Czy wiesz, że...
Nasza rodzima troć w systematyce ichtiologicznej została wyróżniona już w roku 1780 i występowała pod nazw± łososiopstr±g. Swoj± wła¶ciw± nazwę troć otrzymała dopiero w roku 1864.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 76
 Zalogowani 0
 Wszyscy 76

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: ¦więta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(5) Mar 29, @ 17:25:48

krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj an"]W tym w±tku będę podawał wpłacone kwoty ...(18281) Mar 27, @ 16:07:40

lecek: Wielkanoc w Ustroniu. Zapowiedziałem małżonce, że ¶więto, ¶więtem ...(59112) Mar 26, @ 15:02:24

lecek: Pooszło. k ...(18281) Mar 26, @ 14:43:29

krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara... poszło k i za Zdzicha co robi zyg-zyg t ...(18281) Mar 26, @ 14:00:16

artur: Poszło ...(18281) Mar 26, @ 10:30:05

krzysztofCz: Poszło k ...(18281) Mar 26, @ 07:09:09

jjjan: Nikt się nie kwapi więc jeżeli kto¶ chce wpłacić,, to proszę blik ...(18281) Mar 25, @ 20:19:56

mario_z: Dzisiaj spotkanie jajeczkowe nad wod±, oczywi¶cie bez wędki bym n ...(59112) Mar 24, @ 20:50:03

Krzysztof46: nic nie trzeba ,zbierajcie na nastepny rok i tyle w temacie ...(18281) Mar 24, @ 17:30:00


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2103
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 1966
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1986
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2227
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2056
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2114
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2026
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2065
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2428
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2247
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Łatwe gotowanie - ryba morska.
Opublikował 27-04-2009 o godz. 12:32:32 Dzepetto
Ryby na stół Old_rysiu napisał

Ilu z nas mieszka nad morzem? Mała garstka. Ilu z tej małej garstki łowi nad morzem ryby? Kolejny procent z tej małej garstki.



Ryba jest bardzo zdrowa no i niestety bardzo droga. Nie wiem dlaczego, u nas na ¦l±sku- w sklepach, ryba morska ¶mierdzi. Nie znaczy to, że jest zepsuta. To inny zapach.
Trzeba ten zapach zamienić na przyjemniejszy. S± różne szkoły przygotowania takiej rybki. Najtrudniej zrobić j± dla osób, które nie mog± je¶ć pieczonych dań. Zostało nam gotowanie.
Wielu z Was, odwiedzaj±cych ten serwis, nie gotuje w domu. Dla nich to najtrudniej napisać przepis na cokolwiek. Jednak jak się widzi wszystko, łatwiej jest zdecydować się na gotowanie.
W miarę możliwo¶ci będę Wam pokazywał przygotowywanie różnych dań.
Dzisiaj ryba morska - mintaj ( filety mrożone ).

Na fotografii widzimy podstawowe produkty. Jest mintaj mrożony- filety, który trzeba zaraz rozmrozić. Najpro¶ciej włożyć go do zimnej wody i poczekać aż zmięknie ( stanie się wiotki), zmieniaj±c wodę, która jest już baaardzo zimna.
Potrzebny jest tłuszcz. Oliwa czy olej? Ja tutaj zastosowałem tłuszcz z ... kaczki. Na obiad żona robiła kaczkę nadziewan± jabłkami i sporo tłuszczu odłożyła łyżk±. Jest on o wiele lepszy niż tłuszcz z oliwek lub olej.
Cebulka i papryka czerwona, grubiutka i soczysta. Kilka sztuk pieczarek, ¶mietana i "Pomysł na rybę" ze szpinakiem.
Potrzebna nam jeszcze kropelka wody, młode ziemniaczki i koperek.
No to do roboty.

Na patelnię dajemy trochę tłuszczu i kolejno kroimy : cebulkę, pieczarki i paprykę.

Zapalamy gaz, przykrywamy pokrywk± i ... czekamy.

