Czy wiesz, że...
Po niemal stu latach do Sekwany wróciły łososie. Prawie dwukilogramowy okaz tej ryby złowiono w odległo¶ci 10 kilometrów od uj¶cia rzeki.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 327
 Zalogowani 0
 Wszyscy 327

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym w±tku będę podawał wpłacone kwoty ...(18213) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że ¶więto, ¶więtem ...(59101) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18213) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k ...(18213) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18213) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18213) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli kto¶ chce wpłacić,, to proszę blik ...(18213) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wod±, oczywi¶cie bez wędki bym n ...(59101) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18213) Mar 24, @ 17:30:00

krzysztofCz: To komu mamy wpłacać ;question Kto¶ zapłacił, to trzeba Mu się ...(18213) Mar 24, @ 17:27:29


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2099
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1963
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1984
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2223
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2054
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2111
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2023
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2062
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2424
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2245
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli±
Opublikował 28-02-2007 o godz. 14:30:00 Monk
Ryby na stół Czez napisał

Artykuł Karpiarza o karpiu w pomarańczach spowodował, że i ja postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na rybę z owocami (choć już przetworzonymi). Lojalnie uprzedzam, że kiedy zaczynam przygotowywać sos, moja córka ucieka z domu, za¶ żona mamrocz±c co¶ pod nosem, wychodzi do ostatniego pokoju, zamykaj±c za sob± drzwi i otwieraj±c okno.



Przepis jest bowiem z gatunku tych, które jednemu smakuj±, innemu za¶ nie. Całe szczę¶cie można go modyfikować na różne sposoby tak, aby nie zetkn±ć się z reakcjami domowników, z jakimi ja się stykam. Ale do rzeczy.

Składniki:

    - filety z dowolnej ryby
    - sok pomarańczowy
    - puszeczka anchovis (sardeli)
    - ¶wieża bazylia
    - sok z 1 cytryny
    - m±ka
    - ryż basmati (lub inny wg uznania)
    - sól, pieprz, papryka czerwona słodka
    - masło i oliwa z oliwek extra vergine.
Przygotowanie:

Pierwsz± czynno¶ci± jak± wykonujemy jest zamarynowanie rybich filetów w soku pomarańczowym z dodatkiem soku z cytryny.

Tak zamarynowane filety wstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny.
Przechodzimy do przygotowania sosu z poniższych składników.

Do rondla wrzucamy masło, a gdy się rozpu¶ci dodajemy anchovis i na małym ogniu smażymy 2 - 3 minuty.

Dolewamy do rondla sok pomarańczowy i dodajemy sok z cytryny. Cało¶ć zagotowujemy.

Do sosu dodajemy bazylię i doprawiamy pieprzem i sol±.

Rondel odstawiamy. Potem sos już tylko podgrzewamy tuż przed podaniem.

Przygotowujemy panierkę, dodaj±c do m±ki spor± ilo¶ć papryki czerwonej słodkiej i cało¶ć dokładnie mieszamy.

Wyjęte z marynaty filety solimy, oprószamy pieprzem i panierujemy.

Filety smażymy na złocisty kolor, na oliwie z oliwek.

Usmażone filety polewamy sosem i podajemy z ryżem.

Osoby zachowawczo podchodz±ce do tego typu „kontrowersyjnych smakowo” przepisów zachęcam do spróbowania najpierw samych usmażonych filetów, które przebywały w marynacie te 3 - 4 godziny. Zapewniam, że s± znakomite.

Troszkę odważniejszych zachęcam do zast±pienia anchovis po prostu m±k± i przygotowania dalszej czę¶ci tak, jak jest to opisane powyżej.
Najodważniejszym proponuję realizację cało¶ci od razu.

