Esox lucius), okoń (Perca flaviatilis), lin (Tinca tinca). Zarazić się można zjadaj±c mięso ryb poddanych niedostatecznej obróbce termicznej (niedogotowane, niedosmażone). Na szczę¶cie jest to choroba w pełni wyleczalna.

My zazwyczaj łowimy rybki z tasiemcem w postaci dorosłej, czyli w żywicielu ostatecznym i takim się nie zarazimy. Te tasiemce, o których wspominasz, to najprawdopodobniej tasiemce z rodzaju Ligula wywołuj±ce LIGULOZY (Ligulosis). Z tego co wiem, nie s± one szkodliwe dla ludzi i nie słyszałem o przypadkach zarażenia człowieka, który zjadł rybkę będ±ca nosicielem tego rodzaju tasiemca (na marginesie dodam, że sam takie konsumowałem i ci, którzy mnie widzieli mog± po¶wiadczyć, że nie wygl±dam na kogo¶, kto ma tasiemca). Jako ciekawostkę podam, że niejednokrotnie spotkałem się z opini±, że po wypatroszeniu ryb i zebraniu większej ilo¶ci tego tasiemca, był on gotowany lub podsmażany. Ma ponoć smak orzeszków ziemnych. Za prawdziwo¶ć powyższego nie dam sobie jednak uci±ć głowy - w mojej kuchni tego dania nie ma.
Wniosek: jedzcie rybki, ale pamiętajcie, żeby je dobrze usmażyć lub ugotować - sushi nie wchodzi w grę.


 
Pokrewne linki
· Więcej o Pytania do ichtiologa
· Napisane przez Zespół Redakcyjny


Najczęściej czytany artykuł o Pytania do ichtiologa:
Jak zostać ichtiologiem?


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez linisko (zs91@wp.pl) dnia 01-01-2003 o godz. 09:54:38
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
najczę¶ciej tasiemce s± w karpiach i samo napatrzenie się na te wij±ce się tasiemki odbiera mi apetyt na rybke- i gdy sie popatrze na usmarzon± rybke to mi sie tasiemce przypominaj± i nie jem jej,
mam pytanko, czy tasiemiec morze sie znajdować w takich rybach jak okoń, szczupak czy sandasz? sam nigdy nie znalazłem w rybie drapieżnej tasiemca



Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 01-01-2003 o godz. 10:10:56
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Liguloza - szeroki miesisty pasek bardzo długi , bocznie spłaszczony, lekko pomarszczony, koloru kremowo- jasno żółtego. Najcze¶ciej u leszczy. Przebija w koncu brzuch ryby - tak duży, że juz sie nie miesci, ryba ¶nie. Zjada j± ptak - najcze¶ciej. W żoł±dku ptaka - metamorfoza. Liguloza zostawia swoje jaja - z kałem ptasim wpadaj± do wody. Tam zaczynaj± sie rozwijac. Podobne do zooplanktonu baraszkuj± w toni. Ryby je zjadaj± - to cel ligulozy. Teraz dopiero jest w domu. Tu zaczyna prowadzic "pasozytniczy " tryb zycia. Ro¶nie w brzuchu ryb az braknie mu miejsca - cykl zamknięty.
Walka z liguloza - to przerwanie tego łancucha. Szkodliwo¶ć dla ludzi - zero.
Liguloza - to jeden z najdrozszych przysmaków dalekiego wschodu. Czytałem, ze nasi rybacy na mazurach, podczas polowów sieciowaych, cenili sobie ryby z liguloza - urzadzaj±c istny bankiet przy ognisku - wla¶nie z ligulozy.
Przyznam sie - jako¶ nie zdecydowałbym sie na spróbowanie tego daia. No cóż możliwe, że wiele trace.



Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez linisko (zs91@wp.pl) dnia 01-01-2003 o godz. 10:29:17
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
a tak przy okazji oldi czymu nie ma cie prawie wcale na gadu-gadu??