Mamy teraz trochę czasu, więc do wysokiego kubeczka wlewamy ¶mietanę i wsypujemy do ¶mietany "Pomysł na rybę" ( to taki produkt w sklepach dostępny ). Wszystko ładnie mieszamy mikserem.

Tymczasem nasze produkty zaczynaj± "siadać" w patelni. Pora dodać pieprzu i soli.

Przykrywamy i dusimy dalej. Kilkakrotnie mieszamy i czekamy, aż papryczka nie będzie chrupi±ca ( stanie się elastyczna, czyli już dobra ).

Teraz można dodać ¶mietankowy sos.

Pamiętajmy, aby dobrze przemieszać składniki. Chwilkę się pogotuje i możemy odstawić cało¶ć. Zaczynamy drugi etap.

Na drug± patelnię wlewamy trochę wody i układamy kawałki ryby.

Pod przykryciem gotujemy ( parujemy z gotowaniem ).
Namoczone w wodzie młode ziemniaczki skrobiemy, aby zdj±ć z niej maleńk± warstwę skórki. Dajemy do garnka i gotujemy aż zmiękn±.

Tymczasem w naszej patelni z rybami, zaczyna się proces gotowanio-parowania.

Kilka minut i gotowe. Nadmiar wody odlewamy zostawiaj±c tylko ryby w patelni.

Naszym warzywnym sosem, bardzo gęstym, zakrywamy ryby, ładnie wygładzaj±c powierzchnię. Przykrywamy pokryw± i znów doprowadzamy do gotowania.

Czas na koperek. Trzeba go posiekać i tyle.

Ryba już gotowa. Odstawiamy i czekamy, aż dojd± ziemniaczki.

Układamy je na talerzu, posypujemy koperkiem i nakładamy obok porcję naszego wyrobu.

Jak na pi±tkowe danie, wygl±da nieĽle. Dodajmy tylko młodej kapusty, któr± można przygotować na bardzo wiele sposobów i zajadamy.
Najważniejszy pierwszy kęs - smaczne, czy nie?

Poczekajmy jednak na szczupaki :-)

Old_rysiu


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Dzepetto


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 27-04-2009 o godz. 12:42:22
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
O ile dobrze zrozumiałem, czekamy na kolejne artykuły z cyklu "Łatwe gotowanie"? Pomysł mi się podoba.
Mi zabrakło w przepisie ¶wieżego szpinaku zamiast "Pomysłu na", choć rozumiem, że dla pocz±tkuj±cych mistrzów patelni to dobra alternatywa :).
Ja surow± rybkę ułożyłbym na sosik pod koniec jego gotowania tak, aby nie rozpadła się na atomy i było j± widać, choćby pokrojon± w grubsz± kostkę. 5 minut i rybka ugotowana.



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez artur (artkie@wp.pl) dnia 27-04-2009 o godz. 13:29:30
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Rysiu ta ostatnia fotka ;););). Tak jakby zniecęcała ;) :). Tak± że¶ minę zrobił że ojojoj. :) :) :).


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Czez dnia 27-04-2009 o godz. 14:41:18
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Sołtysku, ostatnia fotka nie ma nic wspólnego ze zniechęcaniem :-) Ona dokumentuje zrozumienie przez Oldiego faktu, że dobrego dania pod ŻADNYM POZOREM nie wolno psuć żadnymi "Pomysłami na...", choćby były nawet ze szpinakiem :-)


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez artur (artkie@wp.pl) dnia 27-04-2009 o godz. 14:53:06
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
A to insza inszo¶ć ;););). Ja osobi¶cie też nie używam "Pomysłów na....." ani tym podobnych Veget czy innych Kucharków. Tylko papryka, nailepiej Chili, pieprz, sól. Oraz gdzie się da i ile się da, natka Pietruszki i Koper oraz ale tylko w potrawach w których można, Szczypior. Oprócz tych dodatków oczywi¶cie inne warzywa też.


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Kowalski dnia 27-04-2009 o godz. 15:16:53
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czyż nie dopisał puenty o szczupakach?


