Kajko napisał
Sensas zapytał:
Jestem szczę¶liwym posiadaczem stawu o powierzchni ok. 1,5 ha. Przed zim± woda z tego stawu została spuszczona a ryby wyłowione. Zbliża się wiosna i ponownie chciałbym zarybić mój staw. Chciałbym wpu¶cić następuj±ce gatunki: lin, kara¶, płoć, leszcz, okoń, szczupak, sum. Maksymalna głęboko¶ć stawu wynosi 1,5 m, dno jest miękkie, pokryte mułem; brzegi dosyć mocno s± poro¶nięte trzcin±. Moje pytanie dotyczy składu gatunkowego, tzn. jakie mam zachować proporcje między gatunkami wyżej wymienionych ryb? Z których zrezygnować, albo które dodać?
I drugie pytanko: w poprzednich latach miałem kłopoty z karpiem, gdyż zauważyłem, że karpie atakowały narybek i zjadały go (dlatego mam teraz w±tpliwo¶ci, czy zarybiać staw tym gatunkiem). Czy to normalne? Czym to mogło być spowodowane?”
Kajko:
Na sam pocz±tek zaproponuję ci kupno ksi±żki pod tytułem: „Chów ryb w małych stawach”. Nie wiem kto j± wydał, ale na internecie na pewno odszukasz tę pozycję (je¶li nie znajdziesz to pisz, poszukam). W ksi±żce, któr± Ci polecam, znajdziesz wszystko, co by cię interesowało a nawet więcej.
Przy opisanej przez Ciebie charakterystyce stawu proponowałbym rybki, którym te warunki będ± sprzyjały, czyli: lin, kara¶, karp, płoć i szczupak. Leszcza (woli głębsze zbiorniki), okonia (byłbym ostrożny - to gatunek, który potrafi zdominować tak mały zbiornik) i suma raczej bym nie wpuszczał. Chyba, że cenisz sobie egzotykę. Proponuję wtedy wpu¶cić 2 - 3 sumy i może z 20 jesiotrów.
Wielko¶ć obsady zależy od warunków tlenowych i możliwo¶ci wymiany wody przez Ľródło zasilaj±ce ten staw. My¶lę, że ł±czna masa białej ryby nie powinna przekraczać 1,6 tony, w tym jakie¶ 50% płoci, je¶li miałby być tam szczupak, który tę rybkę bardzo lubi i trzeba mu zapewnić (tani± dla nas) bazę pokarmow±. Moim zdaniem 150 szt. palczaka szczupaka będzie ilo¶ci± wystarczaj±c±. A jak przeliczyć ilo¶ć szczupaków na ilo¶ć białej ryby? Musimy uwzględnić, że dzienna racja żywno¶ciowa jak± pobiera szczupak to 2% - 9% masy ciała tego drapieżnika. ¦rednio trzeba przyj±ć, że około 5%. Je¶li więc do stawu wpu¶cisz 50 szczupaków po 1 kg, to dziennie potrzeba dla nich ok. 2,5 - 3 kg rybek. Pomnóżmy to przez jakie¶ 200 dni i mamy od 500 do 600 kg (dla bezpieczeństwa przyjmijmy 800 kg). Musimy pamiętać, że zim± (a w płytkich stawach zimy dla rybek s± srogie) u szczupaka pokarm może zalegać w przewodzie pokarmowym nawet kilkaset godzin, a latem (a w płytkich stawach lata dla rybek s± upalne) ta sama racja pokarmu może być strawiona już w 36 godz.
Jeżeli woda z Twojego stawu będzie za rok, dwa spuszczana ponownie, zarybiłbym ten zbiornik linem, karasiem i karpiem w proporcjach dowolnych, gdyż te rybki szczególnie sobie nie przeszkadzaj± (po prostu wpu¶ć najwięcej tych ryb, które Tobie najbardziej smakuj±). Natomiast, je¶li stawek ten chciałby¶ przekształcić w małe jeziorko, to czeka Cię długa praca. Najpierw powiniene¶ go oczy¶cić, zarybić biał± ryb± a na samym końcu dodać szczupaki i sumy.
Co do „ataków” karpi na narybek: otóż, karp nie jest fitofagiem. Ro¶liny przez karpia s± zjadane sporadycznie (nie mówię o kukurydzy, któr± podrzucamy). S± to nasiona ro¶lin wodnych, glony itp. Karp żywi się zooplanktonem, larwami owadów, które żyj± w wodzie i małe rybki, choć to nie jest reguła, mog± stać się też jego przygodnym pokarmem.