Czy wiesz, że...
DORSZ
Rekord Polski - 28,90 kg
Złoty medal - od 15,00 kg
Srebrny medal - 13,00 kg
Br±zowy medal - od 10,00 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 281
 Zalogowani 0
 Wszyscy 281

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385074) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(385074) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385074) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(385074) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(385074) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59440) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(385074) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59440) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(385074) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(170) Mar 30, @ 08:46:37


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2248
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2020
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2142
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2277
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2106
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2165
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2075
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2117
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2480
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2299
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Przynęty
Opublikował 10-02-2003 o godz. 19:20:12 Zespół Redakcyjny
Nasza publicystyka Sensas napisał

Kolejny debiut na PW. Sensas postanowił podzielić się z Wami swoj± wiedz± o przynętach. Zapraszamy do lektury - Redakcja.

Przynęt± nazywamy wszystko to, co nakładamy na haczyk. Tak więc, w samym założeniu, przynęta ma stanowić bezpo¶rednio pokarm ryb i spowodować ich branie, a w konsekwencji hol ryby...

Przynęty dzielimy na naturalne i sztuczne. W swoim artykule skupię się wył±cznie na przynętach naturalnych, gdyż w ich stosowaniu mam o wiele większe do¶wiadczenie, niż w stosowaniu przynęt sztucznych. I tak w¶ród przynęt naturalnych wyróżniamy:

- przynęty ro¶linne (np. groch, łubin, kukurydza),
- przynęty zwierzęce (np. dżdżownica),
- przynęty pochodzenia ro¶linnego (np.chleb).

Zazwyczaj ryby nie chc± brać na przynęty nie¶wieże lub nawet zakładane brudnymi rękoma. Podobnej reakcji u ryb możemy spodziewać się, gdy zakładamy przynęty w chwilę lub w trakcie palenia papierosa – ryby nie znosz± zapachu nikotyny. Jaki z tego wniosek? Nie pomoże nam najbardziej wyszukany sprzęt i finezyjne zestawy, jeżeli na haczyku zadynda co¶, co samym swoim zapachem odstrasza ryby. Podobnie będzie, jeżeli będziemy używać przynęt, które w danej wodzie nie ciesz± się rybim wzięciem. Dlatego też, kiedy łowię w wodzie, której nie znam, o skuteczno¶ć poszczególnych przynęt zawsze najpierw pytam miejscowych wędkarzy. A jeżeli takowych nie ma, proponuję zbadać tre¶ć żoł±dkow± pierwszej, złowionej przez Was ryby.

PRZYNĘTY NAJCZʦCIEJ UŻYWANE:

- dżdżownice – można je wykopać, np. na działce b±dĽ ł±ce, jednak ale o wiele pro¶ciej zbierać je z powierzchni ziemi; zbieranie daje dobre efekty po deszczowym, niezbyt zimnym dniu. Ciekawym sposobem polowania na dżdżownice jest wbicie metalowego pręta na głęboko¶ć ok. 30 - 40cm, następnie uderzanie w pręt niezbyt mocno, ale rytmicznie grubym kijem – pod wpływem drgań dżdżownice wychodz± na powierzchnię.

- białe robaki – s± to larwy muchy plujki, która chętnie składa jajeczka na starzej±cym się mięsie. Przynęta ta jest najpopularniejsz± w¶ród wędkarzy ze względu na szerok± jej dostępno¶ć w sklepach wędkarskich. Jednak, żeby na białe robaki łowić, wcale nie trzeba ich kupować. Równie dobrze można je wyhodować. Należy ćwierć kilograma mięsa drobiowego lub wołowego włożyć do plastykowego pudełka i dodać 10 - 15 łyżek stołowych lekko zwilżonych otr±b pszennych. Odkryte naczynie stawia się w takim miejscu, aby do pudełka z mięsem miały dostęp muchy. Jeżeli takowe, siadaj±ce na mięsie, zauważymy, już po 3 - 4 godzinach możemy naczynie przykryć szczelnie gaz±. Najczę¶ciej w 3 dniu od złożenia z muszych jaj wylęgaj± się larwy. W pudełku z mięsem larwy trzymamy do czasu, aż osi±gn± poż±dan± wielko¶ć. Je¶li chcemy, by przynęta była odpowiednia dla leszcza, wzbogacamy mięsne podłoże o rozpuszczony cukier. Wyjęte z mięsa robaczki powinny być użyte do wędkowania w ci±gu 24 godzin.