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Mepsik dnia 28-02-2007 o godz. 15:31:51
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Uwielbiam achovis, uwielbiam rybę na słodko - osobliwie w pomarańczach z dodatkiem słodkich piernikowych mieszanek ziołowych. Twój przepis już mi smakuje;-)



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 28-02-2007 o godz. 19:16:06
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Już mnie zmotywowałe¶ :-) Pewne przepisy realizuję bowiem li tylko na swój użytek :( co mnie demotywuje, gdyż lubię je¶ć z kim¶ :-) Wielu moich dań żona i córka nie jadaj±, a syn jest za mały :( No to za czas jaki¶ zapodam Ci przepis pod twój gust i to zdecydowanie mniej kontrowersyjny niż powyższy. Mam na my¶li rybę w sosie czarnym :-)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Mepsik dnia 01-03-2007 o godz. 10:23:59
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czekam niecierpliwie;-)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Megalodon dnia 02-03-2007 o godz. 23:05:43
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Odkładajac na bok wszelki rasizm z chęci± wypróbuje rybę w sosie czarnym.


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Stefan (witeknowak@o2.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 15:37:26
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wypróbuję:-) Lubię wyzwania kulinarne:-)



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 28-02-2007 o godz. 19:09:42
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
To może wypróbujesz też sandacza w kawie ;-))))) To nie mój przepis, ale w ten deseń i jam cykor...


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Stefan (witeknowak@o2.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 19:50:14
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie wiem, czy akurat będzie to sandacz... mało ich łowię. Ale jaka¶ norweska potwora na pewnio się załapie:)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez rom71 dnia 04-03-2007 o godz. 15:44:35
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Pokazałem ten przepis mamie i wybróbóje , jest ciekawy.Trzeba próbować każdy jaki jest.


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Pawel66 dnia 28-02-2007 o godz. 17:30:42
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Zapowiada się wy¶mienicie - odważnie wypróbuję wersję główn± :-).



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 28-02-2007 o godz. 19:13:03
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Odważny jeste¶ :-) Ale czy rozs±dny? Poczytaj moje przepisy na tym na przykład portalu i zwróć uwagę, że je¶li o czym¶ piszę to wiem o czym piszę :-)A gusta przećwiczyłem nie tylko polskie, ale i zagramaniczne ;-) Mowa oczywi¶cie o moich daniach :-) Powodzenia :-)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Pawel66 dnia 28-02-2007 o godz. 20:01:31
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
;-), bez obaw,zapoznałem się, przegl±dałem też stronę SSG - tak dla pewno¶ci...


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Pawel66 dnia 03-03-2007 o godz. 16:29:22
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Domownicy rybę (pangę) z ryżem zjedli ze smakiem. Niestety odmówili współpracy przy sosie:-). Jak dla mnie natomiast - rewelacja! Dziękuję :-).


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 28-02-2007 o godz. 17:35:05
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ciekawy i faktycznie odwazny przepis (na mysli mam sos). Jako ze anchovis dla mnie to swoisty rarytas, uwazam ze jest to swietokractwo robic z nich sos - ale ok sprobuje. Apropo anchovis - zawsze przywoze z Hiszpanii wiele puszek tego specjalu, jednak polskie samkuja mi najlepiej - tyle ze sa bardzo nietrwale i nie mozna ich dluzej trzymac.



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 28-02-2007 o godz. 19:08:10
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Karpiarzu jakie polskie? Masz na my¶li koreczki helskie? To nie saredla tylko szprot! Inna bajka, ale smakowo jest ekstra :-)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 19:41:49
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Sos z anchovis !!. Wspaniale. Na pewno przepis wypróbuję.
Ps. Czy kupiłe¶ aparat i teraz przy okazji każdego, Twojego tekstu kulinarnego, podwójne ¶linienie się, zapewnione?



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 28-02-2007 o godz. 20:55:37
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Cóż..z pewn± tak± doz± nie¶miało¶ci powiem, że obecnie każdy mój tekst...nie tylko kulinarny ;-) będzie opatrzony zdjęciami, o ile Monk zdzierży wysyłanie tekstów tak jak je wysyłam ;-)

Kupiłem Canona Power Shot A530 :-)

W zanadrzu mam fotki cefali z Turcji, ale tu znów trzeba będzie wypróbować wytrzymało¶ć Woytasa ;-)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Monk (monk@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 21:58:20
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Je¶l ifotki będ± miały rozmiar 430 /poziome/ lub 350 /pionowe/, rozdzielczo¶ć 72 dpi i pliki max. 50 kb, to może to być możliwe!!;)
O wielko¶ci fotek z tego tekstu już zapomniałem!!:D