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez Monk (macwrob1@o2.pl) dnia 01-01-2003 o godz. 12:27:44
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Z bólem serca muszę przyznać, iż Sigi wyprzedził mnie z tym pytaniem. Co do wygl±du Kajka: mam nadzieję, że będzie możliwo¶ć, aby przekonać się w Ryni;)
Swoj± drog± nie zdobyłbym się na degustację rybki z takim dodatkiem. Mam w swojej okolicy piękne jeziorko, do którego wioska wywala "zbędne rzeczy". Jest tam niestety tasiemiec. Piękna rybka tam była - zapewne jest nadal - ale......No wła¶nie - to ale..
Kajko: może byłby¶ tak uprzejmy: u¶wiadom nas, jak się walczy z takim stanem rzeczy. Podobno wapnowanie, ale liczę na Twoj± fachowo¶ć.



Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez Kuba dnia 01-01-2003 o godz. 19:12:31
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Masakra:-(
Ja tak lubie sushi.



Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez Sig (adamk@post.symatrix.pl) dnia 01-01-2003 o godz. 19:28:43
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
A'propos sushi. czy niska temperatura (zamrozenie) niszczy tasiemca czy powoduje jego uspienie? Moze wystarczy tylko zamrozic rybke i potem zjesc.


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez marek_k84 (marek_k84@interia.pl) dnia 02-01-2003 o godz. 11:10:32
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://uks-orly-zielonka.blog.onet.pl/
zwłaszcza jak... suszi....


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 0)
przez Anonim dnia 02-01-2003 o godz. 00:11:39
przeciez sushi jest tylko z miesnia tunczyka a ony nie maja tasiemce
od innich niebieskich ryb spoziwanich na surowo grozni moze bic nematod Anisakis simplex



Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez seba (astro@t-online.de) dnia 02-01-2003 o godz. 02:09:06
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ti , Anonim pewni jestes ze Sushi jest tilko z tunczika ? ;-)


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez DENTEX dnia 02-01-2003 o godz. 08:33:14
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.uleona.com http://www.adriatykfishing.pl/
chiba ze jeszcze z miensa paru innih gatunkow morskich, ale nie i z slodkowodnich. Chiba ze to jest sushi po poznansku, lub sushi brizgani )))
no bez zartow powina to bic potrawa z miensa tunczyka i to najlepiej tlustego z boku. Surowego tlustego tunczyka uwielbiaja japonczici poniewaz w djecie im brakuje tluszczow pochodzenia zwierzancego. Poniewaz rybi maja HUFA (wisoko nienasicone kwaci tluszczowe) ktore sa jak na razie w modzie jak najzdrowsze tluszcze poch zwiezancego japonci sie zajadaja sushi. W sumie tylko ci japonci ktore stac na restauracje sushi, bo jest to sprawa presizowa. Dla przecientnego zjadacza suschi najgrozniejszi pasozit jest niejaki robal o nazwie Anisakis simplex ktori wistempuje w wielu gatunkow ryb morskich a nawet i w sledziach Baltyckich


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez marek_k84 (marek_k84@interia.pl) dnia 02-01-2003 o godz. 14:34:17
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://uks-orly-zielonka.blog.onet.pl/
ostatecznie można zrobić sushi.... z tasiemca :-(


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez sacha dnia 02-01-2003 o godz. 11:24:51
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Jestes w mylnym bledzie.W japonskiej restauracji jadlem sushi i sashimi z tunczyka,halibuta,makreli,rekina,lososia.wegorza,soli,te gatunki zapamietalem.W sumie bylo 20 roznych ryb,niektore o nazwach nie do wymowienia.I za to wszystko na zlotowki jakies 50pln.
Jak ja to lubie!!!


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez marek_k84 (marek_k84@interia.pl) dnia 02-01-2003 o godz. 11:48:58
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://uks-orly-zielonka.blog.onet.pl/
je¶li to bylo za 50 zet i w skladzie jak mówisz to nie było "sushi", to nawet kołe niego nie leżało......