- larwy ochotkowatych - popularnych ochotek można szukać w zamulonych wodach wolno płyn±cych, w kanałach, stawach i różnego rodzaju rozlewiskach. Ochotek dużych, ok.1 cm, używam jako przynęty; mniejszych - do zanęty. Przesiewaj±c muł w miejscach, gdzie larwy występuj± do¶ć licznie, można w ci±gu godziny uzyskać ok.100 sztuk ochotek.

- szyjki rakowe - przynęta często okre¶lana mało eleganckim mianem: „dupki”. S± nader popularne jako wab na drapieżniki. Mięso surowej szyjki obłupujemy z pancerzyka i zakładamy na haczyk. Należy przy tym pamiętać, żeby nie obdzierać każdego złapanego raka (np. rak błotny i szlachetny), tylko te nie będ±ce pod ochron± gatunkow±.

- kukurydza – tej przynęty chyba nie ma potrzeby szerzej opisywać. Jest tak popularna, szczególnie jej konserwowa forma, że puszki po kukurydzy można spotkać nad wodami równie często jak pudełka po białych robakach. Nie zachęcam tym samym do na¶ladowania różnych „¶mieciarzy”, których, niestety, w¶ród wędkarzy nie brakuje. Dodam tylko, że przygotowywanie kukurydzy suszonej jest bardzo proste i ekonomiczne. Wystarczy j± dzień przed planowanym łowieniem zalać wrz±c± wod±. Skuteczno¶ć tak sporz±dzonej przynęty jest nie gorsza niż kukurydzy konserwowej, szczególnie jeżeli zanęcamy ni± łowisko. I tu kłania się ekonomika – worek suszonej kukurydzy (50 kg) kosztuje w Centrali Nasiennej około 30 zł.

- pszenica - gotowana pszenica jest przynęt± lubian± przez wielu wędkarzy. Pewnie dlatego istnieje kilkana¶cie receptur jej przyrz±dzania. Ja przedstawię jedn± z nich: dwie gar¶cie dużych ziaren pszenicy wsypujemy do półlitrowego termosu, następnie zalewamy wrz±c± wod± i zakręcamy szczelnie termos. Po około 20 minutach wrz±tek odlewamy (pszenica powinna łatwo rozgniatać się w palcach,ale nie pękać). Je¶li przynęta jest zbyt twarda, ponownie zalewamy j± wrz±tkiem na około 20 minut.

- groch - wybieramy około 150 dużych ziaren grochu i moczymy je przez 12 - 24 godzin. Następnie przesypujemy groch do lnianego woreczka. Woreczek wkładamy do garnka z wod± i gotujemy groch tak długo, aż ziarno odpowiednio zmięknie. I tu uwaga: w trakcie gotowania nigdy nie należy dolewać zimnej wody, gdyż spowoduje to pękanie grochu.

- siemię lniane - wybieramy około 200 ziarenek siemienia, moczymy je 2 - 3 godziny w zimnej wodzie, po czym gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż ziarenka zaczn± pękać i ukaże się biały miękisz. Po ugotowaniu ziarenka trzeba wyj±ć z wody i przepłukać pod łagodnym strumieniem bież±cej wody.

- pęczak - pęczak najczę¶ciej przygotowuje się w termosie, podobnie jak pszenicę. Kiedy ziarenka zaczynaj± pękać, zawarto¶ć termosu należy przelać przez sitko, następnie przepłukać pod bież±c± wod±. Dzięki temu usuniemy lepki ¶luz z ziarenek pęczaku.

Na sam koniec mała ciekawostka. Przytoczę przykłady przynęt stosowanych przed kilkuset laty. Wierzcie, niektóre z nich sprawdzaj± się i dzi¶.