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 27-04-2009 o godz. 22:58:28
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Tak jak na tych zdjęciach, rybki nie trzeba gotować długo - nawet te 5 minut zupełnie wystarczy, chociaż u mnie trwało to krócej. Nie trzeba drobić ryby na małe kosteczki, wskazane s± wieksze płaty. Ładnie taki płat dzwiga sie z pierzynk± warzywn± już na talerz. Przykryta ryba lepiej wchłania aromat sosu warzywnego.


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez fishmaniac dnia 27-04-2009 o godz. 14:44:53
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ciekawy przepis.Co¶ innego niż smażona rybka w panierce któr± zwykle, po najmniejszej linii oporu się przygotowuje.
Jak zwykle przy przepisach, wychodz± różne gusta.
Ja na ten przykład wolę, jak papryka jest chrupi±ca.Gdy się rozgotuje, chodzi z niej skóra, która nieprzyjemnie poniewiera się w potrawie, i czasem powoduje dolegliwo¶ci żoł±dkowe.Inna sprawa, że po zmięknięciu traci kolor i najważniejsze-witaminki.
Istnieje prosty sposób na jej obranie.Wydr±żone z gniazd nasiennych, smarujemy trochę oliw± i do rozgrzanego piekarnika na 3-5 min.Schodzi łatwo jak z pomidora polanego wrz±tkiem.
Gotowych sosów nie stosuje.Zwykle 80% takich specyfików to m±k.Lepiej zadać sobie trochę trudu i przygotować samemu.Ale cóż, miało być prosto i szybko więc jest.
Przepis wypróbuje na pewno.
Pozdrawiam naczelnego kucharza PW :)



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Kowalski dnia 27-04-2009 o godz. 15:15:18
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Hi hi...Czez się zabrał za dojenie, to ja za linię.
Narysuj mi najmniejsz± linię oporu, bardzo proszę. Jeszcze nigdy takowej nie widziałem.


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez fishmaniac dnia 27-04-2009 o godz. 15:20:36
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Specjalne tłumaczenie:zadaj±c Sobie najmniej trudu....


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Czez dnia 27-04-2009 o godz. 15:27:52
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ze skórk± masz rację. Pisałem o tym przy okazji przepisu na halaszle. Ale jest sposób na skórkę polegaj±cy na zahartowaniu papryczki tj. przesmażeniu na rozgrzanym tłuszczu. Po takim zabiegu czas jaki¶ skórka nie będzie odchodzić. Oczywi¶cie je¶li zachodzi potrzeba dłuższej obróbki, to pozostaje tylko obieranie ze skórki.


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez fishmaniac dnia 27-04-2009 o godz. 15:44:18
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wiem, bo zastosowałem się do tej rady przy robieniu wła¶nie zupy:).Fajnie taka papryka smakuje też w sałatce(najlepiej je¶li w parze z suszonymi pomidorami).
W potrawach smażonych paprykę wrzucam na koniec,żeby była ciepła.Nie lubię rozgotowanych warzyw.Musz± chrupać i basta!:)


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Kowalski dnia 27-04-2009 o godz. 17:32:04
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Figa z makiem. Gdyby tak, to powinno być:
"...linii najmniejszego oporu". Howgh.


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez fishmaniac dnia 27-04-2009 o godz. 18:04:12
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie sposób nie przyznać Ci racji:)


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 27-04-2009 o godz. 22:53:45
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Postaraj się nie obierać skórki, wrzucić wszystko na zimny tłuszcz i zobaczysz czy jest dobre czy złe. Zapewniam Cię, że nie chciałem przygotować surowej papryki a skórka mi nie przeszkadza i trzyma się doskonale mi±ższu. Jeste¶ jedyny, który napisałe¶, że spróbujesz to zrobić. Uwierz, że mało z tym roboty a danie warte smakosza. Tłuszcz możesz wybrać dowolny, a jak będziesz miał z kaczki - nie musisz się obawiać złego mieszania smaków.
Mam nadzieję, że niedługo zobaczę komentarz po zjedzeniu tego dania.


