Produkcja czterech wylęgarni gospodarstwa Ruciane-Nida to 800 do 1000 kg materiału zarybieniowego, z czego ok. 300 kg stanowi± zakupy ZO PZW.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 311
Zalogowani 0
Wszyscy 311
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym w±tku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18236) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że ¶więto,
¶więtem ...(59104) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18236) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18236) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18236) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18236) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli kto¶ chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18236) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wod±,
oczywi¶cie bez wędki
bym n ...(59104) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18236) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Kto¶
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18236) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Sałatka z mortadeli z papryk±
Opublikował 09-10-2009 o godz. 12:36:02 dzepetto |
Czez napisał
- ...a Ty Czarek jak± sałatkę lubisz najbardziej?
- Z mortadeli!
- Co? Z mortadeli...?
Mniej więcej w ten sposób wygl±daj± wszystkie dialogi dotycz±ce pytania o moj± ulubion± sałatkę. A jest ni± sałatka z mortadeli. Sałatka prosta w przygotowaniu, tania i niezwykle smaczna. Pomysł na ni± zrodził się - jak to często bywa z przypadku - tzn. hmm... pewnego dnia zastałem w lodówce tylko kawałek mortadeli i słoik papryki marynowanej. Na kanapki ochoty nie miałem, więc zacz±łem kombinować... i tak powstał przepis na sałatkę z mortadeli z papryk± marynowan±. PóĽniej czyniłem próby "uszlachetnienia" sałatki zamieniaj±c mortadelę na szynkow±, jakie¶ wędliny drobiowe, a nawet szynkę i z cał± stanowczo¶ci± muszę stwierdzić, że mortadela jest najlepsza!
Produkty :
- 40 dkg grubo pokrojonej mortadeli;
- słoik domowej czerwonej papryki marynowanej;
- łyżka stołowa ketchupu;
- łyżka stołowa musztardy sarepskiej;
- 2-3 łyżki stołowe majonezu;
- przyprawy: sól, pieprz czarny ¶wieżo mielony, papryka ostra w proszku.
Je¶li kto¶ lubi więcej papryki marynowanej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do podanej ilo¶ci mortadeli dodać dwa słoiki papryki zamiast jednego.
Sałatka powinna mieć ostry smak, więc proponuję nie żałować pieprzu i papryki ostrej. Z sol± zalecam ostrożno¶ć.
Przygotowanie:
Mortadelę kroimy w zapałkę w sposób przedstawiony na zdjęciu. Jednorazowo na desce kładziemy do krojenia 5 - 6 plastrów mortadeli.
Skrojon± mortadelę wrzucamy do naczynia, dodajemy ketchup, musztardę i przyprawy.
Cało¶ć dokładnie mieszamy, aby dobrze rozprowadzić musztardę, ketchup i przyprawy.
Paprykę kroimy w zapałkę, tak jak mortadelę.
Do mortadeli dodajemy pokrojon± paprykę i majonez.
Cało¶ć mieszamy. Gotowe!
Smacznego!
Czez
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez JKarp dnia 09-10-2009 o godz. 13:20:57 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Nie no Czarek - czy Ty chcesz żebym w robocie za¶linił się po...
JKarp |
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez Czez dnia 09-10-2009 o godz. 19:54:10 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | A no faktycznie o robocie nie pomy¶lałem, gdyż sałatkę robiłem równocze¶nie pisz±c art., a zarazem będ±c na zwolnieniu lekarskim :-) |
]
|
|
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez Zwierzak_02 dnia 09-10-2009 o godz. 14:51:55 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Fajnie, że w końcu pojawiaj± się w końcu potrawy z innych zwierz±t ;p a nie ci±gle ryby i ryby xD
Pozdrawiam |
]
|
|
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez finepoint dnia 09-10-2009 o godz. 15:27:49 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | + korniszony i ewentualnie kukurydza i żółty ser w kostke krojony :) |
|
|
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez sacha dnia 09-10-2009 o godz. 15:50:11 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Serek kozacki był robiony 3x,teraz kolej na mortadele,ale nie musi być San Daniele del Friuli? |
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez Czez dnia 09-10-2009 o godz. 19:49:42 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Powiem krótko...włoskiej morty do sałatki bym za żadne skarby nie wpakował, żal by mi było.
Ta na zdjęciu to San Bazzarro del Sluzew ;-) |
]
|
|
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez markus13 (marekwan@wp.pl) dnia 10-10-2009 o godz. 07:23:29 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Wygl±da wspaniale. Ale przy okazji chcialbym wszystkich z zacięciem kulinarnym namówić do spróbowania zrobienia własnych wędlinek. Smak, zapach i duma z samodzielnie zrobionych wędlinek - bezcenna :)
Jeżeli kto¶ od czasu do czasu " obraca się " w kuchni - nie jest to takie trudne.
