Po niemal stu latach do Sekwany wróciły łososie. Prawie dwukilogramowy okaz tej ryby złowiono w odległo¶ci 10 kilometrów od uj¶cia rzeki.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 327
Zalogowani 0
Wszyscy 327
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym w±tku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18213) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że ¶więto,
¶więtem ...(59101) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18213) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18213) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18213) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18213) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli kto¶ chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18213) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wod±,
oczywi¶cie bez wędki
bym n ...(59101) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18213) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Kto¶
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18213) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli±
Opublikował 28-02-2007 o godz. 14:30:00 Monk |
Czez napisał
Artykuł Karpiarza o karpiu w pomarańczach spowodował, że i ja postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na rybę z owocami (choć już przetworzonymi). Lojalnie uprzedzam, że kiedy zaczynam przygotowywać sos, moja córka ucieka z domu, za¶ żona mamrocz±c co¶ pod nosem, wychodzi do ostatniego pokoju, zamykaj±c za sob± drzwi i otwieraj±c okno.
Przepis jest bowiem z gatunku tych, które jednemu smakuj±, innemu za¶ nie. Całe szczę¶cie można go modyfikować na różne sposoby tak, aby nie zetkn±ć się z reakcjami domowników, z jakimi ja się stykam. Ale do rzeczy.
Składniki:
- filety z dowolnej ryby
- sok pomarańczowy
- puszeczka anchovis (sardeli)
- ¶wieża bazylia
- sok z 1 cytryny
- m±ka
- ryż basmati (lub inny wg uznania)
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka
- masło i oliwa z oliwek extra vergine.
Przygotowanie:
Pierwsz± czynno¶ci± jak± wykonujemy jest zamarynowanie rybich filetów w soku pomarańczowym z dodatkiem soku z cytryny.
Tak zamarynowane filety wstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny.
Przechodzimy do przygotowania sosu z poniższych składników.
Do rondla wrzucamy masło, a gdy się rozpu¶ci dodajemy anchovis i na małym ogniu smażymy 2 - 3 minuty.
Dolewamy do rondla sok pomarańczowy i dodajemy sok z cytryny. Cało¶ć zagotowujemy.
Do sosu dodajemy bazylię i doprawiamy pieprzem i sol±.
Rondel odstawiamy. Potem sos już tylko podgrzewamy tuż przed podaniem.
Przygotowujemy panierkę, dodaj±c do m±ki spor± ilo¶ć papryki czerwonej słodkiej i cało¶ć dokładnie mieszamy.
Wyjęte z marynaty filety solimy, oprószamy pieprzem i panierujemy.
Filety smażymy na złocisty kolor, na oliwie z oliwek.
Usmażone filety polewamy sosem i podajemy z ryżem.
Osoby zachowawczo podchodz±ce do tego typu „kontrowersyjnych smakowo” przepisów zachęcam do spróbowania najpierw samych usmażonych filetów, które przebywały w marynacie te 3 - 4 godziny. Zapewniam, że s± znakomite.
Troszkę odważniejszych zachęcam do zast±pienia anchovis po prostu m±k± i przygotowania dalszej czę¶ci tak, jak jest to opisane powyżej.
Najodważniejszym proponuję realizację cało¶ci od razu.