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez fishmaniac dnia 27-04-2009 o godz. 23:08:18
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Możesz być pewien, ze spróbuje.Z drobnymi modyfikacjami ale na pewno:))


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Czez dnia 27-04-2009 o godz. 14:59:05
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Oldi i rzecz najważniejsza ;-)))) Jak doisz ziemniaki?? Krowę, kozę, owcę rozumiem...ale ziemniaki???? A stoi jak wół napisane "...aż doj± ziemniaki" ;-))))))



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 27-04-2009 o godz. 16:12:31
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ziemniaki po wydojeniu już doszły ;). Dzięki za zwrócenie uwagi, bo to raczej do mnie :)


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Czez dnia 27-04-2009 o godz. 19:29:37
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dzepetto st±pasz po strasznie grz±skim gruncie...wychodzi bowiem albo na to, że Ty doisz ziemniaczki Oldiego, albo On Twoje ;-))))))))))) Ale ja już w szczegóły nie będę wnikać :-)))))))


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 28-04-2009 o godz. 09:42:03
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
I bardzo dobrze, że wnikać nie będziesz. Im mniej wiesz, tym dłużej ¶pisz i krócej zeznajesz ;)


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez ZIPPO dnia 27-04-2009 o godz. 16:15:24
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
No jak to Oldik, zapach ryby zmieniłe¶, ryby jako takiej wogóle nie widać na talerzu. Więc po kiego czorta mintaj Tobie był potrzebny!? ;))))



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Piwoniusz dnia 27-04-2009 o godz. 17:38:54
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wedkarski.piwoniusz.com
ZIPPO, takie przepisy obowi±zywały w kartkowych czasach, kiedy mięso, benzyna i buty miały szacunek w naszym kraju. Sam podejmowałem go¶ci w tamtych ciekawych latach daniem o nazwie "Wołowina po kalabryjsku". Do dużej ilo¶ci sosu pomidorowego wymieszanego z mnóstwem warzyw dodawało się makaron muszelki i tzw. rosołek wołowy ... tak powstawała wołowina po kalabryjsku. :-)


]


ale sam pomysł - nawet nawet :) (Wynik: 1)
przez shawn7 (b_kosinski@o2.pl) dnia 27-04-2009 o godz. 17:25:37
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ryba jest bardzo droga? Hmmm...
Nie wiem co Wy na ¦l±sku tam macie za ryby... gdybym raz kupił ¶mierdz±c± rybę, więcej na pewno moja noga w danym sklepie by nie stanęła...

Co rozumiesz pod słowem „lepszy” tłuszcz? Nie bardzo rozumiem jak przepalony tłuszcz z kaczki (pewnie jeszcze prosto z farmy), zawieraj±cy mnóstwo cholesterolu i powoduj±cy ciężkie schorzenia układu kr±żenia może być przez kogokolwiek nazwany „lepszy”. Zmieszane smaki kaczki i mintaja jako¶ nie bardzo by mi chyba podchodziły...

Kolejna rzecz... jak można na zimny tłuszcz (z kaczki w dodatku) kroić cebulę i inne produkty? To wszystko się wrzuca na gorrrr±cy tłuszcz Oldi!
„Pomysł na”.... ech...szkoda słów.

Przepraszam, że się czepiam... ale, moim zdaniem, jak już robisz artykuł, mógłby¶ się przyłożyć... Nie do¶ć że porcja na talerzu byłaby za mała dla mojego pięcioletniego syna, to chociaż do zdjęcia mógłby¶ ułożyć sztućce od tego samego kompletu...

Heh...z reszt± Twoja mina na ostatnim zdjęciu mówi wystarczaj±co dużo o Twoim dziele...

P.S. Pani profesor od polskiego za czasów szkoły ¶redniej wolała mnie nie pytać o zdanie...hehe...