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 09:11:59
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Licz±c na to, że mnie nie obrażasz ;-)))))) dam ten tekst do przetłumaczenia kumatym kolegom :-)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 01-03-2007 o godz. 10:36:14
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
On się z Ciebie wyraĽnie nabija! Mnie kiedy¶ wpajano, że podstawowe wymiary powinny być 90-60-90! I ani gigabajta więcej! ;)))


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 10:47:24
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ja wiem tylko, że megapiksele powinny być dwa ;-))) Ale co z t± rzodzielczo¶ci± Sazanie??? :-)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 01-03-2007 o godz. 11:04:00
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
To mógł być jaki¶ klik na klawiaturze. Być może miał na my¶li nie rozdzielczo¶ć, a rozwi±zło¶ć... To prawie synonimy a "prawie" wiesz co robi. ;)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Monk (monk@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 01-03-2007 o godz. 15:58:36
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Co za zboczki!! Co to wiosna za oknem z ludzi robi...;)))


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Yelcyn dnia 05-03-2007 o godz. 00:51:28
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wcwi.pl
[quote] W zanadrzu mam fotki cefali z Turcji... [/quote] Czarek! Nie daj się namawiać! Niech poznam co straciłem.......



]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 05-03-2007 o godz. 08:32:36
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Yelcyn zapewniam, że nic nie straciłe¶ i mówię to całkiem poważnie :( Dlatego tak się dopytywałem o twoje efekty :-) Artykuł wrzucę przed wakacjami, w formie przedstawienia ciekawostek z metod i obyczajów wędkasrkich w Turcji.


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Wichura dnia 28-02-2007 o godz. 22:19:44
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.VingTsunKuen.trinet.pl
Zaryzykował przepis Karpiarza to i zaryzykuje Twój ;)) Raz się żyje :))



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 22:49:14
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
A ja lubię tylko te filmy, które znam! ;))) Mimo tego będ±c w Hiszpanii, zaopatrzę się (podobnie jak Karpiarz) w ów odpowiedni składnik sosu i spróbuję w wersji oryginalnej. Najwyżej, jak nie będzie dobre, to doleję do tego ¶mietany i dam psu, a sobie przygotuję schabowego z kapust±...



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 08:29:43
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie ma potrzeby wyjeżdżać do Hiszpanii aby kupić anchovis. W sklepach s± dostępne bez większego problemu hiszpańskie, greckie, marokańskie i jakie tam kto chce i to w różnych wersjach np. z papryk±:-) Chyba, że chcesz kupować na wagę. No to takich faktycznie w Polsce nie widziałem, a w Hiszpanii tak :-)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 28-02-2007 o godz. 23:01:04
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Czarek, z całym szacunkiem, bez urazy, ale to nie mogłoby (nie może ) mi smakować. Pięknie się to wszystko prezentuje, sprawiaj±c wrażenie dania ekskluzywnego, ale... przykro mi - nie jestem "za". Z drugiej za¶ strony nie mogę się zarzekać, że chc± urozmaicić swojej gorszej połowie „rybne menu” nie skorzystam, b±dĽ co b±dĽ, z tego zacnie wygl±daj±cego dania.



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Wichura dnia 28-02-2007 o godz. 23:06:54
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.VingTsunKuen.trinet.pl
Daj połówce samo anchovis ;))


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 08:32:43
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ekskluzywno¶ci to ja bym się tutaj nie dopatrywał żadnej. Składniki, dotępne i poza anchovis (puszeczka ca. 8 zł.) tanie. Ryba panga, a nie łoso¶ lub halibut :-) A o tym, że może, a wręcz ma prawo nie smakować piszę wyraĽnie w tek¶cie :-)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Esox dnia 02-03-2007 o godz. 01:04:21
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Panowie - a czy to o smak chodzi???


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 02-03-2007 o godz. 11:52:41
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
Też mi się wydaje, że raczej o to, do czego wyskokowego serwować tak sporz±dzon± rybkę! Jej wyższo¶ć nad ogórkiem kiszonym z beczki lub korniszonkiem ze słoika jest wyraĽna... ;)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 03-03-2007 o godz. 21:12:57
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Wczoraj jadłem prawdziwe kiszone ogórki, ot tak .. poprostu.