Czez
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Mepsik dnia 28-02-2007 o godz. 15:31:51 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Uwielbiam achovis, uwielbiam rybę na słodko - osobliwie w pomarańczach z dodatkiem słodkich piernikowych mieszanek ziołowych. Twój przepis już mi smakuje;-) |
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 28-02-2007 o godz. 19:16:06 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Już mnie zmotywowałe¶ :-) Pewne przepisy realizuję bowiem li tylko na swój użytek :( co mnie demotywuje, gdyż lubię je¶ć z kim¶ :-) Wielu moich dań żona i córka nie jadaj±, a syn jest za mały :( No to za czas jaki¶ zapodam Ci przepis pod twój gust i to zdecydowanie mniej kontrowersyjny niż powyższy. Mam na my¶li rybę w sosie czarnym :-) |
]
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Megalodon dnia 02-03-2007 o godz. 23:05:43 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Odkładajac na bok wszelki rasizm z chęci± wypróbuje rybę w sosie czarnym. |
]
|
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 28-02-2007 o godz. 19:09:42 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | To może wypróbujesz też sandacza w kawie ;-))))) To nie mój przepis, ale w ten deseń i jam cykor... |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Stefan (witeknowak@o2.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 19:50:14 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Nie wiem, czy akurat będzie to sandacz... mało ich łowię. Ale jaka¶ norweska potwora na pewnio się załapie:) |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez rom71 dnia 04-03-2007 o godz. 15:44:35 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Pokazałem ten przepis mamie i wybróbóje , jest ciekawy.Trzeba próbować każdy jaki jest. |
]
|
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Pawel66 dnia 28-02-2007 o godz. 17:30:42 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Zapowiada się wy¶mienicie - odważnie wypróbuję wersję główn± :-). |
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 28-02-2007 o godz. 19:13:03 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Odważny jeste¶ :-) Ale czy rozs±dny? Poczytaj moje przepisy na tym na przykład portalu i zwróć uwagę, że je¶li o czym¶ piszę to wiem o czym piszę :-)A gusta przećwiczyłem nie tylko polskie, ale i zagramaniczne ;-) Mowa oczywi¶cie o moich daniach :-) Powodzenia :-) |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Pawel66 dnia 28-02-2007 o godz. 20:01:31 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | ;-), bez obaw,zapoznałem się, przegl±dałem też stronę SSG - tak dla pewno¶ci... |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Pawel66 dnia 03-03-2007 o godz. 16:29:22 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Domownicy rybę (pangę) z ryżem zjedli ze smakiem. Niestety odmówili współpracy przy sosie:-). Jak dla mnie natomiast - rewelacja! Dziękuję :-). |
]
|
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 28-02-2007 o godz. 17:35:05 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Ciekawy i faktycznie odwazny przepis (na mysli mam sos). Jako ze anchovis dla mnie to swoisty rarytas, uwazam ze jest to swietokractwo robic z nich sos - ale ok sprobuje. Apropo anchovis - zawsze przywoze z Hiszpanii wiele puszek tego specjalu, jednak polskie samkuja mi najlepiej - tyle ze sa bardzo nietrwale i nie mozna ich dluzej trzymac. |
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 28-02-2007 o godz. 19:08:10 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Karpiarzu jakie polskie? Masz na my¶li koreczki helskie? To nie saredla tylko szprot! Inna bajka, ale smakowo jest ekstra :-) |
]
|
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 19:41:49 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Sos z anchovis !!. Wspaniale. Na pewno przepis wypróbuję.
Ps. Czy kupiłe¶ aparat i teraz przy okazji każdego, Twojego tekstu kulinarnego, podwójne ¶linienie się, zapewnione? |
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 28-02-2007 o godz. 20:55:37 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Cóż..z pewn± tak± doz± nie¶miało¶ci powiem, że obecnie każdy mój tekst...nie tylko kulinarny ;-) będzie opatrzony zdjęciami, o ile Monk zdzierży wysyłanie tekstów tak jak je wysyłam ;-)
Kupiłem Canona Power Shot A530 :-)
W zanadrzu mam fotki cefali z Turcji, ale tu znów trzeba będzie wypróbować wytrzymało¶ć Woytasa ;-) |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Monk (monk@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 21:58:20 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Je¶l ifotki będ± miały rozmiar 430 /poziome/ lub 350 /pionowe/, rozdzielczo¶ć 72 dpi i pliki max. 50 kb, to może to być możliwe!!;)
O wielko¶ci fotek z tego tekstu już zapomniałem!!:D |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 09:11:59 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Licz±c na to, że mnie nie obrażasz ;-)))))) dam ten tekst do przetłumaczenia kumatym kolegom :-) |
]
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 10:47:24 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Ja wiem tylko, że megapiksele powinny być dwa ;-))) Ale co z t± rzodzielczo¶ci± Sazanie??? :-) |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 01-03-2007 o godz. 11:04:00 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl | To mógł być jaki¶ klik na klawiaturze. Być może miał na my¶li nie rozdzielczo¶ć, a rozwi±zło¶ć... To prawie synonimy a "prawie" wiesz co robi. ;) |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Monk (monk@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 01-03-2007 o godz. 15:58:36 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Co za zboczki!! Co to wiosna za oknem z ludzi robi...;))) |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Yelcyn dnia 05-03-2007 o godz. 00:51:28 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wcwi.pl | [quote] W zanadrzu mam fotki cefali z Turcji... [/quote] Czarek! Nie daj się namawiać! Niech poznam co straciłem.......
