Od 1 stycznia 2007 roku, na wodach nizinnych, znajduj±cych się na terenie działania okręgu PZW Katowice zostaj± wprowadzone następuj±ce zmiany w zasadach wędkowania:
- podwyższa się wymiar ochronny dla następuj±cych gatunków ryb:
- szczupak: 50 cm
- sandacz: 50 cm
Ogranicza się ponadto dobowy limit szczupaka i sandacza do 2 szt. ł±cznie.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 279
Zalogowani 0
Wszyscy 279
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(380628) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(380628) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(380628) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(380628) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59428) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(380628) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byli¶my w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wi¶le. Na miejscu
okazał ...(59428) Apr 02, @ 19:02:39
jjjan: Wpłaciłem za następne
dwa lata.
S± dwie faktury, każda
za rok. N ...(380628) Apr 02, @ 17:57:24
jjjan: Wszystkim wszystkiego
dobrego ...(167) Mar 30, @ 08:46:37
krzysztofCz: ¦więta już za pasem
więc... Wszystkim
życzę zdrowych,
wesołych, R ...(167) Mar 29, @ 17:25:48
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Tasiemiec
Opublikował 01-01-2003 o godz. 08:00:00 Zespół Redakcyjny |
Kajko napisał Sigi zapytał:
„Czy jest szkodliwe spożywanie ryb zarażonych tasiemcem?”
Kajko:
Istnieje wiele gatunków tasiemców ryb, w tym także takich, które mog± stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. W Polsce znany jest mi jeden gatunek tasiemców, który takie zagrożenie niesie. Jest to bruzdogłowiec szeroki (Diphyllobothrinum latum) wywołuj±cy difylobotriozę. Aby jednak doszło do zarażenia, tasiemiec ten przechodzi przez żywicieli po¶rednich. Na pocz±tku jest to oczlik (Cyclops), którego zjadaj± różne gatunki rybek, np. szczupak (Esox lucius), okoń (Perca flaviatilis), lin (Tinca tinca). Zarazić się można zjadaj±c mięso ryb poddanych niedostatecznej obróbce termicznej (niedogotowane, niedosmażone). Na szczę¶cie jest to choroba w pełni wyleczalna.
My zazwyczaj łowimy rybki z tasiemcem w postaci dorosłej, czyli w żywicielu ostatecznym i takim się nie zarazimy. Te tasiemce, o których wspominasz, to najprawdopodobniej tasiemce z rodzaju Ligula wywołuj±ce LIGULOZY (Ligulosis). Z tego co wiem, nie s± one szkodliwe dla ludzi i nie słyszałem o przypadkach zarażenia człowieka, który zjadł rybkę będ±ca nosicielem tego rodzaju tasiemca (na marginesie dodam, że sam takie konsumowałem i ci, którzy mnie widzieli mog± po¶wiadczyć, że nie wygl±dam na kogo¶, kto ma tasiemca). Jako ciekawostkę podam, że niejednokrotnie spotkałem się z opini±, że po wypatroszeniu ryb i zebraniu większej ilo¶ci tego tasiemca, był on gotowany lub podsmażany. Ma ponoć smak orzeszków ziemnych. Za prawdziwo¶ć powyższego nie dam sobie jednak uci±ć głowy - w mojej kuchni tego dania nie ma.
Wniosek: jedzcie rybki, ale pamiętajcie, żeby je dobrze usmażyć lub ugotować - sushi nie wchodzi w grę.