Re: ale sam pomysł - nawet nawet :) (Wynik: 1)
przez Czez dnia 27-04-2009 o godz. 19:35:13
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Pomijaj±c inne kwestie, faktycznie gratulacje za spostrzegawczo¶ć, że na zimny tłuszcz zostało wrzucone :-)


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez rom71 dnia 27-04-2009 o godz. 20:02:47
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Old_rysiu piękne danie aż ¶linka cieknie .Pozdrawiam serdecznie.



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez akabar dnia 27-04-2009 o godz. 20:19:21
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ale sie czepiaj±.
Czytałem ten artykuł na głodnego - ¶linka mi leciała. I chyba o to chodzi.
A gor±cy tłuszcz?
E tam! :):)



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 27-04-2009 o godz. 20:57:29
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ile już komentarzy!!
No to odpowiadam wszystkim kolejno.
1* To nie jest wytworne danie dla extra go¶ci. To normalny obiadek dzienny i wybieranie sztućców do kompletu ( zdekompletowanego :-) ) nie ma najmniejszego znaczenia.
2* Zapach ryby. Nie wiem jaki zapach maj± morskie ryby kupowane w Warszawie, ale skoro tak pięknie pachn± jak kupowane u rybaka nad morzem, to się koledzy bardzo z tego faktu cieszcie.
3* Obróbka warzyw.
Można robić sporo różnych kombinacji, aby warzywo było ach i ech, kosztem dodatkowej pracy i energii. Tylko po co? Bo komu¶ skórka odpada i brzydko to wygl±da a nawet jak czytan, może zaszkodzić? Przypatrzcie się dobrze - w moim daniu skórka nie odpadła!! Może dlatego, że wszystko zaczynałem od zimna a nie jak Wy radzicie od gor±cego tłuszczu?
Kuchnia ¶laska jest bardzo niezdrowa ale bardzo smaczna. Dlaczego palicie papierosy? Czy aby one nie s± bardziej szkodliwe?
4* Tłuszcz. Zazdro¶cicie tego tłuszczu z kaczki nadziewanej jabłkami. :-) Mało tego, nawet widzicie, że to spalony tłuszcz :-) Brawo! Czy się komponuje w tym daniu? Sam sprawdĽ a potem os±dĽ.
5* Ryba na dole, ryba u góry.
Musi być przykryta t± poduszk± warzywn±. Je¶li zrobisz tak jak napisane, nie rozleci się na kawałeczki. Aromat owej poduszki, przwechodzi do srodka ryby i dlatego danie jest tak smaczne.
6* Moje skrzywienie twarzy? :-) :-) :-)
Podsumowanie:
To jest danie, które może wykonać każdy. Szybkie wykonanie. Bardzo smaczne i zawsze się uda. Pomysł na rybę z firmy Winiary jest tym gwarantem, że udać się musi. Jak zaznaczałem w tek¶cie, nie ma znaczenia jakiej rybki użyjesz, chociaż dla mnie, rybki słodkowodne złowione nigdy nie będ± traktowane żadnym ziołem i zapachami obcymi. Szczupak ma pachnieć szczupakowo. Delikatne mięsko sandacza ma być delikatnym i niczym nie sponiewierane. Słodkie karasie musz± mieć swój smak i zapach ... Można wymieniać zalety płoci, jazi i uklei, niestety nie potrafię rozróżnić smaków ryb morskich kupionych u nas w sklepach i dla tych ryb

Przeczytaj dalszy ciąg komentarza...



Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Czez dnia 27-04-2009 o godz. 21:35:31
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Przyznam się, że jestem zawiedziony Twoj± wypowiedzi± :( Znaj±c Twoje ortodoksyjne podej¶cie do kuchni, a wręcz bardzo ortodoksyjne podej¶cie!!!!! s±dziłem, że w tym przepisie sobie po prostu jaja robisz :-) Skoro nie, to trudno...


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 27-04-2009 o godz. 21:50:02
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Gdzie te jaja?


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Czez dnia 27-04-2009 o godz. 22:01:43
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
No własnie Oldi...gdzie te jaja, które miałe¶ podaj±c drzewiej przepisy na tym portalu...no gdzie te jaja....