|
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 05-03-2007 o godz. 08:32:36 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Yelcyn zapewniam, że nic nie straciłe¶ i mówię to całkiem poważnie :( Dlatego tak się dopytywałem o twoje efekty :-) Artykuł wrzucę przed wakacjami, w formie przedstawienia ciekawostek z metod i obyczajów wędkasrkich w Turcji. |
]
|
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 22:49:14 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl | A ja lubię tylko te filmy, które znam! ;))) Mimo tego będ±c w Hiszpanii, zaopatrzę się (podobnie jak Karpiarz) w ów odpowiedni składnik sosu i spróbuję w wersji oryginalnej. Najwyżej, jak nie będzie dobre, to doleję do tego ¶mietany i dam psu, a sobie przygotuję schabowego z kapust±... |
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 08:29:43 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Nie ma potrzeby wyjeżdżać do Hiszpanii aby kupić anchovis. W sklepach s± dostępne bez większego problemu hiszpańskie, greckie, marokańskie i jakie tam kto chce i to w różnych wersjach np. z papryk±:-) Chyba, że chcesz kupować na wagę. No to takich faktycznie w Polsce nie widziałem, a w Hiszpanii tak :-) |
]
|
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 23:01:04 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com | Czarek, z całym szacunkiem, bez urazy, ale to nie mogłoby (nie może ) mi smakować. Pięknie się to wszystko prezentuje, sprawiaj±c wrażenie dania ekskluzywnego, ale... przykro mi - nie jestem "za". Z drugiej za¶ strony nie mogę się zarzekać, że chc± urozmaicić swojej gorszej połowie „rybne menu” nie skorzystam, b±dĽ co b±dĽ, z tego zacnie wygl±daj±cego dania. |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 08:32:43 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Ekskluzywno¶ci to ja bym się tutaj nie dopatrywał żadnej. Składniki, dotępne i poza anchovis (puszeczka ca. 8 zł.) tanie. Ryba panga, a nie łoso¶ lub halibut :-) A o tym, że może, a wręcz ma prawo nie smakować piszę wyraĽnie w tek¶cie :-)
|
]
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 02-03-2007 o godz. 11:52:41 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl | Też mi się wydaje, że raczej o to, do czego wyskokowego serwować tak sporz±dzon± rybkę! Jej wyższo¶ć nad ogórkiem kiszonym z beczki lub korniszonkiem ze słoika jest wyraĽna... ;) |
]
]
]
]
]
]
]
|
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez old_rysiu dnia 01-03-2007 o godz. 08:36:57 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Bardzo ciekawy sposób na ryby zakupione w sklepie. Muszę to wypróbować, może uda mi się w ten sposób przełamać do filetów sklepowych. Rybom złowionych na wędkę, nie będę zabiera ich naturalnego smaku i zapachu. Złowione ryby słodkowodne do poniewierania w przyprawach i aromatach przeznaczyłem jedynie karpia. Tego za¶ wolę w aromacie z bakalii ( rodzynki, migdały, figi ) na słodko-kwasno z dodatkiem piernika. Karpia ala Oldi mieli już okazję i zobaczyć i spróbować co niektórzy userzy PW.
Wracaj±c do tego przepisu - muszę wypróbować w wersji oryginalnej - pnej. Mam tylko pytanie.
Dlaczego Twoje dziewczyny uciekaj± gdy to przygotowywujesz?