"...do sushi nie musi być ryba, mog± być warzywa, owoce, grzyby, ikra, surowe jajka, o¶miornica, krab, marynowana rzodkiew i tysi±ce innych rzeczy.
Powtarzaj±cym się elementem jest to, że każdy kawałek sushi jest małym "ogrodem" wrażeń smakowych, tak opakowany, że stanowi osobny kawałek dania. Również istotne jest to, że sushi je się palcami, a nie pałeczkami, więc każdy kawałek musi być tak podany, żeby można go było wzi±ć w palce i nie ubrudzić r±k. W dobrych restauracjach japońskich pierwsz± rzecz, jak± klient dostaje, to wilgotny, gor±cy ręczniczek, którym "obmywa" się brud ¶wiata zewnętrznego. Sushi może być rolowane i pokrojone na kawałki, z li¶ciem morszczynu na zewn±trz, lub wewn±trz, ryżem do wierzchu. Również sushi to kawałki ryby, cienko krojone, ułożone na małej klusce ulepionej z ryżu. Często wierzch tego ryżu, tuż pod ryb±, jest smarowany wasabi (zielony chrzan). Nieodzown± czę¶ci± talerza z sushi powinien być kawałek wasabi, trochę marynowanego imbiru, i sałatka z ogórków w occie. Przed rozpoczęciem obiadu każdy powinien dostać miseczkę edamame (ugotowanych sojowych str±czków) lub miseczkę miso, rosołu z pasty sojowej i morszczynów.
Najprostsze sushi rolowane jest z łososia lub tuńczyka, najlepiej z czę¶ci brzusznej, bo ma więcej tłuszczu i jest smaczniejsza.
Filet z ryby
ogórek
ocet ryżowy
ryż do sushi
cukier
morszczyny (nori)
wasabi
marynowany imbir
mata bambusowa
ostry nóż
sos sojowy
Kawałek filetu pokroić na kawałki wielko¶ci i długo¶ci fasoli szparagowej, około 4 "fasole" na osobę. Ogórek obrać ze skóry i pokroić w takie same kawałki. Zrobić wasabi z proszku, dodaj±c malutk± ilo¶ć wody i mieszaj±c w małej miseczce. Gdy wymieszany, postawić miseczkę do góry nogami na talerzu, na jakie¶ 5 minut, podobno wasabi "kisi" się w ten sposób i ma lepszy smak.
Ryż do sushi (klej±ce się trochę, grube, krótkie ziarno - sushi rice) ugotować i skro

Przeczytaj dalszy ciąg komentarza...


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez sacha dnia 02-01-2003 o godz. 12:25:45
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Lezalo,lezalo.Byla to japonska restauracja w Toronto i wszystko bylo przygotowywany w kuchni na oczach klienta.Kuchnia byla posrodku sali,odzielona od resztu b. niskim jakby barkiem przy ktorym sie siedzialo po turecku a kucharz-Japoniczyk kroil ryby,ugniatal ryz i wszystko to co napisales.Gatunki ryb byly wypisane w menu i zamowilismy z gory na dol.
Zestaw full(20 rodzajow)kosztowal 25$cad a wtedy $ byly po1,75-1,80pln.


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez marek_k84 (marek_k84@interia.pl) dnia 02-01-2003 o godz. 12:54:00
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://uks-orly-zielonka.blog.onet.pl/
w takim razie.... (uff.. z trudem mi to idzie...) Sorry :-)
Faktycznie chyba leżało :-)



]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez Kuba dnia 02-01-2003 o godz. 13:33:04
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Kanada pachn±ca...sushi:-) Czesc dziewczynki:-P


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez marek_k84 (marek_k84@interia.pl) dnia 02-01-2003 o godz. 14:13:47
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://uks-orly-zielonka.blog.onet.pl/
sushi jest ze ¶wieżej, a ty my¶lisz o.....


]


Re: Tasiemiec (Wynik: 1)
przez sacha dnia 02-01-2003 o godz. 14:15:14
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Az tak zle nie bylo.


]

Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.11 sekund :: Zapytania do SQL: 117