Czy wiesz, że...
Ulubion± temperatur± dla siei jest 15-19°C, pstr±ga potokowego 9-17°C, karpia 25-30°C, karasia 27°C, płoci 8-15°C.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 572
 Zalogowani 0
 Wszyscy 572

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć morza tak wpływa :hihi ...(500286) Apr 28, @ 11:30:49

dzas: widocznie emeryci z mojego otoczenia s± jacy¶ zużyci, nie to co K ...(500286) Apr 26, @ 18:57:18

krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie wie co emeryci lubi± najbardziej (i mog± ...(500286) Apr 26, @ 16:41:35

Tiur: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500286) Apr 26, @ 00:02:06

dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500286) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500286) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(500286) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500286) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(500286) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(500286) Apr 03, @ 10:34:12


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2273
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2050
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2166
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2300
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2131
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2188
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2095
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2142
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2501
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2327
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Zanęta jako przynęta
Opublikował 24-05-2003 o godz. 12:00:00 Zespół Redakcyjny
Spławik i grunt Ruki napisał

Łowi±c w Czarnej Orawie, w majowy weekend, głowiłem się, jak± przynęt± uatrakcyjnić haczyk, żeby połowić płoci. Dotychczas, bowiem, łykały one bardzo głęboko zakładane dżdżownice. Postanowiłem zaryzykować i dałem na przynętę kulkę z zanęty. Reakcja była natychmiastowa: spławik pod wod± i pulsuj±cy ciężar na teleskopie. Szybki hol i kolejna dwudziestocentymetrowa płoć l±duje w moich rękach. I stało się to, o co mi chodziło - płoć była zapięta za górn± wargę. Delikatne wypięcie i ryba odpływa.

Nie wiem, czemu tak się działo, że płocie brały lekko tę przynętę. Dzięki temu jednak udawało mi się w krótszym czasie złowić więcej ryb. Oczywi¶cie, to nie była normalna zanęta, tylko moja receptura, któr± chcę się dzi¶ z Wami podzielić. Sklepowe zanęty s± za mało kleiste i zwięzłe, aby stosować je także jako przynętę.

Skład zanęto-przynęty na płocie:

1. chrupki do mleka nestle crunchers czekoladowe (trzon zapachowy),
2. nestle cini minis cynamonowe (to był taki eksperyment),
3. sucharki,
4. bułka tarta,
5. kasza manna,
6. parę szczypt skrobi ziemniaczanej,
7. troszkę m±ki (dzięki temu zanęta jest bardziej zwięzła),
8. cukier,
9. pokarm dla rybek (granulat Sery i płatki Tetry)

Wszystkie składniki zgniatamy na drobne kawałki.

Sposób 1:
Zanętę lekko nawilżamy i formujemy w kulki. Nabijamy je następnie na haczyk.

Sposób 2:
Zanętę lekko nawilżamy i oklejamy ni± haczyk.

W obydwu przypadkach ostrze haczyka musi wystawać na zewn±trz; w przeciwnym wypadku zacięcie ryby będzie o wiele mniej skuteczne.

Łowisko nęcimy zanęto-przynęt±. Grunt w zestawie ustawiamy tak, by przynęta unosiła się nad dnem lub leżała na nim. Należy jednak pamiętać, że odcinek żyłki leż±cy na dnie nie może być zbyt długi. Ten sposób łowienia polecam tym, którzy chc± mieć mniej problemów z wyhaczaniem ryb.

Ruki


 
Pokrewne linki
· Więcej o Spławik i grunt
· Napisane przez Zespół Redakcyjny


Najczęściej czytany artykuł o Spławik i grunt:
Przepływanka - temat rzeka


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Zanęta jako przynęta (Wynik: 0)
przez Anonim dnia 25-05-2003 o godz. 17:50:04
orginalne



Re: Zanęta jako przynęta (Wynik: 1)
przez Thoor dnia 16-07-2005 o godz. 18:07:24
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Regulaminu amatorskiego poowu ryb :: Pkt.2 ,Rozdz.4

Zabrania się stosować jako przynęt / zanęt / :
- zwierz±t i ro¶lin chronionych,
- ikry rybiej



Re: Zanęta jako przynęta (Wynik: 1)
przez Majus dnia 04-05-2009 o godz. 15:51:19
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
GDZIE TY TU WIDZISZ CO¦ Z :- zwierz±t i ro¶lin chronionych,
- ikry rybiej NIE ROZUMIEM TEGO KOMENTARZA !!


]


Re: Zanęta jako przynęta (Wynik: 1)
przez SENSASIK dnia 03-02-2007 o godz. 12:27:27
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Płoc jest takim gatunkiem ze podejdzie do wszystkiego co sie zuci do wody... pamietam pojechałe mkiedys na ryby z sasiadem na odre... nieopodal pasły sie konie... a sasiad potrzebował drobna płotke na zywca, wiecie co zrobił ? poszedł do koni wzioł ich odchodów i necił nimi... a to nic... jakie płocie zaczoł łapac to sie w głowie niemiesci ? spytałem dlaczego tak jest? on na to::: konie jedza rozne przysmaki... one sa trawione i sie nadaja na ryby, jest to tak jak zaneta w sklepie tylko wyglada jak z ziemia i troche przemoczona i niezbyt ładnie pachnie...hehe pozdro


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.09 sekund :: Zapytania do SQL: 57