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 08:52:43 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Dobre pytanie :-) Uciekaj± w momencie kiedy wrzucam anchovis na roztopione masło daj± wtedy potworny rybi aromat, który mogę porównać jedynie z aromatem sosu rybnego, z tym że w momencie poł±czenia z innym składnikiem sos rybny przestaje ¶mierdzieć, a anchovis pomimo dolania soku i dodania bazylii nie :-) Tak w ogóle pewne analogie widzę pomiędzy tym sosem, a sosem na bazie sosu rybnego, który robię według przepisu tajskiego (wisi na PW). Sacha się zajadał, a Torque po spróbowaniu od razu stwierdził, że to nie dla niego :-)
Wracaj±c do moich kobitek, to sos jest dla nich be, ale sam± usmażon± uprzednio marynowan± w soku rybk± zajadaj± się, aż im się uszy trzęs± :-) Dlatego te trzy wersje podałem :-) |
]
|
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 19:32:27 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Czekałem na to pytanie i szczerze mówi±c jestem zdziwiony, że dopiero teraz pada :-) Można, a nawet trzeba! o ile ryba jest ¶wieża. Z mrozon± zdecydowanie nie polecam, nawet po odcieknięciu. Sok staje się tak wodnisty (pełni±c oczywi¶cie nadal rolę marynaty), że tylko spaskudzi sos. |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 03-03-2007 o godz. 10:05:55 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl | Pytanie przypomina mi czasy, gdy w dobie braku sieci wodoci±gowych na wsiach polskich, wodę trzeba było donosić wiadrami, czasem z do¶ć odległych studzien. Był to powód dla którego była rarytasem jako ¶rodek higieny. W sobotni wieczór, w przeddzień pój¶cia do ko¶cioła, cała rodzina, od najmłodszego do najstarszego, wchodziła kolejno do cebrzyka z podgrzan± wod± i dokonywała familijnych ablucji. Woda w cebrzyku nie była wymieniana, jedynie każdemu kolejnemu delikwentowi dolewano do cebrzyka garnuszek gor±cej wody, by miał tę sam± co poprzednik możliwo¶ć k±pieli w ciepłej. Kiedy wszyscy się wyk±pali, zużyt± wodę, broń Boże, nie wylewało się! Musiała jeszcze posłużyć do mycia tzw. białych podłóg w chałupie (surowe deski). Dopiero wówczas wodę uważano za w pełni zużyt± i wylewano na gnój, który wiosn± służył użyĽnianiu chłopskiego pola.
Z kolei do mycia poobiednich statków używało się dwóch cebrzyków z gor±c± wod±. Najpierw myło się naczynia w tzw. brudnej wodzie (ta z każdym mytym talerzem stawała się brudniejsza), a następnie płukano w czystej. Po umyciu wszystkich naczyń, brudn± wodę zlewało się do kubła, dodawało do niej obierzyny z ziemniaków, czasem parzone ziemniaki, krojone karpiele (buraki pastewne), resztki z obiadu i zanosiło gadzinie do obory lub chlewa.
Być może dzisiaj powyższe wielu ¶mieszy, ale tak czy inaczej, chyba czuć w tym wielki szacunek tych ludzi dla wody? Dzisiaj, w dobie wodoci±gów, odkręcenie kranu z wod± nie robi na nikim wrażenia (chyba, że z niego nie płynie!), a ¶wiadomo¶ci, że to skarb, który należy oszczędzać za grosz...
PS. No to co? Który pierwszy chętny do cebrzyka?
|
]
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 04-03-2007 o godz. 16:38:22 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl | Zielonecki, a jaki czujny! ;)))
I tak, i siak, Marcinie! Obie formy poprawne z zaznaczeniem, że czę¶ciej używa się "studni". Czasami, maniakalnie, silę się na oryginalno¶ć lub... na korzystanie z bogactwa naszego języka. ;)
Pozdrawiam! |
]
|
|
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez sacha dnia 04-03-2007 o godz. 21:37:01 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Bardzo lubię anchois ale w domu ten numer by nie przeszedł.Zrobiłem w sobotę co innego i może dla mniej odważnych będzie pasowało.Filety z pangi usmażyłem bez
trzymania w marynacie,tylko obtoczone w m±ce z papryk±.
W rondlu rozgrzałem puszkę(400g)mleka kokosowego,dodałem 1 1/2 łyżki sosu rybnego,1/2 łyżki
pasty czerwonej curry i 2 łyżki proszku curry łagodnego.
Zapach(smród)jak w typowej hinduskiej jadłodalni.Do tego ryż basmati i szpinak z jogurtem też z curry i czosnkiem.
Obiad miał być na niedzielę też ale zostało wchłonięte też na kolację. |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 05-03-2007 o godz. 08:35:57 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Sacha curry sam robiłe¶, czy kupne? A je¶li kupne to jakie? |
]
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez sacha dnia 05-03-2007 o godz. 17:33:15 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Proszek curry firmy Vianco z Wietnamu,żółte opakowanie.
Red Curry Paste z Tajlandii.
Miałem kiedy¶ przepis na domowy wyrób ale gdzie¶ wcieło. |
]
Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1) przez Czez dnia 06-03-2007 o godz. 10:46:23 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Ja sam robię, ale dla wygody chętnie bym kupił cos sprawdzonego. Tej firmy nie znam. Korzystałem dotychczas z kupnych 3 firm. 2 robiły na rynek europejski i curry było do d..., a 1 oryginalne tajskie, rewelacyjne, ale tak ostre, że nie dawałem rady :( |
]
|
|
|