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 03-03-2007 o godz. 21:11:13
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
Napisałem: "sprawiaj±c wrażenie dania ekskluzywnego"


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Piwoniusz dnia 02-03-2007 o godz. 20:06:21
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wedkarski.piwoniusz.com
Ostrożnie ... Nie bez kozery następny artykuł Czeza jest "Catch and Release" ... ;o)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 02-03-2007 o godz. 22:49:22
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
Wypuszczasz mnie z tym release! - rzekła z niedowierzaniem w głosie pewna ryba do wędkarza hołdujacego zasadzie no kill.


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Piwoniusz dnia 03-03-2007 o godz. 01:53:59
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wedkarski.piwoniusz.com
Miałem na my¶li, że nie ma takiej ryby, któr± można zatrzymać. Predzej czy póżniej trzeba każd± "release". ;)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 03-03-2007 o godz. 09:14:15
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
To może chociaż wydłużyć czas jej zatrzymania? A co by¶ powiedział na rybę w... gorzkiej czekoladzie? ;)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 01-03-2007 o godz. 08:36:57
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Bardzo ciekawy sposób na ryby zakupione w sklepie. Muszę to wypróbować, może uda mi się w ten sposób przełamać do filetów sklepowych. Rybom złowionych na wędkę, nie będę zabiera ich naturalnego smaku i zapachu. Złowione ryby słodkowodne do poniewierania w przyprawach i aromatach przeznaczyłem jedynie karpia. Tego za¶ wolę w aromacie z bakalii ( rodzynki, migdały, figi ) na słodko-kwasno z dodatkiem piernika. Karpia ala Oldi mieli już okazję i zobaczyć i spróbować co niektórzy userzy PW.
Wracaj±c do tego przepisu - muszę wypróbować w wersji oryginalnej - pnej. Mam tylko pytanie.
Dlaczego Twoje dziewczyny uciekaj± gdy to przygotowywujesz?



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 08:52:43
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dobre pytanie :-) Uciekaj± w momencie kiedy wrzucam anchovis na roztopione masło daj± wtedy potworny rybi aromat, który mogę porównać jedynie z aromatem sosu rybnego, z tym że w momencie poł±czenia z innym składnikiem sos rybny przestaje ¶mierdzieć, a anchovis pomimo dolania soku i dodania bazylii nie :-) Tak w ogóle pewne analogie widzę pomiędzy tym sosem, a sosem na bazie sosu rybnego, który robię według przepisu tajskiego (wisi na PW). Sacha się zajadał, a Torque po spróbowaniu od razu stwierdził, że to nie dla niego :-)
Wracaj±c do moich kobitek, to sos jest dla nich be, ale sam± usmażon± uprzednio marynowan± w soku rybk± zajadaj± się, aż im się uszy trzęs± :-) Dlatego te trzy wersje podałem :-)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez gismo dnia 01-03-2007 o godz. 19:13:13
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.bez-cisnien.neostrada.pl/
No to ja też zaryzykuję :) Ale mam wcze¶niej pytanie – czy soku, w którym moczyły się filety nie można wykorzystać do przygotowania sosu? Czy to raczej kiepski pomysł? :)



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 01-03-2007 o godz. 19:32:27
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czekałem na to pytanie i szczerze mówi±c jestem zdziwiony, że dopiero teraz pada :-) Można, a nawet trzeba! o ile ryba jest ¶wieża. Z mrozon± zdecydowanie nie polecam, nawet po odcieknięciu. Sok staje się tak wodnisty (pełni±c oczywi¶cie nadal rolę marynaty), że tylko spaskudzi sos.


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 03-03-2007 o godz. 10:05:55
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
Pytanie przypomina mi czasy, gdy w dobie braku sieci wodoci±gowych na wsiach polskich, wodę trzeba było donosić wiadrami, czasem z do¶ć odległych studzien. Był to powód dla którego była rarytasem jako ¶rodek higieny. W sobotni wieczór, w przeddzień pój¶cia do ko¶cioła, cała rodzina, od najmłodszego do najstarszego, wchodziła kolejno do cebrzyka z podgrzan± wod± i dokonywała familijnych ablucji. Woda w cebrzyku nie była wymieniana, jedynie każdemu kolejnemu delikwentowi dolewano do cebrzyka garnuszek gor±cej wody, by miał tę sam± co poprzednik możliwo¶ć k±pieli w ciepłej. Kiedy wszyscy się wyk±pali, zużyt± wodę, broń Boże, nie wylewało się! Musiała jeszcze posłużyć do mycia tzw. białych podłóg w chałupie (surowe deski). Dopiero wówczas wodę uważano za w pełni zużyt± i wylewano na gnój, który wiosn± służył użyĽnianiu chłopskiego pola.