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Kowalski dnia 27-04-2009 o godz. 22:55:57
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wszystkie jaja poszły do...mazurka.


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez fishmaniac dnia 27-04-2009 o godz. 23:03:37
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Oldi, to nie tak.To nie próba dokopania Tobie a jedynie sugestie.Na tym(moim zdaniem)polega istota forum.
Napisałe¶:''Można robić sporo różnych kombinacji, aby warzywo było ach i ech, kosztem dodatkowej pracy i energii. Tylko po co?(...)''
Wła¶nie.Więc po co te zdjęcie opis itd.Tyle trudu.Po co?
Je¶li takie rzeczy s± nie istotne, trzeba było podać składniki, z opisem: ''wrzucić do gara i dusić według uznania.Bez zdjęć, i przepis zawarty w trzech zdaniach.Porównanie do papierosów...wybacz, ma się jak piernik do wiatraka.
Tłuszcz z kaczki-nie wiem jak u Ciebie przyrz±dza się kaczkę, ale mi zawsze kojarzy się z duż± ilo¶ci± czosnku i majeranku.Tłuszcz ma tę zaletę(w tym przypadku wadę), że absorbuje zapachy.Więc nie bardzo nadaje się do przygotowania ryby.Spróbuj usmażyć schabowego na tłuszczu po rybie, a będziesz wiedział o czym mówię.
PodejdĽ do tego, jak do normalnej polemiki.Gdybym upierał się przy swoim, nadal przyprawiałbym dorsza czosnkiem i gotował bigos z kurczakiem:)).
Pozdrawiam serdecznie.


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 27-04-2009 o godz. 23:46:40
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Zaczynam rozumieć to o czym chcesz mi napisać.
Tłuszcz absorbuje zapachy - zgoda. Ale do ryb można wykorzystać tłuszcz z kaczki a do kaczki nie można wykorzystać tłuszczu z ryb. My¶lę, że kiedy¶ to sprawdzisz.
Moja tutaj praca wykonania tego fotoprzepisu, jest kolejnym dowodem na to, że bardzo łatwo i bardzo szybko wykonuje się danie i nie ma to nic wspólnego z długo¶cia pisania przepisu na rybę. Nie porównujmy przepisu do dania, bo to dwie zupełnie inne rzeczy.
Można zrobić fotoprzepis na rybę w papryce. Ale to zupełnie inny przepis a już na pewno nie dla każdego.
Wydaje Ci się, że ten fotoprzepis jest pracochłonny. Nic podobnego. Nie muszę pisać jak wyglada kolejny etap, bo wszyscy widza jak wygl±da. Nie muszę pokazywać, czy cebulkę trzeba pokroić i jak pokroić - to widać. Nie muszę pisać, że obróbka termiczna jest i z dołu i z góry - to widać. Nie muszę pisać jak ma wygl±dać skrobany młody ziemniak - to też widać.
Dla kucharzy, s± to fakty tak oczywiste, że aż ¶miesznie o tym pisać. Jednak dla ludzi, którzy maj± problemy z jajecznic±, wystarczy taki tekst z takimi fotkami, aby ugotować wspaniały obiad. Możesz się z tym zgodzić a możesz i nie. Ja jestem pewny, że każdy, kto odważy się na ten przepis, ugotuje smaczne danie.


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Piwoniusz dnia 28-04-2009 o godz. 02:56:38
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wedkarski.piwoniusz.com
Czez, nie daj się zwie¶ć ... ja też od razu wiedziałem, że to jaka¶ kaczka w rybnym sosie. Ryby morskie to tradycyjna kuchnia ¶l±ska odk±d ¦l±sk zaż±dał dostępu do morza. Przepis na rybę w kaczym tłuszczu wygl±da nieapetycznie ale ja kiedy¶ obrzydziłem Chińczykowi lunch z kota opowiadaj±c mu jak się robi tatara. :)))


