old_rysiu napisał
Nie znam wędkarza, który nie schyli się za grzybkiem rosn±cym w lesie, na jego skraju czy polanach le¶nych.
Wracaj±c z łowiska, przeważnie jesieni± kiedy ¶cieżka do domu czy pojazdu biegnie przez las, oczy przeszukuj± runo le¶ne.
Zbieramy borowika, kozaczka czy ma¶laczka. Inne 'psiary' niegodne s±, aby¶my się ku nich schylali. Tych ' psiarów ' zawsze jest dużo więcej.
Nie musi tak być. Czy tych dobrych jest więcej czy mniej, zależy od Was samych. Dzisiaj poznacie grzybka, który występuje w bardzo dużych ilo¶ciach, niestety nie w każdej czę¶ci kraju.
Bardzo smaczny grzyb, mięsisty o ciekawym aromacie, nadaj±cy się do każdej przeróbki kulinarnej, prócz suszu. W postaci wysuszonej może otrzymać lekko gorzkawy smaczek.
Księżniczka borów sosnowych - płachetka kołpakowata. Tam, gdzie masowo występuje zwana 'niemk± ' lub ' turkiem '.
Macie okazję, jako nieliczni, zobaczyć najpiękniejsze zdjęcie tego grzybka. Zdjęcia tego, nie wolno Wam publikować.
Proszę państwa - oto płachetka kołpakowata.
Je¶li widzicie ten srebrny nalot na jej główce, znaczy się, że ogl±dacie to zdjęcie uważnie. To znak rozpoznawczy tego grzybka. Takiego powinni¶cie zerwać jako pierwszego.
Ale uwaga!!
To grzybek smaczny nie tylko dla ludzi, często bywa, że człowiek znajduje go póĽniej niż zamieszkały w tym grzybku intruz.
Grzybki te nie gardz± lasami li¶ciastymi, to wła¶nie tam rosła księżniczka z fotografii.
Udało się i nazbierali¶my płachetek. Przychodzimy z tym do domu - no i mamy burę.
- Co¶ ty tu przyniósł? Chcesz zatruć rodzinę? Itp,, itd.
Teraz trzeba być mężczyzn±.
Oczy¶cić i umyć grzybki.
W misce roztrzepać surowe jajko z sol± ( ma być słone ) dodajemy trochę oliwy ( łyżka ) aby panierka lepiej się trzymała grzybka . Do drugiej miski wsypać bułki tartej i panierować - te większe grzybki.
Pozostałe grzybki rozgniatamy widelcem.
Wkładamy je do miski, dodajemy jajko i przyprawy - sól, pieprz, mielon± paprykę i mieszamy. Dodajemy bułki tartej tyle, aby kulki nam się trzymały.
To takim podajnikiem do lodów będziemy nakładać je na patelnię.
Tymczasem panierowane grzybki kładziemy na gor±cy tłuszcz.
Teraz nakładamy na patelnię medaliony, pamiętaj±c, żeby każdy spłaszczyć widelcem lub łyżk±.
Jak to wszystko wygl±da? Pokazuję w zestawie z plackami ziemniaczanymi, do porównania kolorystycznego.
Old_rysiu dla odważnych życzy smacznego.
Konkurs?? Oczywi¶cie!
Co to za grzybek? Ten z lewej.
Odpowiedzi jak zwykle pod tekstem w komentarzach.
Old_rysiu