Z kolei do mycia poobiednich statków używało się dwóch cebrzyków z gor±c± wod±. Najpierw myło się naczynia w tzw. brudnej wodzie (ta z każdym mytym talerzem stawała się brudniejsza), a następnie płukano w czystej. Po umyciu wszystkich naczyń, brudn± wodę zlewało się do kubła, dodawało do niej obierzyny z ziemniaków, czasem parzone ziemniaki, krojone karpiele (buraki pastewne), resztki z obiadu i zanosiło gadzinie do obory lub chlewa.


Być może dzisiaj powyższe wielu ¶mieszy, ale tak czy inaczej, chyba czuć w tym wielki szacunek tych ludzi dla wody? Dzisiaj, w dobie wodoci±gów, odkręcenie kranu z wod± nie robi na nikim wrażenia (chyba, że z niego nie płynie!), a ¶wiadomo¶ci, że to skarb, który należy oszczędzać za grosz...

PS. No to co? Który pierwszy chętny do cebrzyka?




]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez marcin_p (marcin_p@interia.pl) dnia 03-03-2007 o godz. 21:16:06
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.fotopamiatka.blogspot.com
"Studzien" czy "studni"?


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 04-03-2007 o godz. 16:38:22
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
Zielonecki, a jaki czujny! ;)))
I tak, i siak, Marcinie! Obie formy poprawne z zaznaczeniem, że czę¶ciej używa się "studni". Czasami, maniakalnie, silę się na oryginalno¶ć lub... na korzystanie z bogactwa naszego języka. ;)
Pozdrawiam!


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez sacha dnia 04-03-2007 o godz. 21:37:01
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Bardzo lubię anchois ale w domu ten numer by nie przeszedł.Zrobiłem w sobotę co innego i może dla mniej odważnych będzie pasowało.Filety z pangi usmażyłem bez
trzymania w marynacie,tylko obtoczone w m±ce z papryk±.
W rondlu rozgrzałem puszkę(400g)mleka kokosowego,dodałem 1 1/2 łyżki sosu rybnego,1/2 łyżki
pasty czerwonej curry i 2 łyżki proszku curry łagodnego.
Zapach(smród)jak w typowej hinduskiej jadłodalni.Do tego ryż basmati i szpinak z jogurtem też z curry i czosnkiem.
Obiad miał być na niedzielę też ale zostało wchłonięte też na kolację.



Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 05-03-2007 o godz. 01:23:08
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
Jakie¶ same przepastne jamochłony w tym domu! ;)


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 05-03-2007 o godz. 08:35:57
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Sacha curry sam robiłe¶, czy kupne? A je¶li kupne to jakie?


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez sacha dnia 05-03-2007 o godz. 09:02:40
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Kupne,zobaczę w domu jakiej firmy to napiszę.


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez sacha dnia 05-03-2007 o godz. 17:33:15
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Proszek curry firmy Vianco z Wietnamu,żółte opakowanie.
Red Curry Paste z Tajlandii.
Miałem kiedy¶ przepis na domowy wyrób ale gdzie¶ wcieło.


]


Re: Ryba w sosie pomarańczowym z anchovis i bazyli± (Wynik: 1)
przez Czez dnia 06-03-2007 o godz. 10:46:23
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ja sam robię, ale dla wygody chętnie bym kupił cos sprawdzonego. Tej firmy nie znam. Korzystałem dotychczas z kupnych 3 firm. 2 robiły na rynek europejski i curry było do d..., a 1 oryginalne tajskie, rewelacyjne, ale tak ostre, że nie dawałem rady :(


]

Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.21 sekund :: Zapytania do SQL: 262