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Tasiemiec (Wynik: 1) przez linisko (zs91@wp.pl) dnia 01-01-2003 o godz. 09:54:38 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | najczę¶ciej tasiemce s± w karpiach i samo napatrzenie się na te wij±ce się tasiemki odbiera mi apetyt na rybke- i gdy sie popatrze na usmarzon± rybke to mi sie tasiemce przypominaj± i nie jem jej, mam pytanko, czy tasiemiec morze sie znajdować w takich rybach jak okoń, szczupak czy sandasz? sam nigdy nie znalazłem w rybie drapieżnej tasiemca |
|
|
Re: Tasiemiec (Wynik: 1) przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 01-01-2003 o godz. 10:10:56 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Liguloza - szeroki miesisty pasek bardzo długi , bocznie spłaszczony, lekko pomarszczony, koloru kremowo- jasno żółtego. Najcze¶ciej u leszczy. Przebija w koncu brzuch ryby - tak duży, że juz sie nie miesci, ryba ¶nie. Zjada j± ptak - najcze¶ciej. W żoł±dku ptaka - metamorfoza. Liguloza zostawia swoje jaja - z kałem ptasim wpadaj± do wody. Tam zaczynaj± sie rozwijac. Podobne do zooplanktonu baraszkuj± w toni. Ryby je zjadaj± - to cel ligulozy. Teraz dopiero jest w domu. Tu zaczyna prowadzic "pasozytniczy " tryb zycia. Ro¶nie w brzuchu ryb az braknie mu miejsca - cykl zamknięty. Walka z liguloza - to przerwanie tego łancucha. Szkodliwo¶ć dla ludzi - zero. Liguloza - to jeden z najdrozszych przysmaków dalekiego wschodu. Czytałem, ze nasi rybacy na mazurach, podczas polowów sieciowaych, cenili sobie ryby z liguloza - urzadzaj±c istny bankiet przy ognisku - wla¶nie z ligulozy. Przyznam sie - jako¶ nie zdecydowałbym sie na spróbowanie tego daia. No cóż możliwe, że wiele trace. |
]
|
|
Re: Tasiemiec (Wynik: 1) przez Monk (macwrob1@o2.pl) dnia 01-01-2003 o godz. 12:27:44 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Z bólem serca muszę przyznać, iż Sigi wyprzedził mnie z tym pytaniem. Co do wygl±du Kajka: mam nadzieję, że będzie możliwo¶ć, aby przekonać się w Ryni;) Swoj± drog± nie zdobyłbym się na degustację rybki z takim dodatkiem. Mam w swojej okolicy piękne jeziorko, do którego wioska wywala "zbędne rzeczy". Jest tam niestety tasiemiec. Piękna rybka tam była - zapewne jest nadal - ale......No wła¶nie - to ale.. Kajko: może byłby¶ tak uprzejmy: u¶wiadom nas, jak się walczy z takim stanem rzeczy. Podobno wapnowanie, ale liczę na Twoj± fachowo¶ć. |
|
|
Re: Tasiemiec (Wynik: 1) przez Sig (adamk@post.symatrix.pl) dnia 01-01-2003 o godz. 19:28:43 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | A'propos sushi. czy niska temperatura (zamrozenie) niszczy tasiemca czy powoduje jego uspienie? Moze wystarczy tylko zamrozic rybke i potem zjesc. |
]
]
|
|
Re: Tasiemiec (Wynik: 0) przez Anonim dnia 02-01-2003 o godz. 00:11:39 | przeciez sushi jest tylko z miesnia tunczyka a ony nie maja tasiemce od innich niebieskich ryb spoziwanich na surowo grozni moze bic nematod Anisakis simplex |
]
Re: Tasiemiec (Wynik: 1) przez DENTEX dnia 02-01-2003 o godz. 08:33:14 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.uleona.com http://www.adriatykfishing.pl/ | chiba ze jeszcze z miensa paru innih gatunkow morskich, ale nie i z slodkowodnich. Chiba ze to jest sushi po poznansku, lub sushi brizgani ))) no bez zartow powina to bic potrawa z miensa tunczyka i to najlepiej tlustego z boku. Surowego tlustego tunczyka uwielbiaja japonczici poniewaz w djecie im brakuje tluszczow pochodzenia zwierzancego. Poniewaz rybi maja HUFA (wisoko nienasicone kwaci tluszczowe) ktore sa jak na razie w modzie jak najzdrowsze tluszcze poch zwiezancego japonci sie zajadaja sushi. W sumie tylko ci japonci ktore stac na restauracje sushi, bo jest to sprawa presizowa. Dla przecientnego zjadacza suschi najgrozniejszi pasozit jest niejaki robal o nazwie Anisakis simplex ktori wistempuje w wielu gatunkow ryb morskich a nawet i w sledziach Baltyckich |
]
]
Re: Tasiemiec (Wynik: 1) przez sacha dnia 02-01-2003 o godz. 11:24:51 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Jestes w mylnym bledzie.W japonskiej restauracji jadlem sushi i sashimi z tunczyka,halibuta,makreli,rekina,lososia.wegorza,soli,te gatunki zapamietalem.W sumie bylo 20 roznych ryb,niektore o nazwach nie do wymowienia.I za to wszystko na zlotowki jakies 50pln. Jak ja to lubie!!! |
]
Re: Tasiemiec (Wynik: 1) przez marek_k84 (marek_k84@interia.pl) dnia 02-01-2003 o godz. 11:48:58 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://uks-orly-zielonka.blog.onet.pl/ | je¶li to bylo za 50 zet i w skladzie jak mówisz to nie było "sushi", to nawet kołe niego nie leżało......