LESZCZ – czerw zmieszany z końskim gnojem, ser biały z żółtkiem i kamfor±;
KARP - moczony chleb z m±k± jęczmienn±, jęczmień z miodem;
LIN - bułka moczona w słodkiej bułce (polecam);
MIĘTUS - mięso kurczaka lub raka;
OKOŃ - stary ser z dodatkiem czosnku, mięso z drobiu;
WĘGORZ - wnętrzno¶ci ryb, pieczona baranina (toż to rozpusta!);
KARA¦ - jęczmień gotowany w cukrze;
KLEŃ – owady, robaki, chleb moczony w wódce;
JA¬ - zsiadła krew, rodzynki, wi¶nie, ćmy;
BOLEŃ – ¶wierszcze, zgniłe mięso, stary (nie solony) ser, ser zmieszany z kamfor±.

Gdyby kto¶ z Was miał jakie¶ bardziej szczegółowe pytania – służę pomoc±.

Sensas


 
Pokrewne linki
· Więcej o Nasza publicystyka
· Napisane przez Zespół Redakcyjny


Najczęściej czytany artykuł o Nasza publicystyka:
Ponton - czę¶ć III, na wodzie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 10-02-2003 o godz. 19:52:30
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ogólnie wszystko ok . Siemie lniane na haczyk? Próbowałem kiedy¶ z wiekszym - siemie konopi a i tak za małe - mordęga :-)
No i te ciekawostki : LIN - bułka moczona w słodkiej bułce ( polecam ). Skoro polecasz - to już to robiłe¶. Opisz to, bo jako¶ nie wiem jak moczyć bułkę w bułce.



Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez Linek dnia 10-02-2003 o godz. 19:55:37
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
He Oldi..2 min szybszy jestes..:)


]


Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez wlodek dnia 10-02-2003 o godz. 23:10:22
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Rysiu,spróbuj moczyć bułkę w słodkim mleku.Gwarantuję Ci że to dobry sposób,nie tylko na lina.


]


Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez Linek dnia 10-02-2003 o godz. 19:54:48
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Kurna no musze.....bo zem Linek..Jak mam bułkie w bułce moczyc..zeby mnie smakowało????We wódce...no to zrozumiem..:)



Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez Jarbas (jarbas@hot.pl) dnia 10-02-2003 o godz. 22:47:05
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.jarbas.com.pl
Ale się czepiacie chłopaka... Prawdopodobnie pomylił się lub może nie? Pocz±tki bywaj± trudne ale BRAWO za odwagę, tak trzymać.... A gdzie była redakcja? Nie zauważyli?


]


Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez adalin (adalin@poczta.onet.pl) dnia 11-02-2003 o godz. 11:20:42
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.youtube.com/watch?v=2bprl-wGqnc
Zauważyli :) Ale sami byli ciekawi. Więc zostawili :)

pzdr - ad


]


Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez Jarbas (jarbas@hot.pl) dnia 11-02-2003 o godz. 21:25:13
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.jarbas.com.pl
No to Adalin gratuluję , podstęp sie udał - Wielkie zainteresowanie....


]


Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez salmiak (william_woles@poczta.onet.pl) dnia 10-02-2003 o godz. 20:11:06
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
ach te czy¶cioszki niechc± je¶ć brudnych przynęt:-)
gratuluje sensas debiutu, ja jako¶ narazie niemogę się na to zdobyć



Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez Sensas dnia 11-02-2003 o godz. 13:04:34
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Uwaga,uwaga dementuje pogłoski ;-)
miało być Lin-bułka moczona w słodkiej WÓDCE(tak ,tak :-)
Za pomyłke przepraszam.



Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez sandal (rzeszpa@interia.pl) dnia 11-02-2003 o godz. 15:00:49
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
No to ładne kwiatki , Lin -- chleje i zakansza słodka bułk± w dodatku rozpił klenia (ten zakansza , ale chlebem) P .S. Czy dla jazia wisienki z nalewki ?



Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez Sensas dnia 11-02-2003 o godz. 15:15:36
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Eee tam wisienki, od razu wi¶niówke z butelki ;-)


]


Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez sandal (rzeszpa@interia.pl) dnia 11-02-2003 o godz. 15:41:10
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Sensasie toż to marnotrastwo. P. S. Artykuł jest ok.planuje cosik z niego przenie¶ć nad wodę .

Wi¶niówkę też !


]


Re: Przynęty (Wynik: 1)
przez Sensas dnia 11-02-2003 o godz. 15:49:45
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czekam na relacje z wyprawy ;-)


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.13 sekund :: Zapytania do SQL: 100