Pzdr.
|
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez Czez dnia 10-10-2009 o godz. 19:11:37 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Przymierzam się do tego, ale w tym roku z powodu braku kasy niestety nie udało mi się postawić grillo - wędzarni :( Może w przyszłym.
Nie wiem czy znasz t± stronę, ale jest REWELACYJNA !!!! www.wedlinydomowe.pl |
]
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez markus13 (marekwan@wp.pl) dnia 11-10-2009 o godz. 07:12:07 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Czez - moja też dopiero w planach :)
I jak to mówi± improwizacje s± najtrwalsze i służy mi dzielnie zbudowane ustrojstwo z pustego pnia i cegieł :) |
]
|
|
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez Jarpo dnia 12-10-2009 o godz. 14:09:37 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Tak się zastanawiam czy nie lepiej byłoby zamiast w zapałkę pokroić mortadele i paprykę w kostkę? Wydaje mi sie że przy tych samych walorach smakowych estetycznie (przynajmniej dla mnie) wygl±dałoby to lepiej.
Czarek a czy nie próbowałe¶ dodawać do tej sałatki kiszonego ogóreczka? Oczywi¶cie żaden tam małosolny tylko dobrze ukwaszony. Muszę spróbować na dwa sposoby czyli z ogórkiem i bez. |
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez Czez dnia 14-10-2009 o godz. 13:12:10 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Jarku, mamy ewidentnie inne poczucie estetyki ;-) W kostkę, to "każdy gupi" kroi produkty do sałatki ;-)
Z ogórkiem nie próbowałem i nie zamierzam. Jako¶ kwaszone z octowym mi sie nie komponuje :-) |
]
|
|
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez Jarpo dnia 12-10-2009 o godz. 21:51:09 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Czez swoj± sałatk± do której dodaje ketchupu przypomniał mi ogl±dany jaki¶ czas temu odcinek programu Cejrowskiego w którym pokazywał przygotowania do wyprawy w amazońsk± dżunglę.
Pakowali wielkie pojemniki z ketchupem. Po co? Twierdzili, że w dżungli jedzenie jest bez smaku (wręcz niesmaczne) i tym ketchupem zabijaj± jego wła¶ciwy smak i powoduj±, że wszystko w zasadzie da się zje¶ć. Nie twierdzę, że smak mortadeli jest zły, ale w poł±czeniu z dodatkowymi smakami przypraw może być genialny.
Tak się zastanowiłem i ja też mam swoje (ja je wymy¶liłem, ale pewnie kto¶ inny też wpadł na podobny pomysł) danie. Wła¶ciwie jest to danie obiadowe. Takie gdy chcemy zje¶ć co¶ pożywnego i smacznego, a tak wła¶ciwie to gotować nam się zbytnio nie chce, a w lodówce raczej tylko żarówka się ¶wieci.
Na pocz±tek gotujemy makaron, bo to będzie makaron z moim sosem.
Ja po kilku eksperymentach stwierdziłem, ze nie żadne spaghetti ale ¶widerki z Lubelli najbardziej do tego mi pasuj±. Więc gotujemy makaron i po ugotowaniu zostawiamy go aby sobie wystygł.
Teraz zabieramy się za sos.
Do rozgrzanego naczynia (ja używam do tego garnka z stali nierdzewnej) wlewam troszkę oleju słonecznikowego i podsmażamy na nim boczek. Nie wiem ile taki boczek waży (nigdy nie ważyłem) ale kawałek – kostka 10x5x5cm powinno wystarczyć. Podsmażony boczek przekładamy do jakiego¶ naczynia i zaczynamy dusić cebulę. Cebuli dużo, kilka dużych główek. Cebuli nie kroimy w plastry ani w kostkę tylko niedbale w duże kawałki. Po pokrojeniu solimy j± i zostawiamy na przynajmniej kilka minut aby zmiękła i zawarta w niej sól przeszła do całej potrawy.
Soli już więcej nie używamy. Po zmięknięciu dajemy cebulkę do garnka podlewamy olejem i dusimy. Chodzi o to aby cebuli nie przypalić. Ma się udusić i być miękka jak masełko. Pod koniec duszenia cebuli wsypujemy troszkę zmielonej słodkiej papryki (czerwonej oczywi¶cie) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy troszkę sproszkowanego chili i pieprzu (to ma być do¶ć ostry sos) ws
Przeczytaj dalszy ciąg komentarza... |
Re: Sałatka z mortadeli z papryk± (Wynik: 1) przez Czez dnia 14-10-2009 o godz. 13:14:08 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Hola, hola tu jest jedna łyzka ketchupu na ok. 0,7 kg produktu!!!! O jakim zabijaniu smaku może być mowa???? |
]
|
|
|