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 28-04-2009 o godz. 10:00:45
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Koledzy, spójrzcie na tytuł- "Łatwe gotowanie". Przyznacie chyba, że wywody na temat wykwintnego przygotowania mrożonek nie maj± tu większego sensu. Danie miało być proste do przyrz±dzenia i takie jest. Skoro Oldi napisał, że mu smakowało, to znaczy, że zje¶ć się da, a że w przepisie występuje ryba, to pasuje do tego portalu jak kupa do podeszwy :) .
A co do temperatury tłuszczu- je¶li chce się przysmażyć cebulkę, to jak najbardziej należy j± wrzucić na gorrrr±cy tłuszcz, je¶li ma się zeszklić i poddusić z warzywami- nie widzę niczego zdrożnego w zestawieniu jej z zimnym tłuszczem na pocz±tku smażenia. Ja do zupy rybnej zawsze szklę cebulkę wrzucaj±c na zimny tłuszcz. Jest wtedy bardziej miękka i "kleista"- do zupy, czy sosu idealna.
Kończ±c ten wywód zachęcam Cię Oldi do napisania kolejnych odcinków z cyklu "Łatwe gotowanie..."


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Robert (gosia67600@orange.fr) dnia 03-05-2009 o godz. 15:57:58
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Rysiu, Twój przepis spodobał się Gosi, ale jej podoba się wszystko, co Ty przygotowujesz :-)).
Co¶ w tym jest, ale póki, co nie będę dochodził :-))).
Pyta się "moja" czy w taki sposób można post±pić z rybami słodkowodnymi i czy można zast±pić kaczy, gęsim tłuszczem.
Co¶ mi się wydaje, że nakarmi mnie dzisiaj jak±¶ rybk± "Old_Rysiu saute", byle by nie ze szpinakiem, bo to jedyne warzywo, do którego mam od dziecka awersję ;-).




Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez dzepetto dnia 04-05-2009 o godz. 11:20:58
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ja też miałem awersję do szpinaku, ale to przez wspomnienia z przedszkolnej stołówki. Przygotowany w domu, ¶wieży szpinaczek jest po prostu pyszny...


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez old_rysiu dnia 04-05-2009 o godz. 12:20:03
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie musisz się bać - gęsi czy kaczy - wszystko może być. Tu nie trzeba akurat kaczego czy gęsiego tłuszczu - ja taki miałem i takiego użyłem. Można oleju, smalcu ... byle nie margaryny . W'' Pomy¶le na rybę ze szpinakiem '' jest go tyle co kot napłakał - widać kruszynki lej±ce się na fotografii. W gotowym daniu, szpinaku nie znajdziesz - gdzie¶ tam znika ale co¶ tam jednak zostawia :-)
Czy każd± rybkę? Słodkowodna? Ja bym nie robił. Słodkowodne maja ten własny smaczek i zapaszek :-)
Słodkowodne też można pod warunkiem, że bez o¶ci!
Danie to jest smaczne ze względów na warzywka i pieczarki. Podła sklepowa mrożona ryba ( filet ) jest tylko pod tak± postaci± zjadliwa a że ryby to zdrowie, je¶ć je trzeba obowi±zkowo jak grzyba - boczniaka ostrygowatego, którego można już kupić w każdym sklepie na całym ¶wiecie.


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez Robert (gosia67600@orange.fr) dnia 08-05-2009 o godz. 11:54:07
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Szpinaku w żadnej postaci. Nie tyle smak, co konsystencja "znaleziona" na języku przyprawia mnie o odruch wymiotny. Jest to chyba rodzaj alergii albo fobii i na to nie poradzę nic.
To ciekawe, bo przecież w taki sam sposób uczulony byłem kiedy¶ na smażone grzyby.
Dzisiaj zajadam się nimi :-). Może się Małgo¶ zmobilizuje i którego¶ dnia zaserwuje tak± rybkę, póki, co "spagetii Bolognese" ;-).


]


Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1)
przez grubyzwierz dnia 05-05-2009 o godz. 18:35:37
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.grubyzwierz.pl
Smacznie napisane, mniam! :)


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.19 sekund :: Zapytania do SQL: 212