"...do sushi nie musi być ryba, mog± być warzywa, owoce, grzyby, ikra, surowe jajka, o¶miornica, krab, marynowana rzodkiew i tysi±ce innych rzeczy. Powtarzaj±cym się elementem jest to, że każdy kawałek sushi jest małym "ogrodem" wrażeń smakowych, tak opakowany, że stanowi osobny kawałek dania. Również istotne jest to, że sushi je się palcami, a nie pałeczkami, więc każdy kawałek musi być tak podany, żeby można go było wzi±ć w palce i nie ubrudzić r±k. W dobrych restauracjach japońskich pierwsz± rzecz, jak± klient dostaje, to wilgotny, gor±cy ręczniczek, którym "obmywa" się brud ¶wiata zewnętrznego. Sushi może być rolowane i pokrojone na kawałki, z li¶ciem morszczynu na zewn±trz, lub wewn±trz, ryżem do wierzchu. Również sushi to kawałki ryby, cienko krojone, ułożone na małej klusce ulepionej z ryżu. Często wierzch tego ryżu, tuż pod ryb±, jest smarowany wasabi (zielony chrzan). Nieodzown± czę¶ci± talerza z sushi powinien być kawałek wasabi, trochę marynowanego imbiru, i sałatka z ogórków w occie. Przed rozpoczęciem obiadu każdy powinien dostać miseczkę edamame (ugotowanych sojowych str±czków) lub miseczkę miso, rosołu z pasty sojowej i morszczynów. Najprostsze sushi rolowane jest z łososia lub tuńczyka, najlepiej z czę¶ci brzusznej, bo ma więcej tłuszczu i jest smaczniejsza. Filet z ryby ogórek ocet ryżowy ryż do sushi cukier morszczyny (nori) wasabi marynowany imbir mata bambusowa ostry nóż sos sojowy Kawałek filetu pokroić na kawałki wielko¶ci i długo¶ci fasoli szparagowej, około 4 "fasole" na osobę. Ogórek obrać ze skóry i pokroić w takie same kawałki. Zrobić wasabi z proszku, dodaj±c malutk± ilo¶ć wody i mieszaj±c w małej miseczce. Gdy wymieszany, postawić miseczkę do góry nogami na talerzu, na jakie¶ 5 minut, podobno wasabi "kisi" się w ten sposób i ma lepszy smak. Ryż do sushi (klej±ce się trochę, grube, krótkie ziarno - sushi rice) ugotować i skro
Przeczytaj dalszy ciąg komentarza... |
]
Re: Tasiemiec (Wynik: 1) przez sacha dnia 02-01-2003 o godz. 12:25:45 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Lezalo,lezalo.Byla to japonska restauracja w Toronto i wszystko bylo przygotowywany w kuchni na oczach klienta.Kuchnia byla posrodku sali,odzielona od resztu b. niskim jakby barkiem przy ktorym sie siedzialo po turecku a kucharz-Japoniczyk kroil ryby,ugniatal ryz i wszystko to co napisales.Gatunki ryb byly wypisane w menu i zamowilismy z gory na dol. Zestaw full(20 rodzajow)kosztowal 25$cad a wtedy $ byly po1,75-1,80pln. |
]
]
]
]
]
|
|
|